Ухвала
від 12.09.2023 по справі 161/15654/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/15654/23

Провадження № 1-кс/161/4814/23

У Х В А Л А

про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

м. Луцьк 12 вересня 2023 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу УСБУ у Волинській області ОСОБА_3 про проведення обшуку в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що СВ УСБ у Волинській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № № 22023030000000098, відомості про яке внесено до ЄРДР 25.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що у відповідності до повідомлення про виявлення кримінального правопорушення, яке надійшло з 2 відділу ГВ ЗНД УСБУ у Волинській області, громадяни України та іноземці, за сприяння спецслужб рф, налагодили протиправний механізм здійснення поставок товарів критичного імпорту з території України в адресу підприємств ВПК рф, а саме роликів та підшипників з особливих видів сплавів металу, які активно використовуються в воєнній галузі та перебувають у великому попиті серед підприємств резидентів рф, оскільки на території останньої їх виробництво обмежене, а також вказані дії несуть пряму шкоду нашій державі зважаючи на тривалу військову агресію рф проти України.

В ході досудового розслідування встановлено, що одним з таких підприємств є ТОВ «АДС Сервіс Груп», ЄДРПОУ 38361840, м. Дніпро, вул. Космічна, 51, офіс 1. З території України зазначений суб`єкт господарювання здійснює поставки продукції критичного імпорту (підшипники та ролики) в адресу підприємств резидентів рф, за посередництва європейських країн, а саме Естонської та Словацької Республік, через пункти пропуску на державному кордоні, які розташовані в межах діяльності Волинської митниці ДМС (м.п. «Устилуг» та м.п. «Ягодин»), а також їх кінцеве митне оформлення здійснюється в окремих підрозділах останньої.

Так, відповідно до відповіді на доручення з оперативного підрозділу, налагодження ланцюгів поставок здійснюється з використанням європейських компаній, які підконтрольні спецслужбам рф. Зокрема, однією з таких компаній є суб`єкт господарювання Естонської Республіки - United Stream OU. Керівником та власником вказаної компанії є, ймовірно, завербований спецслужбами рф - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - уродженець м. Слов`янська, Донецької області. Вказана особа причетна до співпраці із проросійськими терористичними організаціями, а також брала участь у пропагандистських заходах країни-агресора та здійсненні поставок гуманітарних вантажів для бійців т.зв. Л/ДНР.

При цьому, ОСОБА_5 після початку антитерористичної операції в 2014 році виїхав до рф, звідки в подальшому переїхав до Естонської Республіки. Разом з тим, останній, будучи проросійськи налаштованим, зареєстрував на території Естонської Республіки ГО «Добросветь» (громадська організація від якої відправлялись гуманітарні вантажі для бійців Л/ДНР) та United Stream OU, основною діяльністю якого була реалізація товарів побутової хімії.

Згодом, після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, ОСОБА_5 , за завданням спецслужб рф, організував протиправний механізм здійснення поставок з України до країни-агресора товарів критичного імпорту (в першу чергу роликів та підшипників), які активно використовуються при будівництві останніми військової техніки. Крім того, United Stream OU широко використовується іншими європейськими підприємствами для здійснення експортних операцій в адресу державних підприємств рф в обхід санкцій. Вказані поставки товарів здійснюються через митні пости Волинської області.

Також, відповідно до отриманих з оперативного підрозділу матеріалів, встановлено, що ТОВ «АДС Сервіс Груп» до 24.02.2022 тісно співпрацювало з ООО «Гранд Корвет», код 196240, рф, м. Санкт-Петербург, вул. Кубинська, 84, літ. А, 21 Н, по поставкам останнім конвеєрних роликів, які застосовуються при суднобудівництві. У період 2021-початку 2022 років було здійснено 31 поставку таких товарів. Остання операція між цими двома контрагентами була здійснена 15.02.2022.

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України посадові особи ТОВ «АДС Сервіс Груп» знайшли фірму-посередника в Естонській Республіці, вказану вище United Stream OU, через яку продовжили постачання аналогічних товарів до ООО «Гранд Корвет».

Так, 30.07.2022 в адресу United Stream OU було відправлено 1630 кг конвеєрних роликів. Дата доставки в супровідних документах - 30.07.2022. Відповідно до отриманих даних 04.08.2022 ці ж ролики було відправлено з United Stream OU в адресу ООО «Гранд Корвет», код 196240, рф, м. Санкт-Петербург, вул. Кубинська, 84, літ. А.

22.09.2022 в адресу United Stream OU було відправлено 1744 кг конвеєрних роликів. Дата доставки в супровідних документах - 02.10.2022. Відповідно до отриманих даних 03.10.2022 ці ж 1744 кг роликів було відправлено з United Stream OU в адресу ООО «Гранд Корвет», код 196240, рф, м. Санкт-Петербург, вул. Кубинська, 84, літ. А.

В свою чергу, посадовим особам ТОВ «АДС Сервіс Груп» достеменно відомо про те, що їх продукція використовується в суднобудівництві, в тому числі військо-морських суден флоту рф.

В подальшому, в ході досудового слідства встановлено, що ООО «Гранд Корвет», код 196240, рф, м. Санкт-Петербург, вул. Кубинська, 84, літ. А, 21 Н, тісно співпрацює та здійснює поставки, в тому числі і вказаних конвеєрних роликів, на підприємства військово-промислового комплексу рф, а саме на ПАО «Суднобудівний завод «Вимпел» (спеціалізується на виготовленні катерів військового і цивільного призначення) та ПАО «Суднобудівний завод «Северная Верфь» (м. Санкт-Петербург, рф, який спеціалізується на виготовленні кораблів для військово-морського флоту рф), які через вторгнення рф до України перебувають під санкціями країн Євросоюзу, США і деяких інших держав.

В той же час, відповідно до відповіді оперативного підрозділу, в офісних приміщеннях ТОВ «АДС Сервіс Груп» та їх виробництві, а також за адресами проживання посадових осіб вказаного товариства можуть знаходитись речі, предмети та інформація, яка може підтвердити факти ведення господарської діяльності ТОВ «АДС Сервіс Груп» з ООО «Гранд Корвет» за посередництва вказаних європейських компаній, а також факти вчинення дій, спрямованих на допомогу державі-агресору.

Зокрема, згідно з відповіддю на доручення № 6/153-1275 від 29.08.2023 року, наданою 2 відділом ГВ ЗНД УСБУ у Волинській області, встановлено, що протиправна діяльність із пособництва державі агресору здійснювалась за участі посадових осіб ТОВ «Адс Сервіс Груп» (код ЄДРПОУ 38361840, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Космічна, буд. 51, оф. 1), фактичне місце розташування якого: м. Дніпро, вул. Космічна, буд. 51. Крім офісу 1 за вказаною адресою також знаходяться виробничі потужності зазначеного підприємства, а саме приміщення на земельних ділянках з кадастровими номерами: 1210100000:03:044:0039, 1210100000:03:044:0061, 1210100000:03:044:0062, які на праві власності належать ТОВ «Ягуар-СТГ», код ЄДРПОУ 33160105 та ТОВ «Ягуар-РЕНТ», код ЄДРПОУ 43893386.

Керівником та співвласником ТОВ «Адс Сервіс Груп» є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 (на праві власності належить ОСОБА_6 ). Згідно з наявною інформацією, ОСОБА_6 усвідомлюючи, що кінцевим споживачем продукції вітчизняного виробництва є суб`єкт господарювання рф - ООО «Гранд Корвет», давав вказівки іншим працівникам підприємства з виготовлення експортованої партії роликів конвеєрних, оформлення необхідної експортної документації та уклав контракт з фірмою-посередником United Stream OU (Естонська Республіка).

Також встановлено, що до зазначеної протиправної діяльності причетний інший співвласник ТОВ «Адс Сервіс Груп» - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 (на праві власності належить ОСОБА_8 ). На даний час проживає у дачному масиві, а саме домоволодінні розташованому на земельній ділянці з кадастровим номером: 2310100000:02:033:0054 (на праві власності належить ОСОБА_8 ). Останній, будучи співвласником дніпровського підприємства налагодив стійкі відносини з посадовими особами російського підприємства ООО «Гранд Корвет» та спільно з останніми організував дві експортні поставки продукції виробництва ТОВ «Адс Сервіс Груп» в адресу контрагентів-резидентів рф.

Крім того, за наявною інформацією, до протиправної діяльності із пособництва державі агресору причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_5 (в державному реєстрі прав власності на нерухоме майно відсутні відомості за зазначеною адресою). Останній, є відповідальною особою ТОВ «Адс Сервіс Груп» за укладання та виконання зовнішньоекономічних контрактів, за вказівкою ОСОБА_6 підготував та оформив експортну документацію, усвідомлюючи що кінцевим споживачем роликів конвеєрних виготовлених на дніпровському підприємстві є ООО «Гранд Корвет».

Так, 11.09.2023, у зв`язку з безпосереднім переслідуванням осіб, які можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, та враховуючи обов`язок органу досудового розслідування застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування, зокрема, здійснити фіксацію слідів кримінального правопорушення та вилучити предмети, які мають значення речових доказів, зволікання з якими могло призвести до втрати чи знищення таких доказів, відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України, проведено обшук у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Під час даного обшуку було виявлено та вилучено: мобільний телефон марки «iPhone 11» з IMEI: НОМЕР_1 , IMEI2: НОМЕР_2 , з вставленою сім-картою з номером НОМЕР_3 .

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь злочину та майна здобутого у результаті його вчинення, слідчий звернулася з вказаним клопотанням.

В судове засідання прокурор та слідчий не з`явилися, хоча належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання, водночас, подали суду клопотання про проведення судового засідання за їх відсутності, подане клопотання підтримують повністю, а тому, у відповідності до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України судове засідання проводиться за їх відсутності, а також не здійснюється фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши додані докази, приходжу до висновку, що клопотання про проведення обшуку слід задовольнити.

Так, згідно до вимог ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутись з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Так, згідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, ч. 1 ст. 235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Враховуючи ті обставини, що стороною кримінального провадження доведено наявність підстав для надання дозволу для проведення обшуку, передбачених ст.234 КПК України, тому, слід надати дозвіл на обшук.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 237, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого слідчого відділу УСБУ у Волинській області ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Волинській області ОСОБА_9 , іншим слідчим групи слідчих та працівникам оперативних підрозділів за дорученням на проведення обшуку в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , де фактично проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення: мобільного телефону марки «iPhone 11» з IMEI: НОМЕР_1 , IMEI2: НОМЕР_2 , з вставленою сім-картою з номером НОМЕР_3 , який може бути використаний в якості речового доказу у ході досудового розслідування кримінального провадження № 22023030000000098.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу113412364
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —161/15654/23

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Калькова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні