Ухвала
від 19.09.2023 по справі 592/14038/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/14038/23

Провадження № 2/592/3128/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

19 вересня 2023 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду міста Суми Косолап М.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Дочірнього підприємства «Завод обважених бурильних та ведучих труб» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

у с т а н о в и л а:

ОСОБА_1 (далі позивач) через представника звернувся до суду з позовною заявою до Дочірнього підприємства «Завод обважених бурильних та ведучих труб» (далі відповідач) і просить стягнути на його користь нараховану, але не виплачену заробітну плату в сумі 47550,03 грн. та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у сумі 41468,47 грн.

Дослідивши позовну заяву та документи, що до неї додані, приходжу до висновку, що позовну заву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України зважаючи на наступне.

Відповідно до частини 4 статті 177ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Висновку Великої Палати Верховного Суду у постанові від 08.02.2022 у справі № 755/12623/19 (провадження № 14-47цс21) середній заробіток за статтею 117 КЗпП України за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, який нараховується у розмірі середнього заробітку і спрямований на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій) та є своєрідною санкцією для роботодавця за винні дії щодо порушення трудових прав найманого працівника. Середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні не входить до структури заробітної плати.

Відтак, судовий збір за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні становить 1073,60 грн.

До позовної заяви долучено клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення по справі або звільнення позивача від обов`язку його сплати, яке мотивоване скрутним матеріальним становищем у зв`язку з невиплатою заробітної плати.

Статтею 8 Закону передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Разом з тим, до клопотання не долучено доказів майнового стану, які б свідчили про об`єктивну неможливість сплати позивачем судового збору, зокрема довідки про отримані доходи за 2022 рік Державної податкової служби України.

Відтак, доказів на підтвердження наявності підстав для відстрочення ОСОБА_1 сплати судового збору передбачених пунктом 1 частини 1 статті 8 Закону України «Про судовий збір», а саме у зв`язку тим, що розмір судового збору, який слід сплатити, перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача за попередній календарний рік, тобто за 2022 рік до клопотання не долучено.

Таким чином, усупереч частини 4 статті 177 ЦПК України до позовної заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору позивачкою за подачу позовної заяви до Ковпаківського районного суду міста Суми у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

З огляду на викладене, вважаю заяву залишити без руху, запропонувавши позивачу протягом десяти днів з дня вручення ухвали усунути зазначені недоліки, шляхом надання документів, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 1073,60 грн. за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні за наступними реквізитами:

Отримувач коштів ГУК Сум.обл/Сумська МТГ/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37970404

Банк отримувача Казначейство України(ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA198999980313151206000018540

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Керуючись частиною 1 статті 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя,

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 доДочірнього підприємства«Завод обваженихбурильних таведучих труб»про стягненнянарахованої,але невиплаченої заробітноїплати тасереднього заробіткуза часзатримки розрахункупри звільненні - залишити без руху.

Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною і повернеться позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.М. Косолап

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113541359
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —592/14038/23

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні