Рішення
від 11.09.2023 по справі 686/11993/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/11993/23

Провадження № 2/686/3880/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2023 рокум. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області у складі:

головуючої-судді-Чевилюк З.А.

секретаря судового засідання-Бенькалович А.Я.

за участі позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жучковецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня Гвардійської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про скасування наказу про оголошення догани,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до Жучковецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня Гвардійської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про скасування наказу про оголошення догани.

Позивач ОСОБА_1 є вчителем біології, хімії, основ здоровя та природознавства, перебуває у трудових відносинах із відповідачем. У відповідності до наказу Жучковецької загальноосвітньої школи від 13 лютого 2023 року №14-НО на позивача було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді догани. У відповідності до мотивувальної частини наказу, 27 січня 2023 року,згідно розпорядження Голови Гвардійської сільської ради від 13.01.2023 року №03-р «Про комісію по моніторингу роботи закладів освіти та культури Гвардійської сільської ради в 2023 році» було проведено моніторинг роботи Жучковецької ЗОШ. В процесі моніторингу членами комісії було встановлено, що вчитель біології Жучковецької ЗОШ ОСОБА_1 27 січня 2023 року в період із 08.35 по 08.55 виконувала обов`язки вихователя по супроводу дітей Жучковецької ЗОШ без жодних на те повноважень, чим порушила трудову дисципліну, перевищивши свої посадові обов`язки.

Накладене дисциплінарне стягнення у вигляді догани є незаконним з огляду на його безпідставність. Відповідач поклав на позивача дисциплінарну відповідальність не за неналежне виконання трудових обов`язків, а за їх перевищення, що виключає склад дисциплінарного проступку. Притягнення до дисциплінарної відповідальності є наслідком цькування керівництва Гвардійської громади та упередженого ставлення до відповідача, що мало зокрема наслідком відмову у присвоєнні позивачу чергового кваліфікаційного класу «вчителя-методиста».

Позивач здійснила виконання обов`язків по супроводу дітей до навчального закладу замість свого чоловіка ОСОБА_3 , який за своїми посадовими обов`язками зобов`язаний здійснювати супровід дітей під час їх довезення до навчального закладу. Причиною стало різке погіршення стану здоров`я чоловікової матері, у зв`язку із чим він змушений був поїхати до неї. Свої дії обґрунтовувала, в першу чергу, виходячи із інтересів дітей та їх безпеки. З метою захисту порушених прав звернулась до суду з даним позовом.

Позивач в судовому засіданні позов підтримала та наполягала на його задоволені. ОСОБА_1 підтвердила, що 27.01.2023 року своєчасно приступила до виконання своїх посадовиих обов`язків як вчитель; на роботу не запізнювалась. Відповідач направив в судове засідання представника, який подав письмовий відзив. В судовому засіданні представник відповідача просив відмовити у задоволені позову, вказав про неналежність доказів на обґрунтування поважності причин невиконання ОСОБА_3 трудових обов`язків.

Заслухавши учасників процесу , дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов підлягаючим задоволенню.

Відповідно до Наказу №14-НО від 13.02.2023 року Жучковецької загальноосвітньої школи Гвардійської сільської ради від 13.02.2023 року ОСОБА_1 -вчителю біології Жучковецької ЗОШ І-ІІ ст., за порушення трудової дисципліни, а саме перевищення своїх посадових обов`язків, виконання обов`язків вихователя по супроводу дітей без жодних на те повноважень з 08.35 год до 08.55 год. 27.01.2023 року, оголошено догану.

У відповідності до мотивувальної частини наказу, 27 січня 2023 року,згідно розпорядження Голови Гвардійської сільської ради від 13.01.2023 року №03-р «Про комісію по моніторингу роботи закладів освіти та культури Гвардійської сільської ради в 2023 році» було проведено моніторинг роботи Жучковецької ЗОШ. В процесі моніторингу членами комісії було встановлено, що вчитель біології Жучковецької ЗОШ ОСОБА_1 27 січня 2023 року в період із 08.35 по 08.55 виконувала обов`язки вихователя по супроводу дітей Жучковецької ЗОШ без жодних на те повноважень, чим порушила трудову дисципліну, перевищивши свої посадові обов`язки.

ОСОБА_1 в судовому засіданні підтвердила, що 27 січня 2023 року, здійснивши супровід дітей, своєчасно приступила до виконання своїх безпосередніх обов`язків вчителя. Супроводжувала дітей на шкільному автобусі, у зв`язку з об`єктивною неможливістю реалізації покладених обов`язків по супроводу її чоловіком ОСОБА_3 , оскільки по причині поганого самопочуття його матері, що підтверджується медичним консультаційним висновком, останній не зміг здійснити супровід.

Працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна роботодавця, з яким укладено трудовий договір.(ст.139 Кодексу законів про працю).

Роботодавець повинен правильно організувати працю працівників, створювати умови для зростання продуктивності праці, забезпечувати трудову і виробничу дисципліну, неухильно додержувати законодавства про працю і правил охорони праці, здійснювати заходи щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню), уважно ставитися до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови їх праці та побуту.(ст.141 КЗпП).

Трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням роботодавця і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил.(ст.142 КЗпП).

Відповідно до статті 147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення. Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Статтею 148 КЗпП України передбачено, що дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у звязка з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

Ознакою порушення трудової дисципліни є наявність проступку в діях або бездіяльності працівника.

Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обовязків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обовязків; вина працівника; наявність причинного звязку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обовязків.

Особливе значення при визначенні діяння працівника як дисциплінарного проступку має наявність у вчиненні цього діяннявинипрацівника, під якою розуміється певне психічне ставлення особи до своїх протиправних дій і їх шкідливих наслідків. Вина може виступати як умисел чи необережність.

Характерні ознаки умислу:

усвідомлення працівником суспільної шкідливості своєї поведінки;

передбачення негативних наслідків такої поведінки;

бажання настання шкідливих наслідків у результаті своєї поведінки або свідоме допущення їх.

Залежно від характеру вольового ставлення особи до суспільно-шкідливих наслідків свого діяння визначаютьдва види умислу:

прямий коли працівник, передбачаючи суспільно шкідливі наслідки своєї дії чи бездіяльності, бажає їх настання;

побічний коли працівник, передбачаючи суспільно шкідливі наслідки своєї дії чи бездіяльності, прямо не бажає їх, але свідомо допускає їх настання.

Необережністьхарактеризується тим, що працівник, який вчинив дисциплінарний проступок, передбачав можливість настання шкідливих наслідків своєї поведінки, але легковажно розраховував на їх відвернення або не передбачав можливість таких наслідків, хоча повинен був і міг їх передбачити. У трудовому праві вина як необережність виявляється зазвичай як недбалість.

Недоведеність хоча б одного з цих елементів виключає наявність дисциплінарного проступку.

Разом з тим, саме на роботодавця покладається обовязок доказування фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, з яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обовязковому порядку має бути встановлена провина, як одна із важливих ознак порушення трудової дисципліни. При відсутності вини працівник не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

У наказі про накладення дисциплінарного стягнення обов`язково має бути зазначено, в чому полягає порушення трудової дисципліни, тобто має бути вказівка на фактичні обставини, що послужили підставою для застосування заходу дисциплінарного стягнення.

Наказ про накладення дисциплінарного стягнення повинен обов`язково містити нормативне посилання, тобто орган, правомочний застосовувати дисциплінарні стягнення повинен зазначити назву, статтю, її частину, абзац, пункт, підпункт нормативно правового акта чи акта локального нормотворення, на підставі якого працівник притягується до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до Декларації проправа дитини закріплено принципякнайкращого забезпечення інтересів дитини.

Враховуючи викладене, беручи до уваги реалізацію міжнародного принципу якнайкращого забезпечення інтересів дітей, реалізації їх права на доступ до освіти, аналізуючи зібрані по справі докази, суд приходить до висновку про недоведеність вини позивача у вчинені інкримінованого їй дисциплінарного проступку, недоведеність його вчинення.

Таким чином, наказ №14-НО від 13.02.2023 року про дисциплінарне стягнення, яким оголошено догану ОСОБА_1 , слід визнати незаконним.

Судовий збір, що сплачений при подачі позову стягнути з відповідача на користь позивача в порядку передбаченому ст.141 ЦПК.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.30,97,147-149, ст.ст.4,12,23,81,141,258,259,263 - 265,354,355 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Скасувати наказ Жучковецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня Гвардійської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області від 13 лютого 2023 року №14-НО.

Стягнути з Жучковецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня Гвардійської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційногосуду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач:Жучковецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, Гвардійської сільської ради Хмельницького району, Хмельницької області,ЄДРПОУ 26495915, Хмельницька область, Хмельницький район, село Жучківці, вул.Центральна 14.

Повний текст виготовлено 18 вересня 2023 року.

Суддя

Хмельницького міськрайонного суду З.А.Чевилюк

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113523941
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення догани

Судовий реєстр по справі —686/11993/23

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні