Ухвала
від 15.09.2023 по справі 671/2124/23
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 671/2124/23

У Х В А Л А

про арешт майна

15 вересня 2023 року м. Волочиськ

Слідчий суддя Волочиського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого відділу поліції № 2 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , про накладення арештуна майноу кримінальномупровадженні № 12023243200000363 від 11 вересня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України,

встановила:

13.09.2023 слідчий ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з вищевказаним клопотанням, погодженим прокурором Теофіпольського відділу Волочиської окружної прокуратури ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначила, що слідчим відділенням відділу поліції № 2 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023243200000363 від 11 вересня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом).

Досудовим розслідуванням встановлено, що 11.09.2023 о 10:30 год. надійшло повідомлення, про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , незаконно заволодів трактором колісним МТЗ «БЕЛАРУС-1025», д.н.з. НОМЕР_1 , синього кольору із причепом бортовим Р3, моделі АЦПТ, д.н.з. НОМЕР_2 , який знаходився на полі поза межами населеного пункту с. Шибена Теофіпольської ТГ Хмельницького району Хмельницької області та який належить філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП».

11.09.2023 в ході проведення огляду місця події на полі у північно-західній околиці с. Якимівці Лановецької ТГ Тернопільської області, було виявлено та вилучено: трактор колісний МТЗ «БЕЛАРУС-1025», д.н.з. НОМЕР_1 , заводський № НОМЕР_3 , 2008 року випуску, синього кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_4 від 11.02.2019 р. належить ПРАТ «Миронівський хлібопродукт», та причіп бортовий марки Р3, моделі АЦПТ, номер шасі НОМЕР_5 , д.н.з. НОМЕР_2 , зеленого кольору, який згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_6 від 09.11.2013 р. належить ПРАТ «Зернопродукт МХП», які поміщено на майданчик зберігання транспортних засобів СПД № 1 ВП № 2 Хмельницького РУП.

З метою збереження речових доказів, недопущення подальшого їх приховування, пошкодження, використання, перероблення та відчуження, що може негативно вплинути на подальший хід розслідування кримінального провадження, проведення судових експертиз, слідчий просить накласти арешт на вказане вище майно, із забороною його відчуження, розпорядження та користування, та забороною без дозволу суду, прокурора або слідчого будь якого втручання, що може призвести до пошкодження, псування чи знищення майна.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд клопотання у її відсутності, клопотання підтримує.

Представник власника майна в судове засідання не з`явився, подав письмове заперечення в якому просить у задоволенні клопотання про арешт майна відмовити та передати зазначене у клопотанні майно на відповідальне зберігання філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Заперечення мотивує тим, що трактор колісний МТЗ «БЕЛАРУС-1025», д.н.з. НОМЕР_1 , синього кольору, із причепом бортовим марки Р3, моделі АЦПТ, д.н.з. НОМЕР_2 , має використовуватись підприємством у господарській діяльності, його перебування під арештом буде перешкоджати нормальному веденню бізнесу, а саме забезпечення необхідними ресурсами під час збирання пізніх зернових культур. Утримання майна під арештом може призвести до його псування, що може спричинити невиправдані збитки для підприємства.

Розглянувши подане клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі сліди кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст.170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Як вбачається з наданих матеріалів, вилучене майно, на яке просить накласти арешт слідчий, визнано речовими доказами.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що з метою забезпечення збереження речових доказів, запобігання можливого їх пошкодження, слід накласти арешт на вилучене майно, а тому дане клопотання підлягає задоволенню.

Разом з тим, відповідно до положень ст.ст. 317, 321 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що арешт вищевказаних трактора та причепа, із забороною користування, може призвести до порушення основних конституційних прав власника зазначеного майна.

З огляду на вкладене, слідчий суддя вважає за доцільне надати можливість власнику трактора та причепа користуватись вилученим майном із забороною його відчуження та розпорядження, та передати вказане майно на відповідальне зберігання власнику, у зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170, 172, 173 КПК України,

постановила:

Клопотання задовольнити частково.

Накласти арешт шляхом заборони відчужувати та розпоряджатись майном, яке визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12023243200000363 від 11 вересня 2023 року, а саме: на трактор колісний МТЗ «БЕЛАРУС-1025», реєстраційний номер. НОМЕР_1 , заводський № НОМЕР_3 , 2008 року випуску, синього кольору, який належить ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», та на причіп бортовий марки Р3, моделі АЦПТ, номер шасі НОМЕР_5 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , зеленого кольору, який належить ПрАТ «Зернопродукт МХП».

Передати трактор колісний МТЗ «БЕЛАРУС-1025», реєстраційний номер. НОМЕР_1 , заводський № НОМЕР_3 , 2008 року випуску, синього кольору, та причіп бортовий марки Р3, моделі АЦПТ, номер шасі НОМЕР_5 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , зеленого кольору, на відповідальне зберігання філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродукт МХП» код в ЄДРПОУ 37113373, поштова адреса: 30611, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Новоставці, вул. Василя Шуляка, 23.

Відповідно ст. 175 КПК України ухвала про арешт виконується негайно слідчим, прокурором.

Відповідно ст. 309 КПК України ухвала слідчого судді про арешт майна може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення, а згідно ч. 3 ст. 395 КПК України, якщо ухвала постановлена без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВолочиський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113477532
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —671/2124/23

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Андрущенко О. Ю.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні