Ухвала
від 12.09.2023 по справі 927/793/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

12 вересня 2023 року м. Чернігів справа № 927/793/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали клопотання судового експерта Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» С.М. Ігошиної про надання додаткових матеріалів та клопотання завідувача експертної установи Андрія Козира про погодження строків, по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «АГРОДІМ» 16520, с. Городище Бахмацького району Чернігівської області, вул. Перемоги, 79 01001, м. Київ, пров. Шевченка Тараса, 3 (ІНФОРМАЦІЯ_1) (адреса представника - адвоката Лисенка Олександра Миколайовича)Відповідачі: 1. Комарівська сільська рада 16442, с. Комарівка Ніжинського району Чернігівської області, вул. Соборна, 4 (04412225@mail.gov.ua) 2. Приватне сільськогосподарське підприємство «Пісківське» 16542, с. Піски Ніжинського району Чернігівської області, вул. Орищенка О., 57-а, Бахмацька ТГ (Piskivske@ukr.net)про визнання недійсним договору та скасування державної реєстрації

без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

09 червня 2023 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «АГРОДІМ» до Комарівської сільської ради та Приватного сільськогосподарського підприємства «Пісківське» про визнання недійсним договору та скасування державної реєстрації.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 14.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 13.07.2023 по даній справі призначена судова земельно - технічна експертиза, проведення якої доручено Полтавському відділенню Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

07.09.2023 до Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання від 29.08.2023 судового експерта вказаної вище експертної установи С.М. Ігошиної про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової земельно-технічної експертизи № 3257 по справі з господарського спору № 927/793/23 (надалі - Клопотання № 1).

Подання Клопотання № 1 обумовлено недостатністю наявних в матеріалах справи документів для проведення повного дослідження та надання обгрунтованого висновку.

Нормативно-правовим обгрунтуванням Клопотання № 1 визначено Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Закон України «Про Державний земельний кадастр», Порядок ведення Державного земельного кадастру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051.

За змістом ст. 102 Господарського процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Правові, організаційні і фінансові основи судово-експертної діяльності з метою забезпечення правосуддя України незалежною, кваліфікованою і об`єктивною експертизою, орієнтованою на максимальне використання досягнень науки і техніки визначені Законом України «Про судову експертизу».

Згідно ст. 13 Закону України «Про судову експертизу», незалежно від виду судочинства судовий експерт має право, зокрема подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 листопада 1998 за № 705/3145, затверджено Інструкцію про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень (надалі - Інструкція), п. 2.1, 2.3 розділу II якої передбачено, що експерт має право, зокрема відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Експерту забороняється, зокрема самостійно збирати матеріали, що підлягають дослідженню, а також самостійно вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Зважаючи на недостатність документів для проведення повного дослідження та надання обгрунтованого висновку, суд вважає за можливе задовольнити Клопотання № 1 та витребувати додаткові матеріали, необхідні для проведення судової експертизи.

Також 07.09.2023 до Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання завідувача Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Андрія Козира про погодження строку проведення експертизи понад 90 календарних днів (надалі - Клопотання № 2).

Подання Клопотання № 2 обгрунтоване значною поточною завантаженістю судового експерта С.М. Ігошиної, якій доручено виконання експертного дослідження по даній справі: на даний час в останньої на виконанні перебуває понад 19 експертних проваджень, зокрема й комісійне; як наслідок - проведення призначеної у даній справі експертизи у визначені законодавством строки не вбачається за можливе.

Згідно ст. 103 Господарського процесуального кодексу України, експертиза проводиться у судовому засіданні або поза межами суду, якщо це потрібно у зв`язку з характером досліджень, або якщо об`єкт досліджень неможливо доставити до суду, або якщо експертиза проводиться за замовленням учасника справи. У разі якщо суд призначив проведення експертизи експертній установі, керівник такої установи доручає проведення експертизи одному або декільком експертам. Ці експерти надають висновок від свого імені і несуть за нього особисту відповідальність.

Строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків у залежності від складності дослідження та з урахуванням експертного навантаження передбачено підпунктом 1.13 пункту 1 Інструкції, відповідно до якого строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів. У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

З метою забезпечення виконання приписів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року стосовно права кожного на розгляд його справи упродовж розумного строку господарським судам необхідно контролювати дотримання передбачених Інструкцією строків проведення експертизи іншим суб`єктам судово-експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України «Про судову експертизу».

Встановлення у виняткових випадках більшого (порівняно із загальними) розумного строку є можливим за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу.

Оскільки процесуальним законом не передбачено форми такого погодження з боку суду, воно має здійснюватися (за наявності підстав для цього) шляхом винесення відповідної ухвали за результатами розгляду звернення експертної установи, - без поновлення провадження у справі і без повернення матеріалів справи із зазначеної установи, але, за необхідності, з викликом сторін для з`ясування їхньої думки з даного питання. При цьому необхідно враховувати, що відмова у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи може потягти за собою наслідки, передбачені абзацом четвертим того ж підпункту Інструкції - повернення матеріалів справи з пропозицією призначити експертизу іншим суб`єктам судово - експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України «Про судову експертизу».

Враховуючи значну поточну завантаженість судового експерта С.М. Ігошиної, якій доручено проведення експертного дослідження по даній справі, суд вважає за можливе задовольнити клопотання завідувача Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Андрія Козира та погодити строк проведення експертизи понад 90 календарних днів.

Керуючись ст. 102, 103, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання судового експерта Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» С.М. Ігошиної про надання додаткових матеріалів задовольнити.

Витребувати від Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (14000, м. Чернігів, вул. П`ятницька, 11-а; код 39764881):

у паперовому виді в повному обсязі Поземельну книгу на земельну ділянку з кадастровим номером 7420882400:03:000:0931;

у паперовому виді в повному обсязі Поземельну книгу на земельну ділянку з кадастровим номером 7420882400:03:001:0018;

у паперовому виді в повному обсязі документацію із землеустрою, на підставі якої дані про земельну ділянку з кадастровим номером 7420882400:03:000:0931 внесено до бази даних державного земельного кадастру;

у паперовому виді в повному обсязі документацію із землеустрою, на підставі якої дані про земельну ділянку з кадастровим номером 7420882400:03:001:0018 внесено до бази даних державного земельного кадастру.

Витребувані даною ухвалою докази подати суду протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

У випадку відсутності можливості подати докази, які витребовує суд, або відсутності можливості подати такі докази у встановлені строки, зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області протягом п`яти днів з дня вручення ухвали повідомити про це суд із зазначенням відповідних причин.

Попередити Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області про те, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом та стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 2 684 грн. до 26 840 грн.

Клопотання завідувача Полтавського відділення Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» Андрія Козира про погодження строків задовольнити.

Погодити проведення судової земельно-технічної експертизи, призначеної по даній справі ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 13.07.2023, в строк понад 90 календарних днів.

Копії цієї ухвали надіслати сторонам, Полтавському відділенню Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» (36004, м. Полтава, вул. Чураївни, 1/1 (pvhndise@meta.ua)) та Головному управлінню Держгеокадастру у Чернігівській області (14000, м. Чернігів, вул. П`ятницька, 11-а (chernihiv@land.gov.ua)).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили - 12.09.2023.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113387567
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та скасування державної реєстрації без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —927/793/23

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні