Рішення
від 10.08.2015 по справі 760/12849/15-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-5532/15

760/12849/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2015 року Солом`янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Кізюн Л.І.,

при секретарі Слепусі О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен», Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд інвест сервіс компані» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс», ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором цільової позики, -

в с т а н о в и в:

Позивачі звернулися до суду із позовом, в якому просили стягнути з відповідачів суму боргу за договором цільової позики від 21.04.2014 року у розмірі 4 500 00,00 грн. Також, позивачі просили стягнути з відповідачів на свою користь судовий збір.

Пізніше позивачі збільшили позовні вимоги, просили визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані» (код ЄДРПОУ 39189800, 03179, м. Київ, проспект Перемоги, 148/1, літера "А", нежиле приміщення 257) на нежитлову будівлю у АДРЕСА_1 , загальною площею 53,9 кв.м. та нежитлову будівлю у АДРЕСА_2 , загальною площею 298 кв.м.

Також, просили визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен» (код ЄДРПОУ 38994568, 03680, м. Київ, вул. Малинська, буд. 18, оф.3) на земельні ділянки у Київській області, Броварському районі на території Княжицької сільської ради - кадастровий номер 3221284000:04:013:0087, загальною площею 0,23 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС; кадастровий номер 3221284000:04:013:0001, загальною площею 0,7998 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС.

Позивачі підтримали позовні вимоги у повному обсязі та просили їх задовольнити, справу розглядати у їх відсутність.

Відповідач ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» проти позову заперечував в повному обсязі, а справу розглядати у його відсутність.

Відповідача ОСОБА_1 проти позову заперечував, просив розгляд справи проводити за його відсутності.

Суд, врахувавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 21.04.2014 року між ТОВ «Трейд Інвест Сервіс Компані», ТОВ «Трейд Протекшн» та ОСОБА_1 (було укладено Договір цільової позики на суму 4 500 000 гривень 00 коп. Позика надавалася для особистих потреб ОСОБА_1 .

Згідно п. 2.1. Договору, відповідач зобов`язаний повернути в рівних частках позивачам позику за місцем його проживання у строк до 21.04.2015 року.

Відповідно до п. 4.3. позикодавець на забезпечення вказаного договору укладає з Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» договір поруки. Укладення вказаного договору є обов`язковою вимогою надання позики. Предметом договору поруки є зобов`язання гарантувати виконання Договору позики, в тому числі і майно, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс».

Так, 21.04.2014 року між позивачами та відповідачем ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» було укладено договір поруки, згідно умов якого відповідач поручився перед позивачами за виконання відповідачем ОСОБА_1 свого зобов`язання в повному обсязі за договором позики від 21.04.2014 року у строк до 21.04.2015 року. У разі порушення відповідачем ОСОБА_1 зобов`язання, забезпеченого порукою, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» відповідає перед позивачами, як солідарний боржник у тому ж обсязі, що і ОСОБА_1 , включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків.

На виконання договору поруки, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» зобов`язалося перед позивачами ТОВ «Трейд Протекшен» та ТОВ «Трейд інвест сервіс компані» за відсутності грошових коштів переоформити на:

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані» нежитлову будівлю у АДРЕСА_1 ), загальною площею 53,9 кв.м. кв.м. та нежитлову будівлю у АДРЕСА_2 , загальною площею 298 кв.м.

- Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен» земельні ділянки у Київській області, Броварському районі на території Княжицької сільської ради - кадастровий номер 3221284000:04:013:0087, загальною площею 0,23 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС; кадастровий номер 3221284000:04:013:0001, загальною площею 0,7998 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС.

Поручитель та Кредитор оцінили вищевказане майно у 4 500 000 (чотири мільйони п`ятсот тисяч) гривень 00 коп.

Як встановлено судом, відповідач ОСОБА_1 свої зобов`язання за договором цільової позики від 21.04.2014 року не виконав у передбачені договором строки, грошові кошти позивачам не повернув, а при зустрічі з позивачами пояснив, що грошових коштів у нього не має, а тому не зможе найближчим часом повернути борг.

Так, у разі настання випадків, передбачених договором позики, які дають право вимагати отримання у власність майна, позивачі мають право отримати задоволення своїх вимог за рахунок майна в позасудовому порядку, відповідно до процедури, визначеної законом України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» або в судовому порядку, а також здійснення з поручителем добровільної передачі майна у власність позивачів.

Таким чином, оскільки відповідач ОСОБА_1 своєчасно у строки визначені Договором позики не повернув грошові кошти, позивачі, відповідно до п. 2 Договору поруки від 21.04.2014 року набули право на отримання у власність вказаного майна, що належить відповідачеві ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс», яке відповідає розміру заборгованості за договором позики.

Відповідно до ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 1050 ЦК України, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов`язаний сплатити грошову суму відповідно до ст. 625 цього Кодексу.

У відповідності до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Таким чином, згідно пункту 2 Договору поруки позивачі мають право задовольнити свої вимоги за Договором цільової позики, шляхом переоформлення на: Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані» нежитлову будівлю у АДРЕСА_1 ), загальною площею 53,9 кв.м. кв.м. та нежитлову будівлю у АДРЕСА_2 , загальною площею 298 кв.м.; Товариство з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен» земельні ділянки у Київській області, Броварському районі на території Княжицької сільської ради - кадастровий номер 3221284000:04:013:0087, загальною площею 0,23 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС; кадастровий номер 3221284000:04:013:0001, загальною площею 0,7998 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС.

Статтею 22 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» передбачено, що за рахунок предмета обтяження має право задовольнити свою вимогу за забезпеченим обтяженням зобов`язанням у повному обсязі або в частині, встановленій договором. Розмір забезпеченої обтяженням вимоги визначається на момент її задоволення і включає, зокрема, відшкодування витрат, пов`язаних з пред`явленням вимоги і зверненням стягнення на предмет обтяження; сплату процентів і неустойки; сплату основної суми боргу.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса в порядку, встановленому законом, або в позасудовому порядку згідно із цим законом.

Таким чином, відповідач ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс» зобов`язалось в рахунок погашення заборгованості перед кредитором, передати останньому у власність майно та відповідати солідарно з боржником перед кредитором.

У відповідності до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Пунктом 1 частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України визначено, що визнання права власності на майно є одним із способів захисту права власності.

Частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в частині визнання права власності за ТОВ «Трейд Інвест Сервіс Компані» на нежитлову будівлю у АДРЕСА_1 ), загальною площею 53,9 кв.м. та визнання права власності за ТОВ «Трейд Протекшен» на земельні ділянки у Київській області, Броварському районі на території Княжицької сільської ради - кадастровий номер 3221284000:04:013:0087, загальною площею 0,23 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС; кадастровий номер 3221284000:04:013:0001, загальною площею 0,7998 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС, для задоволення вимог позивачів в рахунок погашення заборгованості в розмірі 4 500 000 гривень 00 копійок за договором позики від 21.04.2014 року та договором поруки від 21.04.2014 року.

Що стосується позовних вимог про визнання права власності на нежитлову будівлю у АДРЕСА_2 , загальною площею 298 кв.м., то позивачами не надано жодного доказу щодо належності вказаної будівлі ТОВ «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс», а тому вказані вимоги не підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судовий збір підлягають стягненню з відповідачів на користь позивачів.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 27, 31, 58, 59, 60, 88, 212-215, 218 ЦПК України на підставі ст.ст. 16, 328, 526, 530, 554, 629, 1050 ЦК України, -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен», Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд інвест сервіс компані» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс», ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором цільової позики - задовольнити частково.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Трейд Інвест Сервіс Компані» (код ЄДРПОУ 39189800, 03179, м. Київ, проспект Перемоги, 148/1, літера "А", нежиле приміщення 257) право власності на нежитлову будівлю у АДРЕСА_1 ), загальною площею 53,9 кв.м.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен» (код ЄДРПОУ 38994568, 03680, м. Київ, вул. Малинська, буд. 18, оф.3) право власності на земельні ділянки у Київській області, Броварському районі на території Княжицької сільської ради - кадастровий номер 3221284000:04:013:0087, загальною площею 0,23 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС; кадастровий номер 3221284000:04:013:0001, загальною площею 0,7998 га з цільовим призначенням для розміщення комплексів автосервісного обслуговування з АЗС.

Стягнути частково, в рівних долях з Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрспецсервіс», ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Протекшен», Товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд інвест сервіс компані» судовий збір у розмірі 3 654 (три тисячі шістсот п`ятдесят чотири) грн. 00 коп.

В решті позовних вимог - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.І. Кізюн

Дата ухвалення рішення10.08.2015
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113467289
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за договором цільової позики

Судовий реєстр по справі —760/12849/15-ц

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Рішення від 10.08.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Рішення від 10.08.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 14.07.2015

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні