Рішення
від 12.09.2023 по справі 908/2694/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/214/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2023 Справа № 908/2694/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекян Тетяни Анатоліївни, за участю секретаря судового засідання Зеленцовій К.Ю., розглянувши у судовому засіданні матеріали справи № 908/2694/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТВІЙ ГАЗЗБУТ" (01010, м. Київ, вул. Князів Острозьких, буд. 32/2, ідентифікаційний код 43965848)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕГОН-КОМПАНІ", (69002, м. Запоріжжя, вул. Глісерна, буд. 1-А, ідентифікаційний код 31001968)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Акціонерне товариство "Оператор га розподільчих систем АТ "ЗАПОРІЖГАЗ", (69035, м. Запоріжжя, ідентифікаційний код 03345716)

про стягнення 12071,52 грн.

представники:

від позивача: Заєзжай А.Ю. довіреність № 267/23 від 30.12.2022

від відповідача: не прибув

від третьої особи: не прибув

СУТЬ СПОРУ:

25.08.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "ТВІЙ ГАЗЗБУТ" звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою від 21.08.2023 № 08/23 до Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕГОН-КОМПАНІ" про стягнення вартості безпідставно набутого майна в розмірі 12071,52грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.08.2023, наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на приписи ст. ст. 525, 526, 1212, 1213 ЦК України та вказує на те, що в серпні 2022 року сторони, шляхом усних перемовин, дійшли згоди про перехід Споживача - ТОВ «БЕГОН - КОМПАНІ» до Постачальника ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» та почали виконувати . Постачальник зареєстрував Споживача у власному Реєстрі споживачів, але відповідач не повернув на адресу позивача підписаний примірник Договору постачання природного газу для потреб непобутових споживачів. Відповідачем не було припинено споживання природного газу з серпня 2022 року по вересень 2022 року. Таким чином, оскільки відповідача було зареєстровано в Реєстрі, обсяги відібраного природного газу Споживачем були віднесені за алокацією на Постачальника (ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ») за періоди споживання природного газу з серпня по вересень 2022 року. В даному випадку відповідачем було набуто без достатньої підстави майно у вигляді природного газу в обсязі 805,27 куб.м, що підтверджується даними з Інформаційної платформи Оператора ГТС. Відтак, відповідач зобов`язаний відшкодувати позивачу вартість безпідставно набутого майна у вигляді 805,27 куб.м природного газу в розмірі 12071,52 грн., яка визначена за середньозваженою ціною на момент звернення до суду з цим позовом.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 28.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/2694/23 за правилами спрощеного позовного провадження. Присвоєно справі номер провадження 24/214/23. Судове засідання для розгляду справи призначено на 12.09.2023 об 11 год. 00 хв.

Відповідно до ст. 222 ГПК України здійснювалося фіксування судового засідання 12.09.2023 за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Позивач підтримав вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач у судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив. Про дату, час та місце призначеного судового засідання був повідомлений належним чином. Клопотань про розгляд справи без участі уповноваженого представника відповідача на адресу суду не надходило. Письмового відзиву на позовну заяву до суду не направив.

Згідно ч. 9 ст. 165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Наявні матеріали справи дозволяють розглянути справу по суті.

В засіданні 12.09.2023 судом, в порядку ст. 240 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення. Суд повідомив строк виготовлення повного тексту рішення та роз`яснив порядок і строк його оскарження.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» здійснює господарську діяльність з постачання природного газу на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, затвердженої Постановою НКРЕКП від 03.03.2021 № 334.

На виконання Закону України № 329-VIII від 09.04.2015 НКРЕКП своєю Постановою від 30.09.2015 № 2494 затвердила Кодекс газорозподільних систем, яка яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1379/27824.

Кодекс газорозподільних систем регулює взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем, зокрема умови забезпечення комерційного, у тому числі приладового обліку природного газу в газорозподільній системі та визначення його об`ємів і обсягів передачі до/з газорозподільної системи, у тому числі врозрізі суб`єктів ринку природного газу.

Порядок комерційного обліку природного газу по об`єкту споживача визначений в розділах ІХ-ХІ цього Кодексу (абз.6 п.2 гл. 3 розділу VI Кодексу ГРМ).

Відповідно до п. 6 гл. 3 розділу ІХ Кодексу ГРМ визначені Оператором ГРМ в акті приймання - передачі природного газу фактичні об`єм та обсяг розподілу та споживання природного газу по об`єкту споживача за підсумками розрахункового періоду (календарного місяця) передаються Оператору ГТС у встановленому Кодексом ГТС порядку для проведення ним остаточної алокації по постачальнику споживача і є підставою для їх використання у взаємовідносинах між суб`єктами ринку природного газу, у тому числі для взаєморозрахунків між споживачем та його постачальником.

Також, Споживач зобов`язується поінформувати постачальника про загальний об`єм та обсяг розподіленого та спожитого природного газу за відповідний період відповідно до вимог Правил постачання природного газу (абз.2 п. 6 гл. 3 розділу ІХ Кодексу ГРМ).

Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) своєю Постановою від 30.09.2015 № 2496 затвердила Правила постачання природного газу, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1382/27827(Правила).

Правила регулюють відносини, що виникають між постачальниками та споживачами природного газу, з урахуванням їх взаємовідносин з операторами газорозподільної системи/газотранспортної системи.

Позивач зазначає, що у серпні 2022 роки сторони шляхом усних перемовин дійшли згоди про перехід Споживача - ТОВ «БЕГОН - КОМПАНІ» до Постачальника ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» та почали виконувати всі необхідні для цього дії, а саме Постачальник зареєстрував Споживача у власному Реєстрі споживачів, але ТОВ «БЕГОН - КОМПАНІ» не повернув на адресу позивача підписаний примірник Договору постачання природного газу для потреб непобутових споживачів.

Згідно ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав або обов`язків.

Правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирали форму правочину. якщо інше не встановлено законом (ст. 205 ЦК України).

Зі змісту ст. 207 ЦК України випливає, що правочин в простій письмовій формі вчиняється сторонами шляхом фіксації його змісту в одному або кількох документах, листах, телеграмах, якими сторони обмінялися за допомогою телетайпних, електронних або інших технічних засобів зв`язку.

В ч. 2 ст. 643 ЦК України зазначено, що якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Слід зазначити, що постачання природного газу відповідачу відбулось в результаті господарсько-правових відносин, на підставі угоди на постачання природного газу, яка була укладена шляхом вчинення конклюдентних дій, а саме в силу загальних приписів цивільного законодавства замість відповіді про прийняття пропозиції укласти договір контрагент може вчинити дії по виконанню зазначених в пропозиції (оферті) умов договору,зокрема, прийняти товар, сплатити відповідні суми тощо. Вчинення таких конклюдентних дій означає, згоду на продовження строку дії договору.

Згідно п. 2 глави 5 розділу IV Кодексу газотранспортної системи, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2493, з моменту реєстрації споживача за постачальником в інформаційній платформі постачальник набуває статусу діючого постачальника для такого споживача (крім майбутніх періодів постачання, які заброньовані за іншими постачальниками в інформаційній платформі, постачання природного газу постачальником «останньої надії» та випадків, передбачених пунктом 6 цієї глави) та вважається, що з цього моменту зазначений постачальник забронював за собою цього споживача на наступні розрахункові періоди та є відповідальним за обсяги споживання природного газу цим споживачем. Реєстрація споживача в Реєстрі споживачів постачальником «останньої надії» здійснюється на період, що не може перевищувати граничний строк постачання, визначений Законом України «Про ринок природного газу» та Правилами постачання природного газу.

Зокрема, інформаційна платформа повинна відображати по споживачу заброньовані постачальником (постачальниками) періоди постачання природного газу і дозволяти постачальнику реєструвати на інформаційній платформі період, постачання природного газу відповідно до укладених зі споживачем договорів (додаткових угод), у тому числі без зазначений кінцевої дати.

Відповідно до абз. 3 пункту 8 глави 5 розділу ІV Кодексу газотранспортної системи, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, до закінчення строку, встановленого законодавством для припинення (обмеження) транспортування (розподілу) природного газу таким споживачам, алокація їх відборів відноситься на діючого постачальника, крім випадків початку в цей період постачання природного газу таким споживачам постачальником «останньої надії».

У відповідності до п. 17 розділу II Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2496, за відсутності у споживача діючого постачальника (тобто в ситуації, коли споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді споживач не має права здійснювати відбір (споживання) природного газу з газорозподільної системи та має подати до Оператора ГРМ письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об`єкт.

Згідно п. 20 розділу II Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2496, споживач зобов`язується самостійно обмежувати (припиняти) споживання природного газу зокрема у випадках відсутності споживача у рахунковому періоді в Реєстрі будь-якого постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС.

Відповідачем не було припинено споживання природного газу з серпня по вересень 2022 року.

Таким чином, оскільки ТОВ «БЕГОН-КОМПАНІ» було зареєстровано в Реєстрі постачальника ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», обсяги відібраного природного газу Споживачем були віднесені за алокацією на Постачальника (ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ») за періоди споживання природного газу з серпня 2022 року по вересень 2022 року.

Згідно даних з Інформаційної платформи Оператора ГТС, яке належало ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», відповідачем було набуто без достатньої підстави майно у вигляді природного газу в обсязі 805,27 куб.м. (за серпень 2022 року - 444,77 куб.м., за вересень 2022 року - 360,50 куб.м.).

Позивач просить стягнути з відповідача вартість безпідставно отриманого природного газу у вигляді природного газу в обсязі 805,27 куб.м. в розмірі 12 071,52 гри., яка визначена за середньозваженою ціною на момент звернення до суду з цим позовом.

Проаналізувавши норми чинного законодавства, оцінивши докази, суд визнав позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Таким чином, обов`язковою умовою, з якою законодавець пов`язує виникнення даного виду зобов`язань, є відсутність правової підстави для набуття, збереження майна однією особою за рахунок іншої особи.

Статтею 1213 Цивільного кодексу України передбачено, що набувач зобов`язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Оскільки сторони не перебували в договірних відносинах, які б регулювали відносини щодо постачання природного газу, відповідачем було набуто без достатньої підстави майно у вигляді природного газу в обсязі 805,27 куб.м за період серпень - вересень 2022 року, що підтверджується даними з Інформаційної платформи Оператора ГТС, яке належало ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ».

Кондикційні зобов`язання виникають за наявності одночасно таких умов: набуття чи збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого); набуття чи збереження майна відбулося за відсутності правової підстави або підстава, на якій майно набувалося, згодом відпала.

Ураховуючи відсутність укладеного між сторонами договору на момент спірної поставки необхідно до цих правовідносин застосовувати положення статті 1212 ЦК України.

Положення глави 83 Цивільного кодексу України застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Для кондикційних зобов`язань характерним є, зокрема, приріст майна в набувача без достатніх правових підстав, а предметом доказування у цьому випадку є сам факт неправомірного набуття (збереження) майна однією особою за рахунок іншої.

Відповідно до п. 30 ст. 1 Закону України «Про ринок природного газу» природний газ є товарною продукцією.

Статтею 691 ЦК України передбачено, що замовник зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Згідно ч. 4 ст. 632 Цивільного кодексу України якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

Так, за даними Української енергетичної біржі, що розміщенні за посиланням https://www.ueex.com.ua/exchangt-guotations/natural-gas/medium-and-long-term-market/, середньозважена ціна на природний газ на умовах передплати за ресурс серпня 2023 року за тис. куб.м. природного газу становить 12 492,20 грн. З 1 липня 2022 року публікація котирувальних цін та інших показників торгівлі ТОВ "УЕБ" здійснюється у гривнях без урахування ПДВ, до вказаної дати інформація відображається без змін, тобто з урахуванням ПДВ.

Середньозважена ціна на природний газ на умовах передплати за ресурс серпня 2023 року за тис. куб.м природного газу з урахуванням ПДВ становить 14990.64 грн.

Розмір вартості безпідставно набутого майна, що підлягає відшкодуванню становить: 12071,52 грн за загальний обсяг відібраного природного газу - 805,27 куб.м. (серпень 2022 року - 444,77 куб.м, вересень 2022 року - 360,50 куб.м.)

Таким чином ТОВ «БЕГОН - КОМПАНІ» зобов`язаний відшкодувати ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» вартість безпідставно отриманого природного газу у вигляді природного газу в обсязі 805,27 куб.м. в розмірі 12 071,52 гри., яка визначена за середньозваженою ціною на момент звернення до суду з цим позовом.

Згідно ст. 129-1 Конституції України, ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ст. ст. 13 та 74 Господарського процесуального кодексу України обов`язок доказування і подання доказів віднесено на сторони. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно зі ст. 77 ГПК України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Статтею 78 ГПК України визначено, що достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Статтею 86 ГПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт перший статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними, залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (Проніна проти України, № 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Також у рішенні у справі "Серявін та інші проти України" Європейський суд з прав людини в вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід (рішення Європейського суду з прав людини у справі Трофимчук проти України).

Підсумовуючи викладене, враховуючи предмет та визначені позивачем підстави позову, принципи диспозитивності, змагальності та рівності сторін перед законом і судом, заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БЕГОН-КОМПАНІ", (69002, м. Запоріжжя, вул. Глісерна, буд. 1-А, ідентифікаційний код 31001968) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ТВІЙ ГАЗЗБУТ" (01010, м. Київ, вул. Князів Острозьких, буд. 32/2, ідентифікаційний код 43965848, на р/р ІВАN НОМЕР_1 АТ «БАНК АЛЬЯНС» м. Київ, МФО 300119) - вартість безпідставно набутого майна в розмірі 12071 (дванадцять тисяч сімдесят одна) грн 52 коп. та 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 15.09.2023.

Суддя Т.А. Азізбекян

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено19.09.2023
Номер документу113484122
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —908/2694/23

Судовий наказ від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні