Рішення
від 19.09.2023 по справі 910/5312/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

19 вересня 2023 року м. Чернігівсправа № 910/5312/23 Господарський суд Чернігівської області у складі:

судді Ноувен М.П.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу № 910/5312/23

за позовом: Акціонерного товариства Укртелеком, м. Київ.

в особі Чернігівської філії АТ Укртелеком,

пр-т Перемоги, 76, м. Чернігів, 14000;

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю КВАНТ,

вул. Б.Хмельницького, буд.62, м. Київ, 01030;

про стягнення 40891,47 грн;

Акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Чернігівської філії АТ "Укртелеком" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КВАНТ" про стягнення 40 891,47 грн.

Дії суду щодо розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 05.03.2019 прийнято справу № 914/2331/18, що надійшла за підсудністю з Господарського суду Львівської області до провадження у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) та встановлено сторонам строки для подання відзиву на позов, заперечень на відзив.

Позивач належним чином був повідомлений про розгляд справи в суді, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованої кореспонденції № 1400057730295.

Ухвала суду від 21.07.2023, направлена відповідачу на адресу місця реєстрації (відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань): вул. Б.Хмельницького, буд.62, м. Київ, 01030, повернута відділенням зв`язку на адресу суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

В розумінні положень ст. 242 ГПК України сторони належним чином повідомлені про розгляд справи в суді.

Позиції учасників справи.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором № 74Е000-271/21 від 01.10.2021 в частині своєчасної сплати орендних платежів та відшкодування витрат на утримання майна у встановлений договором строк.

За загальними принципами здійснення судочинства, що також відображені у ст. 13, 14 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах диспозитивності та змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідач своїм правом на подання відзиву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального закону строк не скористався, за таких обставин, рішення приймається за наявними матеріалами справи, на підставі ч.2 ст.178 ГПК України.

Будь яких інших заяв та клопотань від сторін не надходило.

Перелік обставин, які є предметом доказування.

Враховуючи предмет і підстави позову, до обставин, які є предметом доказування у справі належать: наявність правових підстав для виникнення грошових зобов`язань у Відповідача перед Позивачем по суті спору, наявність факту прострочення грошових зобов`язань Відповідачем, доведеність суми боргу та наявність правових підстав для застосування до Відповідача наслідків порушення грошових зобов`язань по суті спору.

Обставини справи встановлені судом. Оцінка аргументів та нормативно правове обґрунтування.

01.10.2021 між Публічним акціонерним товариством "Укртелеком" (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «КВАНТ» (Орендар) було укладено договір оренди нерухомого майна №74Е000-271/21 (Договір), за умовами якого (п.1.1.) Орендодавець передає, а Орендар бере в строкове платне користування наступне майно: нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Чернігів, на першому та другому поверхах двоповерхового будинку № 6а по вул. Елеваторній, загальною площею 382,7 м2, для розміщення виробництва. Межі нерухомого майна, що передається в оренду, зазначено на плані-схемі у Додатку №1 до договору.

За умовами п.2.1. Договору передача орендованого майна в користування здійснюється за актом приймання-передачі. У разі якщо Договором передбачено обов`язок Орендаря щодо внесення грошової застави, Орендодавець здійснює передачу орендованого майна лише після внесення Орендарем Орендодавцю усієї суми грошової застави.

Коефіцієнт використання загальних площ, що застосовується при визначенні розміру орендної плати становить 10 (десять відсотків)% (п. 1.3. Договору).

Сторони, в п.3.1. Договору погодили, що за користування орендованим майном Орендар зобов`язаний сплачувати Орендодавцю орендну плату, що складається з:

п.3.1.1 плати за користування нерухомим майном, визначеної за орендною ставкою в розмірі 15,75 грн за 1 кв. м за місяць (без урахування ПДВ та коефіцієнт загальних площ), що з урахуванням ПДВ та коефіцієнту загальних площ становить 7956,34 грн за 420,97 кв. м за місяць;

п.3.1.2 плати за надання Орендодавцем послуг з утримання орендованого майна, порядок розрахунку та розмір якої зазначено в додатку №2 до договору. При визначенні такої плати підлягають застосуванню коефіцієнт використання загальних площ (якщо такий визначений Договором).

Деталізація послуг з утримання майна наведена в додатку №2 до Договору. Орендодавець в односторонньому порядку без укладення будь-яких змін чи доповнень до цього Договору змінює плату за послуги з утримання орендованого майна в разі зміни або запровадження нових цін, тарифів на комунальні послуги. Про зміни у платі з утримання орендованого майна Орендодавець інформує Орендаря шляхом надсилання чергового рахунку-акту, у якому відображені такі зміни (п.3.3., п.3.4. Договору).

Згідно з додатком №2 до Договору, до переліку послуг та витрат з утримання орендованого майна належать: електропостачання; водопостачання та водовідведення; витрати на експлуатацію й обслуговування електромереж та електрообладнання, охорона.

Відшкодування Орендарем вартості використаної електроенергії здійснюється згідно з показниками окремо встановленого лічильника (п. 3.5. Договору).

За п.3.6. Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Зважаючи на дату передачі орендованого майна в користування та дату повернення його з користування, відповідно, перший та останній розрахункові періоди можуть бути меншими за календарний місяць. У такому випадку орендна плата нараховується пропорційно кількості календарних днів у відповідному розрахунковому періоді.

Відповідно до пунктів 3.7. Договору орендна плата сплачується Орендарем щомісяця шляхом перерахування у безготівковому порядку на банківський рахунок Орендодавця усієї суми орендної плати не пізніше 20 числа розрахункового місяця.

Орендна плата сплачується на підставі рахунку-акту, що надсилається Орендодавцем Орендарю на його е-mail або за допомогою іншого узгодженого сторонами електронного сервісу обміну документами. У разі не отримання Орендарем рахунку-акту від Орендодавця Орендар зобов`язаний здійснити оплату орендної плати не пізніше 20 числа місяця, у якому має бути здійснена така оплата. При цьому, розмір плати за надання послуг з утримання Орендованого майна визначається у розмірі, що дорівнює попередній оплаті за надання таких послуг (з подальшим корегуванням переплати/недоплати Орендодавцем)(п.3.8 Договору).

У пункті 3.10. Договору сторони погодили, що будь-які грошові зобов`язання Орендаря перед Орендодавцем за цим Договором забезпечуються грошовою заставою у розмірі 7956,34 грн. Сума вказаної застави має бути перерахована Орендарем на банківський рахунок Орендодавця (на підставі рахунку, виставленого Орендодавцем) протягом 5 банківських днів з дати укладення Договору, але не пізніше ніж до моменту передачі Орендованого майна у користування. У випадку здійснення Орендодавцем задоволення своїх вимог до Орендаря з суми застави, Орендодавець зобов`язаний письмово повідомити про це Орендаря, а останній зобов`язується відновити визначений Договором розмір грошової застави, шляхом перерахування Орендодавцю відповідної суми протягом 7 календарних днів з дати отримання відповідного повідомлення від Орендодавця.

При закінченні строку дії Договору сума застави за рішенням Орендодавця може бути зарахована в рахунок оплати платежів, належних з Орендаря на дату повернення Орендованого майна з користування (як правило, на оплату послуг з утримання Орендованого майна). Після цього, сума застави, що залишиться не використаною Орендодавцем, має бути перерахована Орендарю не пізніше 20 календарних днів від дати повернення Орендованого майна з користування за відповідним актом.

Починаючи з 2022 року кожного 01 серпня кожного року дії Договору, орендна плата (за виключенням плати за послуги з утримання Орендованого майна), автоматично індексується (збільшується) на 10% від орендної плати, що діяла за попередній рік оренди. При цьому, сторони погодилися, що така зміна орендної плати відбуватиметься без укладення будь-яких змін та доповнень до цього Договору (п.3.11 Договору).

За умовами п.11.1. цей Договір набирає чинності після його підписання сторонами і діє до 30.06.2024 включно та до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Відповідно до п. 11.6. Договору останній може бути достроково розірваний Орендодавцем в односторонньому порядку за умови направлення повідомлення про дострокове розірвання Договору не менше ніж за 15 календарних днів до дати розірвання у разі, зокрема, порушення строків сплати Орендної плати та інших платежів за Договором більше ніж на 1 місяць або сплати їх не в повному обсязі.

01.10.2021 на виконання умов Договору, сторонами підписано акт приймання-передачі майна, за яким Орендодавець передав, а Орендар прийняв у користування відповідно до умов договору нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Чернігів, на першому та другому поверхах двоповерхового будинку №6а по вул. Елеваторній, загальною площею 382,7 м2. Коефіцієнт використання загальних площ, що застосовується при визначенні орендної плати становить 10 (десять відсотків)%.

Позивачем було виставлено відповідачу рахунки на оплату оренди нерухомості, а також послуг з охорони, водопостачання та водовідведення, з енергозабезпечення ,утримання майна, а саме: рахунок-акт № 74-КОМ22-32 від 31.01.2022 за січень 2022 року на суму 17260,70 грн, рахунок акт № 74-КОМ22-108 від 28.02.2022 за лютий 2022 року на суму 21947,14 грн, рахунок акт № 74-КОМ22-223 від 31.03.2022 за березень 2022 року на суму 9639,97 грн.

Всього на суму 48847,81 грн.

01.06.2022 сторони підписали Додаткову угоду про дострокове розірвання договору оренди нерухомого майна №74Е000-271/21 від 01.10.2021, відповідно до умов якої сторони на підставі п.п. 11.6.4. розділу 11 Договору оренди достроково розірвали договір за порушення строків сплати Орендної плати та інших платежів більше ніж на 1 місяць або несплати їх не в повному обсязі; орендар зобов`язується сплатити орендодавцю орендну плату, плату за послуги з утримання нерухомості, плату за використану електроенергію та витрати на експлуатації й обслуговування електромереж та електрообладнання до моменту фактичного повернення майна та підписання Акту передачі-приймання з врахуванням внесеної застави.

31.05.2022 сторони підписали Акт передачі-приймання об`єкта оренди за договором оренди нерухомого майна №74Е000-271/21 від 01.10.2021, згідно з яким орендар передав, а орендодавець прийняв майно за адресою м. Чернігів, на першому та другому поверхах двоповерхового будинку №6а по вул. Елеваторній, загальною площею 382,7 м2. Коефіцієнт використання загальних площ, що застосовується при визначенні орендної плати становить 10 (десять відсотків)%.

Згідно з наявною у матеріалах справи інформації, Орендар 30.12.2021 сплатив залогову суму за Договором в сумі 7956,34 грн.

28.07.2022 відповідачу було направлено лист №161-Вих-CG-74Е000-2022 від 20.07.2022 з вимогою оплатити заборгованість в сумі 40891,28 грн.

Листом № 4-ВИХ CG-74Е000-2023 від 06.01.2023 позивач направив відповідачу рахунки за спірний період. А також повідомив останнього, що залогова сума 7956,34 грн, сплачена 30.12.2021, була направлена на погашення заборгованості по рахунку № 74-КОМ22-32 від 31.01.2022.

Станом на день звернення позивача до суду заборгованість склала 40891,28 грн.

Позивач звернувся до суду за захистом свого порушеного права у зв`язку з невиконанням умов договору відповідачем.

Договір є підставою виникнення цивільних прав і обов`язків (статті 11, 626 ЦК України), які мають виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до договору (стаття 526 ЦК України), а одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається (стаття 525 ЦК України).

Проаналізувавши положення укладеного сторонами Договору, суд встановив, що даний правочин за своєю юридичною природою є договором оренди нерухомого майна.

Правовідносини з оренди нерухомого майна врегульовані положеннями §5 глави 30 Господарського кодексу України (надалі - ГК України), §1 та §4 глави 58 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України).

Як визначено частинами 1 та 6 статті 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. До відносин оренди застосовуються відповідні положення ЦК України, з урахуванням особливостей передбачених цим Кодексом.

За частиною 1 статті 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частинами 1, 4 статті 286 ГК України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Матеріалами справи підтверджено, що в період з 01.10.2021 по 31.05.2022 відповідач користувався нерухомим майном за адресою м. Чернігів, на першому та другому поверхах двоповерхового будинку №6а по вул. Елеваторній, загальною площею 382,7 м2. Коефіцієнт використання загальних площ, що застосовується при визначенні орендної плати становить 10 (десять відсотків)%.

Виходячи зі змісту наведених норм та положень Договору, в Орендаря був наявний обов`язок сплачувати оренду плату та плату з утримання орендованого майна за весь час користування об`єктом оренди.

Відповідно до умов Договору позивачем виставлено до сплати відповідачу рахунки за січень-березень 2022 року на загальну суму 48847,81 грн.

Позивачем проведено зарахування залогового платежу в сумі 7956,34 грн в рахунок погашення заборгованості по рахунку № 74-КОМ22-32 від 31.01.2022. відповідач провів розрахунки на суму 7750,58 грн, заборгованість склала 10828,20 грн, з урахуванням чого заборгованість склала 40891,47 грн.

Відповідач доказів оплати заборгованості не надав.

Відповідно до ч.1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до положень ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч.1 ст. 79 ГПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч.1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Всупереч наведеним нормам, відповідач проти позову не заперечив, жодних належних доказів, які підтверджують неможливість здійснення ним своєчасної оплати до суду не надав.

З урахуванням вищевикладеного, позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Укртелеком» в особі Чернігівської філії ПАТ «Укртелеком» до Товариства з обмеженою відповідальністю «КВАНТ» підлягають задоволенню у повному обсязі і з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 40891,47 грн боргу.

Розподіл судових витрат.

Згідно з п.5 ч.1 ст. 237 ГПК України при ухваленні рішення суд вирішує питання, зокрема, про розподіл між сторонами судових витрат.

Статтею 129 ГПК України передбачено, що судовий збір покладається: у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, з відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір в сумі 2684 грн.

Керуючись ст.129, 236-239, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовні вимоги Акціонерного товариства «Укртелеком», код 21560766 в особі Чернігівської філії ПАТ «Укртелеком», код 01189425 до Товариства з обмеженою відповідальністю «КВАНТ», код 21629334 про стягнення 40891 грн задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженню відповідальністю «КВАНТ», вул. Б.Хмельницького, буд.62, м. Київ, 01030, код 21629334 на користь Акціонерного товариства «Укртелеком», бульв. Т.Шевченка,18, м. Київ, 01601, код 21560766, борг в сумі 40891,47 грн, судовий збір в сумі 2684 грн.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строки, встановлені ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.П. Ноувен

Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113552761
СудочинствоГосподарське
Суть, до обставин, які є предметом доказування у справі належать: наявність правових підстав для виникнення грошових зобов`язань у Відповідача перед Позивачем по суті спору, наявність факту прострочення грошових зобов`язань Відповідачем, доведеність суми боргу та наявність правових підстав для застосування до Відповідача наслідків порушення грошових зобов`язань по суті спору

Судовий реєстр по справі —910/5312/23

Судовий наказ від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Рішення від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні