Рішення
від 30.08.2023 по справі 531/1872/23
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/1872/23

номер провадження 2/531/415/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2023 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Попова М.С.,

за участю секретаря Клименко Т.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Карлівка цивільну справу №531/1872/23 за позовом ОСОБА_1 , за участі представника позивача адвоката Янка Олександра Олександровича до Ланнівської територіальної громади в особі виконавчого комітету Ланнівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовною заявою, у якій просить визнати за нею право власності на земельну ділянку площею 3,2256 га, кадастровий номер 5321681600:00:001:0147, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Ланнівської сільської ради (Климівський старостинський округ) Полтавського (Карлівського) району Полтавської області в порядку спадкування після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Карлівською державною нотаріальною конторою в шестимісячний строк з дня відкриття спадщини за заявою ОСОБА_1 заведено спадкову справу № 149/2011. В подальшому рішенням Карлівського районного суду Полтавської області від 12 квітня 2021 року позов ОСОБА_3 до Карлівської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено та визначено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори для прийняття спадщини за законом, що відкрилася після смерті її тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 терміном три місяці з набрання рішенням суду законної сили. Постановою Полтавського апеляційного суду від 27.04.2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 , задоволено, рішення Карлівського районного суду Полтавської області від 12.04.2021 року скасовано та в задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 , до Карлівської міської ради Карлівського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відмовлено за недоведеністю. Таким чином, єдиною спадкоємицею ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 наданий часє ОСОБА_1 . Втой жечас нотаріусомпри з`ясуванніобставин справивстановлено,що наім`я ОСОБА_2 зареєстровано земельнуділянку загальноюплощею 3,23га,згідно державногоакту направо приватноївласності наземлю серіяРЗ №684512дляведення товарногосільськогосподарського виробництвана територіїЛаннівської сільськоїради від08.01.2003року №164. На даний час позивачка має бажання оформити право на спадкове майно, однак не має можливості в позасудовому порядку отримати свідоцтвопро правона спадщинуна вказануземельну ділянкуоскільки внеї відсутнідокументи,що посвідчуютьправо власностіна земельнуділянку інотаріусом уйого видачівідмовлено. Таким чином ОСОБА_1 являючись єдиними спадкоємцями, не має можливості в позасудовому порядку оформити спадщину на належне майно тітки по причині відсутності документу, що підтверджує право власності, а тому змушена звернутися до суду.

Позивач до суду не з`явилася, але її представником надано письмову заяву у якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд задовольнити позов, справу просив розглядати за їх відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Надано заяву про визнання позову, в якій просять справу розглядати за відсутності уповноваженого ними представника.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3ст.200 ЦПК Україниза результатами підготовчого судового засідання суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно зі статтею 1217 ЦК, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Статтею 1218 ЦК визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 81 рік померла ОСОБА_2 , про що Климівською сільською радою Карлівського району Полтавської області в Книзі реєстрації смертей зроблено запис за № 04 та видано свідоцтво про смерть, серія НОМЕР_1 від 02.03.2011 року (а.с.16).

Рішенням Карлівського районного суду від 25.07.2022 встановлено факт родинних відносин заявниці з померлою, встановлено, що ОСОБА_1 є рідною племінницею ОСОБА_2 (а.с.13-14,15).

Рішенням Карлівського районного суду Полтавської області від 12 квітня 2021 року позов ОСОБА_3 до Карлівської міської ради Карлівського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено та визначено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянці України, уродженці м. Карлівка Полтавської області, додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори для прийняття спадщини за законом, що відкрилася після смерті її тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 терміном три місяці з набрання рішенням суду законної сили.

Постановою Полтавського апеляційного суду від 27.04.2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 , задоволено, рішення Карлівського районного суду Полтавської області від 12.04.2021 року скасовано та в задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 , до Карлівської міської ради Карлівського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відмовлено за недоведеністю (а.с.9-12).

Таким чином, єдиною спадкоємицею ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 на даний час є ОСОБА_1 .

Нотаріусом приз`ясуванні обставинсправи встановлено,що наім`я ОСОБА_2 зареєстровано земельнуділянку загальноюплощею 3,23га,згідно державногоакту направо приватноївласності наземлю серіяРЗ №684512для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Ланнівської сільської ради.

ОСОБА_1 постановою нотаріуса було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 3,2256 га, кадастровий номер 5321681600:00:001:0147, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Ланнівської сільради, оскільки в неї відсутні документи, що посвідчують право власності спадкодавці на земельну ділянку (а.с.17).

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.380 ЦК України житловий будинок є об`єктом права власності.

Виходячи зі змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав може бути визнання права власності.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до постанови Верховного Суду України від 23 січня 2013 року у справі №6-164цс12 у спадкоємця, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, права володіння та користування спадковим майном виникають із часу відкриття спадщини. Такий спадкоємець може захищати свої права володіння та користування спадковим майном відповідно до глави 29 ЦК України.

Згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем. Такі випадки характерні для сільської місцевості, де право власності на житловий будинок за спадкодавцем підтверджується лише записом в погосподарській книзі сільської ради та тривалим фактом володіння цим майном особою, яка померла. Перші власники не оформляли документи на належне їм нерухоме майно та не реєстрували його в органах БТІ, а тому спадкоємець не може отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину і його право має бути визнано в судовому порядку.

Таким чином, на думку суду, право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно, має особа, яка є власником цього майна, дане право нерозривно пов`язане з особою спадкодавця, а тому після його смерті спадкоємець не має можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача про визнання права власності на будинок підлягають задоволенню.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що мається достатньо підстав для задоволення позову та визнання за позивачкою права власності на земельну ділянку площею 3,2256 га, кадастровий номер 5321681600:00:001:0147, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Ланнівської сільської ради (Климівський старостинський округ) Полтавського (Карлівського) району Полтавської області в порядку спадкування після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому визнання позову відповідачем слід прийняти.

Керуючись ст.ст. 1216,1218,1261,1267 ЦК України, ст.ст.15,200,206,258-259,263-268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позовні вимоги ОСОБА_1 , за участі представника позивача адвоката Янка Олександра Олександровича до Ланнівської територіальної громади в особі виконавчого комітету Ланнівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визнання права власності в порядку спадкування, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , право власності на земельну ділянку площею 3,2256 га, кадастровий номер 5321681600:00:001:0147, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Ланнівської сільської ради (Климівський старостинський округ) Полтавського (Карлівського) району Полтавської області в порядку спадкування після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги або через Карлівський районний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. С. Попов

СудКарлівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113439234
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —531/1872/23

Рішення від 30.08.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні