Ухвала
від 13.09.2023 по справі 910/13287/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

13.09.2023Справа № 910/13287/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., розглянувши матеріали за позовом Комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта - Постач»</a>, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтекс Інвест» про стягнення 52300,25 грн,

ВСТАНОВИВ:

Комунальний заклад «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрнафта - Постач»</a>, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтекс Інвест» про стягнення вартості оплаченого товару з урахуванням штрафних санкцій в сумі 52300,25 грн, з яких: 34750,00 грн - вартість оплаченого, але не отриманого товару, 17550,25 грн - сума штрафних санкцій.

Розглянувши матеріали даної позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху, з огляду на наступне.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб).

Як вбачається із поданої до суду позовної заяви, позивачем не вказано власний поштовий індекс відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

При цьому, за змістом норм статті 8 Закону України «Про судовий збір», відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати є правом, а не обов`язком суду.

Разом з тим, особа, яка заявляє клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Тобто, обов`язковою умовою для звільнення заявника від сплати судового збору є наявність обґрунтованих обставин, що свідчать про неможливість сплати судового збору. При цьому, обов`язок по доведенню наявності таких обставин покладається на заявника.

Виходячи зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, судом не встановлено достатніх та обґрунтованих підстав для задоволення останньої.

Відповідно до ч.1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Ураховуючи викладене, суд зазначає, що позивачу необхідно вказати власний поштовий індекс відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та надати суду докази сплати судового збору в розмірі 2684 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 162, 164, 172, 174, ч.2 ст.232, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Комунального закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради без руху.

Встановити Комунальному закладу «П`ятихатський геріатричний пансіонат» Дніпропетровської обласної ради строк на усунення недоліків позовної заяви протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Дата підписання: 13.09.2023.

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113462225
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 52300,25 грн

Судовий реєстр по справі —910/13287/23

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні