Ухвала
від 19.09.2023 по справі 937/5784/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 19.09.2023 Справа № 937/5784/20

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний № 937/5784/20

Провадження №22-ц/807/1965/23

Головуючий в 1-й інстанції Бахаєв І.М.

УХВАЛА

19 вересня 2023 р. місто Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого, судді-доповідача Кухаря С.В.,

суддів: Дашковської А.В., Кочеткової І.В.,

при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕРПРОЕКТ-ІНЖИНІРИНГ» в особі представника адвоката Вертелецького Миколи Олександровича на ухвалу Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 17 грудня 2021 року про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу та 3-х відсотків річних,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 17 грудня 2021 року задоволено заяву про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу та 3-х відсотків річних.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду, 07 вересня 2023 року Товариство зобмеженою відповідальністю«ІНТЕРПРОЕКТ-ІНЖИНІРИНГ»в особіпредставника адвоката ВертелецькогоМиколи Олександровичаподало засобами поштового зв`язку апеляційну скаргу безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Оскільки апеляційна скарга подана безпосередньо до Запорізького апеляційного суду, в якому відсутні матеріали цивільної справи № 937/5784/20 як в паперовому вигляді, так і в електронному вигляді в АСДС, апеляційний суд позбавлений можливості вирішити питання про відкриття апеляційного провадження.

24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строк дії якого наразі подовжено.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженням від 14.09.2022 року №49/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області на Комунарський районний суд м. Запоріжжя.

12 вересня 2023 року матеріали цивільної справи №937/5784/20 витребувано з Комунарського районного суду м. Запоріжжя.

Згідно з відповіддю Комунарського районного суду м. Запоріжжя матеріали справи до суду не надходили.

Станом на час постановлення цієї ухвали справа до суду не надійшла через тимчасову окупацію частини території України, що унеможливлює розгляд цієї справи судом апеляційної інстанції.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 11 липня 2023 року № 197 «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською Федерацією», територія розташування Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Мелітопольська міська територіальна громада, входить до цього Переліку.

З врахуванням того, що територія м. Мелітополь, Запорізької області є тимчасово окупованою територією України, а також зважаючи на те, що справа не передавалась до Комунарського районного суду м. Запоріжжя, є підстави припустити, що судове провадження у цій справі могло бути втрачене.

Частиною першою статті 489 та частиною першою статті 490 ЦПК України передбачено, що втрачене судове провадження у цивільній справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду; заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Аналіз змісту наведених норм права дає підстави для висновку, що вирішення процесуального питання відновлення втраченого судового провадження може відбуватися як на підставі поданої уповноваженим учасником справи заяви про відновлення втраченого судового провадження, так й без подання такої заяви.

Запорізький апеляційний суд виходить з того, що такий вид екстраординарного судового провадження може відбуватися за ініціативою суду з метою виконання завдання цивільного судочинства, його основних засад.

Під час вирішення цього питання Запорізький апеляційний суд врахував правила статті 371 ЦПК України, відповідно до якої апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції має бути розглянута протягом шістдесяти днів із дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, а апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції - протягом тридцяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження. У виняткових випадках за клопотанням сторони з урахуванням особливостей розгляду справи суд апеляційної інстанції може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на п`ятнадцять днів, про що постановляє відповідну ухвалу.

Суд врахував, що відбулася зміна територіальної підсудності судів у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану. Відповідно до розпорядження голови Верховного Суду від 14 вересня 2022 року № 49/0/9-22, територіальна підсудність справ Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області визначена за Комунарським районним судом м. Запоріжжя.

Враховуючи, що судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, є Мелітопольський міськрайонний суду Запорізької області, який на цей час не здійснює правосуддя, то відновлення втраченого судового провадження у цій цивільній справі покладається на Комунарський районний суд м. Запоріжжя.

Відповідно до частини четвертої статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» суди згідно із встановленою цим Законом підсудністю та відповідно до вимог процесуального законодавства здійснюють розгляд справ та вирішують процесуальні питання, які виникають після ухвалення судового рішення.

З метою здійснення апеляційного перегляду судового рішення та надання ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів учасників судового процесу, а також задля забезпечення відновлення втраченого судового провадження за ініціативою Запорізького апеляційного суду, керуючись статтями 488, 489, 490, 491 ЦПК України, розпорядженням голови Верховного Суду від 14 вересня 2022 року № 49/0/9-22, апеляційний суд,

У Х В А Л И В :

Направити копії матеріалів за апеляційною скаргою Товариства зобмеженою відповідальністю«ІНТЕРПРОЕКТ-ІНЖИНІРИНГ»в особіпредставника адвоката ВертелецькогоМиколи Олександровичана ухвалуМелітопольського міськрайонногосуду Запорізькоїобласті від17грудня 2021року прозабезпечення позовуу справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 простягнення боргута 3-хвідсотків річнихдо Комунарського районного суду м. Запоріжжя для вирішення процесуального питання про відновлення втраченого судового провадження.

Після вирішення питання про відновлення втраченого судового провадження матеріали справи направити на адресу Запорізького апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

ГоловуючийС.В.Кухар Судді: А.В. Дашковська І.В. Кочеткова

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113562172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —937/5784/20

Ухвала від 15.10.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 03.10.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Кулик В. Б.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Кулик В. Б.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Кулик В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні