Рішення
від 12.09.2023 по справі 444/2357/23
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/2357/23

Провадження № 2-о/444/81/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2023 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Ясиновський Р. Б.

секретар судового засідання Проданова М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Жовква Львівської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області, про встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні судді Жовківського районного суду Львівської області перебуває заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області, про встановлення опіки та призначення опікуна.

В обгрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що ОСОБА_2 , який проживає по АДРЕСА_1 , являється його дідом, що стверджується свідоцтвом про його народження та свідоцтвом про народження його батька.

Вказує, що його батько є військовослужбовцем Збройних Сил України, а його бабуся часто хворіє, що підтверджується медичними документами, а тому, не має можливості опікуватися дідусем. Зазначає, що його дядько, рідний брат його батька, загинув на війні.

Рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 29 червня 2023 року його діда ОСОБА_2 визнано недієздатним.

Рішенням виконавчого комітету Жовківської міської ради Львівського району Львівської області від 13 липня 2023 року № 6 "Про доцільність призначення опікуна для недієздатної особи (затвердження висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради) вирішено затвердити висновок опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради про доцільність, призначення його, гр. ОСОБА_1 , опікуном над його дідом гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначає, що його дідо не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, потребує стороннього догляду, а тому просить встановити над недієздатним дідом опіку та призначити його опікуном діда.

Заявник та заінтересовані особи в судове засідання не прибули. Заявник ОСОБА_1 подав заяву про розгляд справи у його відсутності та подану заяву підтримав в повному обсязі, просить задовольнити. Від заінтересованої особи органу опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області клопотань не надходило.

Оскільки всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, фіксування судового процесу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає можливим розглянути заяву за відсутності учасників справи, які не з`явилися, на підставі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до часткового задоволенню з наступних підстав.

Відповіно до ч. 1 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Воля-Висоцька Жовківського (тепер Львівського) району Львівської області, що стверджується копією паспорта громадянина України (арк. спр. 6). Зареєстроване місце проживання заявника за адресою АДРЕСА_2 , що стверджується копією витягу з реєстру територіальної громади (арк. спр. 7).

Те, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є внуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стверджується копією свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 Серія НОМЕР_1 , виданого 05.04.1995 Воле-Висоцькою сільською радою Жовківського району Львівської області, та копією свідоцтва про народження батька заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , Серія НОМЕР_2 , виданого 21.08.1971 Нестеровським райбюро ЗАГС Львівської області (арк. спр. 9-10).

Те, що батько заявника ОСОБА_3 перебує на службі в Збройних силах України стверджується копією посвідчення (арк. спр. 23-24).

Дідо заявника ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Воля-Любинська Яворівського району Львівської області, що стверджується копією паспорта громадянина України (арк. спр. 4). Зареєстроване місце проживання діда заявника ОСОБА_2 разом із внуком за адресою АДРЕСА_2 , що стверджується копією витягу з реєстру територіальної громади (арк. спр. 5).

Із копії свідоцтва про одруження НОМЕР_3 , виданого 06.11.1970, вбачається, що ОСОБА_2 06.11.1970 одружився із ОСОБА_4 , 1951 року народження, яка після реєстрації одруження змінила прізвище на ОСОБА_5 (арк. спр. 8).

Те, що бабуся заявника ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , хворіє стверджується копією виписки № 194 із медичної карти амбулаторного хворого, копією протоколу УЗД, довідкою лікаря (арк. спр. 11-13).

Рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 29 червня 2023 року у справі № 444/1259/23 діда заявника ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) визнано недієздатним. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним - 2 (два) роки з часу набрання законної сили даним рішенням суду. Рішення набрало законної сили 01 серпня 2023 року (арк. спр. 14-16).

Із копії акту обстеження матеріально-побутових умов від 18 квітня 2023 року, проведеного депутатом Жовківської міської ради Масолою А.В., вбачається, що заявник ОСОБА_1 , 1995 р.н., фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 , та здійснює догляд за своїм дідом ОСОБА_2 , 1949 року народження, який є особою з інвалідністю першої групи та постійно потребує стороннього догляду (арк. спр. 21).

Із копії висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради від 29.06.2023 року про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над його дідом гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради визнає доцільним призначення гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над його дідом гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (арк. спр. 19-20).

Рішенням виконавчого комітету Жовківської міської ради Львівського району Львівської області від 13 липня 2023 року № 6 "Про доцільність призначення опікуна для недієздатної особи (затвердження висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради) вирішено затвердити висновок опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Жовківської міської ради про доцільність, призначення його, гр. ОСОБА_1 , опікуном над його дідом гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та направити такий до суду (арк. спр. 18).

Згідно з ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно з ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 64 ЦК України опікуном або піклувальником не може бути фізична особа: 1) яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

З матеріалів справи вбачається, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , може бути опікуном, що підтверджується матеріалами справи, у зв`язку з чим орган опіки не заперечує проти призначення його опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Таким чином, приймаючи до уваги відсутність перешкод, передбачених ст. 64 ЦК України для призначення заявника опікуном, зважаючи на висновок опікунської ради при виконавчому комітеті Жовківської міської ради від 13.07.2023, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про встановлення опіки над недієздатним дідом та призначення його опікуном діда підлягає до часткового задоволення, а саме в межах дії рішення Жовківського районного суду Львівської області від 29 червня 2023 року у справі № 444/1259/23.

Керуючись статтями 60,62,63 ЦК України, статтями 247,293,300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити частково.

Встановити над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 в межах дії рішення Жовківського районного суду Львівської області від 29 червня 2023 року (справа № 444/1259/23, провадження № 2-о/444/50/2023), а саме до 01 серпня 2025 року включно.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Заявник ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: с. Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області, паспорт громадянина України документ НОМЕР_5 , виданий 14.07.2020, орган, що видав 4628, РНОКПП НОМЕР_6 , УНЗР 19950325-0798, місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 )

Заінтересована особа ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце народження: с. Воля-Любинська Яворівського району Львівської області, паспорт громадянина України серія НОМЕР_7 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 14 травня 1999 року, місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_4 )

Заінтересована особа орган опіки та піклування Жовківської міської ради Львівського району Львівської області (адреса: площа Вічева, буд. 1, м. Жовква, Львівський район, Львівська область, 80300, код ЄДРПОУ 43998023, E-mail: vszmr_zhovkva@ukr.net).

Суддя Ясиновський Р. Б.

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113520771
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —444/2357/23

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні