Ухвала
від 19.09.2023 по справі 624/897/23
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 624/897/23

провадження № 2-о/624/54/23

УХВАЛА

19 вересня 2023 року суддя Кегичівського районного суду Харківської області Крапівка Т.В., розглянувши заяву

ОСОБА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

заінтересована особа: Кегичівська селищна рада Красноградського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Волошина, буд. 50, смт. Кегичівка, Красноградського району, Харківської області, 64003,

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення її опікуном ОСОБА_1 .

Клопотання обґрунтоване тим, що ОСОБА_2 є сестрою заявника ОСОБА_1 , проживає разом з ним та є інвалідом з дитинства, потребує постійного нагляду та турботи. В силу свого захворювання ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не може правильно орієнтуватися та оцінювати прості життєві ситуації, не може себе обслуговувати. У зв`язку з цим її необхідно визнати недієздатною та призначити над нею опікуна.

Позивачем також заявлено клопотання про витребування з КНП Кегичівської селищної ради «Кегичівська ЦРЛ» амбулаторної картки ОСОБА_2 для призначення та проведення судової психіатричної експертизи.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Заява відповідає вимогам ст.ст. 295-297 ЦПК України.

Підстави, визначені ст.ст.185,186 ЦПК України, для залишення заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Розглядаючи клопотання про витребування доказів суддя виходить з наступного.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Згідно ч.2 ст.83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

У клопотанні повинно бути зазначено, який доказ витребується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу (ч.2 ст.84 ЦПК Країни).

Задоволення клопотання про витребування судом доказів є можливим за умови, якщо особа, яка його заявляє, доведе, що є складнощі в їх отриманні, підстави, за яких заявник вважає, що докази знаходяться в іншої особи, належність доказів та допустимість засобів доказування.

З метою об`єктивного вирішення справи, суд приходить до висновку про доцільність задоволення клопотання заявника про витребування доказів, оскільки достовірно встановлено, що без вищевказаної інформації неможливо провести слухання справи, а заявник не має можливості надати вищевказані докази по справі в зв`язку з тим, що дана інформація може бути отримана тільки на вимогу суду або правоохоронних органів. В зв`язку з вищевикладеним вважаю за необхідне призначити справу до розгляду в судовому засіданні та витребувати докази.

Відповідно до ч. 5 ст. 84 ЦПК України, суд може уповноважити на одержання витребуваних доказів заінтересовану особу.

Керуючись ст.ст. 84, 187, 258, 260, 294-267, 300 ЦПК України, суддя

у х в а л и в:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кегичівська селищна рада Красноградського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

Справу слухати Кегичівським районним судом Харківської області у складі суду згідно протоколу розподілу судової справи.

Призначити судове засідання на 12 жовтня 2023 року о 14-00 годині в приміщенні Кегичівського районного суду Харківської області за адресою: вул. Миру, 26, смт. Кегичівка, Харківської області.

В судове засідання викликати учасників справи.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство Кегичівської селищної ради «Кегичівська центральна лікарня» надати до Кегичівського районного суду Харківської області (вул. Миру, 26, смт. Кегичівка Харківської області) амбулаторну картку хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

Уповноважити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , на одержання амбулаторної картки хворого ОСОБА_2 .

Роз`яснити, що відповідно до ч.ч. 6-9 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разінеповідомлення судупро неможливістьподати докази,витребувані судом,а такожза неподаннятаких доказівз причин,визнаних судомнеповажними,суд застосовуєдо відповідноїособи заходипроцесуального примусу,передбачені цимКодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Копію ухвали надіслати учасникам справи та Кегичівській центральній районній лікарні, копію заяви та доданих до неї документів надіслати заінтересованій особі.

Роз`яснити заінтересованій особі, що вона може заперечувати проти клопотання, посилаючись на незаконність вимог, їх необґрунтованість, наявність перешкод для відкриття провадження в справі, мають право надати суду письмове заперечення на заяву з обов`язковою вказівкою на докази, що спростовують заяву.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud2017/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В. Крапівка

Дата ухвалення рішення19.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113592058
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —624/897/23

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні