Ухвала
від 12.09.2023 по справі 127/27642/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/27642/23

Провадження №1-кс/127/10664/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчогоСУ ГУНПу Вінницькійобласті ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

Слідча ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, яке погоджене з прокурором ОСОБА_4 та мотивовано тим, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023020000000502 від 23.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Установлено, що посадовими особами ряду приватних підприємств налагоджено протиправний механізм використання державних сільськогосподарських земель та подальшої реалізації не облікованого врожаю, отриманого у наслідок протиправної діяльності без відображення у бухгалтерських обліках.

За оперативними даними, вказані суб`єкти господарювання використовують землі регіональних державних підприємств, в т.ч. «Уладово-люлинецької дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків» шляхом надання послуг з вирощування сільськогосподарських культур (повний цикл робіт, закупівля насіння, добрив та засобів захисту рослин), формуючи при цьому податковий кредит державним підприємствам. В подальшому, за відсутності обігових коштів посадовими особами державних підприємств списується зібраний врожай на користь суб`єктів господарської діяльності в рахунок погашення заборгованості за виконані роботи за заниженою вартістю.

При цьому, земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні державних установ, відповідно до цільового призначення зазначеного в документації із землеустрою, є землями для здійснення науково-дослідних та навчальних цілей. Водночас, державні землі використовуються у супереч їхнього цільового призначення, а саме для товарного виробництва зернових та олійних сільськогосподарських культур (комерційна діяльність) на підставі укладених договорів про надання послуг з обробітку ділянок, що фактично є прихованими орендними відносинами.

Окрім цього, приватними структурами щорічно створюються не обліковані залишки врожаю, в т.ч. за рахунок заниження врожайності сільськогосподарських культур, який реалізовується у «тіньовий» спосіб за готівкові кошти, що в подальшому привласнюються, завдаючи економічної шкоди державним підприємствам шляхом фінансового виснаження його ресурсів.

Також, встановлено, що на 6 земельних ділянках державної власності з цільовим призначенням «Для дослідних і навчальних цілей» та «Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», які перебувають на праві постійного користування в «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків» (код ЄДРПОУ 00497638, адреса: Вінницька область, Калинівський район, село Уладівське, вулиця Семполовського, будинок 15) знаходяться посіви сільськогосподарських культур, а саме сої, соняшника та кукурудзи, зокрема на земельній ділянці №0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, земельна ділянка з кадастровим номером 0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у в «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків».

За оперативнимиданими,до зборувказаних культурбуде залученоТОВ «Кеарфілд»(кодЄДРПОУ 43296758,адреса:м.Київ,Б.Гавела Вацлава,будинок 8), ПП «Павлівка»(кодЄДРПОУ 36657911,адреса:Вінницька область,Калинівський районн,с.Павлівка,вул.Миру,будинок 207) а також інші СПД, власники яких мають намір, привласнити вказаний врожай, створити необліковані залишки сільськогосподарських культур з метою подальшої їх реалізації за готівкові кошти без відображення в бухгалтерських обліках підприємств.

Водночас, у відповідності до наказу НААН №56 від 29.06.2023 про підготовку та збирання врожаю с/г культур у 2023 році директорам господарств НААН наказано взяти під особистий контроль питання забезпечення зернозбиральною технікою та провести збір врожаю в оптимальні строки за 12-15 днів. У разі незабезпечення збирання в оптимальні строки власними технічними засобами, залучати техніку на договірних умовах виключно з інших наукових установ та державних підприємств дослідних господарств, організацій відання НААН, строки в яких наступають пізніше.

Так, у ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, з метою підтвердження чи спростування факту нецільового використання земельної ділянки та встановлення рівня врожайності, а саме:

земельна ділянка з кадастровим номером 0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га, яка розташована на території Уладівської сільської ради, Калинівського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків».

З огляду на зазначене, з метою підтвердження чи спростування факту нецільового використання земельної ділянки та встановлення рівня врожайності, виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки 0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га, яка розташована на території Уладівської сільської ради, Калинівського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків», керуючись ст. 40 та ст. ст. 237, 234 КПК України слідчий просила клопотання задоволити.

В судовому засіданні слідча ОСОБА_3 підтримала клопотання.

Заслухавши думку ініціатора клопотання, дослідивши клопотання та матеріали кримінального провадження вважаю, що клопотання є обгрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Враховуючи те, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав для огляду земельної ділянки з кадастровим номером 0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га, яка розташована на території Уладівської сільської ради, Калинівського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків», що має значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 107, 234, 235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 0521682200:04:000:0001, площею 196.7723 га, яка розташована на території Уладівської сільської ради, Калинівського району Вінницької області, цільове призначення для дослідних і навчальних цілей на праві власності належать ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області та перебувають на праві постійного користування у «Уладово-люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків» з метою підтвердження чи спростування факту нецільового використання земельної ділянки та встановлення рівня врожайності.

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113470360
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —127/27642/23

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні