Ухвала
від 20.09.2023 по справі 907/814/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"20" вересня 2023 р. м. Ужгород Справа № 907/814/23

Суддя господарського суду Закарпатської області Ремецькі О.Ф.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт Будівля", м. Ужгород

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тека-П", м. Мукачево суми 8 089,40 грн. боргу по сплаті послуг з управління багатоквартирним будинком

без виклику сторін

ВСТАНОВИВ:

30.08.2023 р. до Господарського суду Закарпатської області звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Комфорт Будівля", м. Ужгород із заявою про видачу судового наказу, за змістом якої просить стягнути з боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Тека-П", м. Мукачево суми 8 089,40 грн. з яких 7 623,00 грн. заборгованості по сплаті послуг з управління багатоквартирним будинком та 367,29 грн. інфляційних втрат та 99,11 грн. трьох відсотків річних.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.08.2023 р. справу №907/814/23 передано на розгляд головуючому судді Ремецькі О.Ф.

Розглянувши подану заяву про видачу судового наказу та додані до неї документи, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу за вимогою про стягнення 8 089,40 грн., з огляду на наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про наявність його заявнику невідомо.

Відповідно до ч. 1, 4 ст.147 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених ст.148 цього Кодексу.

При цьому у ч.1 ст.148 ГПК України в імперативному порядку визначено, що судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за д о г о в о р о м, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 3, 4 ч. 3 ст. 150 ГПК України, до заяви про видачу судового наказу додаються, зокрема, копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Тобто, наказне провадження може здійснюватися виключно по заборгованості, яка виникла на підставі договору.

Зі змісту заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт Будівля", м. Ужгород про видачу судового наказу вбачається, що останнє просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тека-П", м. Мукачево суми 8 089,40 грн. з яких 7 623,00 грн. заборгованості по сплаті послуг з управління багатоквартирним будинком. Обґрунтовуючи вказану вимогу заявник посилається на норми Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", та на рішення, затверджене протоколом установчих зборів ОСББ "Бобяка М.17-Б".

Тобто, заявник звернувся з вимогою, яка не відповідає приписам ч. 1 ст.148 ГПК України, дотримання яких для такої форми господарського судочинства як наказне провадження, є обов`язковим, оскільки стягнення заборгованості в порядку наказного провадження може бути здійснено виключно щодо безспірної заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі.

Отже, вимога про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тека-П", м. Мукачево суми 8 089,40 грн заборгованості не може бути розглянута в наказному провадженні.

Відповідно до п. 3 ч.1ст.152 ГПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогам статті 148 цього Кодексу.

Про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу (ч. 2 ст.152 ГПК України).

Враховуючи вказане, суд відмовляє у видачі судового наказу за вимогою Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт Будівля", м. Ужгород.

При цьому, суд звертає увагу, що відповідно до частини другої статті 153 ГПК України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою відмова у видачі судового наказу лише з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першої статті 152 цього Кодексу. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 151 ГПК України, у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись статтями 148, 152, 153, 154, 234, 235 та 240 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Закарпатської області

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Комфорт Будівля", м. Ужгород про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тека-П", м. Мукачево суми 8 089,40 грн. з яких 7 623,00 грн. заборгованості по сплаті послуг з управління багатоквартирним будинком та 367,29 грн. інфляційних втрат та 99,11 грн. трьох відсотків річних.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом строку, передбаченого ст.256 ГПК України.

Повний текст ухвали складено та підписано 20.09.2023 р.

Суддя Ремецькі О.Ф.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113587597
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —907/814/23

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні