Ухвала
від 14.09.2023 по справі 903/622/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ПРО НЕПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ

14 вересня 2023 року Провадження № 01/903/622/23

Господарський суд Волинської області у складі судді Якушевої І.О., за участю секретаря судового засідання Малашевської І.Ю.,

за участю представників:

від заявника: н/з,

розглянувши заяву фізичної особи ОСОБА_1 , с. Острівок, Волинської області

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність,

в с т а н о в и в:

14.06.2023 через систему "Електронний суд" надійшла заява від 14.06.2023 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 у зв`язку з неможливістю погасити заборгованість перед кредиторами.

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність заявник просить призначити керуючим реструктуризацією боргів боржника ОСОБА_1 арбітражного керуючого Дейнеку Миколу Івановича.

До заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 додала заяву №2108188074 від 25.05.2023 арбітражного керуючого Дейнеки М.І., в якій ОСОБА_2 дає згоду на призначення його керуючим реструктуризацією у праві про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 19.06.2023 було залишено без руху заяву ОСОБА_1 від 14.06.2023 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; постановлено ОСОБА_1 впродовж 5-ти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху усунути встановлені при поданні заяви недоліки та надати суду: письмові пояснення про повне місце проживання (область, район, населений пункт, вулиця); докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень в сумі 40260 грн. або належним чином оформлену відповідно до вимог чинного законодавства України угоду з арбітражним керуючим, який погодився на умовах відстрочення оплати до реалізації майна боржника виконувати повноваження керуючого реструктуризацією у справі про банкрутство, підписану сторонами угоди, й в тому числі заявником.

26.06.2023 через систему "Електронний суд" від ОСОБА_1 надійшла заява про усунення недоліків від 26.06.2023, в якій ОСОБА_1 зазначила повне місце проживання та подала договір про оплату праці, винагороду та відшкодування витрат арбітражного керуючого, укладеного 25.05.2023 між арбітражним керуючим Дейнекою М.І. та ОСОБА_1, підписаний обома сторонами.

Ухвалою суду від 03.07.2023 заяву фізичної особи ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 24.07.2023.

В підготовчому судовому засіданні 24.07.2023 було оголошено перерву до 04.08.2023.

01.08.2023 через систему «Електронний суд» від ОСОБА_1 надійшло клопотання від 01.07.2023 , в якому заявник просить проводити засідання за її відсутності.

Ухвалою суду від 04.08.2023 було відкладено підготовче засідання на 24.08.2023; запропоновано заявнику до 21.08.2023 подати суду декларацію про майновий стан за 2021 рік.

07.08.2023 через систему "Електронний суд" від ОСОБА_1 надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи декларації про майновий стан за 2021 рік.

Ухвалою від 24.08.2023 відкладено підготовче засідання на 14.09.2023; запропоновано заявнику подати суду: письмові пояснення про те, яку декларацію про майновий стан за 2020 брати до уваги; письмові пояснення щодо сум одержаного (нарахованого) доходу за рік у розмірі: 98565,26 грн.; 182433,88 грн.; 44384,20 грн. вказаних у декларації за 2021 рік у розділі ІІ, а саме: щодо джерел доходу у розмірі 98565,26 грн.; 182433,88 грн.; 44384,20 грн., чому вказано три суми заробітної плати окремо, а не загальний розмір; яка загальна сума доходу, отримана за 2021 рік; докази звернення до членів сім`ї з метою отримання інформації, необхідної для заповнення декларації про майновий стан боржника, та докази їх відмови у наданні інформації; письмові пояснення про те, на яких підставах у деклараціях, приєднаних до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, джерелом доходу заявника зазначені члени сім`ї ( ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ).

13.09.2023 заявник надіслала до суду пояснення, у яких зазначає, що внаслідок механічної помилки декларація про майновий стан, що зазначена на сторінках 62-79, є декларацією про майновий стан за 2021 рік, а не за 2020 рік. Також внаслідок механічної помилки було неправильно заповнено розділ про суму одержаного (нарахованого) доходу за рік. У зв`язку з цим заявник просить врахувати лише суму у розмірі 98565,26 грн.- заробітна плата. Заявник надіслала також до суду розписки членів сім`ї про відмову надавати інформацію про себе.

В судове засідання 14.09.2023 заявник (її представник) не з`явилась. Факт належного повідомлення заявниці про судовий розгляд підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення їй поштового відправлення суду 31.08.2023.

Відповідно до ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи-підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою (Книга четверта. Відновлення платоспроможності фізичної особи).

Згідно з приписами ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Грошове зобов`язання (борг) - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статті 113 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Статтею 115 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.

ОСОБА_1 як фізична особа звернулася до Господарського суду Волинської області із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства.

На обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає про те, що:

- боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

- наявність інших обставин, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності)

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізична особа ОСОБА_1 зазначає, що загальний розмір її боргових зобов`язань становить 158543,78 грн.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 було укладено кредитні договори з наступними кредитними установами: ТОВ "1 БЕЗПЕЧНЕ АГЕНТСТВО НЕОБХІДНИХ КРЕДИТІВ"; ТОВ «АВАНС КРЕДИТ»; ТОВ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ „АВІРА ГРУП"»; ТОВ "ФК "ІНВЕСТРУМ"; ТОВ "МАНІФОЮ"; ТОВ "МАНІВЕО ШВИДКА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА"; ТОВ "МІЛОАН"; ТОВ "УКР КРЕДИТ ФІНАНС"; ТОВ «СЕЛФІ КРЕДИТ»; ТОВ "АЛЕКСКРЕДИТ"; ТОВ "СЛОН КРЕДИТ"; ТОВ «ІННОВА ФІНАНС»; ТОВ "ЛІНЕУРА УКРАЇНА"; ТОВ "АВЕНТУС УКРАЇНА"; АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК"; АТ КБ "ПРИВАТБАНК"; ТОВ "СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР".

У зв`язку з невиконанням зобов`язань за кредитними договорами, укладеними із вказаними кредитними установами, у боржника виникла заборгованість у розмірі 158 543,78 грн.

Наявність такої заборгованості підтверджується конкретизованим списком кредиторів.

Відповідно до декларації про майновий стан боржника за 2020-2022 роки, за період з 01.01.2023 - 01.05.2023, довідок боржника, витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна у боржника відсутнє будь-яке нерухоме та рухоме майно.

Майно, яке належить боржнику та перебуває у заставі чи іпотеці, на яке може бути звернуто стягнення, відсутнє.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України, ОСОБА_1 станом на 29.05.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до довідки, виданої Пенсійним фондом України від 29.05.2023, боржник працює в Управлінні гуманітарної політики Камінь-Каширської міської ради (код ЄДРПОУ 43981367, адреса: 44501, Волинська обл., м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, буд. 8) і з жовтня 2022 року по березень 2023 року отримала заробітну плату у розмірі 50 696,35 грн. (без вирахування податків та зборів).

Згідно з деклараціями про майновий стан дохід заявника за період 2020 - 2022 роки та з 01.01.2023 по 01.05.2023 становив:

- за 2020 рік - 0 грн.;

- за 2021 рік - 98565,26 грн. - заробітна плата;

- за 2022 рік - 182433,88 грн. - заробітна плата;

- за період з 01.01.2023 по 01.05.2023 - 44384,20 грн.

Інформація зазначена з врахуванням пояснень заявника від 13.09.2023.

Згідно з наданими боржником відомостями у ОСОБА_1 відкриті наступні рахунки у банківських установах:

- АТ «ТАСКОМБАНК» - № НОМЕР_1 - 0.00 грн.

- АТ «УНІВЕРСАЛБАНК» - № НОМЕР_2 - 0.00 грн.

- АТ «УНІВЕРСАЛБАНК» - № НОМЕР_3 - 0.00 грн.

- АТ «УНІВЕРСАЛБАНК» - № НОМЕР_4 - - 51,47 грн.

- АТ «КБ «ПРИВАТБАНК» -№ НОМЕР_5 - 0.00 грн.

- АТ «КБ «ПРИВАТБАНК» - № НОМЕР_6 - 0.06 грн.

- АТ «КБ «ПРИВАТБАНК» - № НОМЕР_7 - 0.00 грн.

- АТ «КБ «ПРИВАТБАНК» - № НОМЕР_8 - -1 477,13 грн.

- АТ «КБ «ПРИВАТБАНК» - № НОМЕР_9 - 12.03 грн.

- АТ "А-БАНК"- № НОМЕР_10 - 0.00 грн.

Боржник повідомляє, що вона зареєстрована і фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки про склад сім`ї №811 від 25.05.2023, виданої Виконавчим комітетом Камінь Каширської міської ради № 16), з ОСОБА_1 зареєстровані та проживають:

- чоловік - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_11 , відмовився надавати відомості про себе;

- сестра - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно до паспорту серії НОМЕР_12 , відмовилася надавати відомості про себе;

- племінниця - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до серії паспорту серії НОМЕР_13 , відмовилася надавати відомості про себе;.

- племінниця - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до паспорту серії НОМЕР_14 , відмовилася надавати відомості про себе;.

- батько - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до паспорту серії НОМЕР_15 , відмовився надавати відомості про себе;

- мати - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , відповідно до паспорту серії НОМЕР_16 , відмовилася надавати відомості про себе;

- син - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_17 , № актового запису 16, виданого Черченьською сільською радою Камінь-Каширського району Волинської області від 18.05.2016 року;

- дочка - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_18 , № актового запису 190, виданого Камінь-Каширського районну відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 13.05.2020 року.

Частиною 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

- боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

- у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

- існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Зі змісту заяви боржника вбачається, що сплатити заборгованість перед кредиторами вона не має можливості.

В матеріалах заяви відсутні докази задоволення боржником у повному обсязі вимог кредиторів, які містяться у заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Таким чином, дослідженням поданих суду документів встановлено, що у боржника відсутнє нерухоме майно, достатнє для погашення всієї заборгованості перед кредиторами, а також не достатньо доходів, які б могли надати боржнику можливість виконати грошові зобов`язання перед кредиторами.

Згідно з частиною 3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства за наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо:

1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність;

2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду;

3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю;

4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

У підготовчому засіданні господарським судом не встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

З огляду на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви ОСОБА_1 , господарський суд дійшов висновку про те, що боржник неспроможний виконати свої грошові зобов`язання перед кредиторами, доводи про ініціювання провадження у справі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника є обґрунтованими, узгоджуються з нормами Кодексу України з процедур банкрутства та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника ОСОБА_11 додано проект плану реструктуризації боргів боржника.

Згідно з ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства питання введення процедури реструктуризації боргів боржника та призначення керуючого реструктуризацією, вирішується господарським судом в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Пунктом 21 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Частиною 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрута встановлено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають конфлікт інтересів;

5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_12 просить призначити керуючим реструктуризацією боржника арбітражного керуючого Дейнеку Миколу Івновича.

У заяві від 25.05.2023 арбітражний керуючий Дейнека М.І. надає згоду на участь у справі керуючим реструктуризацією. Арбітражний керуючий зазначив, що він не є заінтересованою особою щодо боржника та кредиторів відповідно до КУзПБ, повідомив інформацію про досвід роботи та технічні можливості для виконання обов`язків керуючим реструктуризацією у справі, відсутність судимостей.

Частинами 1, 3, 4 та 7 статті 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; використання примусової праці забороняється; кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Частиною 1 статті 30 КУзПБ встановлено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Абзацом 1 частини 2 статті 30 КУзПБ встановлено, що розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Пунктом 12 частини 2 статті 116 КУзПБ визначено, що до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень.

Законодавцем обрано спосіб врегулювання неплатоспроможності фізичної особи виключно за заявою боржника. При цьому, законодавцем не передбачено жодних альтернативних можливостей авансуванню на депозитний рахунок суду оплати послуг керуючого реструктуризацією за три місяці виконання ним повноважень, що є гарантією з боку держави оплати праці цієї особи на час формування реєстру вимог кредиторів у справі про банкрутство та відповідає гарантіям на оплату праці відповідно до частин другої, шостої статті 43 Конституції України.

Зазначене не позбавляє можливості боржника (фізичної особи) укласти угоду з арбітражним керуючим, який погодиться на умовах відстрочення оплати до реалізації майна боржника виконувати повноваження керуючого реструктуризацією у справі про банкрутство цієї особи та відповідного звернення обох осіб (боржника та арбітражного керуючого) до суду про призначення його керуючим реструктуризацією у справу про банкрутство фізичної особи, яке подається разом із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство. Суд може розглянути подані документи, як альтернативу мирного врегулювання правовідносин з оплати винагороди арбітражному керуючому, та прийняти відповідне рішення про можливість задоволення заяви боржника, дослідивши всю сукупність наданих ним доказів на обґрунтування неплатоспроможності фізичної особи.

Після залишення судом заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність без руху фізична особа ОСОБА_1 на підтвердження доказів авансування винагороди арбітражному керуючому Дейнеці М.І. подала підписаний договір про оплату праці, винагороду та відшкодування витрат арбітражного керуючого від 25.05..2023, укладений між арбітражним керуючим Дейнекою М.І. та ОСОБА_1, згідно з пунктами 3.1., 3.3. якого сторони домовилися, що оплата послуг керуючого реструктуризацією становить 40260 грн. за весь строк виконання повноважень арбітражним керуючим, починаючи з дати його призначення та до моменту прийняття рішення зборами кредиторів про встановлення оплати послуг керуючого реструктуризацією, та прийняття рішення про виплату винагороди судом. Фізична особа ОСОБА_1 вносить (перераховує) оплату рівними частинами протягом 10 місяців у сумі 4026 грн. щомісячно на депозитний рахунок суду в якому відкрито провадження у справі про неплатоспроможність.

Наданий боржником договір про оплату праці, винагороду та відшкодування витрат арбітражного керуючого від 25.05.2023, суд приймає як допустимий доказ, що гарантує арбітражному керуючому оплату його винагороди в узгодженому між сторонами договору розмірі та порядку (строки) та переводить ризик нездійснення такого платежу на самого арбітражного керуючого, який свідомо на це йде, скріплюючи своє волевиявлення власним підписом договору.

До заяви фізична особа ОСОБА_1 додала копію квитанції № 0.0.3042651343.1 від 12.06..2023 про авансування на депозитний рахунок Господарського суду Волинської області винагороди арбітражному керуючому у розмірі 8500 грн.

Наявність здійсненого платежу ОСОБА_1 на депозитний рахунок суду є достатнім забезпеченням вимог арбітражного керуючого для виконання обов`язку боржника виплачувати керуючому реструктуризацією основну винагороду.

Обов`язок здійснювати авансування винагороди арбітражному керуючому не є абсолютним і не безумовно має виконуватися лише у спосіб перерахування коштів на депозитний рахунок суду. Укладання договору з арбітражним керуючим забезпечує доступ боржника до суду для захисту своїх прав та інтересів, у спосіб, що передбачений положеннями Кодексу України з процедур банкрутства. Укладання договору не є звільненням боржника від обов`язку здійснення авансування як попереднього платежу при зверненні до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, а визначає та розстрочує виплату суми на час провадження у справі, забезпечує боржникові право на суд.

Укладення між арбітражною керуючою Дейнекою М.І. та фізичною особою ОСОБА_1 договору від 25.05.2023, яким врегульовано розмір, порядок оплати, строк оплати винагороди арбітражному керуючому, не суперечить положенням чинного законодавства України, виражає вільне волевиявлення заявниці ОСОБА_1 та арбітражного керуючого Дейнеки М.І.

Враховуючи приписи п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, додані до заяви документи, керуючим реструктуризацією боргів боржника у справі слід призначити арбітражного керуючого Дейнеку М.І.

Згідно з ч. 7 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не пізніше трьох днів з дня її постановлення надсилається боржнику до контролюючого органу, визначеного Податковим кодексом України, та інших органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, до місцевих судів загальної юрисдикції та органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні, до органу державної прикордонної служби, державного органу з питань банкрутства, а також іншим учасникам справи та особам, які мають право взяти участь у такій справі.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 28, 113 , 114, 115, 119-122, пунктом 21 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у х в а л и в:

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ., паспорт серія та номер НОМЕР_11 виданий Камінь-Каширським РС УДМС України у Волинській області 20.10.2015, громадянство - Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 ).

2. Ввести процедуру реструктуризації боргів боржника - фізичної особи ОСОБА_1 .

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - фізичної особи ОСОБА_1 .

4. Керуючим реструктуризацією боргів боржника - фізичної особи ОСОБА_1 призначити арбітражного керуючого Дейнеку Миколу Івановича (свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №231 від 21.02.2013, адреса: 29019, м.Хмельницький, проспект Миру, 40 офіс №4, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 ).

5. Грошову винагороду керуючому реструктуризацією боргів визначити в загальному розмірі (на суму) 40260 грн. з урахуванням умов та відповідно до положень укладеного між арбітражним керуючим Дейнекою М.В. та фізичною особою ОСОБА_1 договору про оплату праці, винагороду та відшкодування витрат арбітражного керуючого від 25.05.2023, шляхом сплати за кожен місяць виконання арбітражною керуючою повноважень 4026 грн. за рахунок коштів фізичної особи ОСОБА_1 , авансованих щомісячно на депозитний рахунок Господарського суду Волинської області.

6. Заборонити боржнику - фізичній особі ОСОБА_1 вчиняти заходи, спрямовані на відчуження майна.

7. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення (повідомлення) про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ., паспорт серія та номер НОМЕР_11 виданий Камінь-Каширським РС УДМС України у Волинській області 20.10.2015, громадянство - Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 ).

8. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боргів ОСОБА_2 :

- подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів у строк до 24.10.2023;

- підготувати та подати до господарського суду план реструктуризації боргів боржника

до 24.10.2023.

9. Зобов`язати керуючого реструктуризацією Дейнеку М.І. спільно з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації всього майна боржника, у тому числі, встановити обсяг майна, що підлягає обов`язковій реєстрації, та визначити його вартість; документально оформлені результати проведеної інвентаризації та визначення вартості майна боржника подати у наступне судове засідання.

10. Зобов`язати Головне управління ДПС у Волинській області надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника - фізичної особи ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ., паспорт серія та номер НОМЕР_11 виданий Камінь-Каширським РС УДМС України у Волинській області 20.10.2015, громадянство - Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 ).

11. Зобов`язати Адміністрацію Державної прикордонної служби України (вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601) надати керуючому реструктуризацією боргів боржника та суду інформацію про перетинання боржником - фізичною особою особи ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ., паспорт серія та номер НОМЕР_11 виданий Камінь-Каширським РС УДМС України у Волинській області 20.10.2015, громадянство - Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 ).

12. Зобов`язати банківські установи: АТ «ТАСКОМБАНК» , АТ «УНІВЕРСАЛБАНК», АТ «КБ «ПРИВАТБАНК», у яких відкрито рахунки особи ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ., паспорт серія та номер НОМЕР_11 виданий Камінь-Каширським РС УДМС України у Волинській області 20.10.2015, громадянство - Україна, ідентифікаційний номер НОМЕР_19 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 ), надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках боржника.

13. Керуючому реструктуризацією Дейнеці М.І. не пізніше, ніж за 10 днів до дня попереднього засідання, подати суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларацій боржника.

14. Попереднє судове засідання призначити на "26" жовтня 2023 р. на 15:00 год.

15. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області (м. Луцьк, пр. Волі, 54а, в залі судових засідань №104).

У відповідності до ч. 8 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку і строки, встановлені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 18.09.2023.

Суддя І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113525080
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність

Судовий реєстр по справі —903/622/23

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 24.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні