Постанова
від 26.07.2010 по справі 2-а-2071/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-2071/10/1970

"26" липня 2010 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружн ий адміністративний суд в ск ладі

головуючого - судді Загор ського О.О., при секретарі - Ме льничук С.М.,

за участю представника поз ивача - Тернопільського обла сного відділення Фонду соціа льного захисту інвалідів - Гафтко Н.Л.;

представник відповідача і представник третьої особи - не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Терноп олі позовну заяву Тернопільс ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів до приватного підприє мства «Компанія ВВГ», третя о соба, що не заявляє самостійн их вимог на предмет спору, на с тороні позивача - Тернопіль ський міський центр зайнятос ті, про стягнення адміністра тивно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Тернопільське обласне ві дділення ФСЗІ звернулось до суду з позовом до ПП «Компані я ВВГ»про стягнення адмініс тративно-господарських санк цій 3 772,73 грн. та пені 316,63 грн.

Позов вмотивовано тим, що ві дповідачем не дотримано норм атив працевлаштування інвал ідів - 1 особи яка має інвалід ність і тому відповідач зобо в' язаний сплатити адмініст ративно-господарські санкці ї - 3 772,73 грн. та пені 316,63 грн. - за по рушення терміну сплати адмін істративно-господарських са нкцій.

Представник позивача позо в підтримала, надала пояснен ня аналогічні позовним вимог ам та вказала, що відповідаче м протягом 2009р. не подавались з віти до Тернопільського МЦЗ про наявні вакансії для прац евлаштування інвалідів (форм а №3-ПН «Звіт про наявність вак ансій»).

Представник відповідача п овторно у судове засідання н е з' явився, хоча про день, час і місце розгляду справи був п овідомлений належним чином - у відповідності до вимог ст. с т. 33, 35 КАС України - ухвалою су ду про відкриття провадження - від 10.06.2010р., та судовими повістк ами які отримані відповідаче м - поштове відправлення №607144 - д оставлено 14.07.2010р., а №611869 - доставл ено 14.07.2010р. Отже, суд вважає, що вж ив всі залежні від нього захо ди для повідомлення відповід ача належним чином про час і м ісце розгляду справи та реал ізації ним права судового за хисту своїх прав та інтересі в і за можливе розглянути спр аву без участі відповідача, п редставника відповідача, від повідно до положень ст. 128 КАСУ .

Представник третьої особи у судове засідання не з' яви вся, хоча про день, час і місце розгляду справи був повідом лений належним чином - у відпо відності з ст.ст. 33,35 КАС Україн и і суд заслухавши думку пред ставника позивача який вказа в про можливість розгляду сп рави без участі представника третьої особи, враховуючи на явність витребовуваної, в ух валі про відкриття проваджен ня, інформації - довідки видан ої третьою особою - Тернопіл ьським МЦЗ № 04/49/2930 від 07.06.2010р. з яко ї вбачається, що відповідаче м протягом 2009р. не подавались з віти за формою №3-ПН про наявні сть вільних робочих місць дл я працевлаштування інваліді в.

Суд заслухавши пояснен ня позивача, дослідивши мате ріали справи, та оцінивши под ані докази, вважає, що позов пі длягає до задоволення, виход ячи з наступного:

Відповідно до ч.2 ст.19 Конст итуції України органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування, їх посадов і особи зобов' язані діяти л ише на підставі і в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та Закона ми України. Згідно з ч.1ст.67 Конс титуції України кожен зобов' язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, ус тановлених законом.

Відповідачем не подано в 20 09р. до Тернопільського МЦЗ зві ти Ф-3-ПН, про наявність вільни х робочих місць для працевла штування інвалідів і дане, на думку суду, свідчить про те, щ о відповідачем не приймались заходи щодо працевлаштуванн я інвалідів.

Судом встановлено, що згід но звіту про зайнятість та пр ацевлаштування інвалідів за 2009р. середньооблікова чисель ність штатних працівників об лікового складу складає 11 осі б, відповідно до ч.1 ст.19 Закону України «Про основи соціальн ої захищеності інвалідів в У країні», норматив робочих мі сць для працевлаштування інв алідів становить 1 особа. Відп овідачем даний норматив прац евлаштування інвалідів не до тримано.

За 1 робоче місце, признач ене для працевлаштування інв аліда і не зайняте інвалідом , відповідачу нарахована адм іністративно-господарська с анкція - 3 772,73 грн. У зв' язку з ти м, що було порушено термін спл ати адміністративно-господа рських санкцій на 55 днів, нара ховано пеню - 62,25 грн.

Статтею 19 Закону України « Про основи соціальної захище ності інвалідів в Україні» в ід 21.03.1991 р. №875- ХІІ (надалі - Зак он) встановлено, що для підпри ємств, установ, організацій, г ромадських організацій інва лідів, фізичних осіб, які вико ристовують найману працю, ус тановлюється норматив робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів у розмірі 4% від се редньооблікової чисельност і штатних працівників особов ого складу за рік, а якщо працю є від 8 до 25 осіб - у кількості 1 робочого місця.

Згідно ст.20 Закону підприє мства, де середньооблікова ч исельність працюючих інвалі дів менша, ніж установлено но рмативом, передбаченим ст.19 За кону, щороку сплачують відпо відним відділенням Фонду СЗІ адміністративно-господарсь кі санкції, сума яких визнача ється в розмірі середньої рі чної заробітної плати на від повідному підприємстві, в ус танові, організації, у тому чи слі на підприємстві, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичної особи, я ка використовує найману прац ю, за кожне робоче місце, призн ачене для працевлаштування і нваліда і не зайняте інвалід ом. Для підприємств, установ, о рганізацій, у тому числі підп риємств, організацій громадс ьких організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адмініст ративно-господарських санкц ій за робоче місце, призначен е для працевлаштування інвал іда і не зайняте інвалідом, ви значається в розмірі половин и середньої річної заробітно ї плати на відповідному підп риємстві, в установі, організ ації, у тому числі підприємст ві, організації громадських організацій інвалідів, у фіз ичної особи, яка використову є найману працю.

Згідно п.3 Положення про ро боче місце інваліда та про по рядок працевлаштування інва лідів, затвердженого постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 03.05.1995 р. № 314, робоче місце ін валідів вважається створени м, якщо воно відповідає встан овленим вимогам робочого міс ця для інвалідів відповідної нозології, атестоване спеці альною комісією підприємств а за участю представників МС ЕК, органів Держнаглядохорон и праці, громадських організ ацій інвалідів і введено в ді ю шляхом працевлаштування на ньому інваліда.

П. 14 зазначеного Положення передбачено, що підприємств а інформують державну службу зайнятості та місцеві орган и соціального захисту населе ння про вільні робочі місця т а вакантні посади, на яких мож е використовуватись праця ін валідів.

Наказом Державного коміт ету статистики №244 від 06.07.1998 р. за тверджена норма статистично ї звітності № 3-ПН “Звіт про на явність вільних робочих міс ць (вакантних посад)”, яка пода ється підприємствами щоміся чно на адресу державної служ би зайнятості.

Виконанням нормативу роб очих місць у кількості, визна ченій згідно з ч.1ст. 19 Закону, в важається працевлаштування інвалідів, для яких це місце р оботи є основним.

Відповідно до ч.2 ст.20 Закону порушення термінів сплати а дміністративно-господарськ их санкцій тягне за собою нар ахування пені, яка згідно Пор ядку нарахування пені та її с плати, затвердженого наказом Міністерства праці та соціа льної політики України від 15.0 5.2007р., обчислюється виходячи із 120 % річних облікової ставки НБ У за кожен календарний день п рострочення, що діяла на моме нт сплати, нарахованої на пов ну суму недоїмки на весь її ст рок.

Враховуючи викладене, дос лідивши матеріали справи, оц інивши належність, допустимі сть, достовірність кожного д оказу окремо, а також достатн ість та взаємний зв' язок до казів у їх сукупності, повно, в себічно і об' єктивно з' ясу вавши обставини справи, усун увши із судового розгляду вс е що не має значення для виріш ення справи по суті, дослідив ши докази в судовому засідан ні, визнання позову відповід ачем, суд дійшов висновку, що п озов підлягає до задоволення .

Приходячи до переконання про задоволення позову судо м враховано як вказане, так і т е, що відповідачем у звіті фор ма «10-ПІ за 2009р. самостійно вказ ано суму адміністративно-гос подарських санкцій за невико нання нормативу робочих місц ь для працевлаштування інвал ідів, яка становить 3 772,73 грн.

Керуючись ч.2 ст.19, ч.1 ст.67 Кон ституції України, ст.ст. 7, 11, 69-72, 79, 86, 128, 153, 158-163, 167 КАС України, ст.19, 20 Зако ну України «Про основи соціа льної захищеності інвалідів в Україні», суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного підп риємства «Компанія ВВГ»(вул. Стадникова 4А, м. Тернопіль, Те рнопільська область, і.к. 36212255) н а користь Тернопільського об ласного відділення Фонду соц іального захисту інвалідів а дміністративно - господарс ькі санкції - 3 772,73 грн., та пеню 62,25 грн., які перерахувати на р/р 312 11230700002, ГУДК України в Тернопіль ській обл., 50070000, МФО 838012, код одерж увача 23588119.

Постанова суду може бути о скаржена до Львівського апел яційного адміністративного суду через Тернопільський о кружний адміністративний су д шляхом подачі в 10 денний стр ок з дня постановлення поста нови заяви про апеляційне ос карження і подання після цьо го протягом 20 днів апеляційно ї скарги у порядок і строк, пер едбачені статтями 186 і 254 Кодекс у адміністративного судочин ства.

Постанова суду набирає законної сили після закінчен ня строків подання заяви про апеляційне оскарження апеля ційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове р ішення, якщо воно не скасован о, набирає законної сили післ я закінчення апеляційного ро згляду справи.

Головуючий суддя Загорський О.О.

копія вірна

Суддя Загорський О.О.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.07.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11349991
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2071/10/1970

Постанова від 26.07.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Загорський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні