Ухвала
від 21.12.2009 по справі 12/283-09-6160
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

"21" грудня 2009 р. Справа № 12/283-09-6160

Позивач: заступник прокурора Суворовського ра йону м. Одеси в інтересах держ ави в особі: Бюро естети ки міського середовища та зо внішньої реклами при управлі нні архітектури та містобуду вання виконавчого комітету О деської міської ради

Відповідач: фізична осо ба-підприємець ОСОБА_1

про стягнення 1014,11 грн.

Суддя Цісельський О.В.

Представники:

від прокуратури: не з' я вився.

від позивача: Григоре нко О.В. - довіреність від 01. 09.2009р.

від відповідача: не з' я вився;

СУТЬ СПОРУ: про стягнення 1014,11 грн.

Ухвалою від 08.12.2009р. господа рський суд Одеської області порушив провадження по справ і за позовом заступника прок урора Суворовського району м . Одеси (далі - Прокурор) в інт ересах держави в особі Бюро е стетики міського середовища та зовнішньої реклами при уп равлінні архітектури та міст обудування (далі - Бюро) до фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_1 про стягнення 1014,11 г рн.

Розглянувши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що зв ертаючись з позовною заявою в інтересах держави в особі Б юро, прокурор фактично вийшо в за межі наданих йому законо давцем повноважень саме на з вернення до господарського с уду з такою позовною завою. Ві дтак, в цьому випадку прокуро р не являється повноважною о собою, яка мала право підпису вати дану позовну заяву. Наве дений висновок суду базуєтьс я на наступному.

Згідно положення про Бюро естетики міського сере довища та зовнішньої реклами при управлінні архітектури та містобудування виконкому Одеської міської ради, затве рдженого рішенням виконкому Одеської міської ради №305 від 29.05.2000р. Бюро є госпрозрахункови м структурним підрозділом ви конавчого комітету Одеської міської ради.

Так, за приписами ст. 11 Закону України „Про місцеве самовр ядування в Україні" Виконавч ими органами міських рад є їх виконавчі комітети, відділи , управління та інші створюва ні радами виконавчі органи. В иконавчі органи міських рад є підконтрольними і підзвітн ими відповідним радам, а з пит ань здійснення делегованих ї м повноважень органів викона вчої влади - також підконтрол ьними відповідним органам ви конавчої влади.

Відповідно до вимог ст. 2 ГПК України прокурори та їх заст упники (далі - Прокурор) зверта ються до господарського суду з позовами лише в інтересах д ержави, при цьому, вказують орган, уповноважений держав ою здійснювати відповідні фу нкції у спірних відносинах.

Враховуючи положення ст. ст . 6, 7, 13, розділу VI, ст. 143 Консти туції України та рішення Кон ституційного Суду України № З-рп/99 від 08.04.1999 р. під „органом, уп овноваженим державою здійсн ювати відповідні функції у с пірних відносинах" потрібно розуміти: по-перше, орган, на я кий державою покладено обов' язок щодо здійснення конкрет ної діяльності у відповідних правовідносинах, спрямовано ї на захист інтересів держав и; по-друге, орган місцевого са моврядування, якому законом надано повноваження органу в иконавчої влади. Відтак, зако нодавець та Конституційний С уд України чітко визначили, щ о слід розуміти під поняттям „орган, уповноважений держа вою здійснювати відповідні ф ункції у спірних відносинах" (далі - Орган).

Прокурор, звертаючись до го сподарського суду з позовною заявою здійснює надані йому державою представницькі пов новаження.

З огляду на наведені положе ння та аналізуючи норми чинн ого законодавства, суд прихо дить до висновку, що, законода вець надав Прокурору право з вертатись до господарського суду з позовом в інтересах де ржави та самостійно визначат и, в чому, на їх думку, полягає п орушення цих інтересів. Разо м з тим, законодавець поклав н а Прокурора обов'язок вказув ати Орган, уповноважений сам е державою здійснювати відпо відні функції у спірних відн осинах, поняття якого наведе не в цій постанові раніше. Тоб то, враховуючи, що Прокурор зд ійснює в таких позовах надан і йому та зазначені вище пред ставницькі повноваження, дер жава уповноважила його підпи сувати позовні заяви замість лише зазначеного раніше Орг ану, який потім набуває стату су позивача в господарському процесі.

Відтак, приймаючи таку пода ну і підписану Прокурором по зовну заяву, господарський с уд не наділений повноваження ми перевіряти підставність о бґрунтування порушень інтер есів держави, але зобов'язани й перевірити, чи правильно за значений Прокурором Орган, з амість якого Прокурор підпис ав такий позов.

Так, як видно з позовної зая ви Прокурор звернувся з позо вом саме в інтересах держави , а також визначив, в чому, на йо го думку, таке порушення інте ресів держави відбувається. Разом з тим, Прокурор вказав в якості Органу Бюро. При цьому , Бюро не являється Органом, в розумінні ст. 2 ГПК України, ос кільки Бюро, як вбачається з „ Положення про Бюро естетики міського середовища та зовні шньої реклами при управлінні архітектури та містобудуван ня виконкому Одеської місько ї ради”, затвердженого рішен ням виконкому Одеської міськ ої ради №305 від 29.05.2000р. та згідно с т. 1 Закону України „Про місцев е самоврядування в Україні” це той орган, якій згідно до Ко нституції України і наведено го закону утворений міською радою для здійснення виконав чих функцій і повноважень са ме відповідної міської ради.

Будь-які докази наявності у Бюро повноважень саме Орган у, матеріали справи не містят ь, а Прокурор на такі повноваж ення не посилається взагалі.

Відтак, суд вважає, що, в дано му випадку, Прокурор вийшов з а межі наданих йому державою представницьких повноважен ь, оскільки він не наділений п равом підписувати позовні за яви замість інших юридичних осіб, крім Органів.

Відповідно до абз. 3 п. 3 Роз' яснення Президії Вищого госп одарського суду України від 22.05.2002 р. №04-5/570 якщо господарський суд помилково порушив справу за позовом прокурора чи його заступника, в якій неправиль но визначено позивача за вим огами про захист інтересів д ержави, такий позов підлягає залишенню без розгляду відп овідно до п.1 ч. 1 ст.81 ГПК Україн и.

Виходячи з вищевикладеног о, суд вважає, що позов заступн ика прокурора Суворовського району м. Одеси в інтересах де ржави в особі Бюро естетики м іського середовища та зовніш ньої реклами при управлінні архітектури та містобудуван ня до фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1 про стягн ення 1014,11 грн. підлягає залишен ню без розгляду на підставі п . 1 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Керуючись п.1 ч. 1 ст. 81, 86 Господа рського процесуального коде ксу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов заступника проку рора Суворовського району м. Одеси в інтересах держави в о собі Бюро естетики міського середовища та зовнішньої рек лами при управлінні архітект ури та містобудування до фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_1 про стягнення 1014,11 гр н. - залишити без розгляду.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.12.2009
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11358417
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/283-09-6160

Ухвала від 21.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 08.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні