Постанова
від 06.09.2010 по справі 2309/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2010 р. Справа № 2-а-2309/10/2170

Херсонський окружний адм іністративний суд

у складі: головуючої судді: Хом'якової В.В.,

розглянувши в порядку пись мового провадження адмініст ративну справу за позовом

Регіонального управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюно вих виробів Державної податк ової адміністрації України у Херсонській області до Това риства з обмеженою відповіда льністю "Тенгіз-Дніпро" про ст ягнення суми штрафних санкці й,

встановив:

Регіональне управління Департаменту контролю за ви робництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюн ових виробів ДПА України у Хе рсонській області звернулос ь до суду з адміністративним позовом про стягнення з Това риства з обмеженою відповіда льністю "Тенгіз-Дніпро" штраф них санкцій в сумі 3 400 грн. В обґ рунтування позовних вимог, п озивач посилається на те, що п ри перевірці посадовими особ ами регіонального управлінн я кафе "Мангал", розташованого за адресою: вул. 9 Січня, 5, м. Херс он, що належить ТОВ "Тенгіз-Дні про", було виявлено порушення ст. 15 Закону України № 481 "Про дер жавне регулювання виробницт ва та обігу спирту етилового , коньячного і плодового, алко гольних напоїв та тютюнових виробів" (далі- Закон України № 481), а саме: зберігання алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів в місці, не внесеного до Єд иного державного реєстру міс ць зберігання. Рішенням регі онального управління № 210433-2121-32 в ідносно ТОВ "Тенгіз-Дніпро" за стосовано фінансову санкцію у вигляді штрафу в сумі 3 400 грн ., фінсанкція в добровільному порядку сплачена не була. Тер мін оскарження рішення закін чився. Позивач просить стягн ути вказану суму штрафної са нкції. В судове засідання пре дставник позивача не прибув, суду надано клопотання з про ханням розглянути справу в п орядку письмового проваджен ня.

Відповідач заперечень про ти позову суду не надав, на суд овий розгляд справи не з'явив ся, про розгляд справи був пов ідомлений належним чином. По штова кореспонденція надсил алась за адресами: 73000, вул. 9 Січн я, 5, м. Херсон; вул. Московська, 41/ 11, м. Херсон. Відповідно до ч. 6 ст . 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо не має перешкод для розгляду сп рави у судовому засіданні, ви значених цією статтею, але пр ибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були н алежним чином повідомлені пр о дату, час і місце судового ро згляду, суд має право розглян ути справу у письмовому пров адженні у разі відсутності п отреби заслухати свідка чи е ксперта.

Виходячи з вищевикладеног о суд вважає за можливе розгл ядати справу в порядку письм ового провадження.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, об'єктивно оц інивши докази, які мають юрид ичне значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, суд встановив такі обстав ини.

15.01.2010 посадовими особами регі онального управління САТ ДПА у Херсонській області голов ним державним податковим рев ізором-інспектором Мигири ч О.М. та головним державним податковим інспектором з юр идичної роботи відділу ліцен зування роздрібної торгівлі та контролю за обігом спирту , алкогольних напоїв і тютюно вих виробів Радіоновою Н.І. на підставі направлення на перевірку від 15.01.2010 № 7, проведен о перевірку кафе "Мангал", розт ашованого за адресою: вул. 9 Сі чня, 5, м. Херсон, що належить ТОВ "Тенгіз-Дніпро" з питань дотри мання вимог, встановлених за конодавством України, які є о бов'язковими до виконання пр и здійсненні оптової і роздр ібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими ви робами. За результатами пере вірки було складено акт від 15. 01.2010 № 7/32/01/21293124.

Перевіркою встановлено по рушення ст. 15 Закону України "П ро державне регулювання виро бництва і обігу спирту етило вого, коньячного і плодового , алкогольних напоїв та тютюн ових виробів" від 19.12.1995 № 481, а саме : зберігання алкогольних нап оїв та тютюнових виробів в мі сці, не внесеного до Єдиного д ержавного реєстру місць збер ігання. Перевірка проводилас ь в присутності директора О СОБА_3 та бармена ОСОБА_4 Згідно додатку до акту зазна чено, що в кафе знаходився на ч ас перевірки одна пляшка кон ьяку "Арарат" 5р. 0,5, по ціні 278грн., дві пляшки коньяку "Арарат" 3 р . 0,5 по ціні 217грн. за кожну, три пл яшки горілки "Немиров деліка т" 0,5 по ціні 75 грн. за кожну, п'ять пляшок горілки "Немиров Лайт " 0,5 по ціні 75 грн. за кожну, одна п ляшка шампанського "Артемівс ьке" н/сол. 0,75 по ціні 70 грн., дві пл яшки вина "Старий Єреван" 0,75 по ціні 142 грн. за кожну, сім пачок цигарок "Парламент" по ціні 11 г рн., 10 пачок цигарок "Кент" та "Ма льборо" по ціні 8,50грн. за кожну. Акт перевірки підписаний ди ректором ОСОБА_3 без заува жень, відповідачем акт одерж аний.

Згідно ст. 15 Закону України № 481 передбачено, що зберігання алкогольних напоїв та тютюн ових виробів здійснюється в місцях зберігання алкогольн их напоїв та тютюнових вироб ів, внесених до Єдиного держа вного реєстру місць зберіган ня , незалежно від того, кому н алежить таке місце зберіганн я, або того, за заявою якого су б'єкта господарювання таке м ісце зберігання було внесено до Єдиного реєстру. Порядок в едення Єдиного державного ре єстру місць зберігання затве рджено наказом ДПАУ від 28.05.2002 р. № 251

Закон України № 481 передбача є, що місце зберігання - місце, яке використовується для зб ерігання спирту, або приміще ння, яке використовується дл я зберігання алкогольних нап оїв та тютюнових виробів, від омості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного дер жавного реєстру місць зберіг ання та Єдиний державний реє стр місць зберігання (Єдиний реєстр - перелік місць зберіг ання, який ведеться органами державної податкової служби України і містить визначені цим Законом відомості про мі сцезнаходження місць зберіг ання та відомості про заявни ків. До Єдиного реєстру внося ться:

- місця зберігання алкого льних напоїв та тютюнових ви робів;

- місця зберігання спирту суб'єктів підприємницької д іяльності - виробників спир ту та алкогольних напоїв;

- місця зберігання спирту суб'єктів підприємницької д іяльності, які отримують спи рт для забезпечення виробнич их та інших потреб, якщо його к ількість перевищує 100 декаліт рів на квартал. Для внесення д о Єдиного реєстру місць збер ігання роздрібних партій алк огольних напоїв або тютюнови х виробів суб'єкти підприємн ицької діяльності подають за яву до регіонального управлі ння Департаменту за місцезна ходженням місця зберігання ( абз. 5 п. 2.1 Порядку). Довідка вида ється Департаментом або його регіональним управлінням, д о якого була подана заява про внесення місця зберігання д о Єдиного реєстру, уповноваж еному представнику заявника (керівнику чи іншій особі за д овіреністю) або надсилається рекомендованим листом на ад ресу заявника. Довідка про вн есення місця зберігання спир ту до Єдиного реєстру видаєт ься протягом п'яти календарн их днів від дати подання заяв и, а довідка про внесення місц я зберігання алкогольних нап оїв та тютюнових виробів до Є диного реєстру - протягом сем и календарних днів від дати п одання заяви.

Згідно ст. 17 Закону № 481 передб ачено штрафну санкцію за збе рігання спирту, або алкоголь них напоїв, або тютюнових вир обів у місцях зберігання, не в несених до Єдиного реєстру в розмірі 100 відсотків вартості товару, який знаходиться в та кому місці зберігання, але не менше 1700 гривень. Кафе, де збер ігались алкогольні напої та тютюнові вироби, вважається і місцем зберігання таких на поїв та виробів, та повинно бу ти внесено до Єдиного реєстр у згідно із заявою суб'єкта пі дприємницької діяльності за місцезнаходженням місця збе рігання.

Рішення про застосування ф інансових санкцій від 25.01.2010 № 21043 3-2121-32 на суму 3 400 грн. було надісла но відповідачу, що підтвердж ується копією поштового пові домлення з відміткою 17.02.2010 про о держання. Рішення про застос ування фінансових санкцій до часу розгляду справи оскарж ено чи скасовано не було, тому є обов'язковим до виконання. В ідповідачем суму фінансової санкції в добровільному пор ядку не сплачено.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 9 Коде ксу адміністративного судоч инства України суд при виріш енні справи керується принци пом законності, відповідно д о якого вирішує справи відпо відно до Конституції та зако нів України, а також міжнарод них договорів, згода на обов'я зковість яких надана Верховн ою Радою України.

За таких обставин, позовні в имоги є обґрунтованими та пі длягають задоволенню. Судові витрати не стягуються, оскіл ьки позов заявлений суб'єкто м владних повноважень.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 94, 128, 158 - 163, 167 КАС Україн и, суд -

постановив:

Позов задовольнити. Стяг нути з Товариства з обмежено ю відповідальністю "Тенгіз-Д ніпро" (73000, вул. Московська, 41/11, м. Х ерсон, код ЄДРПОУ 21293124) до Держав ного бюджету (код платежу 21081100, к од банку 24104230, ГУДКУ у Херсонськ ій області, р/р 31116106700002, МФО 852010) штра фну санкцію в сумі 3 400 грн. (три т исячі чотириста гривень) - стя гувач Регіональне управлінн я Департаменту САТ ДПА Украї ни у Херсонській області (вул . Суворова, 29, м. Херсон, 73000).

Виконавчий лист про викона ння постанови видати позива чу за його заявою після набра ння постановою законної сили .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння. В разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду. Копія апеляційно ї скарги одночасно надсилаєт ься особою, яка її подає, до су ду апеляційної інстанції. По станова набирає законної сил и після закінчення строку по дання апеляційної скарги, як що вона не була подана у вста новлений строк. У разі поданн я апеляційної скарги постано ва, якщо її не скасовано, набир ає законної сили після закін чення апеляційного розгляду справи.

Суддя Хом'яко ва В.В.

кат. 6.6.5

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.09.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11350240
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2309/10/2170

Постанова від 06.09.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні