Постанова
від 06.09.2010 по справі 2а-1749/10/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-1749/10/0770

Ряд стат. звіту № 6.13

Код - 06

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2010 р. м. Ужгород

06 вересня 2010 року м. Ужгород

Закарпатський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючої судді Большако вої О.О.,

при секретарі судового зас ідання Рибак Т.В.,

з участю представника позивача Кедюлич Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в місті Ужгороді адмініст ративну справу за позовом пр окурора Іршавського району в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Іршавському районі З акарпатської області до Закр итого акціонерного товарист ва “Іршавська меблева фабрик а” про стягнення заборговано сті по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах, -

в с т а н о в и в :

11 травня 2010 року прокуро р Іршавського району зверну вся до Закарпатського окружн ого адміністративного суду в інтересах держави в особі Пе нсійного фонду України в Ірш авському районі Закарпатськ ої області з адміністративни м позовом до Закритого акціо нерного товариства “Іршавсь ка меблева фабрика” про стяг нення з відповідача заборгов аності по відшкодуванню факт ичних витрат на виплату і дос тавку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 2523 гр ивень 29 копійок на користь упр авління Пенсійного фонду в І ршавському районі.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 20 Закону Укр аїни “Про прокуратуру” при в иявленні порушень закону про курор або його заступник в ме жах своєї компетенції мають право звертатися до суду з за явою про захист прав і законн их інтересів громадян, держа ви, а також підприємств та інш их юридичних осіб. Представн ицтво прокуратурою інтересі в громадянина або держави в с уді полягає у здійсненні про курорами від імені держави п роцесуальних та інших дій, сп рямованих на захист у суді ін тересів громадянина або держ ави у випадках, прямо передба чених законом. Однією з форм п редставництва є звернення до суду з позовами або заявами п ро захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола ос іб, прав юридичних осіб, коли п орушуються інтереси держави або про визнання незаконним и правових актів, дій чи рішен ь органів і посадових осіб.

У судовому засіданні пред ставник позивача управління Пенсійного фонду України в І ршавському районі позовні ви моги підтримав в повному обс язі та пояснив, що відповідач ем всупереч вимогам Законів України „Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування”, „Про пенсійне заб езпечення”, „Про збір на обов ' язкове державне пенсійне страхування” не здійснено в ідшкодування виплачених пен сіонеру пільгових пенсій в с умі 2523 гривень 29 копійок, а так з відповідача слід стягнути заборгованість до солідарно ї системи Пенсійного фонду У країни.

Відповідач в судове засіда ння повторно не з' явився, н алежним чином повідомлявся п ро час та місце слухання спра ви за юридичною адресою за с ім днів до початку розгляду с прави. Відповідач заяви про в ідкладення слухання справи н е подав, про причини неявки с уду не повідомив. Письмових з аперечень щодо задоволення п озовних вимог до суду не наді йшло.

Суд заслухавши пояснення п редставника позивача, дослі дивши письмові докази, наявн і в матеріалах справи, дійшов висновку про повне задоволе ння позовних вимог з наступн их підстав.

27 липня 1998 року Іршавською районною державною адмініст рацією було зареєстровано су б' єкт підприємницької діял ьності - юридичну особу Закр ите акціонерне товариство “І ршавська меблева фабрика”, м ісцезнаходження якої: Закарп атська область, м. Іршава, вул. Федорова, 20, ідентифікаційний код 05516033, про що було видано Сві доцтво про державну реєстрац ію (перереєстрацію) суб' єкт а підприємницької діяльност і - юридичної особи (копія Св ідоцтва знаходиться в матері алах справи).

Юридичну особу Закрите акц іонерне товариство “Іршавсь ка меблева фабрика” було вкл ючено до Єдиного державного реєстру підприємств та орган ізацій України, про що свідчи ть Довідка № 6866, видана Закарпа тським обласним управлінням статистики від 16.12.1999 року.

Відповідач - Закрите акці онерне товариство “Іршавськ а меблева фабрика” зареєстро ване на обліку в управлінні П енсійного фонду України, як п латник збору на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня, визначений ст. 1 Закону Укр аїни “Про збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання” № 400/97-ВР від 26.06.97 року, а з 01.01.20 04 року, як платник страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання, відповідно до п. 1 ст. 15 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування” від 09.07.2003 р. № 1058, як ий набув чинності з 01.01.2004 року, п ро що свідчить копія повідом лення про реєстрацію платник а страхових внесків від 16.10.2009 ро ку за №5436/04.

У відповідності до абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону Україн и “Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я”, для платників збору, визна чених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об' єктом оподаткува ння є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсі й, призначених відповідно до пунктів “б-з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забез печення” до досягнення праці вниками пенсійного віку, пер едбаченого статтею 12 Закону У країни “Про пенсійне забезпе чення”.

Порядок нарахування збо ру на покриття фактичних вит рат на виплату і доставку пен сій, призначених відповідно до пунктів “б” - “з” статті 13 За кону України “Про пенсійне з абезпечення” в період до 01.01.2004 р оку визначено в Інструкції “ Про порядок обчислення і спл ати підприємствами, установа ми і організаціями та громад янами збору на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня інших платежів, а також об ліку їх надходження до пенсі йного фонду України”, яка зат верджена постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.10.2001 року № 16-6 та зареєстров ана в Міністерстві юстиції У країни 29.11.2001 року за № 3998/6189.

Визначення сум до відшкоду вання, формування розрахункі в фактичних витрат здійснюєт ься органами Фонду. Встановл ено єдиний порядок як для від шкодування пенсій призначен их відповідно до пункту “а” с татті 13 Закону України “Про пе нсійне забезпечення ” (1788-12) так і для пенсій призначених від повідно до пункту “б” зазнач еної статті та інших видів пі льгових пенсій.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання”, який набрав чинності з 01.01.2004 року, зберігається порядо к покриття витрат на виплату і доставку пільгових пенсій , що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно наказу Державного к омітету зв' язку та інформац ії України №166 від 22 липня 2004 ро ку „Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов' язани х з виплатою і доставкою дер жавних пенсій та грошових д опомог, витрати на доставку п енсій становлять для міста 0.79 % , для села 1.56 %, а з жовтня 2007 р оку згідно наказу Міністерс тва транспорту та зв' язку України № 828 від 19 вересня 2007 р оку - для міста 0.80 %, для села - 1 .95 %.

У відповідності до вимог За кону України "Про збір на обов 'язкове державне пенсійне ст рахування", суб'єкти підприєм ницької діяльності, незалежн о від форм власності, повинні сплачувати збір на обов'язко ве державне пенсійне страхув ання у 100 % розмірі від об'єкта о податкування, яким є фактичн і витрати на виплату і достав ку пенсій, призначених відпо відно до п. п. "б" - "з" ст. 13 Закону У країни "Про пенсійне забезпе чення" до досягнення працівн иками пенсійного віку, перед баченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Ц і витрати відшкодовують підп риємства незалежно від форм власності та господарювання . Якщо особа має стаж, що дає пр аво на призначення цих пенсі й на кількох підприємствах, в итрати покриваються цими під приємствами пропорційно ста жу роботи.

В порушення вищезазначени х приписів законодавства в г алузі загальнообов' язково го державного пенсійного стр ахування, відповідач - Закри те акціонерне товариство “Ір шавська меблева фабрика”, що є платником відповідного зб ору за місцем своєї реєстрац ії в управлінні Пенсійного ф онду України в Іршавському р айоні не здійснювало необхід ного відшкодування виплачен их громадянам пільгових пенс ій та витрат на їх доставку, у зв' язку з чим в підприємств а виникла заборгованість по сплаті цих обов' язкових пла тежів до бюджету Пенсійного фонду в розмірі 2523 гривень 29 ко пійок.

Громадянин ОСОБА_2 прац ював у Закритому акціонерном у товаристві “Іршавська мебл ева фабрика”, якому призначе но пенсію за віком на пільгов их умовах відповідно до п. “б” ст. 13 Закону України “Про пенс ійне забезпечення” в розмірі , що вказаний у витягу із справ и.

У відповідності з вимогами ст. 3 Закону України "Про збір н а обов'язкове державне пенсі йне страхування", платники зб ору на обов'язкове державне п енсійне страхування сплачую ть внески до Пенсійного фонд у у порядку, визначеному зако нодавством України.

Управлінням пенсійного фо нду України в Іршавському ра йоні з жовтня 2009 року по лютий 2 010 року громадянину ОСОБА_2 було проведено виплату піль гових пенсій на суму 3202 гривен ь 96 копійок.

Відповідно до Інструкції в ід 19.12.2003 року №21-1 підприємства що місяця до 25-го числа вносять д о Пенсійного фонду визначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, що за значена в надісланих йому по відомленнях.

У грудні 2009 року відповідаче м частково здійснено відшкод ування сум фактично виплачен их громадянам пільгових пенс ій та витрат на їх доставку в с умі 679 гривень 67 копійок, а таки м чином, сума заборгованості з жовтня 2009 року по лютий 2010 рок у становить 2523 гривень 29 копійо к.

Стаття 67 Конституції Україн и передбачає обов'язок кожно го сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Ненадходження вказаної су ми до бюджету Пенсійного фон ду перешкоджає виконанню одн ого з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, признач ених, для повного та своєчасн ого фінансування виплати пен сій.

Тому позовні вимоги підля гають задоволенню.

Судові витрати по справі зг ідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відп овідача не стягуються.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 19, 94, 104-106, 160, 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

постановив:

Позовні вимог и прокурора Іршавського райо ну в інтересах держави в особ і управління Пенсійного фонд у України в Іршавському райо ні Закарпатської області до Закритого акціонерного това риства “Іршавська меблева фа брика” про стягнення заборго ваності по відшкодуванню фак тичних витрат на виплату та д оставку пенсій, призначених на пільгових умовах задоволь нити повністю.

Стягнути з Закритого акці онерного товариства “Іршавс ька меблева фабрика” (Закарп атська область, м. Іршава, вул. Федорова, 20, р/р 2600101600006 ВАТ КБ Ужго родського РУ МФО 321983 код ЄДРПОУ 05516033) заборгованість по відшко дуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах на користь управління Пен сійного фонду України в Ірша вському районі в сумі 2523 (дві ти сячі п' ятсот двадцять три) г ривні 29 (двадцять дев' ять) ко пійок.

Відповідно до статті 186 КА С України апеляційна скарга подається до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова відповідно до ч. 1 ст.254 КАС України набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Ко дексом, якщо таку не було под ано.

Головуюча О.О.Больш акова

Повний текст постанови ви готовлено та підписано 09 вер есня 2010 року

Головуюча О.О.Больша кова

ВІРНО:

Суддя О.О.Боль шакова

Дата ухвалення рішення06.09.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11349338
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1749/10/0770

Постанова від 06.09.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні