Ухвала
від 18.09.2023 по справі 916/2406/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про скасування судового наказу

"18" вересня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/2406/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В.

розглянувши заяву Виконавчого комітету Таврійської міської ради (вх. № 2-1376/23 від 14.09.2023) про скасування судового наказу Господарського суду Одеської області від 26.09.2022 у справі № 916/2406/22

за заявою стягувача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» (54017, м. Миколаїв, вул. Погранична, 39/1, код ЄДРПОУ 42129888)

до боржника: Виконавчого комітету Таврійської міської ради (74988, Херсонська обл., Каховський р-н, м. Таврійськ, вул. Франка Івана, буд. 29, код ЄДРПОУ 21296418)

про видачу судового наказу на стягнення 183 519,91 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою за вх.№2494/22 від 20.09.2022 про видачу судового наказу про стягнення з Виконавчого комітету Таврійської міської ради 183519,91 грн., з яких 135020,27 грн. заборгованості за спожиту електроенергію та 48499,64 грн. заборгованості за послуги з розподілу. Крім того, заявник просить покласти на боржника судовий збір за подачу заяви у розмірі 248,10 грн.

В обґрунтування заяви Товариство з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» посилається на неналежне виконання Виконавчим комітетом Таврійської міської ради умов договору про постачання електричної енергії споживачу від 01.01.2022 № 100/137 в частині оплати вартості спожитої у лютому березні 2022 року електричної енергії та наданих у вказаний період послуг з її розподілу.

26.09.2022 за результатами розгляду вказаної заяви судом видано відповідний наказ, стягнуто з боржника Виконавчого комітету Таврійської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» 135 020 грн. 27 коп. заборгованості за спожиту електроенергію, 48 499 грн 64 коп. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії та витрати на сплату судового збору в сумі 248 грн. 10 коп.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 156 ГПК України після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу, або рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.

Місцезнаходженням відповідача є 74988, Херсонська обл., Каховський р-н, м. Таврійськ, вул. Франка Івана, № 29, що наразі є окупованою територією, на якій тимчасово не функціонують відділення АТ Укрпошта.

27.09.2022 та 09.01.2023 копію судового наказу було розміщено на офіційному веб-сайті судової влади України.

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

З огляду на викладене, повідомлення боржника через оголошення на сайті господарського суду з дотриманням встановлених строків вважається належним повідомленням про видачу копії судового наказу від 26.09.2022.

07.02.2023 на адресу ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» судом був направлений оригінал судового наказу Господарського суду Одеської області від 26.09.2022 по справі № 916/2406/22, який набрав законної сили 01.02.2023.

Виконавчий комітет Таврійської міської ради звернувся до Господарського суду Одеської області із:

- заявою (зареєстрована 14.09.2023 за вх. № 2-1376/23) про скасування судового наказу від 26.09.2022 № 916/2406/22, в якій не погоджується з викладеними в заяві про видачу судового наказу обставинами, вважає необґрунтованими вимоги стягувача, вказує на те, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» не надано доказів, які підтверджують надання ним Виконавчому комітету Таврійської міської ради послуг з постачання електричної енергії;

- клопотанням (зареєстроване 14.09.2023 за вх. № 31892/23), в якому просить поновити пропущений строк для подання заяви про скасування судового наказу, вказуючи на відсутність можливості вчасно надіслати до суду заяву про скасування судового наказу у зв`язку з перебуванням Таврійської територіальної громади в окупації з 24.02.2022 по теперішній час.

Мотивуючи клопотання та обґрунтовуючи поважність причин пропуску строку, боржник вказав, що копію судового наказу, заяви та доданих до неї документів не отримував,

Крім того, боржник зазначає, що Виконавчий комітет Таврійської міської ради належить до Таврійської територіальної громади, яка знаходиться в окупації з 24 лютого 2022 року по теперішній час, про що свідчить Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75, який оновлюється щомісяця. Приміщення Виконавчого комітету Таврійської міської ради зайняли представники окупаційної влади. Вказані обставини свідчать про неможливість надання працівниками Виконавчого комітету Таврійської міської ради в лютому-березні 2022 року фактичних показів засобів обліку спожитої електричної енергії стягувачу, а також отримання ними акту приймання-иередачі електричної енергії.

Також боржник повідомляє, що Указом Президента України від 27.10.2022 року № 738/2022 було утворено Таврійську міську військову адміністрацію Каховського району Херсонської області, а Верховною Радою України від 16.11.2022 року №2778-1Х було прийнято Постанову «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів Херсонської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Особливості примусового виконання рішень у період воєнного стану визначено пунктом 10.2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до якого тимчасово, на період припинення або скасування військового стану на території України забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованої російською федерацією території України, а також прилеглих до неї територій.

Заяву про скасування судового наказу було подано боржником до суду 14.09.2023, тобто з пропуском строку .

Частиною 1 статті 2 ГПК України встановлено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно з положеннями ст.113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Частинами першою, другою статті 118 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частин першої та п`ятої статті 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Згідно із частинами шостою та сьомою статті 119 Господарського процесуального кодексу України про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу. Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

Відповідно до частин першої, другої статті 157 Господарського процесуального кодексу України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Згідно із пунктом 3 частини п`ятої статті 157 Господарського процесуального кодексу України до заяви про скасування судового наказу, зокрема, додаються клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

Відповідно до рекомендацій Ради суддів України щодо роботи суддів в умовах воєнного стану від 2 березня 2022 р. суддям необхідно виважено підходити до питань, пов`язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків та по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

На переконання суду, в умовах введення в Україні воєнного стану слід уникати надмірного формалізму та з розумінням ставитись до пропуску процесуальних строків учасниками справи для забезпечення їх права на доступ до правосуддя.

З огляду на викладене, враховуючи обставини, наведені боржником у клопотанні про поновлення строку, які визнаються судом поважними, суд вважає за можливе поновити Виконавчому комітету Таврійської міської ради процесуальний строк на подання заяви про скасування судового наказу.

Згідно із частиною третьою статті 158 Господарського процесуального кодексу України у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 цього Кодексу.

З урахуванням обґрунтованості клопотання Виконавчого комітету Таврійської міської ради про поновлення пропущеного строку на подачу заяви про скасування судового наказу суд його задовольняє та з огляду на те, що заява про скасування судового наказу від 26.09.2022 № 916/2406/22 оформлена з дотриманням правил ст.157 ГПК України, господарський суд вважає за потрібне: поновити строк на подачу заяви про скасування судового наказу; скасувати відповідний судовий наказ.

При цьому суд роз`яснює ТОВ «Миколаївська електропостачальна компанія» його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 157, 158, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Поновити Виконавчому комітету Таврійської міської ради процесуальний строк для подання заяви про скасування судового наказу у справі № 916/2406/22.

2. Заяву Виконавчого комітету Таврійської міської ради (вх. №2-1376/23 від 14.09.2023) про скасування судового наказу від 26.09.2022 у справі № 916/2406/22 - задовольнити.

3. Скасувати судовий наказ від 26.09.2022 у справі № 916/2406/22 про стягнення з Виконавчого комітету Таврійської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» 135 020 грн. 27 коп. заборгованості за спожиту електроенергію, 48 499 грн 64 коп. заборгованості за послуги з розподілу електричної енергії та витрат на сплату судового збору в сумі 248 грн. 10 коп.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Миколаївська електропостачальна компанія» його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвала набрала законної сили 18.09.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Цісельський

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113552333
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —916/2406/22

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Судовий наказ від 26.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні