Ухвала
від 07.09.2023 по справі 532/1910/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1910/23

2-о/532/74/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2023 р.

Суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області Омельченко І.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

Встановив:

06 вересня 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Заяву подано з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження, відсутні.

Заява підсудна Кобеляцькому районному суду Полтавської області і по справі може бути відкрито провадження.

Враховуючи викладене вище, дану справу слід призначити до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

При поданні до суду заяви заявником не залучено до участі в справі особу, яку прохають визнати недієздатною.

Оскільки участь особи, стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною є обов`язковою, з метою дотримання прав та обов`язків ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її слід залучити до участі в справі як заінтересовану особу.

Частиною 5 ст. 293 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання».

Враховуючи положення ч. 5 ст. 293 ЦПК України та зважаючи на те, що ОСОБА_2 як особі, стосовно якої розглядається справа, адвокат не залучений, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, слід залучити адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Крім того, заявник прохав суд витребувати з КНП «Кобеляцька міська лікарня» Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для призначення та проведення психіатричної експертизи.

Згідно ч. 1 ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Враховуючи викладене вище, вважаю, що для правильного розгляду справи та проведення судово-психіатричної експертизи клопотання про витребування доказів слід задовольнити.

Керуючись статтями 107, 175, 177, 187, 293, 294, 299 ЦПК України, суддя,-

Постановив:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Справу розглянути за правилами окремого провадження.

Призначити судове засідання на 09 год. 40 хв. 19 вересня 2023 року в приміщенні Кобеляцького районного суду Полтавської області.

Про день, час та місце судового засідання повідомити учасників судового засідання.

Заінтересовані особи можуть подати свої пояснення по справі до 19 вересня 2023 року.

Залучити до участі в справі як заінтересовану особу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Доручити Кременчуцькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва за призначенням та забезпечити його прибуття в судове засідання на 09 год. 40 хв. 19 вересня 2023 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити повністю.

Зобов`язати КНП «Кобеляцька міська лікарня» Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представнику КНП «Кобеляцька міська лікарня» Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області роз`яснюється, що відповідно до частин 6-8 статті 84 ЦПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали; в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: Kb.pl.court.gov.ua/sud1610/gromadyanam/csz.

Надіслати заявнику копію ухвали про відкриття провадження у справі, а заінтересованим особам копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та доданими до неї матеріалами.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду лише щодо порушення правил підсудності в 15-денний строк з дня її підписання. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113439341
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —532/1910/23

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні