Ухвала
від 13.09.2023 по справі 561/103/23
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/103/23

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

13 вересня 2023 року смт. Зарічне

Слідчий суддя Зарічненського районного суду Рівненської області ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Зарічне клопотання начальника Зарічненського відділу Вараської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022210000000192 від 18.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України,

ВСТАНОВИВ:

У клопотанні прокурора зазначено, що у провадженні слідчого відділення ВП № 2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області перебуває кримінальне провадження від 18.08.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, за фактом вчинення організованою групою з корисливих мотивів незаконного переправлення осіб через державний кордон України, організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництва такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод.

Відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022210000000192 від 18.08.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинене організованою групою з корисливих мотивів.

В обґрунтування поданого клопотання прокурор вказує, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою домовленістю з ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 під час дії на території України воєнного стану за грошову винагороду організовув та сприяв незаконному переправленню осіб призовного віку через державний кордон України на підставі посвідчень отримувача державної соціальної допомоги особи з інвалідністю, виданих за період 2014-2020 років. Зокрема, у вказаний спосіб переправлено громадян ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

На підтвердження права перетину державного кордону України вищевказані особи надали аналогічні за свої змістом посвідчення. Вказані посвідчення містять відтиск печатки " ІНФОРМАЦІЯ_4 ". Найменування вказаної юридичної особи, розпорядженням голови ІНФОРМАЦІЯ_5 у 2013 році змінено на " ІНФОРМАЦІЯ_6 ".

У ході досудового розслідування виникла необхідність у призначенні судової технічної експертизи з метою визначення справжності відтиску печатки на бланках посвідчень, які, згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_7 не видавались, однак стали підставою для перетину державного кордону особами, щодо яких відповідні посвідчення заповнені.

Для забезпечення проведення вказаної експертизи, згідно наявної методики, необхідним є надання в розпорядження експерта оригіналів документів, які містять зразки відтиску печатки " ІНФОРМАЦІЯ_7 ", що згідно листа голови комісії з припинення зазначеної юридичної особи № 01-14/699 від 12.09.2023 року зберігаються в особових справах працівників " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 )

Досудовим розслідуванням встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_8 , як юридична особа перебуває в статусі реорганізації шляхом приєднання до ІНФОРМАЦІЯ_7 , однак вказану юридичну адресу не припинено.

Інформація, що міститься у вказаних документах, відноситься до охоронюваної законом таємниці, оскільки містить персональні дані особи.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, які знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у вказаному кримінальному провадженні, необхідні для проведення судової технічної експертизи, забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування, можуть бути використані як докази у справі.

Вилучення вказаних документів є необхідним для забезпечення повноти та об`єктивності проведення досудового розслідування, зазначені документи слугуватимуть об`єктом дослідження при проведенні необхідних експертиз та перевірок.

Необхідність вилучення вказаних документів викликана тим, що існують підстави вважати, що існує реальна загроза зміни та знищення особових справ, до яких планується доступ.

Отримати зазначені документи у добровільному порядку не виявилося можливим, оскільки інформація, яка міститься у них, відноситься до охоронюваної законом таємниці.

У судове засідання прокурор не з`явився, подав письмову заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

З метою недопущення знищення особових справ, представник володільця документів до яких планується доступ, у судове засідання не викликався.

Відповідно до ч. 2, ч 4 ст. 163 КПК України вважаю за можливе клопотання розглядати за відсутності прокурора та без повідомлення і участі представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи до яких планується доступ, оскільки навні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Згідно до ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді (суду).

У відповідності до п. 8 ч. 1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, які знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

З наданого суду витягу з ЄРДР вбачається, що 18.08.2023 року внесено відомості та зареєстровано кримінальне провадження за № 12022210000000192, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинене організованою групою з корисливих мотивів.

Із долучених до матеріалів клопотання письмових доказів, зокрема повідомлення заступника начальника ІНФОРМАЦІЯ_9 від 18.08.2022 року про виявлення кримінального правопорушення, інформації ІНФОРМАЦІЯ_10 про виконання доручень від 22 серпня 2022 року, протоколу за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо, відео - контролю особи від 25 жовтня 2022 року, повідомлення ДПС України від 21.08.2023 р., інформації 6 прикордонного ІНФОРМАЦІЯ_11 від 08.02.2023 р., листа голови комісії з припинення зазначеної юридичної особи № 01-14/699 від 12.09.2023 року, розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_12 , вбачається, що наявні обґрунтовані підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 332 КК України.

На даний час в органу досудового розслідування виникла необхідність у доступі до особових справ працівників " ІНФОРМАЦІЯ_7 " з метою надання в розпорядження експерта оригіналів документів, які містять зразки відтиску печатки " ІНФОРМАЦІЯ_7 " для проведення судово-технічної експертизи з метою визначення справжності відтиску печатки на бланках підроблених посвідчень, на підставі яких переправлялися через державний кордон України особи призивного віку.

Інформація, що міститься у вказаних документах, відноситься до охоронюваної законом таємниці, оскільки містить персональні дані особи, та отримати доступ до неї у добровільному порядку слідчий не має можливості.

Зазначені документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Згідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною сьомою ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Перевіривши викладені у клопотанні обставини, вважаю його обґрунтованим і таким, що підлягає до задоволення, оскільки є достатні підстави вважати, що зазначені відомості перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 та у сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, проведення судової технічної експертизи, інформація, яку вони містять у собі, може бути використана як докази та неможливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених відомостей, вилучення зазначених документів необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі наведеного та керуючись ст. 159 165 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ ВП №2 Вараського РВП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_13 право тимчасового доступу до матеріалів особових справ працівників ІНФОРМАЦІЯ_8 , які перебувають у володінні вказаної установи, що по АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучити оригінали документів, які містять відтиск печатки " ІНФОРМАЦІЯ_13 .

Строк дії ухвали двадцять днів.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно дост. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого суддіпро тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Зазначена в ухвалі слідчого суддіособа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Роз`яснити, що згіднодо ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу Національної поліції за місцем проведення слідчих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЗарічненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113428490
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —561/103/23

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні