Рішення
від 15.09.2023 по справі 939/1673/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/1673/23

РІШЕННЯ

Іменем України

13 вересня 2023 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючої судді - Герасименко М.М.,

за участі секретаря Рассказової М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

07 липня 2023 року позивач звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся - ОСОБА_3 , якій на праві власності належала земельна ділянка з кадастровим номером 3221084500:07:002:0390, площею 0,2500 га, що розташована на території Майданівської сільської ради Бородянського (на даний час Бучанського) району Київської області. Єдиним спадкоємцем за законом першої черги після смерті ОСОБА_3 є її дочка ОСОБА_2 (відповідач у справі). ОСОБА_3 до дня своєї смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Будинок, у якому проживала ОСОБА_3 , належав дочці спадкодавці та матері позивача ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_3 ніхто у будинку, у якому вона мешкала, не проживав. У червні місяці 2023 року мати позивачки ОСОБА_2 вирішила переїхати до будинку у АДРЕСА_1 . Допомагаючи своїй матері прибирати у будинку, вона (позивач), в речах покійної бабусі, знайшла документи, серед яких був заповіт, складений на її (позивача) ім`я, та державний акт на земельну ділянку, про існування яких вона (позивач) не була обізнана. Вважала, що усе майно, що належало бабусі, остання за життя переоформила на свою дочку (відповідача у справі). 07 червня 2023 року вона звернулася до приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Дунаєнко І.А. з метою прийняття спадщини, але нотаріусом було роз`яснено, що вона пропустила шестимісячний строк встановлений для прийняття спадщини. Враховуючи зазначені поважні причини пропуску строку на прийняття спадщини, просила визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 10 липня 2023 року відкрито провадження у справі та ухвалено провести розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 27 липня 2023 року підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду.

У судовому засіданні позивач позов підтримала, просила його задовольнити.

Відповідач не заперечувала проти задоволення позову. Вказала, що вона є єдиною спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_3 .

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.6).

ОСОБА_3 належала на праві власності земельна ділянка площею 0,2500 га, кадастровий номер 3221084500:07:002:0390, для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Майданівської сільської ради Бородянського (на даний час Бучанського) району Київської області (а.с. 9-10).

Згідно до заповіту від 29 березня 2016 року, посвідченого секретарем виконкому Микулицької сільської ради Бородянського району Київської області Куденок Л.А., ОСОБА_3 заповіла належну їй вказану вище земельну ділянку площею 0,2500 га ОСОБА_1 (а.с. 8).

Як вбачається з витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 22 червня 2023 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась (а.с. 11).

Згідно довідки виконавчого комітету Немішаївської селищної ради № 02-16-21163 від 20 червня 2023 року, ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала по день смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею був зареєстрований ОСОБА_4 (а.с. 7).

Як вбачається з доданих відповідачем документів ОСОБА_4 не є спадкоємцем першої черги після померлої ОСОБА_3 (а.с. 27, 28, 29).

Позивач звернулась до приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Київської області Дунаєнко І.А. із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , проте листом від 22 червня 2023 року позивачу відмовлено у заведенні спадкової справи у зв`язку із пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини (а.с. 12-13).

Згідно до ст. 1270 ЦК України,для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняттяспадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1,2 ст.1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст.html?pravo=1#1760" title="Цивільний процесуальний кодекс України; нормативно-правовий акт № 1618-IV від 18.03.2004">5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Оскільки спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, спадщина ніким не прийнята, заяв про відмову від спадщини позивач не подавала, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє право на спадкування не може.

В законі не міститься визначення поняття поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини і їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи та характеру взаємовідносин сторін, даних щодо юридичної обізнаності особи.

Посилання позивача на факт необізнаності про наявність заповіту на її (позивача) ім`я, судом визнається поважною причиною пропуску строку на подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

У судовому засіданні порушень визначенням позивачу додаткового строку для прийняття спадщини прав, свобод чи інтересів інших осіб не встановлено, оскільки інші спадкоємці, які прийняли спадщину відсутні.

Відповідно до п.п. 2, 6 ст.3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, судовий захист цивільного права та інтересу, а також справедливість, добросовісність та розумність і ними суд має керуватися при вирішенні питання про права на спадкування.

З урахуванням вищенаведених вимог закону, поважності пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини позивачем, відсутності інших, крім позивача, спадкоємців, які б бажали прийняти спадщину, визначення додаткового строку для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини буде відповідати загальним засадам цивільного законодавства, визначених уст. 3 ЦК України.

Три місяці буде достатнім строком для подання позивачем відповідної заяви.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 141, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, ст.ст. 3, 13, 1270, 1272 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , терміном в три місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 15 вересня 2023 року.

СуддяМ.Герасименко

СудБородянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113464722
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —939/1673/23

Рішення від 15.09.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні