Ухвала
від 18.09.2023 по справі 405/898/17
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

18 вересня 2023 року м. Кропивницький

справа № 405/898/17

провадження № 22-ц/4809/1033/23

Кропивницький апеляційний суд в складі судді Голованя А.М. дослідивши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 17 травня 2023 року,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з апеляційною скаргою на рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 17 травня 2023 року, яким відмовлено у задоволенні її позову до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Щит-Плюс», Одеська філія ТОВ «Агро-Щит-Плюс», третя особа без самостійних вимог на предмет спору: Відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб Кропивницької міської ради про передання доходів, одержаних за час незаконного володіння майном.

Додатковим рішенням Ленінського районного суду м. Кіровограда від 25.07.2023 доповнено рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 17.05.2023 у даній справі, абзацом наступного змісту: стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 11 350 грн. судового збору.

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження було встановлено, що апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з тих підстав, що в порушення вимог п.4ч.4ст.356ЦПК України до апеляційної скарги не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просила відстрочити сплату судового збору до виходу суду до нарадчої кімнати.

Ухвалою Кропивницькогоапеляційного судувід 18серпня 2023року ОСОБА_1 відмовлено у задоволенні зазначеного клопотання, апеляційну скаргу залишено без руху та запропоновано їй протягом десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали надати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору на час подання апеляційної скарги або документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених законодавством порядку і розміру, а саме 17025 (сімнадцять тисяч двадцять п?ять) грн. 00 коп.

11.09.2023 до апеляційного суду надійшла заява ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору. Посилалась на те, що розмір судового збору перевищує 5% розміру її річного доходу. До заяви позивачкою додано відомості Пенсійного фонду України з 1998 по 2015 роки, довідку Кропивницької філії Кіровоградського обласного центру зайнятості від 08.09.2023 № 546 про реєстрацію особи, яка шукає роботу та відомості з ДРФОПП про джерела /суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 08.09.2023, з якої вбачається, що за період з 2 кварталу 2023 року по 2 квартал 2023 року інформаці про доходи відсутня.

Однак, надані ОСОБА_1 відомості та довідка, не відображають його майновий стан за попередній календарний рік, як передбачено статтею 8Закону України«Про судовийзбір», та не підтверджують відсутність у неї будь-яких доходів на час подання апеляційної скарги та неспроможність сплатити судовий збір.

Стаття 8 Закону України «Про судовий збір» передбачає, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити, або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, а також зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати за умови, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Відповідно до статті 8Закону України «Про судовий збір» та статті 136 ЦПК України, єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зістаттею 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

За таких обставин, основною умовою для відстрочення, розстрочення, зменшення або звільнення від сплати судового збору є майновий стан особи, що звертається до суду. Особа має довести той факт, що її майновий стан дійсно є таким, що змушує особу звернутись до суду з проханням про відстрочку, розстрочку або звільнення від сплати судового збору.

Як при подачі апеляційної скарги так і при подачі заяви про звільнення від сплати судового збору, позивачем не надано належних доказів щодо її майнового стану, що перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі, не надано жодних документів, які відображають її майновий стан та відсутність у неї будь-яких доходів на час подання апеляційної скарги та неспроможність сплатити судовий збір.

Безпідставне звільнення від сплати судового збору є порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо справедливих судових процедур і рівності учасників судового процесу перед законом.

Таким чином, суд позбавлений можливості розглянути клопотання ОСОБА_1 про відстрочення чи звільнення від сплати судового збору, оскільки нею не надано доказів на підтвердження того, що її майновий стан дійсно є таким, що перешкоджає у сплаті судового збору.

Згідно ч. 2, 3, 6ст. 127 ЦПК Українивстановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

За таких обставин апеляційний суд вважає можливим продовжити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків при подані нею апеляційної скарги на рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 17 травня 2023 року.

Частиною 2 статті 357 ЦПК України передбачено, що до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених ст. 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, у відповідності з якою, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч.2ст.185ЦПК України строк усунення недоліків не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви, а в даному випадку апеляційної скарги без руху.

Керуючись ст.ст. 127, 185, 357 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Продовжити ОСОБА_1 строк на виконання ухвали Кропивницького апеляційногосуду від18серпня 2023року для усунення недоліків апеляційної скарги на рішення Ленінського районного суду м. Кіровограда від 17 травня 2023 року на 10 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 нарішення Ленінськогорайонного судум.Кіровограда від17травня 2023року залишити без руху.

Запропонувати скаржниці протягом десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали надати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті судового збору на час подання апеляційної скарги або документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених законодавством порядку і розміру, а саме 17025 (сімнадцять тисяч двадцять п?ять) грн. 00 коп. за такими реквізитами:

Отримувач коштів: ГУК у Кіров.обл./тг м.Кропивн/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37918230

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA878999980313151206080011567

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(кодклієнта заЄДРПОУ дляюридичних осіб(доповнюєтьсязліва нулямидо восьмицифр,якщо значущихцифр менше8),реєстраційний номероблікової карткиплатника податків фізичноїособи (завждимає 10цифр)або серіята номерпаспорта громадянинаУкраїни,в разіякщо платникчерез своїрелігійні переконаннявідмовився відприйняття реєстраційногономера обліковоїкартки платникаподатків імає відповіднувідмітку упаспорті);Судовий збір,за позовом
(ПІБчи назваустанови,організації позивача),на рішеннявід
(Датаоскаржуваного рішення)по справі
(Номерсправи),Кропивницький апеляційнийсуд (назвасуду,де розглядаєтьсясправа), або надати документи, які підтверджують підстави для звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В разі невиконання зазначених вимог в установлений строк, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута заявнику.

Суддя Кропивницького

апеляційного суду А.М.Головань

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113598660
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —405/898/17

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Рішення від 25.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Головань А. М.

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні