Ухвала
від 18.09.2023 по справі 580/5791/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

18 вересня 2023 року справа № 580/5791/23 м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Кульчицького С.О.,

за участю: секретаря судового засідання Глийової В.Г.,

представника позивача Горобець С.О. (за ордером),

представника відповідача Коваль І.І. (у порядку самопредставництва),

розглянув у відкритому судовому засіданні в загальному позовному провадженні в приміщенні суду клопотання представника відповідача про заміну неналежного відповідача в адміністративній справі № 580/5791/23 за позовом комунального некомерційного підприємства "Черкаська міська інфекційна лікарня" до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги в частині,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Черкаського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа № 580/5791/23 за позовом комунального некомерційного підприємства "Черкаська міська інфекційна лікарня" до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги в частині.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду від 12.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 03.08.2023.

Протокольною ухвалою від 03.08.2023 відкладено розгляд справи на 17.08.2023.

Протокольною ухвалою від 17.08.2023 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та відкладено розгляд справи на 18.09.2023.

03.08.2023 від представника відповідача надійшло клопотання про заміну неналежного відповідача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області на належного - Північний офіс Держаудитслужби в особі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області.

У судовому засіданні 18.09.2023 представник відповідача підтримав подане клопотання та просив задовольнити. Представник позивача поклався на розсуд суду.

Вирішуючи клопотання про заміну неналежного відповідача, суд зазначає наступне.

Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення міжрегіональних територіальних органів Державної аудиторської служби» від 06.04.2016 № 266 утворено як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної аудиторської служби, зокрема, і Північний офіс Держаудитслужби, у складі якого утворено, як структурний підрозділ, Управління.

Відповідно до Положення про Управління, затвердженого наказом Північного офісу Держаудитслужби від 20.10.2016 № 1В, Управління є структурним підрозділом Північного офісу Держаудитслужби, основним завданням якого є реалізація повноважень Північного офісу Держаудитслужби на території Черкаської області.

Згідно з пп. 11 п. 10 вказаного Положення, начальник Управління представляє інтереси Управління у відносинах з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, а в судах - інтереси Офісу за дорученням.

Отже, Управління, як структурний підрозділ Північного офісу Держаудитслужби, не має статусу юридичної особи, а начальник Управління в судах може представляти за дорученням інтереси Офісу, а не Управління.

Згідно з п. 16 Положення про Північний офіс Держаудитслужби, затвердженого наказом Державної аудиторської служби України віл 02.06.2016 № 23 Офіс є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, власні бланки.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Таким чином, процесуальним законодавством передбачено, шо стороною в адміністративній справі є особа, наділена адміністративною процесуальною дієздатністю, що передбачає необхідність наявності статусу юридичної особи.

Положеннями ч. 1 ст. 80 Цивільного кодексу України надано визначення поняттю «юридична особа», відповідно до якого такою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Частиною 3 ст. 48 КАС України визначено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Оскільки оскаржуваний позивачем лист від 26.05.2023 № 262304-14/2096-2023 «Про усунення виявлених порушень» виданий саме Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, то наявні підстави для заміни первісного відповідача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області належним відповідачем - Північним офісом Держаудитслужби в особі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, керуючись частиною третьою ст. 48 КАС України.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про заміну відповідача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області на належного відповідача - Північний офіс Держаудитслужби в особі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області.

Керуючись статтями 43, 48, 243, 248 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Замінити відповідача - Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області на належного відповідача Північний офіс Держаудитслужби в особі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області.

Оголосити перерву у підготовчому судовому засіданні в адміністративній справі за позовом комунального некомерційного підприємства "Черкаська міська інфекційна лікарня" до Північного офісу Держаудитслужби в особі Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправною та скасування вимоги в частині до 11 год. 00 хв. 25 вересня 2023 року, що відбудеться в приміщенні Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м. Черкаси, бульвар Шевченка, 117.

Ухвала набирає законної сили з дати її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113568360
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування вимоги в частині

Судовий реєстр по справі —580/5791/23

Рішення від 03.11.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Ухвала від 12.07.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Сергій КУЛЬЧИЦЬКИЙ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні