Постанова
від 19.09.2023 по справі 909/510/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/510/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

19.09.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П. А., секретар судового засідання Попович Л. І., розглянувши у відкритому підсумковому судовому засіданні матеріали заяви Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, Калуш, про банкрутство Комунального підприємства " "Екосервіс" Калуської міської ради

за участю:

представника кредитора ГУ ПФУ в Івано-Франківській області : Коваль Т.І.

представника кредитора - ГУ ДПС в Івано-Франківській області: Клебан М.А.,

розпорядник майном боржника Ковальський І.І.

від Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради : Пристай М.В.

в с т а н о в и в :

Комунальне підприємство "Екосервіс" Калуської міської ради, звернулося до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради.

Ухвалою суду від 04.07.2023року відкрито провадження у справі №909/510/23 про банкрутство Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено Ковальського І.І., проведення попереднього засідання суду призначено на 08.08.2023

04.07.2023року здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

02.08.2023 Головне управління ДПС в Івано-Франківській області звернулось до суду із заявою в якій останній просить суд визнати вимоги кредитора до боржника у даній справі у розмірі 17021304,68грн. Ухвалою суду від 07.08.2023 суд прийняв заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про грошові вимоги до комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради до розгляду в попередньому засіданні.

В попередньому засіданні 08.08.23, оголошувалась перерва до 15.08.23.

08.08.2023 від розпорядника майном боржника надійшов звіт станом на 07.08.2023 ( вх. 11562/232).

15.08.2023 суд у своїй ухвалі, серед іншого, постановив вважати такими, що визнані судом вимоги кредитора, які підлягають внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредитора Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області у розмірі 17021304,68грн., призначено дату підсумкового засідання суду

19.09.2023 суд постановив ухвалу про визнання грошових вимог Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області - включити конкурсні вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області у справі № 909/510/23 про банкрутство Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради в сумі 356746,26 грн. до 2 черги реєстру вимог кредиторів, 5368 грн. судового збору включити до першої черги реєстру вимог кредиторів.

25.08.2023 до суду від розпорядника майна боржника надійшов звіт про діяльність арбітражного керуючого Ковальського І.І. та результати інвентаризації майна КП " Екосервіс" ( вх. 12365/23 від 25.08.2023)..

18.09.2023 до суду від розпорядника майном боржника Ковальського І.І. надійшло клопотання, в якому останній просить прийняти рішення про визнання Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру; розглянути кандидатуру арбітражного керуючого Ковальського І. І. для призначення його ліквідатором Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради .

18.09.2023 до суду від арбітражного керуючого Ковальського І. І. надійшла заява в порядку ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства.

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів підтримали клопотання щодо визнання Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради банкрутом, введення щодо нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Ковальського І. І.

Розглянувши матеріали справи та подане клопотання, заслухавши присутніх в засіданні суду учасників у справі про банкрутство судом установлено таке.

Так, підсумкове засідання суду призначено на 19.09.2023

Статтею 49 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено закінчення процедури розпорядження майном.

За змістом ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства, у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень:

- схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації;

- подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

12.09.2023 відбулось засідання зборів кредиторів Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради на яких, серед іншого, постановлено звернутись до господарського суду з клопотанням про визнання Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури та запропонувати Господарському суду Івано-Франківської області призначити ліквідатором Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради арбітражного керуючого Ковальського І. І.

Згідно з ч. 1 ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства щодо боржника - юридичної особи застосовуються такі судові процедури: розпорядження майном боржника, санація боржника, ліквідація банкрута.

Процедури банкрутства мають строковий характер. Усі учасники у справі про банкрутство мають належним чином користуватися наданими Законом правами та власними повноваженнями, сприяти дотриманню визначених Законом строків судових процедур задля зменшення негативних наслідків надмірної тривалості цих процедур як для кредиторів так і боржника.

Питання щодо переходу до наступних процедур банкрутства господарський суд вирішує з врахуванням рішення прийнятого на зборах кредиторів.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень:

- ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом;

- ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом;

- постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 4 ст. 205 ГК України у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Отже, боржник визнається банкрутом за умови встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані вимоги кредиторів інакше, як через застосування ліквідаційної процедури.

Неплатоспроможність боржника оцінюється господарським судом виходячи із співвідношення його активів та пасивів за результатами аналізу фінансово-господарського стану підприємства.

Судом взято до уваги звіт розпорядника майна Ковальського І.І. щодо його діяльності та ходу проведення процедури розпорядження майном боржника.

Так, за останні роки діяльності боржника спостерігається погіршення показників, що характеризують фінансовий стан підприємства, діяльність підприємства збиткова протягом всього періоду що аналізувалася, зменшився обсяг власного капіталу, відбулося зростання фінансової залежності.

За результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства розпорядник майна не виявив.

Судом встановлено, що баланс боржника на останню звітну дату показує збитковість та неплатоспроможність боржника. Кошти, які надходять на рахунок боржника недостатні для розрахунку з кредитором.

Досліджуючи обставини, що підтверджують факт неплатоспроможності боржника, суд дійшов висновку про відсутність майна боржника, за рахунок якого можливо задовольнити вимоги кредиторів згідно з затвердженим судом реєстром. Крім цього, внутрішня фінансово-господарська ситуація, що склалася на підприємстві не дає можливості відновити платоспроможність боржника. Вищенаведене в сукупності свідчить про те, що боржник не має можливостей погасити заборгованість перед кредитором та має місце його неоплатність.

Отже, у даному випадку є всі визначені чинним законодавством ознаки, необхідні для визнання боржника банкрутом.

Суд, дослідивши матеріали справи, надані суду документи та рішення зборів кредиторів від 12.09.2023, дійшов висновку, що задоволення вимог кредиторів можливо не інакше, як через застосування до боржника ліквідаційної процедури. Суд вважає, що рішення зборів кредиторів є обґрунтованим, містить викладення обставин та підстав, якими керувався кредитор під час його прийняття; на засіданні обґрунтовано зроблено висновок про необхідність визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З огляду на завершення строків процедури розпорядження майном боржника, відсутності схваленого зборами кредиторів плану санації, прийняття зборами кредиторів рішення про застосування до боржника ліквідаційної процедури та встановлену судом недостатність активів боржника для задоволення визнаних судом вимог кредитора, суд приходить до висновку про можливість задоволення вимог кредитора лише через застосування щодо боржника процедури ліквідації. Вказані обставини судом оцінено як такі, що підтверджують неплатоспроможність боржника.

За таких обставин суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

Щодо подальшого розгляду справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства з дня визнання господарським судом боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або введення процедури санації процедура розпорядження майном та повноваження розпорядника майна припиняються.

За змістом ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Так, до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого ( п. 4 ч. 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства).

На зборах кредиторів 12.09.2023 прийнято рішення про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Ковальського І. І., яким подана відповідна заява про згоду на участь у справі в якості ліквідатора

В судовому засіданні арбітражний керуючий Ковальський І. І. підтвердив свою згоду на призначення його ліквідатором боржника.

В силу вимог Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд повинен враховувати рішення комітету кредиторів, який визначився з кандидатурою арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора.

Дослідивши подану заяву та матеріали справи, суд встановив, що арбітражний керуючий Ковальський І. І. має достатню кваліфікацію та досвід роботи для призначення ліквідатором у даній справі, при цьому не відноситься до категорії осіб, які не можуть бути призначені ліквідатором у даній справі. За таких обставин суд призначає ліквідатором КП "Екосервіс "арбітражного керуючого Ковальського І. І.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

З урахуванням положень ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства суд приходить до висновку про встановлення основної грошової винагороди арбітражному керуючому за виконання обов`язків ліквідатора в даній справі в розмірі трьох встановлених законом мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Суд звертає увагу на норму ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, відповідно до якої встановлено наслідки визнання боржника банкрутом. З дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

- господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо;

- строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав;

- у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

- продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом;

- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до закону. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному вебпорталі судової влади України.

Відповідно до ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів. Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної ст. 64 цього Кодексу.

Керуючись ст. 2, 9, 30, 58, 59, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 12, 232, 233 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в :

Припинити процедуру розпорядження майном Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) та повноваження розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Ковальського І.І.

Боржника - Комунальне підприємство "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) визнати банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру щодо Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) строком на шість місяців.

Призначити ліквідатором Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) арбітражного керуючого Ковальського Ігоря Ігоровича (вул. Долинська, 60 д, м. Калуш, Івано-Франківська область; свідоцтво № 1305 від 02.07.2013)

Встановити грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

Оприлюднити на офіційному вебсайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатору Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) арбітражному керуючому Ковальському Ігорю Ігоровичу один раз у місяць надавати суду та комітету кредиторів боржника документально підтверджені проміжні звіти про хід ліквідаційної процедури з інформацією про фінансове становище боржника та використання його коштів.

Після завершення ліквідаційної процедури Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) надати до суду належно оформлений ліквідаційний баланс та звіт про виконану роботу в ході ліквідаційної процедури боржника, з додатками, визначеними ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

Відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внести до державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідні відомості про заміну керівника Комунального підприємства "Екосервіс" Калуської міської ради, Калуський район, Івано-Франківська область, м. Калуш , вул. Богдана Хмельницького, 82 (ідентифікаційний код 31789191) на ліквідатора - арбітражного керуючого Ковальського Ігоря Ігоровича (вул. Долинська, 60 д, м. Калуш, Івано-Франківська область; свідоцтво № 1305 від 02.07.2013)

Постанова набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена у визначені ст. 256, 257, п. п. 17.5 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, ст. 9, 30 Кодексу України з процедур банкрутства строк та порядку.

Повний текст постанови складений 19.09.2023

СуддяШкіндер П.А.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113587681
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —909/510/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Постанова від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні