Постанова
від 20.09.2010 по справі 3159/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-3159/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2010 року м. Одеса

Одеський окруж ний адміністративний суд у с кладі

головуючого судді: Тарасишиної О .М.

при секретарі судового зас ідання: Таратунсь кої О.В.

за участю сторін:

представника позивача Кіндяк Н.В .,

представники відповідача Соболєв С.В .

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в при міщенні Одеського окружного адміністративного суду адмі ністративну справу за позово м Одеського обласного відділ ення фонду соціального захис ту інвалідів до комунального підприємства «Міський інфор маційний аналітичний центр» про стягнення заборгованост і в сумі 9031 грн. 48 коп., -

ВСТАНОВИВ:

До суду з адміністративн им позовом звернулося Одеськ е обласне відділення Фонду с оціального захисту інваліді в до комунального підприємст ва «Міський інформаційний ан алітичний центр»про стягнен ня заборгованості в сумі 9031 гр н. 48 коп.

Позовні вимоги вмотивован і тим, що відповідачем у 2008 році не був дотриманий норматив р обочих місць для працевлашту вання інвалідів, а саме відпо відач повинен був створити 1 м ісце для працевлаштування ін валідів, проте не створив. Сум а адміністративно-господарс ьких санкцій за 1 нестворене р обоче місце становить 8200 грн. 00 коп. Відповідач у добровіль ному порядку не сплатив у пов ному розмірі суму у встановл ені законодавством строки, в ідтак у відповідача наявна з аборгованість зі сплати суми адміністративно-господарсь ких санкцій у розмірі 8200, 00 грн., у зв' язку з чим Одеським обл асним відділенням Фонду соці ального захисту інвалідів бу ла нарахована пеня виходячи з 120 % річних облікової ставки Н аціонального банку України, заборгованість відповідача по якій становить 831 грн. 48 коп.

До судового засідання пр едставник позивача з' явивс я. Позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив стя гнути з Відповідача заборгов аність в сумі 9031 грн. 48 коп.

Відповідач у судове засіда ння з' явився, проти позову з аперечував, просив суд відмо вити в задоволені позовних в имог.

Вивчивши матеріали справи , дослідивши докази у справі, с уд вважає, що адміністративн ий позов підлягає задоволенн ю в повному обсязі з наступни х підстав.

Відповідно до вимог ч. 9 ст . 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні»підприємств а, установи, організації, у том у числі підприємства, органі зації громадських організац ій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем робо ти працює 8 і більше осіб, реєс труються у відповідних відді леннях Фонду соціального зах исту інвалідів за своїм місц езнаходженням і щороку подаю ть цим відділенням звіт про з айнятість та працевлаштуван ня інвалідів.

Згідно з вимогами статті 19 З акону України «Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні»для підприємст в, установ, організацій, у тому числі підприємств, організа цій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману прац ю, установлюється норматив р обочих місць для працевлашту вання інвалідів у розмірі чо тирьох відсотків середньооб лікової чисельності штатних працівників облікового скла ду за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного р обочого місця.

Кількість інвалідів-штат них працівників, які відпові дно до ст.19 Закону України «Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні»мали бути працевлаштовані на під приємстві відповідача у 2008 ро ці дорівнює 1 особі.

Суд встановив, що на під ставі отриманого від відпові дача звіту Одеським обласним відділенням Фонду соціально го захисту інвалідів було ск ладено розрахунок заборгова ності по сплаті адміністрати вно-господарських санкцій за невиконання нормативу робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів за 2008 рік (а.с. 9) відн осно відповідача, у якому вст ановлено, що відповідно до фа ктичної кількості робочих мі сць у 2008 році норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів становить 1 особа. З цих підстав у пункті 3 розраху нку позивач прийшов до обґру нтованого висновку, що кільк ість робочих місць, призначе них для працевлаштування інв алідів і не зайнятих інвалід ами становить - 1.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Закону Украї ни «Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і»підприємства, установи, ор ганізації, у тому числі підпр иємства, організації громадс ьких організацій інвалідів, фізичні особи, які використо вують найману працю, де серед ньооблікова чисельність пра цюючих інвалідів менша, ніж у становлено нормативом, перед баченим статтею 19 цього Закон у, щороку сплачують відповід ним відділенням Фонду соціал ьного захисту інвалідів адмі ністративно-господарські са нкції, сума яких визначаєтьс я в розмірі середньої річної заробітної плати на відпові дному підприємстві, установі , організації, у тому числі під приємстві, організації грома дських організацій інваліді в, фізичної особи, яка викорис товує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для під приємств, установ, організац ій, у тому числі підприємств, о рганізацій громадських орга нізацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 о сіб, розмір адміністративно- господарських санкцій за роб оче місце, призначене для пра цевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначаєт ься в розмірі половини серед ньої річної заробітної плати на відповідному підприємств і, в установі, організації, у т ому числі підприємстві, орга нізації громадських організ ацій інвалідів, у фізичної ос оби, яка використовує найман у працю.

Згідно з положеннями Госп одарського кодексу України а дміністративно-господарськ і санкції є одним з видів госп одарських санкцій.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ГК Укра їни, учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність з а правопорушення у сфері гос подарювання шляхом застосув ання до правопорушників госп одарських санкцій на підстав ах і в порядку, передбачених ц им Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з ч. 2 ст. 218 ГК України у часник господарських віднос ин відповідає за невиконання або неналежне виконання гос подарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, я кщо не доведе, що ним вжито усі х залежних від нього заходів для недопущення господарськ ого правопорушення.

Відповідно до вимог ч . ч. 2, 3 ст. 19 Закону України «Про о снови соціальної захищеност і інвалідів в Україні» підпр иємства, установи, організац ії, у тому числі підприємства , організації громадських ор ганізацій інвалідів, фізичні особи, які використовують на йману працю, самостійно розр аховують кількість робочих м ісць для працевлаштування ін валідів відповідно до нормат иву, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпе чують працевлаштування інва лідів.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць, виходя чи з вимог статті 18 Закону Укр аїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укра їні».

Відповідно до п. 2 Порядк у подання підприємства ми, установами, організаціям и та фізичними особами, що вик ористовують найману працю, з вітів про зайнятість і праце влаштування інвалідів та інф ормації, необхідної для орга нізації їх працевлаштування , затвердженого постановою К абінету Міністрів України ві д 31 січня 2007 р. N 70, звіт про зайнят ість і працевлаштування інва лідів роботодавці подають (н адсилають рекомендованим ли стом) щороку до 1 березня відді ленням Фонду, в яких вони заре єстровані, за формою, затверд женою Мінпраці за погодження м з Держкомстатом. Інформаці ю про наявність вільних робо чих місць (вакантних посад) дл я працевлаштування інваліді в роботодавці подають центру зайнятості за місцем їх реєс трації як платників страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя за формою, затвердженою Мі нпраці за погодженням з Держ комстатом.

Згідно з Порядком спл ати підприємствами, установа ми, організаціями та фізични ми особами, що використовуют ь найману працю, суми адмініс тративно-господарських санк цій та пені за невиконання но рмативу робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів, за твердженого постановою Кабі нету Міністрів України від 31 с ічня 2007 р. N 70, передбачено, що за н евиконання нормативу робочи х місць для працевлаштування інвалідів підприємства, уст анови, організації, у тому чис лі підприємства, організації громадських організацій інв алідів, фізичні особи, що вико ристовують найману працю, в я ких за основним місцем робот и працює вісім і більше осіб с плачують адміністративно-го сподарські санкції та пеню. Р оботодавці сплачують суму ад міністративно-господарськи х санкцій відділенням Фонду соціального захисту інвалід ів за місцем їх державної реє страції як юридичних осіб на рахунки, відкриті в органах Д ержавного казначейства, до 15 к вітня року, що настає за роком , в якому відбулося порушення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів . Обчислення суми адміністра тивно-господарських санкцій проводиться роботодавцями с амостійно згідно з порядком заповнення звіту про зайняті сть і працевлаштування інвал ідів, затвердженим Мінпраці за погодженням з Держкомстат ом. Порушення строків сплати суми адміністративно-господ арських санкцій тягне за соб ою нарахування пені у розмір і 120 відсотків річних обліково ї ставки Національного банку за кожний календарний день п рострочення.

Відтак, відповідачем було п орушено вимоги, передбачені у Порядку сплати підпри ємствами, установами, органі заціями та фізичними особами , що використовують найману п рацю, суми адміністративно-г осподарських санкцій та пені за невиконання нормативу ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів, затвердженог о постановою Кабінету Мініст рів України від 31 січня 2007 р. N 70.

Відповідно до ч.4 ст.20 Зак ону України «Про зайнятість населення»підприємства, уст анови і організації незалежн о від форми власності реєстр уються у місцевих центрах за йнятості за їх місцезнаходже нням як платники збору до Фон ду загальнообов' язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття, щомісяця подають ц им центрам адміністративні д ані у повному обсязі про наяв ність вільних робочих місць (вакансій), у тому числі призна чених для працевлаштування і нвалідів.

Проте, як вбачається з листа Одеського міського центру з айнятості від 24.07.2009 року №1790/17/03, у п орушення зазначеної вимоги З акону, протягом 2008 року комуна льне підприємство «Міський і нформаційний аналітичний це нтр» не надавало інформації про вільні робочі місця та ва кантні посади, на яких може ви користовуватись праця інвал ідів, а саме звіти за формою З- ПН «Звіт про наявність вакан сій» (а.с. 86).

Як вбачається з приписів ч. 3 ст.18 Закону України «Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні» (зі змінам и та доповненнями) підприємс тва, установи, організації, фі зичні особи, які використову ють найману працю, зобов' яз ані виділяти та створювати р обочі місця для працевлаштув ання інвалідів, у тому числі с пеціальні робочі місця, ство рювати для них умови праці з у рахуванням індивідуальних п рограм реабілітації і забезп ечувати інші соціально-еконо мічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надав ати державній службі зайнято сті інформацію, необхідну дл я організації працевлаштува ння інвалідів, і звітувати Фо нду соціального захисту інва лідів про зайнятість та прац евлаштування інвалідів у пор ядку, встановленому Кабінето м Міністрів України.

Таким чином, виконанню відп овідними органами обов'язку працевлаштовувати інваліді в повинно передувати вжиття підприємством необхідних за ходів для забезпечення таког о працевлаштування, до яких н алежать, зокрема, створення в установленому порядку робоч их місць у межах нормативу та інформування названих орган ів про наявність таких вакан тних посад для інвалідів.

Таким чином суд приходить д о висновку, що у 2008 році відпові дачем не було вжито усіх зале жних від нього заходів для не допущення правопорушення у в игляді недотримання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів.

Згідно з ч.4 ст.20 Закону Украї ни «Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і» адміністративно-господар ські санкції розраховуються та сплачуються підприємства ми, установами, організаціям и, у тому числі підприємствам и, організаціями громадських організацій інвалідів, фізи чними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, с амостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в як ому відбулося порушення норм ативу, встановленого частино ю першою статті 19 цього Закону .

У другому розділі звіту над аного Відповідачем про зайня тість і працевлаштування інв алідів у 2008 році, наданий списо к працюючих інвалідів-штатни х працівників, які були зайня ті на підприємстві у 2008 році, а саме зазначено заступника ди ректора комунального підпри ємства «Міський інформаційн ий аналітичний центр»Іщен ко І.В., як працівника з треть ою группою інвалідності, яку встановлено до 01.06.2008 року, Вказ аний звіт був підписаний дир ектором та головним бухгалте ром комунального підприємст ва «Міський інформаційний ан алітичний центр»26 лютого 2009 ро ку (а.с.8).

Сума адміністартивно-госп одарських санкцій за недотри мання відповідачем у 2008 році н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів в ідповідно до ч. 1 ст. 20 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні» дорівнює 8200 грн. 00 коп. (роз мір середньомісячної заробі тної плати штатного працівни ка) 131200, 00 : 16= 8200 грн. 00 коп.

Судом встановлено, що відпо відач у строк до 15 квітня 2009 рок у не сплатив вищезазначену с уму адміністративно-господа рських санкцій.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні»порушення термінів сплати адміністративно-госп одарських санкцій тягне за с обою нарахування пені. Пеня о бчислюється виходячи з 120 відс отків річних облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла на момент сплати, н арахованої на повну суму нед оїмки за весь її строк.

Одеське обласне відділенн я Фонду соціального захисту інвалідів нарахувало відпов ідачу пеню у розмірі 831, 48 грн., ос кільки розмір облікової став ки НБУ станом на 19.03.2010 року скла дає 10, 25%. Відсоток ставки на оди н день склав 0,03, таким чином, су ма пені за 338 днів (з 16.04.2009 року по 1 9.03.2010 року) становить 831,48 грн.

Частиною 1 ст.71 Кодексу адм іністративного судочинства України передбачено, що кожн а сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтують ся її вимоги та заперечення.

Згідно з ст.86 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на їх безпосередньому, всеб ічному, повному та об'єктивно му дослідженні.

Суд дослідивши наявні в мат еріалах справи докази, дійшо в висновку, що з урахуванням н аведених приписів чинного за конодавства, неповідомлення відповідачем органів працев лаштування, про наявність ва кантних посад для працевлашт ування інвалідів унеможливл ює направлення відповідними органами до підприємства ін валідів для працевлаштуванн я у звітному періоді на викон ання завдань Закону України «Про основи соціальної захищ еності інвалідів в Україні»з азначених у його вступній ча стині - гарантування інвалі дам рівні з усіма іншими гром адянами можливості для участ і в економічній, політичній і соціальній сферах життя сус пільства, створення необхідн их умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індиві дуальними здібностями і інте ресами та не дозволило реалі зувати їх право згідно зі ст. 1 7 вказаного Закону працювати на підприємствах (об' єднан нях), в установах і організаці ях із звичайними умовами пра ці, в цехах і на дільницях, де з астосовується праця інвалід ів.

Таким чином,суд вважає, що відповідач не виконав своїх обов' язків по дотриманню н ормативу робочих місць для з абезпечення працевлаштуван ня інвалідів та не вжив жодни х заходів для недопущення вк азаного правопорушення, а та кож своєчасно не сплатив сум у адміністративно-господарс ьких санкцій, в зв' язку з чим суд вважає, що позивач довів с уду ті обставини, на які він по силався у позовній заяві, від так позовні вимоги підлягают ь задоволенню в повному обся зі.

Керуючись ст.ст. 2,4,71, 158-163, 254 К АС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний п озов Одеського обласного від ділення фонду соціального за хисту інвалідів до комунальн ого підприємства «Міський ін формаційний аналітичний цен тр»про стягнення заборгован ості в сумі 9031 грн. 48 коп.- задово льнити повністю.

Стягнути з комунального пі дприємства «Міський інформа ційний аналітичний центр» (6502 6, м. Одеса, вул. Грецька, 38, іденти фікаційний код 25433651) заборгова ність в сумі 9031 грн. 48 коп. (дев' ять тисяч тридцять одна грив ня сорок вісім копійок) на кор исть Одеського обласного від ділення Фонду соціального за хисту інвалідів на рахунок Г УДКУ в Одеській області одер жувач УДК у Біляївському рай оні МФО 828011, р/р 31219230700111.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб' єкта владних п овноважень у випадках та пор ядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС Україн и, було повідомлено про можли вість отримання копії постан ови суду безпосередньо в суд і, то десятиденний строк на ап еляційне оскарження постано ви суду обчислюється з насту пного дня після закінчення п ' ятиденного строку з момент у отримання суб' єктом владн их повноважень повідомлення про можливість отримання ко пії постанови суду.

Повний текст постанови с кладено та підписано суддею 20 вересня 2010 року.

Суддя: О.М. Тарасишина

Адміністративний по зов Одеського обласного відд ілення фонду соціального зах исту інвалідів до комунально го підприємства «Міський інф ормаційний аналітичний цент р» про стягнення заборговано сті в сумі 9031 грн. 48 коп.- задовол ьнити повністю.

20 вересня 2010 року

Дата ухвалення рішення20.09.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11349698
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3159/10/1570

Ухвала від 23.03.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Постанова від 20.09.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні