Рішення
від 07.09.2023 по справі 758/14090/20
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/14090/20

Категорія 35

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

07 вересня 2023 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Рибалки Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання - Басараба К.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з центрального опалення,-

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп» (далі - ТОВ «Енерго Сервіс Груп») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з центрального опалення.

В обгрунтування позову зазначило, що ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1 та є споживачем послуг.

Відповідач отримує від Позивача комунальні послуги, від вказаних послуг не відмовляється, та фактично споживає їх.

Свої зобов`язання по оплаті послуг з централізованого опалення ОСОБА_2 виконує неналежним чином.

Заборгованість по оплаті послуг з централізованого опалення за період з листопада 2018 по квітень 2020 складає 12 396,68 грн.

ТОВ «Енерго Сервіс Груп» звернулося до відповідача з припис-претензією № 28/39 від 10.06.2020 з проханням сплатити борг. Станом на час розгляду справи відповідачем борг не сплачено.

Посилаючись на те, що у зв`язку з невиконанням відповідачем своїх зобов`язань перед ТОВ «Енерго Сервіс Груп» в останньої утворилася заборгованість по оплаті послуг, позивач просив стягнути з відповідача заборгованість по оплаті послуг з централізованого опалення в розмірі 12 396,68 грн. та судовий збір у розмірі 2270 грн.

Представником позивача 20.05.2022 року подана заява про зменшення позовних вимог, у зв`язку з тим, що частина боргу погашена, зазначив, що станом на 01.02.2022 року вона складає 8 230,56 грн.

Представник позивача подала заяву, у якій просила розглядати справу за її відсутності.

Суд ухвалив розглядати справу за відсутності представника позивача.

ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась, належним чином повідомлялась про дату, час та місце судового засідання.

У судове засіданні представник позивача не з`явився, надав письмову заяву, в якій просив, розгляд справи проводити за його відсутністю, позовні вимоги підтримав у повному обсязі. Проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач, будучи повідомленим про день, час та місце розгляду справи належним чином, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не подав, у зв`язку з чим відповідно до вимог ст. 280-281 ЦПК України розгляд даної справи постановлено проводити в заочному порядку.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За змістом ч. 4 ст. 223, ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, повторно у судове засідання не з`явився без поважних причин або без повідомлення причин неявки, не подав відзив на позов, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Згідно ч. 8 ст. 279 ЦПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження, суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи. Судові дебати не проводяться.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін, на підставі наявних у справі письмових доказів та ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи в порядку спрощеного провадження, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши позовну заяву та оцінивши письмові докази в справі в їх сукупності, дійшов наступного висновку.

Судом установлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 та споживачем послуг з централізованого опалення.

ТОВ «Енерго Сервіс Груп» є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та неодноразово зверталося до відповідача з пропозицією укласти договір про надання послуг з постачання теплової енергії.

Заборгованість по оплаті послуг з централізованого опалення за період з листопада 2018 по квітень 2020 складає 12 396,68 грн.

ТОВ «Енерго Сервіс Груп» звернулося до відповідача з припис-претензією № 28/39 від 10.06.2020 з проханням сплатити борг. Станом на час розгляду справи відповідачем борг не сплачено.

20.05.2022 року представником позивача подана заява про зменшення позовних вимог, у зв`язку з тим, що частина боргу погашена, та станом на 01.02.2022 року вона складає 8 230,56 грн.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон) житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з п. п. 1, 3 ч. 1 ст. 6 Закону учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є: споживачі (індивідуальні та колективні); виконавці комунальних послуг.

Пунктами 1, 5 ч. 2 ст. 7 Закону передбачено, що індивідуальний споживач зобов`язаний: укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно з ч. 7 ст. 21 Закону послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Оскільки ОСОБА_1 ухиляється від укладення договору з надання послуг з постачання теплової енергії з ТОВ «Енерго Сервіс Груп», разом з тим, отримує послуги з постачання теплової енергії ТОВ «Енерго Сервіс Груп», однак не сплачує їх та у неї утворилася заборгованість по сплаті послуг з централізованого опалення у розмірі 8 230,56 грн., суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, відповідно до ст. 141 ЦПК України, судові витрати понесені позивачем у вигляді сплати судового збору в розмірі 2270 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 1, 6, 7, 9, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. 12, 13, 76-81, 128, 141, 223, 258-259, 263-265, 268, 273, 279, 353, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп» (03028, м. Київ, вул. Стратегічне шосе, буд. 2А, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 41842036) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП - невідомий) про стягнення заборгованості за надані послуги з центрального опалення - задовольнити

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп» 8 230 (вісім тисяч двісті тридцять) грн. 56 коп. заборгованості за надані послуги з центрального опалення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп» 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Повне найменування сторін:

позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Енерго Сервіс Груп», місце знаходження: 03028, м. Київ, вул. Стратегічне шосе, буд. 2А, код ЄДРПОУ - 41842036);

відповідач - ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП - невідомий.

Суддя Ю. В. Рибалка

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113518119
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надані послуги з центрального опалення

Судовий реєстр по справі —758/14090/20

Рішення від 07.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні