Ухвала
від 18.09.2023 по справі 191/4115/23
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №191/4115/23

Провадження № 2/191/1142/23

У Х В А Л А

18 вересня 2023 року м. Синельникове

Слідчий суддя Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області Твердохліб А.В., за участю секретаря Яришевої Н.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Синельникове клопотання прокурора Синельниківської окружної прокуратури Марушкіна С., про тимчасовий доступ до речей та документів, а також перевіривши надані матеріали клопотання, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12023041390000769 від 30.08.2023 року, у рамках якого подано клопотання, та дослідивши докази по даному матеріалу,

ВСТАНОВИВ:

14.09.2023 року до суду надійшло вищезазначене клопотання, в обґрунтування якого прокурор посилається на те, що у провадженні СВ Синельниківського РУП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження №12023041390000769 за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України. Так, відповідно до обставин кримінального провадження, службовими особами Синельниківської селекційно-дослідної станції Державної установи інституту зернових культур Національної академії аграрних наук зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, у 2022-2023 роках укладено договори з іншими суб`єктами господарювання на виконання послуг (робіт) в порушення земельного законодавства, що призводить до спричинення збитків інтересам держави.

При проведенні досудового розслідування встановлено, що Синельниківська СДС ДУ ІЗК НААН під час впровадження господарської діяльності оформлює договірні відносини з іншими суб`єктами господарювання, що підтверджується письмовими доказами у кримінальному провадженні.

30.08.2023 року в рамках досудового розслідування до Синельниківської селекційно-дослідної станції Державної установи інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України, на виконання вимог ст. ст. 2, 9, 93 КПК України, направлено вимогу про надання відомостей та документів щодо наявних договірних відносин, укладених ССДС ДУ ІЗК НААН України з іншими суб`єктами господарювання.

Однак відомості та документи, у тому числі в копіях Синельниківською СДС ДУ ІЗК НААН надані не були, з посиланням на передбачений порядок їх отримання - тимчасовий доступ до речей та документів (лист №55 від 07.09.2023).

Згідно з пунктами 1.1 Статуту Синельниківської СДС ДУ ІЗК, станція є юридичною особою, зареєстрованою в порядку, визначеному законодавством, що регулює її діяльність, як державної наукової установи, що діє на основі державної форми власності. Перебуває у віданні Національної академії аграрних наук України (далі НААН України) як органу управління державним майном.

Станція створена з метою організаційно-господарського забезпечення науковій установі умов для своєчасного та високоякісного проведення наукових досліджень та їх апробації, виробництва оригінального, елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур (п. 2.1 Статуту).

Серед основних напрямків та видів діяльності Станції визначено дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук, вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур, сприяння поширенню серед державних підприємств та організацій, а також інших господарюючих суб`єктів досягнень науки, техніки і передового досвіду у виробництві, тощо.

З викладеного вбачається, що майновий комплекс, що передано НААН, в тому числі й землі, на яких ТОВ «Степова-Агромех» виконувало сільськогосподарські роботи по обробці земельних ділянок, вирощуванню та збору урожаю, передбачені вищезазначеними договорами, надані виключно для виконання спеціальних цілей, а саме для своєчасного та високоякісного проведення наукових досліджень та їх апробації, виробництва оригінального, елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур.

Натомість, укладені Договори між ТОВ «Степова-Агромех» та Синельниківській СДС ДУ ІЗК НААН України суперечать не тільки наведеним вимогам Закону, але й меті діяльності НААН України і Синельниківській СДС ДУ ІЗК НААН України. Вищевказані правочини не несуть мети наукового забезпечення розвитку галузей агропромислового комплексу та не забезпечують умови для своєчасного і високоякісного проведення досліджень. Не мало такої ж мети ТОВ «Степова-Агромех» оскільки за зазначеними правочинами не здійснювало наукову діяльність та проведення досліджень.

Таким чином, вищезазначені договори містять усі істотні умови договору оренди землі.

За умовами вищевказаних договорів між сторонами фактично склалися правовідносини з оренди землі, оскільки Синельниківська СДС ДУ ІЗК НААН України фактично передала ТОВ «Степова-Агромех» на платній основі земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні Синельниківської СДС ДУ ІЗК НААН України. Тому положення вищевказаних договорів повинні відповідати законодавству, що регулює правовідносини у сфері оренди землі.

У даному випадку між сторонами існують фактичні відносини з передання в користування земельних ділянок, метою яких є отримання вирощування та отримання у власність врожаю сільськогосподарських культур, які там вирощуються, а умови укладених між сторонами правочинів свідчать про те, що останні фактично уклали договір оренди земельної ділянки, а відтак, до вказаних правочинів слід застосовувати правила, передбачені для договору оренди земельної ділянки.

Укладенням зазначених договорів сторони фактично приховали укладення договорів оренди земельних ділянок. Зокрема, вищенаведені умови договорів (в тому числі здійснення обробки земельної ділянки та виконання інших сільськогосподарських робіт, спрямованих на вирощування врожаю, а також вжиття заходів щодо збирання врожаю, отриманого в результаті таких дій, врегулювання питання сплати грошових коштів) засвідчують, що мало місце використання Замовником земельних ділянок виконавця з метою виробництва сільськогосподарської продукції, та підтверджують фактичну передачу права користування земельними ділянками для здійснення підприємницької діяльності.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі» та іншими нормативно-правовими актами.

Статтею 6 Закону України «Про оренду землі» визначено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно з ч. 1 ст. 78 Земельного кодексу України, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є:

-об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

-дата укладення та строк дії договору оренди;

-орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Так, вказані договори містить чітко визначений перелік сільськогосподарських послуг.

За вищезазначеними договорами ТОВ «Степова Агромех» виконувало повний цикл виконання сільськогосподарських робіт по обробці земельних ділянок, вирощуванню та збору урожаю.

Отже, є підстави вважати, що договори про надання послуг сільськогосподарського призначення між сторонами фактично є правовідносинами з оренди землі.

Отже, сторонами не був дотриманий встановлений нормами земельного законодавства порядок щодо передачі в оренду земельних ділянок за вищезазначеними договорами.

Крім того, зі змісту глави 15 Земельного кодексу України вбачається, що земельні ділянки можуть бути надані у користування або на праві оренди, або на праві постійного користування.

Однак, землі, які згідно з умовами Договорів одноособово використовуються ТОВ «Степова-Агромех», не належать йому на жодному з передбачених чинним законодавством прав - праві оренди чи праві постійного користування.

При цьому, право володіння та користування, що належать землекористувачеві згідно положень ст. 92 Земельного кодексу України, за умовами вказаних Договорів реалізується не землекористувачем Синельниківською СДС ДУ ІЗК НААН України шляхом обробки землі та збору врожаю.

Право самостійного господарювання, як право, надане ч. 1 ст. 95 Земельного кодексу України саме землекористувачеві, згідно умов договорів використовується не землекористувачем, якому належить земельна ділянка на праві постійного користування, а ТОВ «Степова-Агромех», що суперечить вимогам вказаної норми права.

Таким чином, усі дії Синельниківської СДС ДУ ІЗК НААН України за вищевказаними договорами зводяться до фактичної передачі у користування товариству земельних ділянок сільськогосподарського призначення (права на розпорядження якими виконавець не має) для їх використання, що власне і передбачає договір оренди землі.

З метою проведення повного, всебічного і об`єктивного розслідування, підтвердження або спростування факту самовільного зайняття земельних ділянок, що перебувають у користуванні Синельниківської СДС ДУ ІЗК НААН, прокурор просить надати тимчасовий доступ до оригіналів документів для їх вилучення в копіях, які перебувають у володінні Синельниківської селекційно-дослідної станції державної установи інституту зернових культур національної академії аграрних наук України, розташованої за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Раївка, вул.Бугаєнка, буд. №3 та містять відомості за період з 01.09.2022 року по 14.09.2023 року щодо: оформлені договірні відносини між ССДС ДУ ІЗК НААН України з ТОВ «Степова-Агромех» та іншими суб`єктами господарювання про надання сільськогосподарських послуг, виконання сільськогосподарських робіт, надання сільськогосподарської техніки, надання послуг з перевезення сільськогосподарських культур, надання послуг у рослинництві, надання послуг сільськогосподарського призначення, про спільну діяльність тощо; обсягу виконання договірних відносин; приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), внаслідок виконання договірних відносин; нарахування та перерахування грошових коштів за виконані роботи (надані послуги) в рамках договірних відносин; порядку та характеру виконання умов договірних відносин; зміни умов договірних відносин; наявні випадки неналежного виконання станцією умов договірних відносин, внаслідок чого станцією сплачено пеню/штраф або має місце ініціювання іншою стороною договірних відносин питання про стягнення зі станції штрафу/пені, щодо кількості та характеристик закупленого насіння, яке в подальшому використовувалося під час посівних робіт, оперативно-господарський план на 2023 рік щодо вирощування та збору сільськогосподарських культур на земельних ділянках, які підприємство оброблює, а також показники середньої врожайності за 2019-2023 роки, щодо наявної техніки та автомобілів на балансі/в оренді у підприємстві (інформацію надати із зазначенням технічного стану та осіб, за якими вказана техніка закріплена).

Прокурор у письмовій заяві просив задовольнити клопотання та здійснити його розгляд без їх участі.

Суд, розглянувши клопотання та дослідивши додані до нього документи, встановив наступне.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання слідчого, погоджене прокурором, яке надійшло до суду 14.09.2023 року відповідає вимогам КПК України.

Згідно копії Витягу з ЄРДР у кримінальному провадженні №12023041390000769 від 30.08.2023 року за ознаками ч.1 ст. 364 КК України, Синельниківською окружною прокуратурою вивчено дотримання вимог земельного законодавства під час розпорядження Синельниківською селекційно-дослідною станцією Державної установи інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України. Встановлено, що службові особи Синельниківської СДС ДУ інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України, зловживаючи службовим становищем в інтересах третіх осіб, в період часу з 2022 року по 2023 роки, укладено договори з іншими суб`єктами господарювання на виконання послуг (робіт) в порушення земельного законодавства, що призводить до спричинення матеріальних збитків інтересам держави (а.с.10).

Також, до матеріалів клопотання долучено інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно… від 15.09.2023 року, згідно якого встановлено, що Синельниківській селекційно-дослідній станції ДУ Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належать на праві постійного користування земельні ділянки (а.с.25-32), в тому числі з кадастровими номерами 1224887100:01:001:0055, 1224887100:01:001:0054, 1224887100:01:001:0062, які, згідно протоколів огляду місця події від 09.04.2023 року, були засіяні соняшником (а.с.13-14, 15-16, 17-18).

Крім того, прокурором додано копію договору №01/07-22 від 01 липня 2022 року, укладеного між замовником Синельниківською СДС ДУ ІЗК НАН України та виконавцем ТОВ «Степова-Агромех», де останній мав надати перелік послуг за п.1.3 додатку до договору №01/07-22 від 01 липня 2022 року, від 30 серпня 2022 року (а.с.19-20, 21-22), копії актів надання послуг виконавцем ТОВ «Степова-Агромех» замовнику Синельниківській СДС ДУ ІЗК НАН України послуг за їх переліком за п.1.3 договору від 31 липня 2022 року на суму 1818920 грн. 63 коп. та 31.08.2022 року на суму 262299 грн. 85 коп. (а.с.23, 24).

Згідно з ч.ч. 5-7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчий суддявважає,що прокуроромдоведено необхідністьнадання доступудо речейта документів,які знаходятьсяу володінніСинельниківської СДСДУ ІЗКНААН,з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, забезпечення проведення судових почеркознавчих, технічних експертиз та без яких унеможливиться встановлення істини по справі, та як вказані докази неможливо отримати іншим шляхом

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Роз`яснити,що відповіднодо ст.165КПК України,особа,яка зазначенав ухваліслідчого судді,суду протимчасовий доступдо речейі документівяк володілецьречей абодокументів,зобов`язана надатитимчасовий доступдо зазначенихв ухваліречей ідокументів особі,зазначеній увідповідній ухваліслідчого судді,суду. Зазначенав ухваліслідчого судді,суду особазобов`язана пред`явитиособі,яка зазначенав ухваліяк володілецьречей ідокументів,оригінал ухвалипро тимчасовийдоступ доречей ідокументів тавручити їїкопію.Особа,яка пред`являєухвалу протимчасовий доступдо речейі оригіналівабо копійдокументів,зобов`язана залишитиволодільцю речейі оригіналівабо копійдокументів описречей іоригіналів абокопій документів,які буливилучені навиконання ухвалислідчого судді,суду.На вимогуволодільця особою,яка пред`являєухвалу протимчасовий доступдо речейі документів,має бутизалишено копіювилучених оригіналівдокументів.Копії документів,які вилучаютьсяабо оригіналияких вилучаються,виготовляються звикористанням копіювальноїтехніки,електронних засобівволодільця (зайого згодою)або копіювальноїтехніки,електронних засобівособи,яка пред`являєухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 166 КПК України, разі невиконанняухвали протимчасовий доступдо речейі документівслідчий суддя,суд заклопотанням стороникримінального провадження,якій наданоправо надоступ доречей ідокументів напідставі ухвали,має правопостановити ухвалупро дозвілна проведенняобшуку згідноз положеннямицього Кодексуз метоювідшукання тавилучення зазначенихречей ідокументів. У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу Національної поліції за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Керуючись ст. ст. 159-164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Синельниківської окружної прокуратури Марушкіна С., у кримінальному провадженні №12023041390000769 від 30.08.2023 року про тимчасовий доступ до речей та документів, задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчим слідчого відділу Синельниківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, що входять до складу групи слідчих: Андріяш А.В., Науменко Д.О., Алексєєнко А.О., Малишко А.А. до оригіналів документів для їх вилучення в завірених копіях, які перебувають у володінні Синельниківської селекційно-дослідної станції державної установи інституту зернових культур національної академії аграрних наук України, код ЄДРПОУ: 24421226, розташованої за адресою: Дніпропетровська область, Синельниківський район, с. Раївка, вул.Бугаєнка, буд. № 3, та містять відомості за період з 01.09.2022 року по 14.09.2023 року, а саме щодо:

-оформлені договірні відносини між ССДС ДУ ІЗК НААН України з ТОВ «Степова-Агромех» та іншими суб`єктами господарювання про надання сільськогосподарських послуг, виконання сільськогосподарських робіт, надання сільськогосподарської техніки, надання послуг з перевезення сільськогосподарських культур, надання послуг у рослинництві, надання послуг сільськогосподарського призначення, про спільну діяльність тощо; обсягу виконання договірних відносин;

-приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), внаслідок виконання договірних відносин;

-нарахування та перерахування грошових коштів за виконані роботи (надані послуги) в рамках договірних відносин;

- порядку та характеру виконання умов договірних відносин;

-зміни умов договірних відносин;

-наявні випадки неналежного виконання станцією умов договірних відносин, внаслідок чого станцією сплачено пеню/штраф або має місце ініціювання іншою стороною договірних відносин питання про стягнення зі станції штрафу/пені, щодо кількості та характеристик закупленого насіння, яке в подальшому використовувалося під час посівних робіт,

-оперативно-господарський план на 2023 рік щодо вирощування та збору сільськогосподарських культур на земельних ділянках, які підприємство оброблює, а також показники середньої врожайності за 2019-2023 роки, щодо наявної техніки та автомобілів на балансі/в оренді у підприємстві (інформацію надати із зазначенням технічного стану та осіб, за якими вказана техніка закріплена).

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя А. В. Твердохліб

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113553141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —191/4115/23

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Твердохліб А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні