Рішення
від 12.09.2023 по справі 910/6997/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" вересня 2023 р.м. Одеса Справа № 910/6997/23Господарський суд Одеської області у складі судді Погребна К.Ф. розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи №910/6997/23

за позовом Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (03126, м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, буд. 24; код ЄДРПОУ 14373207)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІКНОН ЮА" (65122, м. Одеса, вул. Архітекторська, 76, код ЄДРПОУ 44581355);

про стягнення 132 900,00грн

ВСТАНОВИВ:

Державна організація Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України звернулась до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартер Крейв" про стягнення 132 900,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано неналежним виконання відповідачем зобов`язань за договором про надання платних послуг №61 від 01.06.2022р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.05.2023 № 910/6997/23 Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (вих. №293 від 03.05.2023) разом з доданими до неї матеріалами були направити за територіальною підсудністю до Господарського суду Одеської області.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 21.06.2023р позовну заяву Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України було залишено без руху для усунення виявлених недоліків при поданні позовної заяви.

10.07.2023р за вх.суду№22890/23 Державна організація Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України звернулося до суду з заявою про усунення виявлених недоліків при поданні позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 14.07.2023р. за даним позовом було відкрито провадження у справі №910/6997/23 в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

Вказаною ухвалою суду було запропоновано сторонам надати у відповідні строки заяви по суті спору, а також роз`яснено сторонам про можливість звернення до суду з клопотанням про призначення проведення розгляду справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін у строки, визначені ч.7 ст. 252 ГПК України.

Відповідачу ухвала про відкриття провадження у справі була надіслана в межах строку, встановленого Господарським процесуальним кодексом України, на його юридичну адресу, яка зазначена у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з матеріалів справи, надіслана судом відповідачу рекомендованим листом з позначкою "Судова повістка" ухвала про відкриття провадження у справі була повернута поштовою установою з відміткою "адресат відсутній за вказаною адерсою"

Крім того, факт повернення ухвали суду від 14.07.2023р. підтверджується відомостями з «Трекінг Укрпошти», згідно якого відповідне відправлення відповідачу не вручено «адресат відсутній за вказаною адресою».

Суд зауважує, що згідно ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу вищенаведених положень законодавства, день спроби вручення поштового відправлення за адресами місцезнаходження відповідача, який зареєстрований у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу відповідної ухвали суду.

Також, відповідна ухвала суду була направлена не електронну адресу відповідача, яка міститься в відповіді №121702 від 21.06.2023р. з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань - picnonua@gmail.com

Отже, оскільки ухвала суд про відкриття провадження у справі направлена судом за належною адресою відповідача і повернута поштою, суд доходить висновку, що відповідач повідомлений про відкриття провадження у справі та прийняття позовної заяви до розгляду.

Крім того, за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що відповідач має доступ до судових рішень та мав можливість ознайомитись з ухвалою суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно з ч.ч.5, 7 ст. 252 ГПК України ст.252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учассуд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін від учасників справи до суду не надходило.

Водночас суд зауважує, що відповідно до пунктів 3 та 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи, і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Зі змісту ст. 165 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що свої заперечення проти позову відповідач може викласти у відзиві на позовну заяву. При цьому, згідно ч. 4 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Відповідач своїм процесуальним правом на подання відзиву не скористався, жодних заперечень проти позову не надав, з огляду на що суд вважає за можливе відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Згідно положень ст. 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне.

01.06.2022р. між Державною організацію Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (Зберігач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ПІКНОН ЮА" (стара назва Товариство з обмеженою відповідальністю "Квартер Крейв") (Поклажодавець) було укладено договір про надання платних послуг №61, за умовами якого Зберігач зобов`язується надати у майбутньому відповідно до поданої заяви на заключення Договору разом із додатками до неї, та яка оформлена у встановленому порядку, що подається потенційним Поклажодавцем на адресу ДО Комбінат «Прогрес», платні послуги, які надаються організаціями, що входять до єдиної системи Державного резерву, та затверджені Постановою КМУ №586 від 23 квітня 2003 року, зокрема: зберігання товарно-матеріальних цінностей; перевезення вантажів, проведення вантажних робіт; маневрові та буксирувальні послуги; первинна обробка деревини, виготовлення, ремонт столярних і теслярських виробів; заправка вогнегасників; будівельно-монтажні, ремонтно-будівельні та сантехнічні роботи; проведення випробовувань, вимірювань, експертизи та лабораторного аналізу товарно-матеріальних цінностей; упакування, розфасування та заморожування продукції; подача холодної води від промислових артезіанських свердловин і гарячої води від котелень, які належать організаціям, що входять до єдиної системи державного резерву, фізичним та юридичним особам для задоволення побутових потреб; зарядження акумуляторних батарей; надання кімнат, які перебувають на. балансі організацій, що входять до єдиної системи державного резерву, для тимчасового проживання окремих громадян (п.1.1 договору).

Послуги надаються у складських приміщеннях, на відкритому майданчику (вся територія зберігача, яка належить йому на праві оперативного управління), у холодильних камерах зберігача, у опалювальних та неопалювальних кімнатах, кімнатах для тимчасового проживання окремих громадян згідно з пунктом 1 додатку №01 до Договору (пункт 1.2 Договору);

При поданні листа для укладення Договору поклажодавець зазначає зберігачу в листі перелік та вид товарно-матеріальних цінностей, які будуть передані на відповідальне зберігання та/або щодо яких будуть надаватися платні послуги, визначені пунктом 1.1 Договору (пункт 1.3 Договору);

Передача товару на відповідальне зберігання здійснюється за товарно-транспортною накладною та актом приймання-передачі товару, який є додатком до такої накладної (пункт 1.4 Договору);

Відповідно до п. 2.1 договору, за надання послуг зі зберігання товару, надання опалювальних та неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян поклажодавець здійснює щомісячно 100% передплату відповідно до пункту 2 додатку №01 до Договору та підпункту 2.2.1 пункту 2.2 Договору виходячи з калькуляції та враховуючи кон`юнктуру ринку (пункт 2.1 Договору);

Пунктом 2.2 договору передбачено, що плата за послуги сплачується поклажодавцем у такому порядку: Плата за послуги, надані та розраховані згідно калькуляції вартості платних послуг згідно до пункту 2 Додатку № 01 до цього Договору, сплачується щомісячно у розмірі 100% попередньої оплати не пізніше 15 числа кожного місяця, за який здійснюється оплата в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок зберігача, на підставі виставленого зберігачем рахунку- фактури.

Поклажодавець здійснює передплату на підставі рахунка-фактури, за яким повинен звернутися до бухгалтерії зберігача (підпункт 2.2.1 пункту 2.2 Договору);

Згідно пп.2.2.3 п.2.2 договору, факт надання послуг, що є предметом Договору, за результатами кожного місяця підтверджується та фіксується підписанням сторонами Акту про надані послуги.

Акт підписується сторонами протягом 5 (п`яти) днів з дня складання, за місяць, в якому фактично надавалися послуги (підпункт 2.2.5 пункту 2.2 Договору);

Якщо протягом вказаного у підпункті 2.2.5 пункту 2.2 Договору строку зберігач не отримає підписаний поклажодавцем акт або обґрунтованої письмової відмови, акт вважається підписаним, а послуги такими, що надані належним чином та в повному обсязі (підпункт 2.2.6 пункту 2.2 Договору);

Відповідно до п.2.3 договору, Поклажодавцю можуть надаватись додаткові послуги, про що укладається відповідний Додаток/Додаткова угода до Договору. У попередню оплату додаткові послуги не включаються і сплачуються по окремих рахунках-фактурах Поклажодавцем в безготівковій формі щомісячно не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця, наступного за календарним місяцем в якому фактично надавалися додаткові послуги шляхом перерахування коштів на рахунок Зберігача на підставі виставленого рахунку-фактури.

Відповідно до додатку №01 до Договору сторони погодили: відповідно до п. 2.1. Договору про надання платних послуг № 61 укладеного « 01» червня 2022 р. та за взаємною згодою уклали цей Додаток № 01 про наступне:

1. З « 01» червня 2022 р. «Зберігай» зобов`язується надати послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян «Поклажодавця» і повернути товар до закінчення терміну дії Договору, а саме: в складі на площі - 900 кв.м. в кімнаті опалювальній на площі - 21 кв.м. на відкритому майданчику па площі - 12 кв.м. в морозильній камері холодильника на площі - 60 кв.м.

2. «Сторони» дійшли згоди про те, що договірна ціна щомісячної передоплати за надані «Зберігачем» послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян складає склад - 140,00 гри. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць кімната опалювальна - 22.0,00 грн. /в т.ч. Г1ДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. відкритий майданчик - 50,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. морозильна камера холодильника - 375,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць.

Відповідно до додатку №02 до Договору сторони погодили: відповідно до п. 2.3. Договору про надання платних послуг № 61 укладеного « 01» червня 2022 р. та за взаємною згодою уклали цей Додаток № 02 про наступне:

1. «Зберігай» за попередньою домовленістю з «Поклажодавецем» та заявкою останнього, зобов`язується падати послуги, з перевезення вантажів, проведення вантажних робіт, маневрові та буксирувальні послуги (надалі - послуги з навантаження/розвантаження), зарядження акумуляторних батарей, а «Поклажодавець» зобов`язується сплатити за надані послуги.

2. «Сторони» дійшли згоди про те, що вартість наданих послуг встановлюється не нижче відповідно до розрахунку кошторисної вартості послуг.

3. Оплата послуг з перевезення вантажів, проведення вантажних робіт, маневрових та буксирувальних послуг (надалі - послуги з навантаження/розвантаження), зарядження акумуляторних батарей сплачується «Поклажодавцем» в безготівковій формі щомісячно не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця, наступного за календарним місяцем в якому фактично надавалися додаткові послуги шляхом перерахування коштів на рахунок «Зберігана» на підставі виставленого рахунку-фактури.

15.08.2022 сторонами підписано додаток №03 до Договору, згідно з яким: відповідно до п. 2.5. та п. 2.6. Договору про надання платних послуг № 61 укладеного « 01» червня 2022 р. та за взаємною згодою уклали цей Додаток № 03 про наступне:

1. З « 15» серпня 2022 р. «Зберігач» зобов`язується надати послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неогіалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян «Поклажодавця» і повернути товар до закінчення терміну дії Договору, а саме: в складі на площі - 900 кв.м. в кімнаті опалювальній на площі - 21 кв.м. на відкритому майданчику на площі - 12 кв.м. » в морозильній камері холодильника на площі - 60 кв.м.

2. «Сторони» дійшли згоди про те, що договірна ціна щомісячної передоплати за надані «Зберігачем» послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян складає склад - 140,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць кімната опалювальна - 220,00 гри. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. відкритий майданчик - 50,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. морозильна камера холодильника - 500,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць.

01.09.2022 сторонами підписано додаток №04 до Договору, згідно з яким: відповідно до п. 2.1. Договору про надання платних послуг № 61 укладеного « 01» червня 2022 р. та за взаємною згодою уклали цей Додаток № 04 про наступне:

1. З « 01» вересня 2022 р. «Зберігай» зобов`язується надати послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян «Поклажодавця» і повернути товар до закінчення терміну дії Договору, а саме: в складі на площі - 900 кв.м. в кімнаті опалювальній на площі - 15 кв.м. на відкритому майданчику на площі - 12 кв.м. в морозильній камері холодильника на площі - 60 кв.м.

2. «Сторони» дійшли згоди про те. що договірна ціна щомісячної передоплати за надані «Зберігачем» послуги по зберіганню товару «Поклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян складає: склад - 140,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць кімната опалювальна - 220,00 гри. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. о відкритий майданчик - 50,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. морозильна камера холодильника - 5 00,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць.

14.11.2022 сторонами підписано додаток №05 до Договору, згідно з яким: відповідно до п. 2.1. Договору про надання платних послуг № 61 укладеного « 01» червня 2022 р. та за взаємною згодою уклали цей Додаток № 05 про наступне: 1.3 « 14» листопада 2022 р. «Зберігай» зобов`язується надати послуги по зберіганню товару «ГІоклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян «ГІоклажодавця» і повернути товар до закінчення терміну дії Договору, а саме: в кімнаті опалювальній на площі - 15 кв.м. на відкритому майданчику на площі - 12 кв.м. в кімнаті неогіалювальній на площі -6 кв.м. в складі на площі - 2722 кв.м. » в морозильній камері холодильника на площі - 323 кв.м. в підвалі складу на площі - 50 кв.м.

2. «Сторони» дійшли згоди про те, що договірна ціна щомісячної передоплати за надані «Зберігачем» послуги по зберіганню товару «ГІоклажодавця» та надання опалювальних і неопалювальних кімнат для тимчасового проживання окремих громадян складає: кімната опалювальна - 220,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. відкритий майданчик - 50,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць кімната неопалювальна - 160,00 гри. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. склад - 110,00 грн. /в т.ч. ГІДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць морозильна камера холодильника - 450,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць. є підвал складу - 110,00 грн. /в т.ч. ПДВ 20%/ за 1 кв.м. на місяць.

31.08.2022 відповідач подав позивачу заяву, в якій просив зменшити займану площу за Договором на 6 кв.м з 31.08.2022.

Позивач вказує, що на виконання умов договору, з 01.06.2022 по 29.11.2022 надав відповідачу послуги загальною вартістю 1 163 245,27 грн., з яких: послуги зберігання 1 112 269,90 грн., додаткові послуги 50 975,37 грн., що підтверджується підписаними з боку відповідача відповідними Актами приймання-здавання послуг.

Окрім цього факт надання послуг за Договором підтверджується складеними Зберігачем податковими накладними від 30.06.2022 №№ 134, 117; від 31.07.2022 №№ 120, 121; від 04.08.2022 №№ 25; від 31.08.2022 №№ 146, 147; від 06.09.2022 № 30; від 30.09.2022 № 123; від 17.10.2022 № 72; від 31.10.2022 № 125; від 15.11.2022 № 67 та від 30.11.2022 №№129, 130, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних, на суми наданих послуг.

Як вказує позивач, з метою оплати вартості наданих послуг відповідачу були виставлені відповідні рахунки на оплату. Проте відповідач в порушення свої зобов`язань за договором, вартість наданих послуг оплатив частково, в зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість в сумі 132 900грн.

Позивач зазначає, що 06.03.2023р. надіслав на адресу відповідача претензію від 03.03.2023 №158 з вимогою сплатити наявну заборгованість. Відповідна претензія була отримана відповідачем 27.03.2023р., проте залишена без відповіді та задоволення.

Отже, посилаючись на вищенаведені обставин Державна організація Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України звернулось до Господарського суду Одеської області з відповідним позовом за захистом свого порушеного права.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків:

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків. Цивільні права і обов`язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Приписами ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України встановлено, що в силу зобов`язання одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Як встановлено судом 01.06.2022р. між Державною організацію Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (Зберігач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ПІКНОН ЮА" (стара назва Товариство з обмеженою відповідальністю "Квартер Крейв") (Поклажодавець) було укладено договір про надання платних послуг №61, за умовами якого Зберігач зобов`язується надати у майбутньому відповідно до поданої заяви на заключення Договору разом із додатками до неї, та яка оформлена у встановленому порядку, що подається потенційним Поклажодавцем на адресу ДО Комбінат «Прогрес», платні послуги, які надаються організаціями, що входять до єдиної системи Державного резерву, та затверджені Постановою КМУ №586 від 23 квітня 2003 року, зокрема: зберігання товарно-матеріальних цінностей; перевезення вантажів, проведення вантажних робіт; маневрові та буксирувальні послуги; первинна обробка деревини, виготовлення, ремонт столярних і теслярських виробів; заправка вогнегасників; будівельно-монтажні, ремонтно-будівельні та сантехнічні роботи; проведення випробовувань, вимірювань, експертизи та лабораторного аналізу товарно-матеріальних цінностей; упакування, розфасування та заморожування продукції; подача холодної води від промислових артезіанських свердловин і гарячої води від котелень, які належать організаціям, що входять до єдиної системи державного резерву, фізичним та юридичним особам для задоволення побутових потреб; зарядження акумуляторних батарей; надання кімнат, які перебувають на. балансі організацій, що входять до єдиної системи державного резерву, для тимчасового проживання окремих громадян (п.1.1 договору).

Положеннями ст. 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Згідно зі ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно із ст. 936 Цивільного кодексу України за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов`язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності. Договором зберігання, в якому зберігачем є особа, що здійснює зберігання на засадах підприємницької діяльності (професійний зберігач), може бути встановлений обов`язок зберігача зберігати річ, яка буде передана зберігачеві в майбутньому. Договір зберігання є публічним, якщо зберігання речей здійснюється суб`єктом підприємницької діяльності на складах (у камерах, приміщеннях) загального користування.

Відповідно до ст. 946 Цивільного кодексу України плата за зберігання та строки її внесення встановлюються договором зберігання.

Згідно із ст. 957 Цивільного кодексу України за договором складського зберігання товарний склад зобов`язується за плату зберігати товар, переданий йому поклажодавцем, і повернути цей товар у схоронності.

Згідно пп.2.2.3 п.2.2 договору, факт надання послуг, що є предметом Договору, за результатами кожного місяця підтверджується та фіксується підписанням сторонами Акту про надані послуги.

Відповідно до п.2.3 договору, Поклажодавцю можуть надаватись додаткові послуги, про що укладається відповідний Додаток/Додаткова угода до Договору. У попередню оплату додаткові послуги не включаються і сплачуються по окремих рахунках-фактурах Поклажодавцем в безготівковій формі щомісячно не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця, наступного за календарним місяцем в якому фактично надавалися додаткові послуги шляхом перерахування коштів на рахунок Зберігача на підставі виставленого рахунку-фактури.

Позивач свої зобов`язання договором виконав належним чином, надав відповідачу послуги на загальну суму 1 163 245,27 грн., з яких: послуги зберігання 1 112 269,90 грн., додаткові послуги 50 975,37 грн., що підтверджується підписаними з боку відповідача відповідними Актами приймання-здавання послуг.

Окрім цього факт надання послуг за Договором підтверджується складеними Зберігачем податковими накладними від 30.06.2022 №№ 134, 117; від 31.07.2022 №№ 120, 121; від 04.08.2022 №№ 25; від 31.08.2022 №№ 146, 147; від 06.09.2022 № 30; від 30.09.2022 № 123; від 17.10.2022 № 72; від 31.10.2022 № 125; від 15.11.2022 № 67 та від 30.11.2022 №№129, 130, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних, на суми наданих послуг.

За приписами ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Пунктом 2.2 договору передбачено, що плата за послуги сплачується поклажодавцем у такому порядку: Плата за послуги, надані та розраховані згідно калькуляції вартості платних послуг згідно до пункту 2 Додатку № 01 до цього Договору, сплачується щомісячно у розмірі 100% попередньої оплати не пізніше 15 числа кожного місяця, за який здійснюється оплата в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок зберігача, на підставі виставленого зберігачем рахунку- фактури.

Умовою виконання зобов`язання - є строк (термін) його виконання. Дотримання строку виконання є одним із критеріїв належного виконання зобов`язання, оскільки прострочення є одним із проявів порушення зобов`язання. Строк (термін) виконання зобов`язання за загальним правилом, узгоджується сторонами в договорі.

Разом з тим, як встановлено судом відповідачем вартість наданих послуг в сумі в повному обсязі не сплатив, в наслідок чого в нього утворилась заборгованість в сумі 132 900грн. При цьому відповідачем відповідні обставини належними та допустимими доказами не спростовані.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи 06.03.2023р. позивач надіслав на адресу відповідача претензію від 03.03.2023 №158 з вимогою сплатити наявну заборгованість. Відповідна претензія була отримана відповідачем 27.03.2023р., проте залишена без відповіді та задоволення.

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача вартість наданих послуг в сумі 132 900грн. є обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст.76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Зі змісту ст.77 ГПК України вбачається, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Підсумовуючи вищезазначене, суд доходить висновку, що позовні вимоги Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України є обґрунтованими, підтверджені належними доказами, наявними в матеріалах справи, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача згідно ст.129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України,

В И Р І Ш И В:

1. Позов Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (03126, м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, буд. 24; код ЄДРПОУ 14373207) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІКНОН ЮА" (65122, м. Одеса, вул. Архітекторська, 76, код ЄДРПОУ 44581355) - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІКНОН ЮА" (65122, м. Одеса, вул. Архітекторська, 76, код ЄДРПОУ 44581355) на користь Державної організації Комбінат "Прогрес" Державного агентства резерву України (03126, м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, буд. 24; код ЄДРПОУ 14373207) основний борг в сумі 132 900 (сто тридцять дві тисячі дев`ятсот)грн. та судовий збір в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири)грн.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. ст. 254, 256 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 12 вересня 2023 р.

Суддя К.Ф. Погребна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113387089
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/6997/23

Рішення від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні