Ухвала
від 11.09.2023 по справі 331/5843/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/5843/23

Провадження № 1-кс/331/1748/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Жовтневого районного суду міста Запоріжжя клопотання начальника слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Якимівського відділу Мелітопольської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, подане у кримінальному провадженні № 12021080000000138, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30 квітня 2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

06 вересня 2023 року начальник слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів.

В обґрунтування поданого клопотання начальник слідчого відділення зазначив, що у провадженні слідчих Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження № 12021080000000138 від 30.04.2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службових повноважень службовими особами Державного підприємства Дослідного господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 та малопоширених сільськогосподарських культур ІНФОРМАЦІЯ_3 (далі - ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 ) під час незаконного укладення офіційних правовстановлюючих документів щодо використання земельних ділянок.

Відповідно до інформації, наданої ІНФОРМАЦІЯ_5 , в користуванні у ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 перебувають земельні ділянки з кадастровими номерами 2320355100:09:009:0004, 2320355100:09:008:0002, 2320355100:09:002:0001, право постійного користування якими зареєстровано в реєстрі речових прав на земельні ділянки 31.07.2020 року на підставі Державного акта на право постійного володіння землею, на яких висаджуються сільськогосподарські культури.

Однією з складових частин неупередженого та повного досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, окрім іншого, є документи з інформацією, якими підтверджується або спростовується спричинення істотної шкоди або тяжких наслідків, які являють собою одну з основних закріплених у ст. 364 КК України ознак даного злочину.

Під час проведення досудового розслідування на підставі положень ст.ст. 36, 93 КПК України прокурором у кримінальному провадженні надано запит до ІНФОРМАЦІЯ_6 щодо надання копій наявної статистичної звітності за 2020-2021 роки, наданими державним підприємством ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

На виконання вказаного запиту, ІНФОРМАЦІЯ_6 повідомило про те, що відповідно до норм статті 29 Закону України «Про офіційну статистику» правові підстави для надання наявної статистичної звітності ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), перелік якої наведено в додатку до листа ІНФОРМАЦІЯ_6 відсутні. У відповіді зазначено, що поширення статистичної інформації, на підставі якої можна визначити конфіденційну статистичну інформацію щодо конкретного респондента, забороняється. Пунктом 4 частини першої статті 162 КПК України конфіденційну інформацію віднесено до охоронюваної законом таємниці. Частиною шостою статті 163 КПК України встановлено, що доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до додатку до зазначеного листа-відповіді ІНФОРМАЦІЯ_6 надається перелік форм статистичної звітності, наданої ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з 01.01.2020 року по 31.12.2021 року, а саме:

- звіт про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах за формою №10-мех (один раз на два роки);

- звіт про постачання та використання енергії за формою № 11-мтп (річна);

- Звіт про використання та запаси палива за формою № 4-мтп (річна);

- структурне обстеження підприємства за формою № 1-підприємництво (річна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою №21-заг (місячна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою №21-заг (річна);

- звіт про площі та валові збори врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду за формою №29-сг (річна);

- звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства за формою № 2-ферм (річна);

- звітів про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою № 37-сг (місячна);

- звітів про посівні площі сільськогосподарських культур за формою № 4-сг (річна);

- звітів про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за формою № 50-сг (річна);

- звітів про використання добрив та пестицидів за формою № 9-сг (річна).

Слідчий зазначає у клопотанні, що отримати вказану інформацію від ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 неможливо та недоцільно, оскільки за однією з слідчих версій особа-правопорушник можливо входить до складу службових осіб зазначеного підприємства, та з метою ухилення від відповідальності є можливість викривлення зазначеної інформації.

Крім того, на адресу ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 направлений запит щодо надання інформації стосовно кількості земель сільськогосподарського призначення, які засіяні під врожай 2021 року з розбивкою по засіяним культурам, інформації стосовно суб`єктів господарювання, які обробляли, сіяли та будуть збирати врожай.

У наданні вказаної інформації ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 слідству відмовило, зазначивши, що слідчий ОСОБА_5 не уповноважена надавати подібні запити.

Начальник слідчого відділення зазначає, що є підстави вважати, що ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 може умисно не надавати інформацію, яка має значення у кримінальному провадженні, з метою приховування обставин вчинення кримінального правопорушення.

Посилаючись на викладене, начальник слідчого відділення просить задовольнити клопотання та надати начальнику слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанту поліції ОСОБА_7 або уповноваженій особі за їх дорученням, тимчасовий доступ до оригіналів документів, а в разі їх вилучення, - завірених належним чином копій документів, з можливістю їх подальшого вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з правом їх вилучення, щодо Державного підприємства Дослідного господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_7 (ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 ) (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період часу з 01.01.2020 до 31.12.2021, а саме:

- звітів про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах за формою № 10-мех (один раз на два роки);

- звітів про постачання та використання енергії за формою № 11-мтп (річна);

- звітів про використання та запаси палива за формою № 4-мтп (річна);

- структурне обстеження підприємства за формою № 1-підприємництво (річна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою № 21-заг (місячна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою № 21-заг (річна);

- звітів про площі та валові збори врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду за формою № 29-сг (річна);

- звітів про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства за формою № 2-ферм (річна);

- звітів про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою № 37-сг (місячна);

- звітів про посівні площі сільськогосподарських культур за формою № 4-сг (річна);

- звітів про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за формою № 50-сг (річна)

- звітів про використання добрив та пестицидів за формою № 9-сг (річна).

Слідчий також просить здійснити розгляд даного клопотання без участі представників ІНФОРМАЦІЯ_6 , які можуть бути зацікавленими у результаті проведення досудового розслідування, з метою уникнення можливості для будь-якого зволікання або зміни чи знищення необхідних документів.

У судове засідання начальник ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_3 не з`явився, про дату, час і місце розгляду клопотання був повідомлений судом своєчасно та належним чином. В той же час, начальник слідчого відділення подав до суду письмову заяву, в якій просить розглянути дане клопотання за його відсутності (а.с.35).

Враховуючи, що ініціатор клопотання довів наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, тимчасовий доступ до яких просить слідчий, слідчий суддя прийшов до висновку про розгляд клопотання без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться матеріали.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши додані до клопотання матеріали, зокрема, копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 12021080000000138 від 30 квітня 2021 року (а.с.6); постанову начальника слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 про доручення досудового розслідування групі слідчих від 04.09.2023 року (а.с.7); постанову першого заступника керівника Мелітопольської окружної прокуратури ОСОБА_8 про призначення групи прокурорів у кримінальному провадженні від 01.09.2022 року (а.с.8-9); відповідь ІНФОРМАЦІЯ_9 ) № 03-12/106/05-22 від 22.02.2022 року з додатками (а.с.10-25); ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 17.08.2023 року (а.с.26-33), приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Виходячи із змісту статті 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним з яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

За змістом ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За правилами частини 5 статті 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам статті 160 КПК України, матеріали клопотання, які містять достатні дані про проведення начальником слідчого відділення відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також про те, що документи та інформація, про тимчасовий доступ до яких просить начальник слідчого відділення, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , і зазначені документи та інформація мають суттєве значення для встановлення об`єктивних та повних даних про вчинене кримінальне правопорушення та, згідно з положеннями п. 4) ч. 1 ст. 162 КПК України, містять охоронювану законом таємницю, проте дані відомості неможливо встановити в інший спосіб, крім як шляхом їх отримання та тимчасового вилучення з метою визнання речовими доказами у кримінальному провадженні.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , та зазначені у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне надати начальнику слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанту поліції ОСОБА_7 , які входять до групи слідчих по даному кримінальному провадженню, відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань станом на 04.09.2023 року, дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів вказаних у клопотанні документів, а в разі їх вилучення, то завірених належним чином копій документів, з можливістю їх подальшого вилучення.

Разом з тим, відсутні підстави для надання тимчасового доступу до документів уповноваженим особам за дорученням слідчих, оскільки тимчасовий доступ не є слідчою дією, а, відповідно до п. 5) ч. 2 ст. 131 КПК України, є заходом забезпечення кримінального провадження.

Враховуючи вищезазначене, дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей і документів не може надаватися уповноваженим особам за дорученням слідчих, а тому клопотання начальника слідчого відділення в цій частині не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 107, 132, 159, 160, 163-165, 309, 372, 532 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання начальника слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Якимівського відділу Мелітопольської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, подане у кримінальному провадженні № 12021080000000138, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30 квітня 2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, задовольнити.

Надати начальнику слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому слідчого відділення Відділу поліції № 1 Мелітопольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області лейтенанту поліції ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а в разі їх вилучення, то завірених належним чином копій документів, з можливістю їх подальшого вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з правом їх вилучення, щодо Державного підприємства Дослідного господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_7 (ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_4 ) (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період часу з 01.01.2020 року до 31.12.2021 року, а саме:

- звітів про наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствах за формою № 10-мех (один раз на два роки);

- звітів про постачання та використання енергії за формою № 11-мтп (річна);

- звітів про використання та запаси палива за формою № 4-мтп (річна);

- структурне обстеження підприємства за формою № 1 - підприємництво (річна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою № 21-заг (місячна);

- звітів про реалізацію продукції сільського господарства за формою № 21-заг (річна);

- звітів про площі та валові збори врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду за формою № 29-сг (річна);

- звітів про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства за формою № 2-ферм (річна);

- звітів про збирання врожаю сільськогосподарських культур за формою № 37-сг (місячна);

- звітів про посівні площі сільськогосподарських культур за формою № 4-сг (річна);

- звітів про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за формою № 50-сг (річна);

- звітів про використання добрив та пестицидів за формою № 9-сг (річна).

У задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення - до 10 жовтня 2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113493466
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —331/5843/23

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні