Ухвала
від 14.09.2023 по справі 754/12526/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/754/5159/23

Справа № 754/12526/23

У Х В А Л А

Іменем України

14 вересня 2023 року Суддя Деснянського районного суду м. Києва Сенюта В.О., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Придніпровська фармацевтична компанія» про стягнення коштів за договором,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Деснянського районного суду м. Києва із позовною заявою до відповідача ТОВ «Придніпровська фармацевтична компанія» про стягнення коштів за договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна.

Згідно з положеннями статті 181 ЦК України до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Предметом позову у вказаній справі є зобов`язання, які випливають з договору про надання правової допомоги № 11/1 від 11.05.2021 року.

Відповідно до п. 1.1. договору про надання правової допомоги, замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов`язання надати юридичні послуги щодо оформлення дозвільних документів, а саме щодо: реконструкції нежилого будинку (літ.А), та відповідної документації на право користування земельною ділянкою, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 на умовах та в порядку визначеному Договором та відповідними додатками до нього.

З урахуванням наведеного, позов про стягнення коштів за договором має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності.

Вказане кореспондується із висновком Верховного Суду, що міститься у постанові від 10 квітня 2019 року у справі № 638/1988/17, провадження № 61-30812св18.

З матеріалів справи вбачається, що об`єкт нерухомості знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 - знаходиться в межах територіальної юрисдикції Святошинського районного суду м. Києва.

Одночасно, суд звертає увагу на положення ст. 378 ЦПК України, відповідно до якого прийняте судом рішення з порушенням правил територіальної підсудності є підставою для його скасування судом апеляційної інстанції з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю

Згідно п.1 ч. 1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи те, що справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Деснянського районного суду м. Києва за правилами виключної підсудності, цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Придніпровська фармацевтична компанія» про стягнення коштів за договором, підлягає передачі для розгляду за підсудністю до Святошинського районного суду м. Києва за місцем знаходження майна.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 31, 353, 354 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Придніпровська фармацевтична компанія» про стягнення коштів за договором - передати для розгляду за підсудністю до Святошинського районного суду м. Києва.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали суду складено 14.09.2023 року.

Суддя: В.О. Сенюта

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113490172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —754/12526/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні