Ухвала
від 18.09.2023 по справі 331/5934/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/5934/23

Провадження № 1-кс/331/1785/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2023 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника підозрюваної адвоката ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду у місті Запоріжжі клопотання старшого слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 , погоджене із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 22023080000001300, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки міста Молочанськ Токмацького району Запорізької області, українки, громадянки України, заміжньої, яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яка не є особою щодо якої здійснюється особливий порядок кримінального провадження, передбачений статтею 480 КПК України, раніше не судимої,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітан юстиції ОСОБА_5 , за погодженням із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_6 по кримінальному провадженню № 22023080000001300, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001300, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що у невстановлений під час досудового розслідування час, приблизно у червні 2022 року громадянка України ОСОБА_6 отримала від невстановлених представників окупаційної військової адміністрації пропозицію зайняти посаду «начальника отдела по земельным ресурсам и экологической безопасности» у незаконному органі влади «Военно-гражданская администрация г. Молочанск Запорожской области», на яку погодилася.

У подальшому, громадянка України ОСОБА_6 , у невстановлений під час досудового розслідування час, приблизно у червні 2022 року, перебуваючи на території міста Молочанськ Пологівського району Запорізької області, яке з 26.02.2022 року і по теперішній час є тимчасово окупованою збройними силами Російської Федерації територією України, діючи умисно, реалізуючи свій злочинний умисел, з метою встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, підтримки рішень та дій держави-агресора, збройних формувань, окупаційної адміністрації держави-агресора, співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та окупаційною адміністрацією добровільно зайняла посаду мовою оригіналу «начальник отдела по земельным ресурсам и экологической безопасности» у незаконному органі влади «Военно-гражданская администрация г. Молочанск Запорожской области», створеного представниками держави-агресора, та який розташовується за адресою: Запорізька область, Пологівський район, місто Молочанськ, вулиця Педенко, 17, яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, в тому числі: загальна організація роботи і управління структурним підрозділом, здійснення обліку і звітності у сфері регулювання земельних відносин, ЖКХ, використання та охорони земель, розробка та видання незаконних нормативно-правових актів обов`язкових для виконання на тимчасово окупованій території Молочанської міської територіальної громади, зокрема, щодо ставки земельного податку, передачі земельних ділянок у власність громадянам та юридичним особам, тощо.

Після цього, з метою представлення окупаційній владі своєї особистої прихильності, формування в населення окупованої частини території Запорізької області, в тому числі Молочанської міської територіальної громади, де зареєстрована юридична адреса та фактичне місцезнаходження згаданої окупаційної адміністрації, думки невідворотності встановлення та утвердження російської окупації частини території України, як єдиної законної влади на цій території, просуваючи ідеї проросійської спрямованості, незворотного і стабільного існування на теренах Запорізької області влади Російської Федерації та ідей «російського світу», ОСОБА_6 , являючись, мовою оригіналу, «начальником отдела по земельным ресурсам и экологической безопасности» у незаконному органі влади «Военно-гражданская администрация г. Молочанск Запорожской области», забезпечувала з іншими особами з числа представників незаконних органів окупаційної влади держави-агресора, створених на окупованій території Запорізької області, реалізацію незаконної державної політики держави-агресора у сфері землепорядкування та збору податків, а також виконувала інші функціональні обов`язки, для подальшого встановлення окупаційної влади, штучного створення у місцевих мешканців хибних уявлень про благі наміри окупаційних військ та незворотного і стабільного існування на території Запорізької області та м. Молочанськ, зокрема, влади Російської Федерації та ідей «російського світу».

Органом досудового розслідування встановлено достатню кількість доказів для повідомлення ОСОБА_6 про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, яке кваліфікується як добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України доказами, а саме:

?повідомленням оперативного підрозділу від 13.06.2023 року;

?допитами свідків: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , які повідомили, що ОСОБА_6 добровільно та ініціативно вступила до лав незаконного органу влади - ««Военно-гражданская администрация г. Молочанск Запорожской области» та зайняла посаду начальником отдела по земельным ресурсам и экологической безопасности, із місцем фактичного розташування: АДРЕСА_2 ;

?іншими зібраними в ході досудового розслідування кримінального провадження доказами.

31 липня 2023 року старшим слідчим в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітаном юстиції ОСОБА_5 , за погодженням із прокурором групи прокурорів, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 22023080000000949 від 13 червня 2023 року складено повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Слідчий, на обґрунтування поданого клопотання вказує, що враховуючи перебування ОСОБА_6 на тимчасово окупованій території міста Молочанськ Пологівського району Запорізької області, відсутність поштового зв`язку на вказаній території, з метою виклику ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, для вручення письмового повідомлення про підозру, а також її допиту в якості підозрюваної та проведення інших слідчих (розшукових) дій, у газеті «Урядовий кур`єр» було опубліковано повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на 07 серпня 2023 року, 08 серпня 2023 року, 09 серпня 2023 року, у цьому ж номері газети «Урядовий кур`єр» у розділі «Оголошення» було опубліковано повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Також з метою виклику ОСОБА_6 для участі у слідчих діях, 03 серпня 2023 року на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора було розміщено текст повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, та опубліковано повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на 07 серпня 2023 року, 08 серпня 2023 року, 09 серпня 2023 року.

03 серпня 2023 року старшим слідчим в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області капітаном юстиції ОСОБА_5 було направлено постанову до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, та відповідно до доручення № 028-002747ч від 03 серпня 2023 року для надання безоплатної вторинної правової допомоги ОСОБА_6 було призначено захисника адвоката ОСОБА_4 , якій того ж дня, 03 серпня 2023 року було вручено копію повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Проте, дотепер підозрювана ОСОБА_6 не з`явилася на виклики та жодним чином не повідомила про причини неявки, у зв`язку з чим є всі підстави вважати, що підозрювана переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності.

08 серпня 2023 року постановою старшого слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 підозрювану ОСОБА_6 оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук, проведення якого доручено оперативним співробітникам 1-го відділу ГВ ЗНД Управління Служби безпеки України у Волинській області.

Згідно інформації оперативного підрозділу та матеріалів кримінального провадження, на даний час підозрювана ОСОБА_6 перебуває на тимчасово окупованій території, а саме у місті Молочанськ Пологівського району Запорізької області, та забезпечити її явку для участі у слідчих діях не виявляється за можливе.

Слідчий зазначає, що постановою прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 від 10 серпня 2023 року із матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000949 від 13 червня 2023 року виділено в окреме кримінальне провадження матеріали щодо вчинення громадянкою України ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, та зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань під № 22023080000001300 від 10 серпня 2023 року.

У клопотаннітакож зазначено,що ухвалоюслідчого суддіЖовтневого районногосуду містаЗапоріжжя від14вересня 2023року наданодозвіл наздійснення спеціальногодосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні № 22023080000001300, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, відносно підозрюваної ОСОБА_6 .

Слідчий вказує, що доцільність обрання відносно підозрюваної ОСОБА_6 найсуворішого запобіжного заходу пов`язана з тим, що вона підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, у розумінні статті 12 КК України, санкцією якої передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої, а отже, з метою уникнення такої відповідальності, існують ризики, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, які дають достатні підстави вважати, що підозрювана, при обранні іншого більш м`якого запобіжного заходу, може здійснити наступні дії:

- переховуватися від органу досудового розслідування: враховуючи, що ОСОБА_6 вчинила тяжкий злочин, передбачений ч. 5 ст. 111-1 КК України, та остання обізнана про те, що вона є підозрюваною у кримінальному провадженні і їй, відповідно вимог ст.ст. 133-137 КПК України, скеровано повістки про виклик до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області для вручення письмового повідомлення про підозру та проведення інших слідчих дій, та існує ризик, що підозрювана, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може переховуватися від органів досудового розслідування та суду у даному кримінальному провадженні. Крім того, підозрювана ОСОБА_6 , яка фактично перебуває у місті Молочанську Запорізької області, територія якого на даний час тимчасово окупована збройними силами Російської Федерації, через наявність сухопутного сполучення між Запорізьким регіоном та анексованою територію АР Крим, має безперешкодну можливість, з метою переховування від органу досудового розслідування, виїхати на територію Російської Федерації;

-знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення: орган досудового розслідування у зв`язку з окупацією збройними силами Російської Федерації території міста Молочанськ не має змоги встановити та дослідити усі речі і документи, які можуть мати значення для встановлення усіх обставин вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, яке їй інкриміновано, а також, враховуючи той факт, що підозрювана фактично перебуває на окупованій російськими військами території міста Молочанськ Запорізької області, у разі виїзду останньої на територію, підконтрольну Збройним силам України, може вчинити вищевказані дії;

-незаконно впливати на свідків і потерпілих у цьому кримінальному провадженні: у даному кримінальному провадженні наразі встановлено та допитано ряд свідків, які володіють інформацією про протиправну діяльність ОСОБА_6 , у зв`язку з чим остання може вчинити протиправні дії, направлені на вплив на свідків злочину, яким відомо деталі вчинення злочинів підозрюваною. Так, ОСОБА_6 , враховуючи окупацію м. Молочанськ військовослужбовцями та представниками спецслужб Російської Федерації, шляхом використання вищевказаних російських військовослужбовців може впливати на свідків, які виїхали до контрольованої Збройними силами України території та члени родин, які залишилися проживати на окупованій території м. Молочанськ, у тому числі через залякування та погрози фізичного насильства і викрадення;

-перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином: на даний момент встановлено, що ОСОБА_6 має сталі та міцні зв`язки із представниками збройних сил Російської Федерації та ФСБ Російської Федерації, а тому на даний момент є обґрунтовані підстави вважати, що остання, з метою уникнення кримінальної відповідальності, буде повідомляти особам представникам Російської Федерації про хід досудового розслідування та докази, отримані в ході проведення досудового розслідування, отже таким чином перешкоджатиме їх притягненню до кримінальної відповідальності;

-вчинити інше кримінальне правопорушення: оскільки ОСОБА_6 має сталі та міцні зв`язки із представниками Російської Федерації військовослужбовцям та співробітниками спецслужб Російської Федерації, представниками окупаційної військової адміністрації на території м. Молочанськ, то вказані незаконні дії останньої в подальшому можуть мати триваючий характер або призвести до вчинення ОСОБА_6 інших кримінальних правопорушень.

Таким чином, вказані ризики, на думку слідчого, є вагомими та не можуть бути усунуті у менш обтяжливий спосіб, ніж тримання під вартою, без визначення розміру застави.

У клопотанні також вказано, що при вирішенні питання запропонованого запобіжного заходу належить оцінити у сукупності всі інші обставини, що відповідно до положень статті 178 КПК України враховуються судом при обранні запобіжного заходу:

? ОСОБА_6 обґрунтовано повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину, який наразі підтверджуються відповідними доказами, зібраними під час досудового розслідування, у відповідності до вимог ст. 84 КПК України;

?підозрювана ОСОБА_6 не має на утримані малолітніх дітей та осіб похилого віку;

?вік та стан здоров`я підозрюваної ОСОБА_6 дозволяє та не перешкоджає останній перебувати у слідчому ізоляторі;

?підозрювана ОСОБА_6 за місцем свого перебування у м. Молочанськ Запорізької області має міцні соціальні зв`язки із представниками збройних формувань держави-агресора.

На теперішнійчас ОСОБА_6 проживає заадресою: АДРЕСА_1 ,обіймає єпосаду «начальникаотдела поземельным ресурсами экологическойбезопасности» унезаконному органівлади «Военно-гражданскаяадминистрация г.Молочанск Запорожскойобласти», яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Враховуючи викладене та відповідно до наявних даних слідчий підсумовує, що підозрювана ОСОБА_6 , яка на даний час перебуває на тимчасово окупованій території міста Молочанськ Пологівського району Запорізької області, де на теперішній час діє окупаційна влада Російської Федерації, що свідчить про неможливість запобігання наведеним ризикам, шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу, та просить клопотання задовольнити, обрати відносно підозрюваної ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави та строку дії такої ухвали, та покласти контроль за виконанням даної ухвали на співробітників Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав за вищевикладеними мотивами та обґрунтуваннями, просив його задовольнити та розглядати вказане клопотання за відсутності підозрюваної ОСОБА_6 , посилаючись на положення частини 6 статті 193 КПК України.

Захисник підозрюваного - адвокат ОСОБА_4 заперечує проти задоволення клопотання слідчого щодо обрання відносно підозрюваної ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та надані матеріали, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001300, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (а.с.7-8).

31 липня 2023 року старшим слідчим в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 , за погодженням із прокурором групи прокурорів, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 22023080000000949, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13 червня 2023 року, складено повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 (а.с.9-16).

03 серпня 2023 року старшим слідчим в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 винесено постанову про доручення на призначення захисника для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні № 22023080000000949, внесеному до Єдиного реєстр досудових розслідувань 13 червня 2023 року, яку направлено до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях (а.с.50-51).

Враховуючи вищезазначене, відповідно до вимог частини 1 статті 52 КПК України, з метою недопущення порушень прав на захист підозрюваної ОСОБА_6 , було залучено захисника - адвоката ОСОБА_4 для надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні № 22023080000000949, внесеному до Єдиного реєстр досудових розслідувань 13 червня 2023 року, що підтверджується дорученням для надання безоплатної вторинної правової допомоги № 028-002747ч від 03 серпня 2023 року (а.с.52).

03 серпня 2023 року, на виконання вимог ч. 3 ст. 111, ст. 135, ст. 278 КПК України, повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 було вручено її захиснику адвокату ОСОБА_4 (а.с.14).

З метою виклику ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області, для вручення оригіналу повідомлення про підозру, а також її допиту в якості підозрюваної та проведення інших слідчих (розшукових) дій, у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, а саме у газеті «Урядовий кур`єр» у розділі «Оголошення» у номері НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) від ІНФОРМАЦІЯ_2 було опубліковано повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на 07 серпня 2023 року, 08 серпня 2023 року та 09 серпня 2023 року, у цьому ж номері газети «Урядовий кур`єр» у розділі «Оголошення» було опубліковано повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (а.с.17-19, 22-27).

Також з метою виклику ОСОБА_6 для участі у слідчих діях, 03 серпня 2023 року на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора було розміщено текст повідомлення про підозру відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, та опубліковано повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області на 07 серпня 2023 року, 08 серпня 2023 року та 09 серпня 2023 року (а.с.20-21, 22-27).

В той же час, враховуючи, що ОСОБА_6 не з`явилась на виклики та жодним чином не повідомила про причини неявки, у зв`язку з чим були наявні підстави вважати, що підозрювана переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності, постановою старшого слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 від 08 серпня 2023 року підозрювану ОСОБА_6 було оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук, проведення якого доручено оперативним співробітникам 1-го відділу ГВ ЗНД Управління Служби безпеки України у Волинській області (а.с.32-34).

Відповідно до матеріалів досудового розслідування та листа заступника начальника Управління Служби безпеки України у Волинській області полковника ОСОБА_16 від 11.08.2023 року та матеріалів досудового розслідування, громадянка України ОСОБА_6 наразі перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме у місті Молочанськ Пологівського району Запорізької області (а.с.28).

Постановою прокурора, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 від 10 серпня 2023 року, із матеріалів досудового розслідування кримінального провадження № 22023080000000949 від 13 червня 2023 року виділено в окреме провадження матеріали досудового розслідування відносно підозрюваної ОСОБА_6 за ч. 5 ст. 111-1 КК України, та зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 10 серпня 2023 року під № 22023080000001300 (а.с.53-56).

Враховуючи викладене, ОСОБА_6 , яка на даний час перебуває на тимчасово окупованій території України, вважається належним чином повідомленою про виклик з моменту опублікування повісток про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду міста Запоріжжя від 14 вересня 2023 року надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000001300, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за підозрою ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (а.с.57-64).

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук.

З огляду на те, що підозрювана ОСОБА_6 перебуває у місті Молочанськ Пологівського району Запорізької області, яке на даний час є тимчасово окупованою територією України і де на даний час діє окупаційна влада Російської Федерації, а також враховуючи, що підозрювана ОСОБА_6 оголошена у державний, міждержавний та міжнародний розшук, слідчий суддя вважає за можливе розглянути вказане клопотання без її участі.

Клопотання слідчого вмотивоване тим, що досудовим слідством встановлена причетність підозрюваної ОСОБА_6 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Згідно з вимогами ст. ст. 177, 178 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а підставою - є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою статті 177 КПК України.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, наявність у нього постійного місця роботи або навчання, його репутацію, майновий стан, наявність судимостей, дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосування запобіжних заходів, якщо вони застосовувались до нього раніше, наявність повідомлень особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення, а також розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа.

Слідчий суддя приходить до висновку, що матеріалами, зібраними в ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженню та долученими до клопотання, підтверджується на даній стадії досудового розслідування обґрунтованість повідомленої ОСОБА_6 підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Слідчий суддя приймає до уваги, що по даному кримінальному провадженню ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину, вчиненого в умовах воєнного стану, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавленням волі за який за законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої, що дає підстави слідчому судді вважати, що залишаючись на волі, підозрювана може переховуватись від органу досудового розслідування або суду з метою уникнення можливого покарання. Вказана позиція узгоджується з рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії», згідно з яким суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування.

Також доведений ризик знищення, приховування та спотворення речей і документів, які мають суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, оскільки з причини окупації збройними силами Російської Федерації території міста Молочанськ Пологівського району Запорізької області, орган досудового розслідування позбавлений можливості встановити і дослідити усі речі і документи, які можуть мати значення для встановлення усіх обставин вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, яке їй інкриміновано.

Крім того, стороною обвинувачення підтверджений ризик незаконного впливу на свідків у цьому кримінальному провадженні, оскільки наразі встановлено та допитано значну кількість свідків, які володіють інформацією про протиправну діяльність ОСОБА_6 , та враховуючи те, що вказані свідки мають родичів і знайомих, які перебувають на території міста Молочанськ Пологівського району Запорізької області та прилеглих до нього населених пунктах, де на теперішній час діє окупаційна влада Російської Федерації, у зв`язку з чим підозрювана може вчинити протиправні дії, направлені на вплив на свідків, яким відомі обставини вчинення даного злочину, у тому числі шляхом залякування, погрози фізичного насильства і викрадення.

Разом з тим, також доведені ризики перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином та можливого вчинення іншого кримінального правопорушення, оскільки ОСОБА_6 , будучи громадянкою України, добровільно зайняла посаду «начальника отдела по земельным ресурсам и экологической безопасности» у незаконному органі влади «Военно-гражданской администрации г. Молочанск Запорожской области». Необхідно також зауважити, що підозрювана ОСОБА_6 має сталі та міцні зв`язки із представниками окупаційної влади Російської Федерації, адже обіймає керівну посаду у незаконному органі держави-агресора та фактично є представником окупаційної влади, а тому є обґрунтовані підстави вважати, що з метою ухилення від кримінальної відповідальності підозрювана буде повідомляти представникам збройних формувань Російської Федерації про хід досудового розслідування та наявні докази, які отримані під час проведення досудового розслідування. Вказані вище незаконні дії ОСОБА_6 у подальшому можуть мати триваючий характер або призвести до вчинення ОСОБА_6 інших кримінальних правопорушень.

З огляду на викладене, при розгляді даного клопотання слідчий суддя дійшов висновку, що заявлені ризики, передбачені п.п. 1), 2), 3), 4), 5) ч. 1 ст. 177 КПК України, є підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи викладене, слідчий суддя не вбачає достатніх підстав для можливості застосування інших запобіжних заходів, альтернативних триманню під вартою, як таких, що недостатні запобігти вказаним ризикам, а також забезпеченню виконання підозрюваною ОСОБА_6 процесуальних обов`язків, визначаючи тримання під вартою у цьому випадку виправданим за наявності конкретного суспільного інтересу у виді права на справедливий судовий розгляд, а також унеможливлення переховування підозрюваної від слідства та суду, знищення, приховування та спотворення речей і документів, які мають суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконного впливу на свідків, перешкоджання кримінальному провадженню та вчинення інших кримінальних правопорушень, які, незважаючи на презумпцію невинуватості, превалюють над принципом поваги до свободи особистості.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 є доведеним і обґрунтованим, у зв`язку з чим підлягає задоволенню.

З огляду на положення ч. 4 ст. 183 КПК України, слідчий суддя не визначає розмір застави.

Разом з тим, відповідно до ч. 4 ст. 197 КПК України, у разі постановлення слідчим суддею ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, на підставі частини 6 статті 193 КПК України, строк дії такої ухвали не зазначається.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 176-178, 183, 184, 193, 194, 196, 309 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області ОСОБА_5 , погоджене із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 22023080000001300, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2023 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , задовольнити.

Застосувати відносно підозрюваної ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Державній установі «Запорізький слідчий ізолятор» без визначення розміру застави.

Після затримання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не пізніше як через 48 годин з часу доставки її до місця кримінального провадження, забезпечити її доставку до Жовтневого районного суду міста Запоріжжя для вирішення питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Виконання ухвали слідчого судді доручити співробітникам Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Копію ухвали вручити підозрюваній, її захиснику, слідчому та прокурору.

Ухвала підлягає негайному виконанню, проте може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання законної сили, але не зупиняє її виконання.

Вступна та резолютивна частина ухвали постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені в судовому засіданні 18 вересня 2023 року.

Повний текст ухвали проголошено 18 вересня 2023 року о 16 годині 30 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113532591
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —331/5934/23

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні