Ухвала
від 18.09.2023 по справі 902/1722/14
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"18" вересня 2023 р. Справа № 902/1722/14

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючої судді Коломис В.В.

судді Миханюк М.В.

судді Саврій В.А.

розглянувши клопотання арбітражного керуючого Голубенко Олени Василівни про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 902/1722/14

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім Сєвєродонецького "Об`єднання Склопластик"

до Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Північно-західного апеляційного господарського суду знаходиться справа № 902/1722/14 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний дім Сєвєродонецького "Об`єднання Склопластик" до Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд" про банкрутство. Розгляд справи призначено на 12 жовтня 2023 року об 11:00 год.

15.09.2023 на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду від арбітражного керуючого Голубенко О.В. надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Проведення відеоконференції просить доручити одному із вказаних судів: Сьомому апеляційному адміністративному суду (21050, м.Вінниця, вул. Соборна/Оводова, 48/34), Господарському суду Вінницької області (21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, буд.29).

Суд, розглянувши вказане клопотання, дійшов висновку про відмову в його задоволенні, з огляду на наступне.

За змістом ч.7 ст.11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до ч.ч. 1,2,6,8,9,10 ст.197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників.

Слід зазначити, що перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений. У зв`язку з цим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається в кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

Відповідно до п.17.6 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Суд зазначає, що арбітражним керуючим Голубенко О.В. дотримано всі вимоги чинного законодавства України щодо подання стороною заяви про її участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, однак згідно даних Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС станом на 18 вересня 2023 року неможливо забронювати зал в Господарському суді Вінницької області (21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, буд.29), Сьомому апеляційному адміністративному суду (21050, м.Вінниця, вул. Соборна/Оводова, 48/34) на 12 жовтня 2023 року об 11:00 год. у зв`язку із заздалегідь заброньованим на цей самий день і час іншим судовим засіданням, що підтверджується довідкою Північно-західного апеляційного господарського суду від 18.09.2023.

Отже, у суду об`єктивно відсутня будь-яка можливість забезпечення участі арбітражного керуючого Голубенко О.В. в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 902/1722/14, яке призначене на 12.10.2023 об 11:00 год., з огляду на що клопотання арбітражного керуючого Голубенко О.В. про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні клопотання арбітражного керуючого Голубенко Олени Василівни про участь у судовому засіданні, призначеному на 12 жовтня 2023 року об 11:00 год. у справі № 902/1722/14, в режимі відеоконференції

2. Копію даної ухвали направити арбітражному керуючому Голубенко О.В..

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуюча суддя Коломис В.В.

Суддя Миханюк М.В.

Суддя Саврій В.А.

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113550126
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —902/1722/14

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Постанова від 12.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні