Рішення
від 12.09.2023 по справі 904/2976/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2023м. ДніпроСправа № 904/2976/23

за позовом Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП", м. Київ

про стягнення штрафу

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" про стягнення штрафу в розмірі 278 397, 25 грн.

Ухвалою суду від 13.06.2023 позовну заяву Акціонерного товариства комерційного банку "Приватбанк" залишено без руху. Запропоновано позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви та надати суду надати докази доплати судового збору на суму 4 175, 96 грн.

Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" 14.06.2023 подало заяву про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 20.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/2976/23. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

31.07.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" надійшов відзив на позовну заяву.

04.08.2023 від Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК" надійшла відповідь на відзив.

17.08.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" надійшло клопотання про визнання поважними причини неподання відповідачем доказу щодо підтвердження настання форс-мажорних обставин та встановлення додаткового строку.

05.09.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" надійшло клопотання.

Щодо клопотання про встановлення додаткового строку на подання доказів, суд зазначає наступне.

Частинами 3-5 статті 80 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Відповідно до ст. 118 Господарського процесуального кодексу України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку; заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, право на подання доказів може бути реалізовано відповідачем виключно у строк, встановлений судом, а процесуальним наслідком пропуску такого строку є втрата права на вчинення стороною відповідної процесуальної дії.

Згідно зі ст. 119 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк.

Отже, зміст наведених норм свідчить про те, що право сторони на вчинення процесуальних дій (в даному випадку подання додаткових доказів) обумовлені наявністю певних обмежень та умов, визначених Господарським процесуальним кодексом України.

Суд зазначає, що форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за заявою зацікавленої особи по кожному окремому договору, контракту, угоді тощо, а також по податкових та інших зобов`язаннях/обов`язках, виконання яких настало згідно з законодавчим чи іншим нормативним актом або може настати найближчим часом і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Тягар доказування настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) несе заявник/зацікавлена особа. Заявник/зацікавлена особа також несе повну відповідальність за достовірність викладених фактів, наданих документів, доказів, даних тощо, вірність завірених нею копій згідно з чинним законодавством України.

При цьому у п. 6.7 Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого Рішенням президії ТПП України 15.07.2014 № 40(3) встановлено, що заява підлягає розгляду залежно від складності і обсягу документів в термін 10 (десять) робочих днів. Зацікавлена особа може замовити терміновий розгляд її заяви. Термін розгляду заяви у такому випадку не може перевищувати половини звичайного терміну розгляду, передбаченого цією статтею РЕГЛАМЕНТУ.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на день винесення рішення, межі строку встановленні Регламентом пройшли, відповідачем не надано жодного доказу щодо звернення до ТПП із запитом про надання інформації про стан розгляду Заяви про засвідчення форс-мажорних обставин та щодо вчинення будь-яких дій на його отримання.

Отже, суд не вбачає підстав для встановлення додаткового строку на подання доказів.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позовній заяві та у відповіді на відзив

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором підряду від 20.12.2021 № Р-0143621 в частині своєчасного виконання замовлених робіт.

Також позивач зазначає, що відповідачем не повідомлено АТ КБ «Приватбанк» про настання форс-мажорних обставин відповідно до пункту 8.1 договору.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву

Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП зазначає, що станом на 06.04.2023 Підрядник завершив повністю роботи по даному об`єкту, надіславши Акт виконаних робіт Замовнику, останній по сьогоднішній день не підписав його з підстав зазначених зауважень та порушення строку завершальних робіт, що розцінюються відповідачем, як зволікання його підписання та подальшою оплатою за виконанні роботи по Договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021р..

Крім того, відповідач зазначає, що в зв`язку з мобілізацією основної частини працівників до лав ЗСУ, через постійні обстріли даної прифронтової зони, де знаходиться об`єкт Петропавлівка, Підрядник зіткнувся з ситуацію відмови працівників на відрядження завершати роботи на даному об`єкті, що змусило Підрядника оперативно вирішувати ситуацію по завершенню робіт наймаючи робітників без перевірки їх кваліфікації, в свою чергу ставило під сумнів надані гарантії ТОВ «БК «БМЛ ГРУП» по завершенню робіт в строк.

Отже враховуючи вищезазначене, Підрядником не було закінчено гарантовані завершальні роботи за укладеною Додаткової угодою № 3 до Договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021 у визначений Замовником строк.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

20.12.2021 між Акціонерним товариством комерційний банк "Приватбанк" (далі -Банк, замовник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" (далі - відповідач, підрядник) укладений договір підряду № Р-0143621 (далі - Договір)

Відповідно до умов вказаного договору сторони погодили, що підрядник зобов`язується власними силами зі своїх матеріалів виконати роботу, а Замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу (пункт 1.1 Договору)

Вид та місце виконання робіт, ціна, порядок оплати, порядок та строки виконання зазначаються в Додатку № 1 до Договору та Кошторисі, які є невід`ємними частинами цього Договору (пункт 1.2 Договору).

Згідно додатку № 1 до вказаного договору, предметом робіт є капітальний ремонт в відділенні за адресою: Дніпропетровська обл, смт. Петропавлівка, вул. Соборна, 6/1 Загальна площа: 174, 1 кв. м.

Відповідно пункту 2.1 Договору підряду, Підрядник гарантує якісне виконання робіт, відповідність робіт технічним нормам і вимогам, встановлених Договором, додатками та законодавством.

Відповідно до пункту 3.3 Договору, всі зміни та доповнення за цим Договором вносяться шляхом укладення Додаткових угод.

Пунктами 4.1 4.2 договору встановлено, що приймання виконаних робіт здійснюється Замовником у присутності представника Підрядника.

Приймання оформляються актом здачі-приймання виконаних робіт,зокрема за формою КБ-2в (надалі акт здачі-приймання виконаних робіт), підписаним Сторонами. Після виконання робіт Підрядник зобов`язаний надати Замовнику оригінали документів (рахунок, акт здачі-приймання робіт), оформлених державною мовою і відповідно до вимог п. 2.4. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку № 88 від 24.05.1995 із змінами та доповненнями.

Згідно пунктом 4.3 Договору підряду, Замовник зобов`язаний прийняти роботи, виконані Підрядником протягом 3-х робочих днів з дня пред`явлення їх до приймання за умови, якщо вони виконані Підрядником якісно і в повному обсязі. У разі виявлення недоліків у виконаних роботах Замовник не підписує акт до повного усунення недоліків Підрядником. В цьому разі Сторони можуть скласти акт з переліком необхідних доопрацювань, які Підрядник зобов`язаний здійснити в строки, погоджені Сторонами.

Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами і діє протягом року з моменту його підписання, але в будь-якому разі до повного виконання зобов`язань обома Сторонами. Щодо гарантійних обов`язків Підрядника Договір діє до закінчення гарантійних строків (пункт 9.1 Договору)

Згідно з пунктом 10.1 договору підписання цього Договору, як і будь-яких документів, пов`язаних з цим Договором, може проводитись в електронному вигляді з проставленням кваліфікованого електронного підпису Сторін. Сторони можуть проводити оформлення, обмін та підписання Договору в електронному вигляді за допомогою сервісу Paperless на сайті https://paperless.com.ua.

Позивачем на виконання умов договору на підставі рахунку № 45 від 24.12.2021 перерахований аванс відповідачу в сумі 752 564, 12 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № LCTO16HDIT від 29.12.2021.

В подальшому, 10.06.2022 сторонами укладена додаткова угода № 1 до Договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021, відповідно до якої змінена вартість робіт.

15.07.2022 сторонами укладено додаткову угоду № 2 до Договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021 та додатків до неї, змінено строки виконання робіт та загальну вартість робіт.

Відповідно до пункту 3 Додатку № 1 Додаткової угоди № 2 підрядник приступає до виконання робіт 25.12.2021 протягом 5 календарних днів з моменту підписання цього Додатку № 1 та зобов`язується повністю завершити роботи до 16.08.2022. Підрядник зобов`язується власними силами, або залучаючи третіх осіб, своїми способами, зі своїх матеріалів, згідно з договірною ціною та іншим умовами Договору, виконати роботи на об`єкті Замовника.

Пунктом 4 Додатку № 1 Додаткової угоди № 2 встановлено, що загальна ціна роботи складає 1 855 981, 65 грн (Один мільйон вісімсот п`ятдесят п`ять тисяч дев`ятсот вісімдесят одна гривень 65 копійки), в тому числі ПДВ в розмірі 309 330, 27 грн (Триста дев`ять тисяч триста тридцять грн 27 коп).

Позивачем на підставі рахунку № 17 від 15.07.2022 було перераховано відповідачу аванс в сумі 556 794, 50 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № M89O1BL9PH від 09.08.2022.

26.12.2022 сторонами укладено додаткову угоду № 3 до Договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021, якою внесли зміни, зокрема, до пункту 6.3, який виклали в наступній редакції:

«У разі порушення строків виконання робіт за цим Договором понад 10 календарних днів Підрядник сплачує Замовнику штраф у розмірі 15 % від повної вартості замовлених робіт. У разі прострочення понад 30 календарних днів, Замовник має право відмовитись від замовлених робіт та позбавляється від обов`язку сплати за роботу Підрядника, зокрема й ту, яка була фактично виконана. В цьому випадку Замовник має право вимагати повернення сплати, якщо така була проведена. Збільшити розмір штрафу за порушення строків виконання робіт понад 10 календарних днів ».

Згідно пункту 3 Додатку № 1 Додаткової угоди № 3, Підрядник приступає до виконання робіт 25.12.2021 протягом 5 календарних днів з моменту підписання цього Додатку № 1 та зобов`язується повністю завершити роботи через 17 календарних днів з моменту отримання третього авансового платежу, але не пізніше 07.02.2023. Підрядник зобов`язується власними силами, або залучаючи третіх осіб, своїми способами, зі своїх матеріалів, згідно з договірною ціною та іншим умовами Договору, виконати роботи на об`єкті Замовника.

Позивачем на підставі рахунку № 3 від 17.01.2023 було перераховано відповідачу кошти в сумі 140 000 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № N1JO1FKMD4 від 19.01.2023.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" 07.02.2023 надійшло повідомлення про завершення виконання робіт.

09.02.2023 позивачем було виявлено, що роботи завершені не в повному обсязі, про що складено акт із зауваженнями щодо виконаного ремонту за адресою: смт. Петропавлівка, вул. Соборна, 6/1, в якому зазначені недоліки та необхідність їх усунення а термін до 17.02.2023.

На адресу відповідача також була надіслана претензія від 17.02.2023 № Е.83.0.0.0/3-230217/549 з вимогами припинити порушення умови Договору та завершити роботи в повному обсязі до 17.02.2023.

Відповідачем недоліки не були усунуті. Позивачем на його адресу надіслано повторну претензію 27.02.2023 № Е.83.0.0.0/3-230227/30783, з наступними вимогами: 1. Припинити порушувати умови Договору; 2. Завершити роботи в повному обсязі до 03.03.2023 року; 3. Надати гарантійний лист, що роботи по Договору будуть завершені в повному обсязі в строк до 03.03.2023 року. 4. Усунути вище перелічені недоліки в строк до 03.03.2023 року; 5. Перерахувати Банку штраф у розмірі 15% від повної вартості замовлених робіт, у зв`язку з простроченням строків виконання робіт понад 10 календарних днів, що складає 278 397,25 грн протягом 3 банківських днів з дати отримання даної претензії на реквізити зазначені нижче.

На момент звернення позивача до суду недоліки, зазначені в претензіях, не усунуті, штраф в сумі 278 397, 25 грн відповідачем не сплачений.

Зазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частинами 1, 2 статті 837 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір та обставини справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини за договором підряду.

Щодо суми 15 % штрафу

Відповідно до ч. 1 статті 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 Цивільного кодексу України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ст. ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією із підстав виникнення зобов`язань та обов`язковим для виконання сторонами.

За своєю правовою природою укладений між сторонами Договір є договором підряду.

Згідно ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов`язаний одержати спеціальний дозвіл. До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2 - 4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

Згідно ст. 839 Цивільного кодексу України підрядник зобов`язаний виконати роботу, визначену договором підряду, із свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором. Підрядник відповідає за неналежну якість наданих ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обтяженого правами третіх осіб.

Сторони в договорі обумовили, що роботи будуть виконуватись підрядником з використання його матеріалів та устаткування.

Відповідно до ст. 843 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Якщо у договорі підряду не встановлено ціну роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на основі цін, що звичайно застосовуються за аналогічні роботи з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами. Ціна роботи у договорі підряду включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 844 Цивільного кодексу України ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником. Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором. Зміни до твердого кошторису можуть вноситися лише за погодженням сторін. У разі перевищення твердого кошторису усі пов`язані з цим витрати несе підрядник, якщо інше не встановлено законом. Якщо виникла необхідність проведення додаткових робіт і у зв`язку з цим істотного перевищення визначеного приблизного кошторису, підрядник зобов`язаний своєчасно попередити про це замовника. Замовник, який не погодився на перевищення кошторису, має право відмовитися від договору підряду. У цьому разі підрядник може вимагати від замовника оплати виконаної частини роботи. Підрядник, який своєчасно не попередив замовника про необхідність перевищення приблизного кошторису, зобов`язаний виконати договір підряду за ціною, встановленою договором. Підрядник не має права вимагати збільшення твердого кошторису, а замовник - його зменшення в разі, якщо на момент укладення договору підряду не можна було передбачити повний обсяг роботи або необхідні для цього витрати. У разі істотного зростання після укладення договору вартості матеріалу, устаткування, які мали бути надані підрядником, а також вартості послуг, що надавалися йому іншими особами, підрядник має право вимагати збільшення кошторису. У разі відмови замовника від збільшення кошторису підрядник має право вимагати розірвання договору.

Відповідно до ст. 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо у договорі підряду не встановлені строки виконання роботи, підрядник зобов`язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, відповідно до суті зобов`язання, характеру та обсягів роботи та звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Сторони обумовили в договорі строк виконання робіт за договором до 07.02.2023.

Відповідно до ст. 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 853 Цивільного кодексу України замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Як передбачено сторонами у пункті 4.2 договору, приймання оформляються актом здачі-приймання виконаних робіт,зокрема за формою КБ-2в, підписаним сторонами. Після виконання робіт Підрядник зобов`язаний надати Замовнику оригінали документів (рахунок, акт здачі-приймання робіт), оформлених державною мовою і відповідно до вимог п. 2.4. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку № 88 від 24.05.1995 із змінами та доповненнями.

За твердженням відповідача, 06.04.2023 Підрядник завершив повністю роботи за даними об`єктами, надіславши Акт виконаних робіт Замовнику, який не підписано позивачем з підстав порушення строку завершальних робіт.

Однак, навіть з твердження ТОВ "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" вбачається, що відповідач склав акт виконаних робіт 06.04.2023, натомість роботи мали бути виконані в строк до 07.02.2023, що свідчить в будь-якому разі про прострочення з боку відповідача на 58 днів.

Крім того, суд не погоджується з доводами відповідача, що роботи ним були виконані, однак у визначені договором строки позивач не підписав акт виконаних робіт. Суду не було надано доказів того, що акт був отриманий позивачем чи направлявся на адресу позивача, в зв`язку з чим відповідачем не доведено обставин, що позивач ухиляється від прийняття виконаних робіт.

Щодо посилання відповідача на форс-мажорні обставини, то суд зазначає наступне.

Відповідно до пункту 8.1 договору сторона, для якої склались форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), зобов`язана не пізніше десяти робочих днів з дати їх настання письмово (шляхом направлення цінного листа з описом вкладення та повідомленням про вручення) інформувати іншу Сторону про настання таких обставин та про їх наслідки. Разом з письмовим повідомленням така Сторона зобов`язана надати іншій Стороні документ, виданий Торгово-промисловою палатою України, яким засвідчене настання форс-мажорних обставин. Аналогічні умови застосовуються Стороною в разі припинення дії форс-мажорних обставин та їх наслідків.

Проаналізувавши умови договору підряду № Р-0143621 від 20.12.2021, суд дійшов висновку, що пунктом 8.1 сторони визначили випадок звільнення сторін від відповідальності, а саме: сторона зобов`язана не пізніше десяти робочих днів з дати їх настання письмово (шляхом направлення цінного листа з описом вкладення та повідомленням про вручення) інформувати іншу Сторону про настання таких обставин та про їх наслідки. Разом з письмовим повідомленням така Сторона зобов`язана надати іншій Стороні документ, виданий Торгово-промисловою палатою України, яким засвідчене настання форс-мажорних обставин.

Тобто єдиним документом, який надає право стороні розірвати договір в односторонньому порядку, є сертифікат Торгово-промислової палати України, який підтверджує настання форс-мажорних обставин.

Відповідно приписів ст. 14 Закону "Про торгово-промислові палати в Україні" Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб`єкта господарської діяльності за собівартістю. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб`єктів малого підприємництва видається безкоштовно. Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов`язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Ознаками форс-мажорних обставин є такі елементи: вони не залежать від волі учасників цивільних (господарських) відносин; мають надзвичайний характер; є невідворотними; унеможливлюють виконання зобов`язань за таких умов здійснення господарської діяльності.

Форс-мажорні обставини не мають преюдиціальний (заздалегідь встановлений) характер. При їх виникненні сторона, яка посилається на дію форс-мажорних обставин, повинна це довести. Сторона, яка посилається на конкретні обставини повинна довести те, що вони є форс-мажорними, в тому числі, саме для конкретного випадку. Виходячи з ознак форс-мажорних обставин, необхідно також довести їх надзвичайність та невідворотність.

Наявність форс-мажорних обставин засвідчується Торгово-промисловою палатою України та уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами відповідно до статей 14, 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати України" шляхом видачі сертифіката.

У ст. 3.3 Регламенту засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), затвердженого рішенням Президії ТПП від 18.12.2014 №44(5) (далі - Регламент), вказано, що сертифікат (в певних договорах, законодавчих і нормативних актах згадується також як висновок, довідка, підтвердження) про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) (далі - сертифікат) - документ встановленої ТПП форми, який засвідчує настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), виданий ТПП або регіональною ТПП згідно з чинним законодавством, умовами договору (контракту, угоди тощо) та цим Регламентом.

Відповідно до ст. 6.2 Регламенту форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за особистим зверненням суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб по кожному окремому договору, окремим податковим та / чи іншим зобов`язанням / обов`язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Суд зазначає, що відповідачем не було дотримано вимог узгоджених сторонами пунктом 8.1 договору щодо звільнення від зобов`язань внаслідок форс-мажорних обставин, а саме не було додано сертифікату Торгово-промислової палати України до листа.

Відповідач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "БМЛ ГРУП" звернулось до Торгово-промислової палати України за отриманням такого сертифікату, що відображено, зокрема, у заяві про засідачення форс-мажорних обставин.

У постанові Верховного Суду від 30.11.2021 у справі № 913/785/17 визначено, що форс-мажорні обставини не мають преюдиційного характеру і при їх виникненні сторона, яка посилається на них як на підставу неможливості виконання зобов`язання, повинна довести наявність таких обставин не тільки самих по собі, але й те, що ці обставини були форс-мажорними саме для цього конкретного випадку виконання господарського зобов`язання.

Жодних належних та допустимих доказів на підтвердження настання форс-мажорних обставин та неможливість виконання обов`язку щодо вчасно виконаних робіь за договором підряду № Р-0143621 від 20.12.2021 відповідачем не надано.

Відповідно до ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання.

Згідно ст. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності. Не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов`язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов`язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

Статтею 230 Господарського кодексу України передбачено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання. Суб`єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері господарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Відповідно до п. 6.3 договору у разі порушення строків виконання робіт за цим Договором понад 10 календарних днів Підрядник сплачує Замовнику штраф у розмірі 15 % від повної вартості замовлених робіт. У разі прострочення понад 30 календарних днів, Замовник має право відмовитись від замовлених робіт та позбавляється від обов`язку сплати за роботу Підрядника, зокрема й ту, яка була фактично виконана. В цьому випадку Замовник має право вимагати повернення сплати, якщо така була проведена. Збільшити розмір штрафу за порушення строків виконання робіт понад 10 календарних днів.

Суд перевірив розрахунок штрафу, здійснений позивачем та вважає його обґрунтованим та арифметично вірним, а суму штрафу у розмірі 278 397, 25 грн такою, що підлягає стягненню з відповідача у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору в розмірі 4 175, 96 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 231, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

В клопотанні Товариства з обмеженою відповідальністю "БМЛ ГРУП" про встановлення додаткового строку на подання доказів відмовити.

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БМЛ ГРУП" (01001, м. Київ, вул. Електротехнічна, буд. 4А, кв. 412; ідентифікаційний код: 37415250) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вулиця Грушевського, будинок 1 Д, ідентифікаційний код: 14360570) штраф в розмірі 278 397, 25 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 4 175, 96 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113425272
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —904/2976/23

Судовий наказ від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні