Рішення
від 12.09.2023 по справі 904/3053/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2023м. ДніпроСправа № 904/3053/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Мосендз Д.Р.

за позовом Акціонерного товариства "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕМГІРМАШ"

про стягнення 172 568 грн. 56 коп.

Представники:

від позивача: Матвеєва Т.В.

від відповідача: Нестерчук А.В.

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "РЕМГІРМАШ" 172 468 грн. та судових витрат у справі.

Позивач наполягав на задоволенні позову. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. Підтвердив сплату заборгованості та судового збору відповідачем під час розгляду справи. Заперечував проти зменшення розміру штрафних санкцій.

Відповідач надав клопотання про зменшення розміру штрафних санкцій. У судовому засіданні підтримав клопотання та пояснив, що під час розгляду справи ним сплачено заборгованість та судовий збір.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Акціонерним товариством "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ" та товариством з обмеженою відповідальністю "РЕМГІРМАШ" підписано договір про надання послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19 (далі Договір).

Власник мереж надає Споживачу послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії, а Споживач здійснює оплату за надані на межі балансової належності електромереж послуги згідно з умовами цього Договору та додатками до нього, що є його невід`ємними частинами (п. 1.1 Договору).

Споживач зобов`язується: виконувати умови цього Договору; здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії на межі балансової належності електромереж згідно з Порядком розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії (додаток 1 до цього Договору) (п. 2.2 Договору).

Власник мереж несе відповідальність за безперервну передачу електричної енергії Споживачу (п. 5.1 Договору).

У разі внесення платежів, передбачених пунктом 2.2 глави 2 цього Договору, з порушенням термінів (строків) Споживач сплачує Власнику мереж пеню за кожний день прострочення в розмірі подвійної облікової станки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня, від суми заборгованості (п. 5.3 Договору).

Наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідною довідкою, виданою Торгово-промисловою палатою України (п. 6.3 Договору).

Позивачем та відповідачем підписано Додаток 1 до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19, яким визначено порядок розрахунків за перетікання реактичної електричної енергії. За текстом Додатку цей порядок складено відповідно до Методики обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії між власником мереж (надалі ВМ) та непобутовим споживачем (надалі Споживач), затвердженої наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 06.02.2018 №87, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.04.2018 року за №392/31844. Додатком визначено, що Споживач - Товариство з обмеженою відповідальністю "РЕМГІРМАШ". За умовами Додатку перетікання реактивної електроенергії щодобово контролюється та узгоджується між Власником мереж та Споживачем (Постачальником послуг комерційного обліку) залежно від технічного оснащення системами обліку, наявності чергового персоналу (контролі, може забезпечуватись записами у журналі показань приладі" обліку, використанням інформаційних систем та ін.) (п. 7 Додатку 1). Датою оплати рахунку приймається дата зарахувань коштів на поточний рахунок Власника мереж. Термін оплати рахунків, зазначений на платіжному повідомленні, та не має перевищувати 5 операційних дні з дня отримання рахунку Споживачем. У платіжних дорученнях або інших платіжних документах має обов`язково зазначатися така інформація: назва послуги, період, за який проводиться розрахунок, дата та № рахунку, № договору, суму податку па додану вартість (п. 8 Додатку 1).

Позивачем та відповідачем підписано Додаток №3 до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19, яким погоджено розрахунок витрат електричної енергії в мережі споживача.

Позивачем та відповідачем підписано акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, що є Додатком №5 до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19.

Позивачем та відповідачем підписано Додаток №6 до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19, яким погоджена однолінійна схема електропостачання.

Позивачем та відповідачем підписано Додаткову угоду №4 від 22.12.2022р. до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19р. Сторонами прийнято рішення змінити пункт 7.1 Договору та викласти його в наступній редакції: "Цей Договір набирає чинності з дня його підписання, та діє до 31.І2.2023р Договір може бути розірвано і в інший термін (строк) за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, встановленому чинним законодавством" (п. 1 Додаткової угоди №4). Змінити Розділ 9 Договору та викласти його в наступній редакції: Станом на 22.12.2022 у Споживача існує кредиторська заборгованість перед Власником мереж у розмірі 122 386,65 гри з ПДВ. Відповідно до п.4.6 Договору Сторони погодили графік погашення заборгованості відповідно до Додатку №4 до Договору Споживач зобов`язується сплатити заборгованість у строк що зазначено у додатку №4 що є невід`ємною частиною до цієї додаткової угоди (п. 2, 3 Додаткової угоди №4). Даний пункт не виключає дострокового погашення заборгованості та не звільняє від оплати рахунків у майбутніх періодах за надані Власником мереж послуг (п. 4 Додаткової угоди). Інші умови Договору не змінені цією Додатковою угодою та є обов`язковими для виконання Сторонами (п. 5 Додаткової угоди №5).

Позивачем та відповідачем підписано Додаткову угоду №5 від 26.04.2023р. до договору №2019/о/ОГЭ/056 від 06.05.19р. За текстом додаткової угоди, відповідно до п. 7.1 Договору №2019/о/ОГЗ/506 від 06.05.2019р. про надання послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії (далі - Договір) Сторони дійшли згоди припинити дію Договору з 01.04.2023 року в частині надання послуг (п. 1 Додаткової угоди). Станом на 26.04.2023р. у споживача існує заборгованість перед Власником мереж в сумі 182 762,45 грн. з ПДВ (сто вісімдесят дві тисячі сімсот шістдесят дві гривні сорок п`ять копійок). Споживач зобов`язаний сплатити заборгованість в терміни згідно умов договору (п. 2 Додаткової угоди). Розірвання Договору не є підставою для відмови від договірних зобов`язань та не звільняє Споживача від розрахунків за надані йому послуги. Якщо на момент набрання чинності даної Додаткової угоди, які-небудь із зобов`язань Сторін невиконані, вони залишаються чинними до їх повного виконання (п. 3 Додаткової угоди).

Акціонерне товариство "ПІВДЕННИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ" звернулось до товариства з обмеженою відповідальністю "РЕМГІРМАШ" з претензією №52-16/261 від 03.03.2023р. про стягнення заборгованості за договором №2019/о/ОГЗ/506 від 06.05.2019р.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Під час розгляду справи встановлено, що позивачем сплачено заборгованість та судовий збір, що є підставою для закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 231 ГПК України.

Встановлено, що відповідачем не виконано умови п.п. 6.2, 6.3 Договору, не підтверджено наявність обставин непереборної сили. Господарський суд не вбачає підстав для зменшення розміру штрафних санкцій.

Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог частково.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 231 ч. 1 п. 2, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ремгірмаш" (50026, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Широківське шосе,9 ідентифікаційний код 37861325) на користь акціонерного товариства "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" (50026, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, ідентифікаційний код 00191000) пеню 44 301 грн. 89 коп., 3% річних 2662 грн. 21 коп., інфляційні втрати 9128 грн. 66 коп.

Закрити провадження у справі в частині стягнення 116 375 грн. 80 коп. в зв`язку з відсутністю предмету спору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 14.09.2023

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113461850
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 172 568 грн. 56 коп

Судовий реєстр по справі —904/3053/23

Судовий наказ від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні