Рішення
від 08.09.2023 по справі 951/532/23
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 951/532/23

Провадження №2/951/139/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2023 року смт Козова

Козівський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Рєпіна К.К.,

з участю секретаря судового засідання Горохівської Ю.О.,

представника відповідача - адвоката Вєтрова Д.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт Козова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ" про скасування державної реєстрації,

у с т а н о в и в:

07.07.2023 ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ" про скасування державної реєстрації.

Заявлені позовні вимоги мотивує тим, що він є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,45 га з кадастровим номером 6123087400:01:001:0192, розташованої на території Таурівської сільської ради Козівського району Тернопільської області. Вказує, що 25.02.2016 між ним та відповідачем укладено договір оренди землі зазначеної земельної ділянки. 1.03.2016 укладено додаткову угоду до договору оренди землі. Державним реєстратором Козівського районного управління юстиції Тернопільської області Федорчук О.Ю. 14.04.2016 здійснено державну реєстрацію вказаного договору оренди. Рішенням Козівського районного суду Тернопільської області від 1.06.2021 визнано недійсним договір оренди земельної ділянки від 25.02.2016 та додаткову угоду до нього від 1.03.2018.

Оскільки договір оренди земельної ділянки визнано недійсним у судовому порядку , позивач просить скасувати рішення державного реєстратора Козівського районного управління юстиції Тернопільської області Федорчук О.Ю. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 29271122 від 15.04.2016 про реєстрацію права оренди земельної ділянки за відповідачем на підставі зазначеного договору оренди землі , номер запису про інше речове право : 14181210 від 14.04.2016

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 7.07.2023 визначено головуючого суддю Рєпіна К. К.

Ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області від 11 липня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання.

Суддя Козівського районного суду Тернопільської області Рєпін К. К. 15 серпня 2023 року закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Свіжий О. В. в судове засідання не з`явилися, представник позивача подав заяву про розгляд справи без участі позивача та його представника, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідача адвокат Вєтров Д. А. у судовому засіданні заперечив щодо задоволення позовних вимог, зазначив, що оскільки договір оренди земельної ділянки визнано недійсним в судовому порядку, державний реєстратор за зверненям позивача може самостійно скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки. Докази, що позивач звертався до державного реєстратора з вимогою скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки матеріали справи не містять. Враховуючи вказане, просив у задоволенні позову відмовити.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов до наступного висновку.

Статтею 4ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Стаття 15ЦК України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Частиною 3статті 12 ЦПК Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1ст. 13 ЦПК України).

Судом встановлено, що державний реєстратор Козівського районного управління юстиції Тернопільської області 14.04.2016 зареєструвала право оренди земельної ділянки площею 2.4498 га з кадастровим номером 6123087400:01:001:0192, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права № 117616289 від 19.03.2018, підстава виникнення іншого речового права договір оренди землі від 25.02.2016 укладений між орендарем ТОВ «АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ» та орендодавцем ОСОБА_1 та додаткова угода до нього від 1.03.2018.

Рішенням Козівського районного суду Тернопільської області від 1 червня 2021 року визнано недійсним зазначений договір оренди землі від 25 лютого 2016 року та додаткову угоду до нього від 1 березня 2018 року.

Частиною 1статті 210 ЦК Українивизначено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Згідно з статтею 125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 6 Закону України«Про орендуземлі» визначено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбаченихЗемельним Кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Аналіз статей12,13,81,89 ЦПК Українивказує на те, що кожна сторона сама визначає стратегію свого захисту, зміст своїх вимог і заперечень, а також предмет та підстави позову, тягар доказування лежить на сторонах спору, сторона, яка звернулася до суду, повинна довести належними та допустимими доказами вимоги, що нею заявлені, суд розглядає справу виключно у межах заявлених ними вимог та наданих доказів.

За таких обставин, звертаючись до суду з позовом саме на заявника покладається обов`язок з доведення належними, допустимими та достатніми доказами своїх позовних вимог з посиланням на матеріально-правову підставу своїх вимог.

Саме позивач мав довести в ході розгляду справи зміст порушених, оспорюваних чи невизнаних прав, обрунтувати підстави звернення до суду з позовними вимогами саме до заявленого відповідача та обгрунтувати відповідність обраного способу захисту змісту порушеного права.

Відповідно до частини 3статті 26Закону України«Про державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень» відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню, крім випадків, передбачених пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону.

У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи визнання його прийнятим з порушенням цього Закону та анулювання у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону, на підставі рішення Міністерства юстиції України, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, що мало наслідком державну реєстрацію набуття речових прав, обтяжень речових прав, відповідні права чи обтяження припиняються. У разі якщо в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід`ємній архівній складовій частині, наявні відомості про речові права, обтяження речових прав, припинені у зв`язку з проведенням відповідної державної реєстрації, або якщо відповідним судовим рішенням також визнаються речові права, обтяження речових прав, одночасно з державною реєстрацією припинення речових прав чи обтяжень речових прав проводиться державна реєстрація набуття відповідних прав чи обтяжень. При цьому дата і час державної реєстрації набуття речових прав, обтяжень речових прав, що були припинені у зв`язку з проведенням відповідної державної реєстрації та наявні в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід`ємній архівній складовій частині, залишаються незмінними.

У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи визнання його прийнятим з порушенням цього Закону та анулювання у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону, на підставі рішення Міністерства юстиції України, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, що мало наслідком державну реєстрацію зміни, припинення речових прав, обтяжень речових прав, відповідні права чи обтяження повертаються у стан, що існував до відповідної державної реєстрації, шляхом державної реєстрації змін чи набуття таких речових прав, обтяжень речових прав, що здійснюється державним реєстратором або, у випадку скасування рішення Міністерства юстиції України, прийнятого відповідно до пункту 1 частини сьомої статті 37 цього Закону, посадовою особою Міністерства юстиції України. При цьому дата і час державної реєстрації набуття речових прав, обтяжень речових прав, що були припинені у зв`язку з проведенням відповідної державної реєстрації та наявні в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід`ємній архівній складовій частині, залишаються незмінними.

Державна реєстрація прав у випадках, передбачених цією частиною, проводиться у порядку, визначеному цим Законом, крім випадку визнання її вчиненою з порушенням цього Закону та анулювання рішення державного реєстратора про державну реєстрацію на підставі рішення Міністерства юстиції України, що виконується посадовою особою Міністерства юстиції України відповідно до статті 37 цього Закону.

Пунктом 9 статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»передбачено, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно, об`єкт незавершеного будівництва, майбутній об`єкт нерухомості.

Відтак, рішення суду про визнання недійсним договору оренди землі від 25 лютого 2016 року та додаткової угоди до нього від 1 березня 2018 року, на підставі яких проведено державну реєстрацію права оренди ТОВ «АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ» на земельну ділянку з кадастровим номером 6123087400:01:001:0192, є достатньою самостійною підставою для проведення державної реєстрації припинення права оренди землі за ТОВ «АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ», а тому позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають .

Враховуючи те, що суд відмовив у задоволенні позовних вимог , судові витрати понесені позивачем не підлягають відшкодуванню, що відповідає положенням ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.4,10,12,13,76-81,89,141,247,258-259,263-265,273,352,354,355ЦПК України, суд

у х в а л и в:

у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ" про скасування державної реєстрації - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду у 30-денний строк з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРОПРОДСЕРВІС ІНВЕСТ", місцезнаходження: вул. Зарудка, 1В, смт Козлів, Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 34653281.

Повний текст рішення складено - 15 вересня 2023 року.

Суддя К.К. Рєпін

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113490256
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —951/532/23

Рішення від 08.09.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

Рішення від 08.09.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Рєпін К. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні