Рішення
від 19.09.2023 по справі 290/1069/23
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/1069/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

19 вересня 2023 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Кірічука М.М., з участю секретаря судового засідання Панасюк К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи, заінтересована особа Миропільська селищна рада Житомирського району Житомирської області,-

В С Т А Н О В И В :

11 серпня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити той факт, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Мала Козара Романівського району Житомирської області помер брат зявника ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заява обгрунтована тим, що органом державної реєстрації актів цивільного стану йому було відмовлено у видачі свідоцтва про смерть ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю лікарського свідоцтва про смерть встановленої форми та рекомендовано звернутись до суду. Необхідність встановлення даного факту заявник пов`язує із реалізацію свого права на спадщину.

В судове засідання заявник та представник заінтересованої особи,які були належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, не з`явилися. Заявник подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно пункту 8 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд вправі встановити факт смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Мала Козара Дзержинського району Житомирської області.

Згідно довідки старости Малокозарського старостинського округу Миропільської селищної ради Житомирської області № 2 від 3 січня 2023 року ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня своєї смерті був зареєстрований та постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

З довідки виконкому Малакозарської сільської ради від 6 грудня 2011 року №583 вбачається, що ОСОБА_1 здійснив поховання свого брата ОСОБА_2 12 серпня 2008 року.

Відповідно до довідки старости Малокозарського старостинського округу Миропільської селищної ради Житомирської області № 83 від 22 лютого 2023 року ОСОБА_2 захоронений на сільському кладовищі села Мала Козара Житомирського району Житомирської області.

З довідки Романівського відділу управління МВС у Житомирській області від 13 серпня 2008 року №4387 вбачається, що дільничним інспектором Романівського РВ УМВС Кондрацьким В.Ю. розглянуто повідомлення по факту смерті ОСОБА_2 , в порушенні кримінальної справи відмовлено за відсутності події злочину.

Відповідно до листа № 67/29.10-47 від 21 лютого 2023 року Романівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) заявнику відмовлено у реєстрації смерті ОСОБА_2 .

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки пов`язаний з реалізацією його спадкових прав.

Враховуючи вищевикладене суд приходить до переконання про необхідність задоволення заяви ОСОБА_1 .

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 259, 263-265, 315, 319ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ,реєстраційнийномероблікової карткиплатникаподатків- НОМЕР_2 ) провстановлення фактусмерті особи,заінтересована особа Миропільська селищнарада Житомирськогорайону Житомирськоїобласті (адреса місцезнаходження: вул. Центральна, 38 смт. Миропіль, Житомирський район, Житомирська область; ідентифікаційний код в ЄДРПОУ: 04345210), задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мала Козара Романівського району Житомирської області.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити до Романівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) для реєстраціїфакту смерті ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Суддя М.М. Кірічук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113542253
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті, з них:

Судовий реєстр по справі —290/1069/23

Рішення від 19.09.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні