Рішення
від 12.09.2023 по справі 952/454/23
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 952/454/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.09.2023 Зачепилівський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Яценка Є.І.,

за участю секретаря судового засідання - Оданець С.В.,

за участю заявниці - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Зачепилівка Харківської області в порядку окремого провадження цивільну справу № 952/454/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області, Полтавський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу, -

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що вона з 2016 року проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у бою за батьківщину у населеному пункті Площанка Кремінського району Луганської області. У вказаний період часу вона та ОСОБА_2 проживали як одна сім`я, вели спільне господарство та мали взаємні права і обов`язки, які притаманні подружжю. ІНФОРМАЦІЯ_3 у них народилася донька ОСОБА_3 . Встановлення факту проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 має для неї суттєве юридичне значення, оскільки дозволить реалізувати право на отримання соціальних виплат та пільг сім`ям загиблих військовослужбовців, оскільки останній у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та введенням воєнного стану був призваний до військової служби за мобілізацією та загинув під час бойових дій.

Враховуючи наведене та на підставі п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України заявниця просить суд встановити факт її спільного проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу, в період з 01.01.2016 року до його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала заявлені вимоги та наполягала на їх задоволенні.

Представники Управління соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області та Полтавського районного територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суду не повідомили. Суд, відповідно до вимог ч.1 ст. 223 ЦПК України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності третіх осіб на підставі наявних доказів.

В судовому засіданні допитана в якості свідка ОСОБА_4 пояснила, що вона є рідною сестрою померлого ОСОБА_2 та підтвердила, що дійсно останній з 2016 року проживав разом із заявницею ОСОБА_1 як чоловік та дружина в одному будинку в с. Леб`яже Красноградського району Харківської області, вели разом господарство та мали спільний бюджет. ІНФОРМАЦІЯ_3 у них народилася донька ОСОБА_5 . Проживали вони разом до часу смерті брата, яка сталася під час його участі в бойових діях в складі ЗСУ ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні зазначив, що він є односельцем заявниці ОСОБА_1 , проживає неподалік від неї та підтвердив, що остання з 2016 року спільно проживала з ОСОБА_2 однією сім`єю в с. Леб`яже Красноградського району Харківської області як чоловік та дружина, вели спільне господарство та побут. У них є спільна донька ОСОБА_5 . Після введення на території України воєнного стану ОСОБА_7 був призваний до військової служби за мобілізацією, а у листопаді 2022 року останній загинув під час бойових дій на сході країни.

Суд, вислухавши заявницю, свідків, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки № 165 від 29.06.2023 виданої Леб`язьким старостинським округом № 3 Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області, ОСОБА_2 фактично проживав без реєстрації разом з донькою ОСОБА_3 та її матір`ю ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , вели спільне господарство.

ІНФОРМАЦІЯ_4 у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 народилася донька ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 .

Крім того судом досліджувались надані заявницею фотокартки із сімейного фотоальбому, на яких ОСОБА_2 та ОСОБА_1 знаходяться разом, в тому числі з малолітньою дитиною. Фото вищевказаних осіб збігається з фото, які зображені на копіях їхніх паспортів наявних у матеріалах справи.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справу про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ч.2 ст. 3 СК України, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», визначено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Статтею 1 СК України визначаються засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов`язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов`язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім`ї та родичів.

В силу ч. 2 ст. 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Згідно вимог ч.4 СК України сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 СК України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка.

Відповідно до ч.1 ст. 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

У справі «Джонстон проти Ірландії» (справа номер ECH-1986-S-006) було встановлено, що заявники прожили спільно близько 15 років. На цій підставі Європейський суд зробив висновок, що вони складали сім`ю, а тому мають право на захист, незважаючи на те, що їх зв`язок існує поза шлюбом. Конституційне право на особисту свободу дає підстави для висновку про те, що людина має право сама вибирати форму організації свого сімейного життя. Закон не може їй цього диктувати, як і того, з ким людина має проживати однією сім`єю, за винятком лише певних обмежень, які сформульовані у статті 3 СК України.

Відповідно до ч.4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

В постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 16 листопада 2022 року у справі № 199/3941/20 (провадження № 61-7340св22) зроблено висновок, що «проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов`язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно. […] Для визначення осіб як таких, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах, з метою вирішення майнового спору на підставі статті 74 СК України суд повинен встановити факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період, упродовж якого було придбано спірне майно. У постанові від 03 липня 2019 року у справі № 554/8023/15-ц (провадження № 14-130цс19) Велика Палата Верховного Суду зауважила, що, вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має встановити факти спільного проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки (статті 3, 74 СК України), і підсумувала, що майно, набуте під час спільного проживання особами, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі між собою, є об`єктом їхньої спільної сумісної власності, якщо: 1) майно придбане внаслідок спільної праці таких осіб як сім`ї (при цьому спільною працею осіб слід вважати їхні спільні або індивідуальні трудові зусилля, унаслідок яких вони одержали спільні або особисті доходи, об`єднані в майбутньому для набуття спільного майна, ведення ними спільного господарства, побуту та бюджету); 2) інше не встановлено письмовою угодою між ними. Для встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу потрібно враховувати у сукупності всі ознаки, що притаманні подружжю у наведеному визначенню. Таким чином, предметом доказування у справах про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу є факти спільного проживання, ведення спільного господарства, наявності у сторін спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання майна в інтересах сім`ї, наявності між сторонами взаємних прав та обов`язків, притаманних подружжю. Критеріями, за якими майну може бути надано статус спільної сумісної власності, є: 1) час набуття такого майна; 2) кошти, за які таке майно було набуте (джерело набуття); 3) мета придбання майна, відповідно до якої йому може бути надано правовий статус спільної власності подружжя. З урахуванням зазначеного, вирішуючи спір про поділ майна, необхідно установити як обсяг спільного нажитого майна, так і з`ясувати час та джерела його придбання, а вирішуючи питання про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу, суд має установити факти спільного проживання однією сім`єю; спільний побут; взаємні права та обов`язки (статті 3, 74 СК України)».

Як встановлено при розгляді справи, факт спільного проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу необхідно заявниці ОСОБА_1 для оформлення одноразової допомоги при гибелі учасника бойових дій на сході України.

Аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 постійно спільно проживали та вели спільне господарство за адресою: АДРЕСА_1 з 2016 року по день смерті ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_2 . Наведене підтверджується довідкою виданою Леб`язьким старостинським округом №3 Зачепилівської селищної ради Харківської області та показами свідків.

Таким чином заявницею доведено, що встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 має для неї юридичне значення, в іншому, окрім судового, порядку встановити такий факт вона не має можливості, у зв`язку із чим суд вважає за можливе задовольнити заяву, оскільки встановлено, що заявниця спільно проживала з померлим ОСОБА_2 з 2016 року, у них народилася спільна дитина, їхнім взаєминам були притаманні ознаки шлюбу і сім`ї, що підтверджується дослідженими судом доказами.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку про законність та обґрунтованість заявлених вимог ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 12, 81, 258, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління соціального захисту населення Красноградської РДА Харківської області, Полтавський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 01.01.2016 до 08.11.2022.

Судові витрати залишити за заявницею.

Рішення суду може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення шляхом подання апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113440148
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —952/454/23

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні