Ухвала
від 13.09.2023 по справі 578/1376/23
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

13 вересня 2023 року

смт Краснопілля

Справа № 578/1376/23

провадження № 1-кс/578/309/23

Краснопільський районний суд Сумської області у складі слідчого судді ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянув у приміщенні суду в смт Краснопілля Сумської області

клопотання /уточнене/

слідчого групи слідчих слідчого відділу Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенант поліції ОСОБА_3 /далі також слідчий /, подане у рамках кримінального провадження за №12023200480000561 від 28.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15 - частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України /далі також КК/ за погодженням начальника Краснопільського відділу Сумської окружної прокуратури ОСОБА_4 /далі також прокурор/,

про тимчасовий доступ до речей і документів

та установив:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів та можливість вилучити (здійснити виїмку) у КОМУНАЛЬНОМУ НЕКОМЕРЦІЙНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ /далі також - КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »/, місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , Код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , з можливістю вилучення оригіналів медичної документації /медичні картки, історії хвороби/ на хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Одеса, який 27.02.2023 звертався до медичного закладу з тілесними ушкодженнями, отриманими ним внаслідок скидання вибухових пристроїв військовослужбовцями рф у с. Порозок Сумського району Сумської області.

У органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово-медичних експертиз, для проведення яких необхідна медична документація на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий, прокурор та особа, у володінні якої знаходяться документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, не з`явилися, слідчий надав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за її відсутності, клопотання підтримує. Таким чином слідчий підтвердив свою зацікавленість у розгляді зазначеного клопотання. З огляду на викладене, неявка слідчого в судове засідання слідчим суддею визнана з поважних причин.

Національне законодавство

Виходячи зі змісту вимогстатті 131 КПК, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з частиною третьою статті 132 КПК, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно зі статтею 159 КПК, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

За приписами статті 160 КПК, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 162 КПК, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно з частинами п`ятою, шостою статті 163 КПК слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з частиною сьомою статті 163 КПК слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Мотиви Суду

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню за №12023200480000561 від 28.02.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15- частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України.

Документи, до яких просить дати доступ орган досудового слідства, знаходяться у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , Код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 .

Одержати зазначені документи іншим способом, а саме звернутися з запитом до медичної установи, не можливо, оскільки згідно зі статтею 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Інформація, на яку просить надати дозвіл орган досудового слідства, є документом, що містить охоронювану законом таємницю.

Доступ особи до речей та документів, які містять таку таємницю, здійснюється в порядку визначеному законом.

Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбачений статтею 131 КПК (частина друга пункт 5), органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбачено статтею 132 КПК.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що документи, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають доказове значення у справі та необхідні для проведення судових медичних експертиз, при цьому неможливо іншими способами встановити обставини вчиненого кримінального правопорушення, іншим чином доступу до зазначених документів не має, а тому є достатньо підстав для задоволення клопотання та надання доступу до документів, а також вилучення документів з зазначеною інформацією необхідно для досягнення мети отримання доступу доних.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими статтею 163 КПК, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх виїмки.

На підставі викладеного, керуючись ст. 131-132,159-164, 369-372,376,395, 532Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

Постановив:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому групі слідчих слідчого відділу Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області ОСОБА_6 , яка здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12023200480000561 від 28.02.2023, право тимчасового доступу до оригіналів документів та можливість вилучити (здійснити виїмку) їх оригіналів, які перебувають у віданні КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА « ІНФОРМАЦІЯ_1 » КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , Код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , медичної документації /медичні картки, історії хвороби/ на ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Одеса.

Строк дії ухвали - два місяці з дня її постановлення, тобто до 13.11.2023.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення, заперечення на цю ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113444183
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів та

Судовий реєстр по справі —578/1376/23

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні