Рішення
від 04.09.2023 по справі 520/26013/21
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2023 р. Справа № 520/26013/21

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шевченко О.В.,

при секретарі - Олітто О.О.,

за участі представника відповідача - Гундар Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної організації "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України до Головного управління ДПС у Харківській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Державна організація "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України, з адміністративним позовом до Головного управління ДПС у Харківській області, в якому просить суд визнати протиправним та скасувати в повному обсязі податкове повідомлення-рішення №0236360901 від 02 листопада 2021 року, прийняте Головним управлінням Державної податкової служби у Харківській області.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення прийняте за наслідками проведення ГУ ДПС у Харківській області фактичної перевірки з грубим порушенням податкового законодавства. Вказує, що перевірка посадовими особами відповідача за місцем фактичного провадження господарської діяльності не проводилася. При обрахуванні штрафних санкцій податковим органом не було враховано те, що позивач працює з п`ятиденним робочим тижнем з урахуванням вихідних та святкових днів у відповідності до вимог чинного законодавства України. Зазначає, що за період, що перевірявся контролюючим органом ДО «Комбінат «Планета» ДАР України не здійснювало жодних дій, які б підпадали під поняття обігу або реалізації пального та потребувало фіксації фактичних обсягів отриманого та реалізованого пального, а тому наведене вказує на відсутність вини позивача у неподанні даних.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 13.12.2021 року відкрито провадження по справі.

Представником відповідача надано відзив на позов, в якому сторона відповідача проти вимог поданого позову заперечує. В обґрунтування своєї позиції зазначає, що за результатами перевірки встановлено факт незабезпечення розпорядником акцизного складу ДО «Комбінат «Планета» ДАР України своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального на акцизному складі №1005224 у період з 01.01.2020 по 07.05.2021, чим порушено вимоги абз. 5 пп. 230.1.3 п. 230.1 ст. 230 ПК України, тому вважає, що податкове повідомлення рішення є обґрунтованим, законним та не підлягає скасуванню.

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав до суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку з неможливістю прибуття в судове засідання, в задоволенні якого судом було відмовлено, відповідна ухвала занесена до протоколу судового засідання.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог, пославшись на обставини, викладені у відзиві на позовну заяву.

Суд, вислухавши пояснення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вивчивши норми матеріального та процесуального права, якими врегульовані спірні правовідносини вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судовим розглядом встановлено, що у період з 11.05.2021 по 14.05.2021 посадовими особами ГУ ДПС проведено фактичну перевірку ДО «Комбінат «Планета» ДАР України за місцем провадження господарської діяльності на акцизному складі № 1005224 за адресою: вул. Гагаріна, 13, смт. Ков`яги, Валківський район, Харківська область, з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства в сфері виробництва, зберігання та обігу пального, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, за результатами якої складено Акт про результати фактичної перевірки від 17.05.2021 № 8345/20-40-09-01-08/14373265.

За висновками акту перевірки зазначено про порушення позивачем, зокрема абз. 5 пп. 230.1.3 п. 230.1 ст. 230 ПКУ незабезпечення розпорядником акцизного складу ДО Комбінат Планета ДАР України своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального на акцизному складі.

На підставі акту перевірки контролюючим органом 16.06.2021 року прийнято податкове повідомлення-рішення №0/11450/0901, яким застосовано суму штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) у сумі 502 000 грн.

Не погодившись з винесеним податковим повідомленням-рішенням позивачем надано скаргу від 01.07.2021 до ДПС України. Рішенням ДПС України від 28.10.2021 року №24411/6/99-00-06-03-01-06 скаргу задоволено частково, податкове повідомлення-рішення від 16.06.2021 №0/11450/0901 в частині застосування штрафних санкцій на суму 121 000 грн. скасовано. 05 листопада 2021 року позивачем отримано податкове повідомлення-рішення №0236360901 від 02 листопада 2021 року про застосування до позивача штрафних санкцій на суму 381 000 грн.

Не погоджуючись з вказаним податковим повідомленням рішенням, позивач звернувся до суду з позовом.

Надаючи оцінку правомірності оскаржуваного рішення суд зазначає наступне.

Відповідно до пп.14.1.224 п.14.1 ст.14 ПК України розпорядник акцизного складу - суб`єкт господарювання, який одержав ліцензію на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв, зареєстрований платником акцизного податку, або суб`єкт господарювання - платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Відповідно до положень п.п. 230.1.3 п. 230.1 ст. 230 ПК України розпорядники акцизних складів зобов`язані на кожному акцизному складі щоденно (крім днів, в які акцизний склад не працює) формувати дані про фактичні залишки пального на початок та кінець звітної доби та про добові фактичні обсяги отриманого та реалізованого пального (далі у цьому розділі - обсяг обігу пального) у розрізі кодів товарних підкатегорій згідно з УКТ ЗЕД у літрах, приведених до температури 15 С.

Дані про фактичні залишки пального та про обсяг обігу пального формуються після проведення останньої операції з обігу пального у звітній добі, але не пізніше 23 години 59 хвилин цієї доби, до початку здійснення операцій з обігу пального у добу, що настає за звітною добою, та подаються до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, не пізніше 23 години 59 хвилин доби, що настає за звітною добою.

На кожному акцизному складі за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД формуються показники про:

обсяги залишків пального на початок та кінець звітної доби, що визначаються шляхом підсумовування обсягів залишків пального в кожному резервуарі на підставі показників рівнемірів-лічильників, встановлених на таких резервуарах, розташованих на такому акцизному складі;

добовий обсяг реалізованого пального, що визначається шляхом підсумовування обсягів реалізованого за звітну добу пального через кожне місце відпуску пального наливом з акцизного складу на підставі показників витратомірів-лічильників, встановлених на кожному місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованому на такому акцизному складі;

добовий обсяг отриманого пального, що визначається шляхом віднімання від обсягу залишків пального на кінець звітної доби обсягу залишків пального на початок звітної доби та додавання добового обсягу реалізованого пального з такого акцизного складу з додаванням обсягу втраченого пального, зазначеного в акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних, та з відніманням додаткового обсягу пального, зазначеного в заявках на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового, зареєстрованих у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Фактичні показники витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників щодо обсягів залишків пального та добового обсягу реалізованого пального перераховуються у літри, приведені до температури 15 С, крім показників паливороздавальних колонок та/або оливороздавальних колонок, які виконують функції витратомірів-лічильників.

Дані про залишки пального та про обсяг обігу пального подаються електронними засобами зв`язку у формі електронних документів, яка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Електронні документи заповнюються автоматично шляхом передачі до них даних з витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників (під час виходу з ладу, проведення повірки або калібрування рівнеміра-лічильника або витратоміра-лічильника - заповнюються відповідальною особою розпорядника акцизного складу).

В електронних документах також зазначаються відповідальною особою розпорядника акцизного складу дані про обсяги залишків пального, що знаходяться на акцизному складі в тарі, балонах, упаковці, про добовий обсяг реалізованого пального в тарі, балонах, упаковці, а також інформація про дні, в які акцизний склад не працює.

Згідно п. 128-1.3 ст. 128-1 ПК України незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1000 гривень за кожний неподаний електронний документ.

З аналізу вищезазначених норм податкового законодавства вбачається, що дані про фактичні залишки пального та про обсяг обігу пального, які підлягають передачі до органів ДПС формуються на підставі даних рівнемірів-лічильників, якими обладнано резервуари, що розташовані на акцизному складі.

Отже, застосування санкцій за незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, електронних документі, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального можливе лише у випадку, коли резервуари, що розташовані на акцизному складі, були обладнані рівнемірами-лічильниками, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі.

Суд звертає увагу, що до такого висновку дійшла і ДПС України при винесенні рішення від 28.10.2021 року №24411/6/99-00-06-03-01-06 про результати розгляду скарги позивача.

В акті про результати фактичної перевірки вказано, що «Комбінат «Планета» ДАР України зареєструвало в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників пального резервуар вертикальний циліндричний сталевий (уніфікований № 40/1005224, тип РВС-5000, серійний №40, ємністю 4655, 63 м. куб., рівномір-лічильник (назва ИПЖ-18, серійний номер -932) та резервуар вертикальний циліндричний сталевий (уніфікований № 42/1005224, тип РВС-5000, серійний №42, ємністю 4678, 43 м. куб. рівномір-лічильник (назва ИПЖ-18, серійний номер -929).

Одночасно з тим, в акті зазначено, що до перевірки не надано технічну документацію та сертифікати відповідності на наявні та зареєстровані 2 рівнеміри-лічильники, що свідчить про не обладнання акцизного складу рівномірами-лічильниками.

Судовим розглядом встановлено, що за результатами проведення фактичної перевірки (акт про результати фактичної перевірки від 17.05.2021 № 8345/20-40-09-01-08/14373265) податковим органом також було встановлено порушення позивачем абз. 1 та п. «а» абз. 6 пп. 230.1.2 п. 230.1 ст. 230 ПК України, а саме незабезпечення розпорядником акцизного складу обладнання п`ятдесяти чотирьох введених в експлуатацію резервуарів для зберігання пального рівнемірами-лічильниками рівня пального та їх реєстрацію в Єдиному реєстрі; незабезпечення розпорядником акцизного складу обладнання двох місць відпуску пального (дизельного палива та бензину) з акцизного складу витратомірами-лічильниками пального та їх реєстрацію в Єдиному реєстрі.

За наслідками виявлених порушень контролюючим органом 16.06.2021 року прийнято податкове повідомлення-рішення №0/11447/0901, яким застосовано суму штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) у сумі 1 120 000,00 грн.

Не погодившись з вказаним податковим повідомленням-рішенням ДО «Комбінат «Планета» ДАР України звернувся до суду з позовом щодо його оскарження.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 16 лютого 2023 року, залишеним без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 19 липня 2023 року позов задоволено, визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Харківській області №0/11447/0901 від 16.06.2021 року про застосування до Державної організації "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України штрафних (фінансових) санкцій у сумі 1 120 000,00 грн.

Під час судового розгляду суди дійшли висновку, що оскільки наявні у позивача на момент проведення фактичної перевірки залишки пального не є ані підакцизними товарами, ані пальним в розумінні законодавства України, а також враховуючи те, що резервуари, які знаходяться у власності ДО «Комбінат «Планета» використовувалися у здійсненні діяльності зі зберігання, позивачем не було допущено порушення абз. 1 та п. «а» абз. 6 пп. 230.1.2 п. 230.1 ст. 230 ПК України.

Таким чином, оскільки позивачем в судовому порядку спростовані твердження контролюючого органу про необхідність обладнання ДО «Комбінат «Планета» ДАР України резервуарів, що розташовані на акцизному складі рівнемірами лічильниками, які зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів лічильників та рівнемірів лічильників рівня пального у резервуарі, суд приходить до висновку, що застосування до позивача штрафної санкції за невиконання вимог абзацу 5 пп. 230.1.3 п. 230.1 ст. 230 ПК України є неправомірним.

Таким чином, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Державної організації "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст. ст. 2, 6-10, 13-14, 77, 139, 242-246, 250, 255-262, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Державної організації "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України (вул. Гагаріна, буд. 13, смт. Ков`яги, Валківський район, Харківська область, 63021, код ЄДРПОУ 14373265) до Головного управління ДПС у Харківській області (вул. Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057, код ЄДРПОУ 43983495) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Харківській області №0236360901 від 02 листопада 2021 року.

Стягнути на користь Державної організації "Комбінат "Планета" Державного агентства резерву України (код ЄДРПОУ 14373265) судові витрати в розмірі 5715 (п`ять тисяч сімсот п`ятнадцять) грн. 00 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Харківській області (код ЄДРПОУ 43983495).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст рішення виготовлено 11 вересня 2023 року.

Суддя Шевченко О.В.

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено14.09.2023
Номер документу113402282
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них акцизного податку, крім акцизного податку із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції)

Судовий реєстр по справі —520/26013/21

Ухвала від 09.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Постанова від 02.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Постанова від 02.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 18.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 18.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Ухвала від 19.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Жигилій С.П.

Рішення від 04.09.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

Рішення від 04.09.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні