Ухвала
від 14.09.2023 по справі 567/1346/23
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

567/1346/23

У Х В А Л А

14.09.2023 м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Назарук В.А.

присяжні: Ткачук Л.О., Зінчук І.А.

при секретарі - Гічиновська Я.В.

за участю

представника заявника ОСОБА_1

представника органу опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області Бахоні В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Комунального закладу "Острозький психоневрологічний інтернат", заінтересована особа: орган опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

встановив:

в Острозький районний суд Рівненської області із заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна звернувся КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат".

В обґрунтуваннязаяви зазначає,що ОСОБА_2 з 12.04.2022по теперішнійчас перебуваєв КЗ "Острозький психоневрологічний інтернат" та знаходиться на всіх видах державного забезпечення.

Вказує, що ОСОБА_2 є особою з інвалідністю ІІ групи загального захворювання та рішенням Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 05.11.2020 її було визнано недієздатною, однак на даний час строк дії рішення закінчився.

Зазначає, що ОСОБА_2 у зв`язку з встановленим діагнозом "параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, виражений змішаний дефект" не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду.

З метоювстановлення психічногостану ОСОБА_2 , а також здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними, просить призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

В судовому засіданні представник заявника клопотання про призначення експертизи підтримав, представник органу опіки і піклування проти призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 не заперечила.

Заслухавши думку представника заявника та представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1ст.298ЦПК України,судза наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.21 Закону України "Про психіатричну допомогу", судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом.

Відповідно дост.105 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

Окрім того, відповідно до ч.1 ст.299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Таким чином, позбавлення права участі особи у судовому засіданні можливе лише на підставі висновку експерта про відповідний характер розладу психічної діяльності чи психічного захворювання особи.

Враховуючи наведене, оскільки для вирішення питання про визнання особи недієздатною необхідне обов`язкове призначення експертизи та спеціальні знання, суд прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання та призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи.

Відповідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.105, 298, 252-253 ЦПК України, суд

постановив:

призначити у справі за заявою Комунального закладу "Острозький психоневрологічний інтернат", заінтересована особа: орган опіки і піклування виконавчого комітету Острозької міської ради Рівненської області, про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 психічним захворюванням та яким?

2. чи розуміє ОСОБА_2 значення своїх дій та чи може керувати ними?

3. чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я розуміти суть цієї справи?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" та встановити термін на проведення експертизи до 14.10.2023.

На дослідження експертів надати матеріали цивільної справи №567/1346/23.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

До завершення експертизи справу провадженням зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Уразі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Острозького районного суду Назарук В.А.

Присяжні: Ткачук Л.О.

Зінчук І.А.

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113454078
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —567/1346/23

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Назарук В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні