Рішення
від 13.09.2023 по справі 172/1153/23
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/1153/23

Провадження № 2/172/285/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.09.2023 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Глушко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання права власності на земельний пай в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В

Представник позивачки ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаним позовом. В обґрунтування позовних вимог вказує, що батько позивачки ОСОБА_3 як член колективного сільськогосподарського підприємства «Добровільне» Васильківського району Дніпропетровської області отримав сертифікат на право на земельну частку (пай) серія ДП № 0071670 від 27.05.1997 року в розмірі 5,46 умовних кадастрових гектара для ведення сільськогосподарського виробництв на землях Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, але за життя так і не виготовив державний акт права приватної власності на вказану земельну ділянку. Інших спадкоємців, крім позивачки, на зазначену ділянку немає. У встановлений строк позивачка звернулася до Васильківської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, однак нотаріус своєю постановою від 03.02.2022 року відмовив їй у вчиненні нотаріальної дії, оскільки вона не надала оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку. Дублікат утраченого сертифікату на право власності на землю видається за заявою власника, однак можливості отримати дублікат сертифікату на ім`я ОСОБА_3 не можливо у зв`язку зі смертю останнього. На теперішній час на вказану земельну ділянку присвоєний кадастровий номер 1220784400:01:009:0151.

Просить визнати за позивачкою право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну ділянку розміром 5,46 гектарів кадастровий номер 1220784400:01:009:0151, що розташована на землях Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області згідно з сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0071670 від 27.05.1997.

Ухвалою від 30.06.2023 року провадження у справі відкрито та постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_2 надав суду заяву про розгляд справи у відсутність позивачки та її представника, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити, судові витрати залишити за позивачкою.

Відповідач надав суду заяву про розгляд справи у відсутність представника сільської ради, позовні вимоги не визнає, просить вирішити справу на розсуд суду.

Третя особа у судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до такого.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Згідно з довідкою Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області від 07.12.2022 року у Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) членів колективного сільськогосподарського підприємства «Добровільне» Васильківського району Дніпропетровської області значиться запис щодо видачі сертифікату серії ДП № 0071670 на ім`я ОСОБА_3 . Запис щодо передачі права на земельну частку (пай) ОСОБА_3 на іншу особу відсутній. Сертифікат на право на земельну частку (пай) виготовлявся в одному екземплярі і видавався на руки члену колективного сільськогосподарського підприємства, тому надати його копію чи дублікат не можливо. Відповідно до технічної документації по паюванню земель колективної власності КСП «Добровільне» розмір земельної частки (паю) становить 5,46 умовних кадастрових гектара.

Після смерті ОСОБА_3 була заведена спадкова справа № 342/2005, ОСОБА_1 є його спадкоємцем.

Постановою державного нотаріуса Васильківської державної нотаріальної контори Гордієнко І.В. від 03.02.2022 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно, яке належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю оригіналу документу, підтверджуючого право власності на земельну ділянку, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має права на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтями 1216, 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і е припинилися внаслідок його смерті. Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1258 ЦК України спадкоємці одержують право на спадкування почергово.

Статтею 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних ділянок (паїв)» передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Згідно з п. 3.5 листа Вищого ССУ з розгляду кримінальних та цивільних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі статтею 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Позивачка, як спадкоємець за законом прийняла спадщину після смерті батька, своєчасно звернувшись до Васильківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області, де було заведено спадкову справу № 342/2005, що підтверджується постановою державного нотаріуса від 03.02.2022 року, але юридично не може оформити своїх спадкових прав, оскільки відсутні оригінали правовстановлюючого документу на земельну частку (пай), які б підтверджували право померлого на земельну частку (пай), хоча останній за життя отримував оригінал сертифікату серії ДП № 0071670 на земельну частку (пай) членів КСП «Добровільне» Васильківського району Дніпропетровської області.

Таким чином, аналізуючи в сукупності наявні у справі докази, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 обґрунтований та підлягає задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 1216, 1218 ЦК України, Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних ділянок (паїв)», ст.ст. 12, 13, 81, 89, 211, 247, 259, 263, 279 ЦПК України, -

У Х В А Л И В

1. Позов ОСОБА_1 до Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання права власності на земельний пай в порядку спадкування за законом задовольнити.

2. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на земельну ділянку розміром 5,46 гектарів кадастровий номер 1220784400:01:009:0151, що розташована на землях Дубовиківської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області згідно з сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0071670 від 27.05.1997 року.

3. Судові витрати залишити за позивачкою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено14.09.2023
Номер документу113418698
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —172/1153/23

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні