Ухвала
від 19.09.2023 по справі 751/7538/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/7538/23

Провадження №1-кс/751/1854/23

УХВАЛА

19 вересня 2023 р. місто Чернігів

Слідчий суддя Новозаводського районного суду м. Чернігова ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2 ,

розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022272000000049 від 30.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України,про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший у кримінальному провадженні - старший слідчий відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором, звернувся до слідчого судді з даним клопотанням посилаючись на те, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022272000000049 від 30.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що військові рф 19.03.2022 в с. Довжик Чернігівського р-ну, захопили у заручники місцевих осіб ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , та розстріляли. Крім цього спричиняли тілесні ушкодження ОСОБА_6 , який є свідком розстрілу як його так і його братів, під час якого він залишився живим.

В ході здійснення досудового розслідування допитано потерпілого в кримінальному провадженні ОСОБА_6 який надав письмові показання, що проживав разом з братами ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Вказав, що 18.03.2022 між 16.00 год. та 17.00 год. до його помешкання приїхав автомобіль зс рф «Тигр», з якого вийшло 5 осіб військових рф, військові рф провели обшук будинку та знайшли військові речі молодшого брата, та запитували чиї речі. Кулічено ОСОБА_9 повідомив, що речі належать йому, в подальшому його та ОСОБА_10 поставили на коліна поряд з парканом за місцем мешкання. Також військові рф знайшли пістолет «Флобер», який подарували ОСОБА_9 побратими по службі та нагороди їх діда. Після цього ОСОБА_9 розпочали погрожувати автоматом та нанесли кілька ударів дерев`яною палицею. Все це тривало близько години. На братів надягли наручники, а йому руки зв`язали вірьовкою, а у сусідки ОСОБА_11 після обшуку її будинку взяли мішки та одягнули їм на голови, та помістили до автомобіля «Тигр», після цього трохи проїхавши пересадили до БТР після чого їх повезли в Ріпкинському напрямку.

Зупинившись, їх вивели з автомобіля та розпочали наносити тілесні ушкодження, стверджуючи, що це вони підірвали їх колону з технікою. Після допиту завели до підвалу, де вони пробули 3 дні, де перебувало близько 10-15 осіб, постійно з нами перебували військові рф. Вказує, що кожного дня їх по черзі виводили на вулицю та спричиняли тілесні ушкодження, погрожували автоматом, вибиваючи з них показання, що вони є диверсанти. 21.03.2022 під тривалими тортурами він не витерпів та зізнався що це він з братом підірвали техніку, їх відразу посадили до автомобіля та повезли в невідомому напрямку. Прибувши на місце їх потягнули до ями, яку копав військовий рф. Військових було близько 6 осіб, доки яму копали, вони стояли на колінах. Коли стояв на колінах, то він почув хлопок, напевно зброя була з глушником, коли повернув голову, то побачив тіло молодшого брата, яке впало на землю. Один з військових рф сказав: «твій брат готов». Потім він почув ще 2 хлопки та побачив як старший брат також упав на землю. Він в цей час перебував в капюшоні та почув ще один хлопок і відчув як на правій стороні обличчя потекла кров, після чого впав на землю. Першого в яму вкинули ОСОБА_9 , потім його, штовхнули ногою, та зверху ОСОБА_10 . Потім почув два хлопки, які пройшли в ОСОБА_10 . Він чув як їх закопували, увесь час перебував у свідомості. Після того, як їх закопали, і йому стало бракувати кисню він виштовхнув свого брата з себе, щоб вилізти з ями, коли він виліз з ями, то чув хрипи ще когось із братів, коли виліз, то місцевість була йому незнайома, побачив знак « ОСОБА_12 » де переночував у пустому будинку, та попрямував до с. Буянки, де люди допомогли йому одягом, нагодували та показали як йому пройти до с. Довжик. 22.03.2022 він прийшов до місця мешкання батька та розповів про все.

Також встановлено, що військовим російської федерації вчинялися злочини відносно цивільного населення, в ході здійснення досудового розслідування встановлено потерпілого ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який надав письмові показання в березні місяці, можливо 13.03.2022, він на власному автомобілі марки «VOLKSWAGEN TOUAREG», чорного кольору, 2005 року випуску, р.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , зі свого місця мешкання в обідній час прямував до ферми в с. Довжик, яка розташована на околиці села, йому на зустріч виїхав військовий автомобіль «ТИГР», який безпідставно розпочав обстріл його автомобіля, в результаті автомобіль був усіяний наскрізними отворами, розбиті вікна, шини прострелені, в результаті він сам був поранений в ногу. Після чого він заїхав на територію ферми, де був впійманий військовими російської федерації та взятий в полон, а автомобілем марки «VOLKSWAGEN TOUAREG», чорного кольору, 2005 року випуску, р.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , заволоділи військові російської федерації, після цього він автомобіль не бачив. Де на даний час автомобіль, йому невідомо.

Крім цього встановлено, що військовим російської федерації вчинялися злочини відносно цивільного населення. В ході здійснення досудового розслідування встановлено потерпілого ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який надав показання, що с. Буянки, починаючи з 24.02.2022 по 31.03.2022 чи 01.04.2022, було окуповане військами російської федерації. 27.03.2022 до його місця мешкання зайшов наглядно знайомий ОСОБА_15 , з яким він поспілкувався декілька хвилин і пішов в невідомому напрямку, а він залишився вдома, а вже хвилин через 2-3, обіднього часу до його помешкання зайшли військові російської федерації їх було близько 10-15 чоловік, деякі були без масок, одного з яких він може впізнати, звали його ОСОБА_16 , і він був старшим серед них, який без будь-яких на те причин спричинив йому удар прикладом автомата в область живота та збив з ніг, та відразу сказав на російській мові, що нарешті ми тебе знайшли НАЦИК.

Після цього йому відразу одягнули поліетиленовий пакет на голову обмотали його скотчем, руки зв`язали вірьовкою, яку принесли з собою, руки були зв`язані в положенні ззаду, та посадили до автомобіля чи то УАЗ, чи то джип пікап, точно вказати не може, та поїхали в сторону с. Вишневе. Коли автомобіль зупинився, його висадили та відразу повели у якесь складське приміщення, де він відчував присутність інших людей, але всі мовчали, також в приміщенні були і російські військові, які між собою розмовляли на російській мові та наголошували, що розмови заборонені між собою. Перебував він у полоні близько 3-4 днів, кожного дня його виводили на допит, при цьому руки не розв`язували та пакет з голови не знімали, допит проходив на вулиці, при допитах йому сильно спричиняли тілесні ушкодження по тулубу та ногам, чим саме точно вказати не може, можливо прикладами чи якоюсь трубою, вони намагалися вибити з нього зізнання, в тому, що він « ОСОБА_17 » та вбивав російських солдат, і є наводчиком на їх техніку військову.

На початку 4 доби його вивели на допит, точно вказати дату не може, це був здається післяобідній час і відразу завели до кімнати розміром 2 на 2 метри, посадили на стілець, зняли з обличчя пакет, пов`язку, скотч, і він побачив навпроти за столом сидів військовий російської федерації, маска якого була іншого зразка, на половину було видно обличчя, яке він розгледів. Військовий, що сидів за столом у грубій формі представився як «Закон» та на російській мові сказав: «подальша твоя доля в твоїх руках», і наказав ОСОБА_16 перев`язати руки наперед, та сказав, що він має під відеозапис сказати, що вони прийшли з миром, щоб військові ЗСУ здавалися, та приєднувалися до них, нікому нічого не буде, разом переможемо цю владу, наведемо порядки, але він відразу відмовився, і сказав що такого говорити не буде, в даний момент «Закон» сказав « ну що ж заставимо», і в даний момент махнув рукою, і він відразу від військового, якого називали ОСОБА_16 , отримав тілесні ушкодження в область тулуба та затилку голови, чим саме він спричиняв тілесні ушкодження навіть сказати не може, адже від удару в потилицю він втратив свідомість. Коли прийшов до тями, він почув від «Закона» питання: ну що будемо співпрацювати, він лише сказав ні, він не погоджувався на його пропозиції, в даний момент він знову отримав велику кількість ударів по тулубу, дуже сильно йому спричиняли тілесні ушкодження по ногам прикладом автомата, це нестерпна була біль, удари спричиняв лише ОСОБА_16 , потім йому було спричинено декілька ударів в область голови, вух, він в даний момент вже майже нічого не розумів, його побиття продовжувалося, та перейшло в область голови, він втратив свідомість, скільки йому нанесено ударів сказати не може, він не рахував в той момент.

Коли прийшов до тями, він лежав на землі, піднявши голову помітив, що знаходиться поряд з кладовищем, в с. Вишневе, поряд з ним нікого не було, руки він розв`язав та полями в обхід військових дібрався до свого місця мешкання, а після цього зміг дістатися медичного закладу в смт Ріпки, де його прооперували.

В подальшому, 21.06.2023 Чернігівською обласною прокуратурою винесено постанову про доручення здійснення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування, а саме слідчому управлінню ГУНП в Чернігівській області.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що потерпілі ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебували на лікуванні у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , ЕДРПОУ НОМЕР_3 , Чернігівський район, Чернігівська область.

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає в наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку) та можливість вилучення оригіналів таких документів.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадженні в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищевикладене, тяжкість злочину і неможливість отримати відомості в інший спосіб, окрім тимчасового доступу до речей і документів, з метою здійснення всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження та прийняття у ньому об`єктивного та законного рішення, отримання доказів, фактів і обставин вчиненого кримінального правопорушення, призначення судово-медичних експертиз виникла необхідність у тимчасовому доступі до медичної документації ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме медичних карток стаціонарного хворого № 623 ( ОСОБА_13 ) та № 648 ( ОСОБА_14 ), виписок з медичної картки стаціонарного хворого даних громадян, медичних карток амбулаторного хворого ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , рентгенівських знімків та іншої документації, яка має відношення до обставин вчинення кримінального провадження, з можливістю вилучення їх оригіналів для забезпечення проведення судово-медичних експертиз, та які знаходяться в КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , ЕДРПОУ НОМЕР_3 , Чернігівський район, Чернігівська область.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Прокурор у кримінальному провадженні в судове засідання не з`явився.

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в судовезасідання невикликався.

Згідно з ч.4 ст.107 КПК України фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, доходжу висновку про необхідність його задоволення з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № №42022272000000049 від 30.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України.

У відповідності до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.242 КПК України, обов`язковим є проведення експертизи для встановлення ступеню тяжкості отриманих тілесних ушкоджень.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що медична документація, яка знаходиться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » має суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, зокрема - встановлення ступеню тяжкості отриманих тілесних ушкоджень, проведення судово-медичної експертизи, що обумовлює визначення правової кваліфікації кримінально-карного діяння, слідчий суддя дійшов переконання про доцільність надати слідчим у провадженні тимчасового доступу до медичної документації, що зберігається у вище вказаному медичному закладі, з можливістю її тимчасового вилучення.

Санкціонований слідчим суддею захід кримінального провадження відповідає легітимній меті втручання органу досудового слідства у право ОСОБА_13 та ОСОБА_14 на повагу до збереження конфіденційної інформації та є пропорційним переслідуваній ним меті.

Враховуючи неможливість отримати відомостей в інший спосіб, суд вважає співрозмірним обмеження права на лікарську таємницю з виконанням завдань кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159 - 166 Кримінального процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчим у кримінальному провадженні № 42022272010000049 від 30.03.2022, а саме: старшому слідчому в ОВС відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_18 , старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , слідчому відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_19 , тимчасовий доступ до медичної документації ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме медичних карток стаціонарного хворого № 623 ( ОСОБА_13 ) та № 648 ( ОСОБА_14 ), виписок з медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , медичних карток амбулаторного хворого ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , рентгенівських знімків та іншої документації, яка має відношення до обставин вчинення кримінального провадження, з можливістю вилучення їх оригіналів, та які знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , ЕДРПОУ НОМЕР_3 , Чернігівський район, Чернігівська область.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положеньст.166 КПК України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113587893
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —751/7538/23

Ухвала від 19.09.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Лібстер А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні