Рішення
від 19.09.2023 по справі 904/4630/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.09.2023м. ДніпроСправа № 904/4630/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Мосендз Д.Р.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ КАВИ"

до Акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "КОНКОРД" в особі уповноваженого Фондом гарантування вкладів фізичних осіб Грошової С.В.

про стягнення 2 365 951 грн. 24 коп.

Представники:

від позивача Колошин В.П.

від відповідача: Каукалова І.В.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ КАВИ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з Акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "КОНКОРД" грошових коштів в розмірі 2 365 951 грн. 24 коп. та судові витрати у справі.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. Надав відповідь на відзив у якій звертав увагу суду, що право звернення до суду гарантовано Конституцією України. Вважає, що відповідачем порушено право позивача на належне виконання зобов`язань за договором, позивач має право на судовий захист своїх порушених прав. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві та відповіді на відзив.

Відповідач проти позову заперечував. Надав відзив на позов у якому просив суд у позові відмовити. Підтвердив, що вхідний залишок грошових коштів позивача - 2365951 грн. 24 коп. Платіжні інструкції позивача залишені банком без виконання в зв`язку з запровадженням процедури ліквідації відповідача. Вважає витрати на професійну правничу допомогу необгрунтовано збільшеною.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" підписало заяву №40.15.001171 про приєднання до Універсального договору (далі Договір) при відкритті поточного рахунку від 21.11.2018р. (далі Заява).

Клієнт підписанням цієї Заяви №40.15.001171 про приєднання до Універсального договору при відкритті поточного рахунку підтверджує приєднання до Універсального договору (п. 1 Заяви).

Банк на підставі поданої Клієнтом Заяви про відкриття поточного рахунку та інших документів згідно вимог чинного законодавства відкриває Клієнту поточні рахунки (п. 2 Заяви).

Клієнт обслуговується за діючими на момент надання послуг тарифами, що зазначені в Тарифному пакеті "Міжнародний" при цьому порядок зміни Тарифів в зазначеному тарифному пакеті та порядок зміни Тарифного пакету визначаються Універсальним договором (п. 3 Заяви).

Підписання цієї заяви про приєднання Клієнт надає АТ "АКБ "Конкорд" свою згоду на відкриття поточного рахунку на умовах, викладених у цій Заяві про приєднання та в Універсальному договорі, а також повністю та безумовно приймає пропозицію Банку укласти Універсальний договір на умовах, зазначених в Універсальному договорі (п. 4 Заяви).

Клієнт приєднується до цього Універсального договору у розумінні статті 634 Цивільного кодексу України, шляхом подання Заяви про надання Банківського продукту/послуги, встановленої Банком та даним Універсальним договором форми, яка свідчить про згоду на прийняття пропозиції Банка на умовах зазначених в цьому Універсальному договорі безумовно та в повному обсязі (п. 2.2 Договору).

В рамках цього Універсального договору Банк надає Клієнту наступні види Банківських продуктів/послуг: відкриття поточних рахунків та здійснення операцій за цими рахунками (п. 2.3, 2.3.1 Договору).

В рамках цього Універсального договору Банк надає Клієнту наступні види Банківських продуктів/послуг: відкриття поточних рахунків із спеціальним режимом використання та здійснення операцій за цими рахунками (п. 2.3, 2.3.2 Договору).

В рамках цього Універсального договору Банк надає Клієнту наступні види Банківських продуктів/послуг: відкриття поточних рахунків, операції за якими можуть здійснюватись з використанням платіжних карток, та здійснення операцій за цими рахунками (п. 2.3, 2.3.3 Договору).

В рамках Універсального договору Банк надає Клієнту можливість скористатися будь-яким Банківським продуктом/послугою, передбаченим цим Універсальним договором (п. 2.4 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Виконує платежі в межах залишку коштів на Рахунку Клієнта (якщо інше не встановлено окремими договорами кредитування рахунку між Банком та Клієнтом) у відповідній валюті на момент подання в Банк належним чином оформлених розрахункових документів або на момент виконання відповідного розрахункового документа (п. 3.7, 3.7.1 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Виконує готівкові операції за Рахунком за розпорядженням Клієнта, на підставі належним чином оформлених касових документів (п. 3.7, 3.7.2 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Здійснює договірне списання з Рахунку, відкритого у Банку, в порядку визначеного цим Універсальним договором (п. 3.7, 3.7.3 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Здійснює обслуговування Клієнта на МВР/МВРУ (п. 3.7, 3.7.3 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Здійснює примусове списання (стягнення) коштів з Рахунку у випадках, передбачених Універсальним договором та чинним законодавством України (п. 3.7, 3.7.5 Договору).

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування Рахунку і надає пов`язані з цим послуги, зокрема: Виконує інші операції, передбачені чинним законодавством України (п. 3.7, 3.7.6 Договору).

Клієнт самостійно розпоряджається коштами на своєму Рахунку за винятком випадків та відповідно до вимог, визначених законодавством України та Універсальним договором (п. 3.16.1 Договору).

Клієнт здійснює розпорядження коштами на Рахунку на підставі належним чином оформлених розрахункових документів в межах залишку грошових коштів на Рахунку станом на початок операційного (робочого) дня, а також, з урахуванням сум, що надходять на його рахунок протягом операційного (робочого) дня, за умови, що сума залишку коштів є достатньою для виконання поданого Клієнтом розрахункового та/або касового документу та одночасної сплати Клієнтом Банку разової та/або щомісячної комісії за надання послуги (проведення операції). Надання Банком Клієнту послуг, які безпосередньо не відносяться до розрахунково-касового обслуговування та/або не передбачені Тарифним пакетом, здійснюється на підставі окремих договорів (п. 3.16.2 Договору).

Відповідно до п.3.27.3.3. Універсального договору банк бере на себе зобов`язання здійснювати розрахункові платіжні операції по Рахунку Клієнта відповідно до вимог чинного законодавства України та цього Універсального договору, на підставі належним чином оформлених платіжних інструментів Клієнта та виключно в межах залишку Грошових коштів на Рахунку, якщо інше не встановлено окремими договорами між Банком і Клієнтом.

01.08.2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" сформувало платіжні інструкції про сплату коштів за договором.

На банківському рахунку позивача № НОМЕР_1 вхідний залишок становить 2 365 951.24 грн., що підтверджується випискою по особовому рахунку. Платіжні інструкції залишені банком без виконання, з огляду на запровадження процедури ліквідації відповідача.

Виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення №932 від 01.08.2023р., яким вирішено розпочати процедуру ліквідації АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "КОНКОРД" (код МФО: 307350, ідентифікаційний код юридичної особи відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 3451.4392, місцезнаходження: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька строком на три роки з 02.08.2023 до 01.08.2026 включно.

Заявник/кредитор - товариство з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" звернувся до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "АКБ "Конкорд" з заявою №1 про визнання вимог кредитора, якою просив визнати ТОВ "УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ КАВИ" кредитором AT "АКБ "КОНКОРД" щодо визнання залишків коштів на поточних/вкладних рахунках та за іншими видами заборгованості, у сумі всіх належних ТОВ "УКРАЇНСЬКА КОМПАНІЯ КАВИ" коштів.

Адвокатським об`єднанням "Карчагін, Колошин та Партнери" та товариством з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" підписано договір про надання правової допомоги №б/н від 14.08.23р. (далі Договір).

Адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати клієнту правничу допомогу, а Клієнт зобов`язав приймати і оплачувати її на умовах, передбачених цим договором (п. 1.1 Договору).

Адвокатським об`єднанням "Карчагін, Колошин та Партнери" та товариством з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" підписано додаткову угоду №1 до договору про надання правової допомоги №б/н від 14.08.23р.

Адвокатське Об`єднання надає наступну правничу допомогу: Ведення у суді першої інстанції стосовно захисту прав Клієнта за позовом Клієнта про стягнення заборгованості з AT "АКБ "Конкорд", а саме представлення інтересів клієнта з усіма процесуальними правами наданим стороні у справі, складання процесуальних документів в інтересах Клієнта, надання іншої допомоги передбаченої Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" на вимогу Клієнта (п. 1 Додаткової угоди).

За надання юридичних послуг викладених у п. 1 додаткової угоди Клієнт виплачує Адвокатському об`єднанню вартість таких послуг, в розмірі 56400, 00 грн. на розрахунковий рахунок Адвокатського об`єднання (п.2 Додаткової угоди).

Згідно платіжної інструкції №2594 від 16.08.2023р. товариством з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" перераховано Адвокатському об`єднанню "Карчагін, Колошин та Партнери" 56 400 грн. наданих послуг згідно договору про надання правової допомоги від 14.08.23р. та додаткової угоди №1 згідно рахунку №14808-01 від 14.08.23р.

Адвокатським об`єднанням "Карчагін, Колошин та Партнери" та товариством з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" підписано акт здачі-приймання виконаних послуг до договору про надання правової допомоги №б/н від 14.08.23р. Актом визначено перелік наданих послуг. Згідно п.2 вказаного акту правничу допомогу надано на загальну суму 56 400 грн. Клієнт претензій і зауважень до виконаних послуг не має (п. 3 Акту).

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до вимог ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Відповідно до вимог ст. 318 Цивільного кодексу України суб`єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 цього Кодексу. Усі суб`єкти права власності є рівними перед законом.

Відповідно до приписів ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Господарський суд погоджується з доводами відповідача, що витрати на правничу допомогу необгрунтовано збільшені з огляду на складність справи та виконані адвокатом роботи.

На час прийняття рішення у справі спірні грошові кошти відповідачем позивачу не повернуто. Наявні у справі докази є підставою для задоволення позовних вимог.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "Конкорд" (Код ЄДРПОУ 34514392, адреса: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька, буд. 2) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська компанія кави" (Код ЄДРПОУ 39429904, адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Океанська, буд. 2) 2 365 951 грн. 24 коп., судовий збір 35 489 грн. 27 коп., витрати на правничу допомогу 30000 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 20.09.2023

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113587349
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 365 951 грн. 24 коп

Судовий реєстр по справі —904/4630/23

Судовий наказ від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні