Рішення
від 23.12.2009 по справі 22/232-09-6319
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" грудня 2009 р. Справа № 22/232-09-6319

За позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1;

до відповідача Виконавч ого комітету Одеської місь кої ради;

про визнання права власно сті

Суддя Торчинська Л.О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_3, представник за дов іреністю;

Від відповідача: не з' явився

Суть спору: позивач, фі зична особа - підприємець ОСОБА_1 (надалі - ФОП ОСОБ А_1.), звернувся до суду з позо вною заявою до виконавчого к омітету Одеської міської рад и про визнання права власнос ті на нежилу будівлю автомий ки загальною площею 145,5 кв. м., ро зташовану за адресою: АДРЕС А_1.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала, наполягала на задоволенні своїх вимог.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про час та місце слухання с прави повідомлявся належним чином.

Розглянувши у відкрито му судовому засіданні матері али справи, заслухавши поясн ення представника позивача, суд встановив:

ФОП ОСОБА_1 є власни ком нежилої будівлі павільйо ну - бару загальною площею 84,6 кв. м., що знаходиться за адрес ою: АДРЕСА_1. Вказане майно належить ФОП ОСОБА_1 на пі дставі договору купівлі - п родажу, укладеного між ним та Виробничо - торгівельною фі рмою у формі товариства з обм еженою відповідальністю « І.КА.Р.»19 листопада 2004 року і п освідченого Левенець Т.П. приватним нотаріусом Одесь кого міського нотаріального округу.

Судом встановлено, що протя гом 2009 року ФОП ОСОБА_1, з мет ою поліпшення технічного ста ну, а також в зв' язку з переоб ладнанням вказаного приміще ння під інший вид господарсь кої діяльності власними сила ми та за власні кошти було про ведено реконструкцію зазнач еної будівлі під автомийку, в наслідок чого її площа збіль шилась та на теперішній час с тановить 145,5 кв.м.

Вказана реконструкц ія була проведена у відповід ності до діючих норм та прави л, що підтверджується Техніч ним висновком про можливість подальшої експлуатації (вве дення до експлуатації) рекон струйованої будівлі за адрес ою: АДРЕСА_1 в якості автом обільної мийки площею 145,5 кв. м.

Відповідно до зазнач еного Технічного висновку ав томобільна мийка виконана у відповідності з вимогами ДБН В.2.3-15:2007 «Автостоянки та гаражі для легкових автомобілів», п . 7 Планувальних параметрів по стів мийки, технічного огляд у та ремонту автомобілів.

Можлива подальша екс плуатація (введення до експл уатації) реконструйованої бу дівлі по АДРЕСА_1 в якості автомобільної мийки площею 145, 5 кв. м.

Як вбачається зі ст. 331 ЦК Ук раїни, право власності на нов у річ, яка виготовлена особою , набувається нею, якщо інше не встановлено договором або з аконом. Право власності на но востворене нерухоме майно ви никає з моменту завершення б удівництва.

Якщо договором або законо м передбачено прийняття неру хомого майна до експлуатації , право власності виникає з мо менту його прийняття до експ луатації. Якщо право власнос ті на нерухоме майно відпові дно до закону підлягає держа вній реєстрації, право власн ості виникає з моменту держа вної реєстрації.

ФОП ОСОБА_1 звертався до виконавчого комітету Одеськ ої міської ради з приводу виз нання за ним права власності на реконструйовану ним нежи лу будівлю автомийки, проте п осадові особи відповідача ві дмовляли йому не пояснюючи п ричин.

Згідно ст. 328 ЦК України, прав о власності набувається на п ідставах, що не заборонені за коном, зокрема із правочинів . Право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е прямо не випливає із закону або незаконність набуття пр ава власності не встановлена судом. Тобто, перелік підстав набуття права власності не є вичерпним та має місце презу мпція правомірності набуття права власності. Оскільки сп ірну нежилу будівлю було рек онструйовано виключно власн ими силами позивача та у відп овідності до діючих технічни х і будівельних норм, то суд пр иходить до висновку, що саме з а ним має бути визнано право в ласності на дані об' єкти.

Згідно ст. 43 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни господарський суд оціню є докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у процесі всіх обставин в їх с укупності, керуючись законом .

Відповідно до вимог ст. 33 ГПК України, кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог та заперече нь.

Враховуючи вищенаведене, с уд вважає докази, надані пози вачем достатніми та такими, щ о в повній мірі підтверджуют ь обґрунтованість і правомір ність позовних вимог. А тому с уд приходить до висновку, що п озов базуються на законних п ідставах, в зв' язку з чим під лягає задоволенню в повному обсязі.

Виходячи з того, що проведен а реконструкція відповідає б удівельним нормам та правила м і проведена силами позивач а, та на підставі викладених в ище правових норм, суд вважає за необхідне визнати за ФОП ОСОБА_1 право власності на спірну нежилу будівлю автом ийки загальною площею 145,5 кв. м. , розташовану за адресою: АД РЕСА_1.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1 задовольнити повністю.

Визнати за фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 пра во власності на нежилу будів лю автомийки загальною площе ю 145,5 кв. м., розташовану за адрес ою: АДРЕСА_1.

Дане рішення є підставою дл я реєстрації Комунальним під приємством «Одеське міське б юро технічної інвентаризаці ї та реєстрації об' єктів не рухомості» за фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 п рава власності на нежилу буд івлю автомийки загальною пло щею 145,5 кв. м., розташовану за адр есою: АДРЕСА_1.

Рішення суду набува є законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.12.2009
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11358442
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/232-09-6319

Рішення від 23.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 17.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні