Ухвала
від 07.09.2023 по справі 925/308/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"07" вересня 2023 р. справа № 925/308/16

м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області у складі судді Дорошенка М.В. за участю представника акціонерного товариства "Державний Ощадний Банк України" в режимі відеоконференції адвоката Новіка В.М., арбітражної керуючої Короткої А.В. в режимі відеоконференції із секретарем судового засідання Рябенькою Я.В., розглянувши у судовому засіданні питання про призначення ліквідатора банкрута у справі №925/308/16 про банкрутство дочірнього підприємства "Уманський консервний комбінат",

ВСТАНОВИВ:

Постановою від 10.09.2019 у справі №925/308/16 Господарський суд Черкаської області визнав дочірнє підприємство "Уманський консервний комбінат" банкрутом, відкрив його ліквідаційну процедуру, призначив ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кудляка Євгена Васильовича..

23 вересня 2019 року на офіційному сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет було розміщено повідомлення про визнання дочірнього підприємства "Уманський консервний комбінат" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Наразі ліквідаційна процедура у справі №925/308/16 триває.

Ухвалою від 30.06.2023 Господарський суд Черкаської області за клопотанням акціонерного товариства "Державний Ощадний Банк України", який є забезпеченим кредитором у справі №925/308/16:

- відсторонив арбітражного керуючого Кудляка Євгена Васильовича від виконання повноважень ліквідатора у справі №925/308/16;

- зобов`язав комітет кредиторів банкрута в строк до 14 серпня 2023 року на своєму засіданні розглянути питання призначення ліквідатора замість арбітражного керуючого Кудляка Євгена Васильовича, визначити для цього кандидатуру арбітражного керуючого, яка відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства, і звернутися до Господарського суду Черкаської області з клопотанням про її призначення ліквідатором у справі №925/308/16;

- поклав на арбітражного керуючого Кудляка Євгена Васильовича тимчасово виконання обов`язків ліквідатора банкрута - дочірнього підприємства "Уманський консервний комбінат" на період до призначення у справі №925/308/16 ліквідатора;

- призначив судове засідання у справі №925/308/16 для розгляду питання про призначення ліквідатора банкрута на 14 год. 30 хв. 22 серпня 2023 року у приміщенні господарського суду.

Акціонерне товариство "Державний Ощадний Банк України" як забезпечений кредитор запропонувало кандидатуру арбітражного керуючого Демчана Олександра Івановича на призначення ліквідатором у справі №925/308/16.

10 серпня 2023 року до Господарського суду Черкаської області надійшла копія заяви представника акціонерного товариства "Державний Ощадний Банк України" Новіка В.М. у справі №925/308/19, адресованої тимчасовому виконувачу обов`язків ліквідатора Кудляку Є.В., у якій заявник зазначив, що через призначення засідання комітету кредиторів у справі №925/308/16 на 8 годину ранку вихідного дня - суботи 12.08.2023 акціонерне товариство "Державний Ощадний Банк України" та інші кредитори не змогли прийняти участь у вказаному засіданні комітету кредиторів, що Кудляк Є.В. мав право призначити засідання комітету кредиторів в режимі відеоконференції, але не скористався цим правом. Тому заявник просить тимчасового виконувача обов`язків ліквідатора Кудляка Є.В. відмінити засідання комітету кредиторів, призначене на 08 год. 00 хв. 12.08.2023, а в разі його проведення заявник голосує заочно в письмовій формі за кандидатуру арбітражного керуючого Демчана О.І. на призначення ліквідатором у справі №925/308/16.

22 серпня 2023 року від тимчасового виконувача обов`язків ліквідатора Кудляка Є.В. до Господарського суду Черкаської області надійшов протокол зборів комітету кредиторів банкрута від 12.08.2023, згідно з яким збори кредиторів прийняли рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражної керуючої Коротккої Алли Володимирівни ліквідатором банкрута у справі №925/308/16.

У судовому засіданні, яке відбулося 22.08.2023 у справі №925/308/19, Господарський суд Черкаської області за клопотанням представника акціонерного товариства "Державний Ощадний Банк України" оголосив перерву до 14 год. 30 хв. 07 вересня 2023 року, про що повідомив усіх учасників провадження справі ухвалою суду від 22.08.2023.

04 вересня 2023 року до Господарського суду Черкаської області надійшло клопотання ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Гайсинський консервний комбінат", яке є конкурсним кредитором у справі №925/308/16, Іванюка О.М. від 04.09.2023 №1 про проведення судового засідання, призначеного на 14 год. 30 хв. 07.09.2023, без його участі та про підтримку кандидатури арбітражної керуючої Короткої А.В. на призначення ліквідатором банкрута.

07 вересня 2023 року до господарського суду надійшло клопотання помічника і представника тимчасового виконувача обов`язків ліквідатора Кудляка Є.В. - Татаркіна О.Л. про відкладення судового засідання, призначеного на 14 год. 30 хв. 07.09.2023, на більш пізній термін в зв`язку з його хворою.

У судовому засіданні, яке відбулося 07.09.2023, Господарський суд Черкаської області розглянув клопотання Татаркіна О.Л. про відкладення судового засідання і без виходу до нарадчої кімнати постановив ухвалу із занесенням її до протоколу судового засідання про залишення цього клопотання без задоволення і продовжив розгляд питання про призначення ліквідатора банкрута у справі №925/308/16.

Частиною третьою статті 10 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що право на здійснення діяльності арбітражного керуючого надається особі, яка отримала відповідне свідоцтво у порядку, встановленому цим Кодексом, та внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Абзацом другим частини першої статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) чи зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи).

Відповідно до частини третьої статті 28 Кодексу України з процедур банкрута передбачено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають реальний чи потенційний конфлікт інтересів;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Згідно з пунктом 4 першого абзацу частини восьмої статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Абзацом другим восьмої статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у роботі комітету мають право брати участь з правом дорадчого голосу арбітражний керуючий, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, забезпечений кредитор, у разі необхідності представник органу, уповноваженого управляти державним майном, і представник органу місцевого самоврядування.

Відповідно до частини дев`ятої статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість голосів кредиторів, присутніх на зборах (комітеті) кредиторів.

Арбітражні керуючі Демчан О.І. та Коротка А.В. мають свідоцтва на здійснення діяльності арбітражного керуючого, вони внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України і подали до господарського суду заяви про свою згоду на призначення їх ліквідатором у справі №925/308/16, у яких вказали, що вони не належать до осіб, зазначених у частині третій статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства.

Прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення ліквідатором банкрута іншого арбітражного керуючого замість відстороненого судом відноситься до компетенції комітету кредиторів а не одного з кредиторів, в тому числі забезпеченого, який має у роботі комітету кредиторів лише дорадчий голос.

Враховуючи, що згідно з протоколом зборів комітету кредиторів банкрута від 12.08.2023 за кандидатуру арбітражної керуючої Короткої А.В. на призначення її ліквідатором у справі №925/308/16 проголосувала більшість голосів кредиторів, присутніх на комітеті кредиторів, і ніхто з них при цьому не проголосував за кандидатуру арбітражного керуючого Демчана О.І., яка також розглядалася комітетом кредиторів, господарський суд дійшов висновку про необхідність призначення ліквідатором у справі №925/308/16 саме арбітражної керуючої Короткої А.В.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

УХВАЛИВ:

1. Призначити ліквідатором у справі №925/308/16 про банкрутство дочірнього підприємства "Уманський консервний комбінат" арбітражну керуючу Коротку Аллу Володимирівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) від 01.08.2013 №1016, поштова адреса: вул. Франка, 8, м. Городище, Черкаська область, 19502).

2. Припинити повноваження тимчасового виконувача обов`язків ліквідатора у справі №925/308/19 про банкрутство дочірнього підприємства "Уманський консервний комбінат" арбітражного керуючого Кудляка Євгена Васильовича.

3. Надіслати копію цієї ухвали усім учасникам провадження у справі №925/308/16.

Ця ухвала набрала законної сили негайно після її оголошення і протягом десяти днів може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено 12 вересня 2023 року.

СУДДЯ М.В. Дорошенко

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113387516
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/308/16

Постанова від 29.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні