Ухвала
від 20.09.2023 по справі 420/25387/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/25387/23

УХВАЛА

20 вересня 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Попов В.Ф., розглянувши матеріали позовної заяви Головного управління ДПС в Одеській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Булкін», ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду з адміністративним позовом звернулось Головне управління ДПС в Одеській області до ТОВ «Торговий дім «Булкін», керівника товариства Цибаненко Марини Володимирівни в якому просить тимчасово обмежити у праві на виїзд за межі території України ОСОБА_1 як керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Булкін», що має податковий борг у розмірі 2 872 800,61.

Відповідно до ч.1 ст.171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, крім іншого, чи відповідає заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Вивчивши матеріали справи та проаналізувавши позовну заяву заяву суддя приходить до висновку, що вона підлягає залишенню без руху виходячи з наступного.

Особливості провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів визначено статтею 283, 289-2 КАС України.

Відповідно до ч.2 ст.283 Кодексу адміністративного судочинства України заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі.

Згідно із п. 59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що згідно зі ст.59 Податкового кодексу України податковим органом сформовано в автоматичному режимі податкову вимогу форми «Ю» від 24.10.2017 року №23694-17 та направлено на адресу відповідача.

Податкова вимога отримана представником ТОВ «Торговий дім «Булкін», 30.11.2017 року, що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Рішенням Одеського ОАС від 17.09.2019 року по справі №420/3548/19 стягнуто з ТОВ «Торговий дім «Булкін» 2 872 800,61 гривень податкового боргу.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до з п.87.13 ст.87 Податкового кодексу України у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України - до погашення такого податкового боргу.

Відповідно до ч. 1 ст. 289-2 КАС України у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

Відповідно ч. 1 ст.120 Кодексу адміністративного судочинства України, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Таким чином право на звернення до суду щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України (в тому числі і в порядку звернення до суду з заявою) виникає через 240 днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, та має бути реалізовано (у разі звернення до суду з заявою про обмеження виїзду за кордон керівника платника податків), з урахуванням норм ст. 283 КАС України, тобто протягом 24 годин з моменту встановлення відповідних обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Так, податкова вимога форми «Ю» від 24.10.2017 року №23694-17 вручена уповноваженій особі підприємства - боржника 30.11.2017 року, податковий борг стягнуто рішенням суду 17.09.2019 року.

У позовній заяві відсутні будь яке нормативне обґрунтування (з чітким посиланням на норми закону), яке б підтверджувало сукупність підстав та настання обставин, що передбачають право податкового органу на звернення до суду з даною позовною заявою саме 20.09.2023 року.

Крім того, відповідачами у справі ГУ ДПС в Одеській області зазначає ТОВ «Торговий дім «Булкін» (м. Одеса, вул. Генерла Петрова, 14) та керівника товариства ОСОБА_1 яка проживає АДРЕСА_1 . При цьому позовні вимоги до ТОВ «Торговий дім «Булкін» не заявлені, що є недоліком позовної заяви, який підлягає усуненню, оскільки перешкоджає призначенню справи до розгляду.

Таким чином, вимоги заявлені тільки до ОСОБА_1 , яка є керівником товариства, але стосуються її як фізичної особи яка проживає у м. Кропивницький.

Як вже було зазначено відповідно до ч. 2 ст. 283 КАС України заяви подаються за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КАС України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Оскільки ОСОБА_1 проживає у м. Кропивницький, то позивачем при поданні заяви порушені правила територіальної підсудності, а не зазначення засобів зв`язку з відповідачкою унеможливлює повідомлення її та забезпечення розгляду справи у терміни визначені законом.

Крім того, копії документів засвідчені без зазначення дати їх засвідчення, що не відповідає вимогам ст.94 КАС України.

Таким чином, з урахуванням всіх вищезазначених зазначених недоліків позовної заяви які в своїй сукупності унеможливлюють направлення справи за підсудністю, а також унеможливлють призначення її до розгляду саме в порядку визначеному ст. 283, 289-2 КАС України, суддя приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишення без руху для усунення недоліків.

Відповідно до ч. 3 ст. 283 КАС України, у разі недотримання вимог частини третьої цієї статті суд повідомляє про це заявника та надає йому строк, але не більше ніж 24 години, для усунення недоліків.

Відповідно до ч.2 ст.289-2 КАС України адміністративна справа, передбачена цією статтею, розглядається судом протягом 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви.

Враховуючи скорочені терміни розгляду такої категорії справ, суд вважає необхідним залишити адміністративний позов без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви зазначених в ухвалі до 13:00 години 21.09.2023 року, та роз`яснює, що недоліки повинні бути усунуті шляхом надання до суду належним чином оформленого позову, відповідно до вимог статей 160, 161 КАС України, його копій та копій документів відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб, надання відповідних належних доказів по справі.

У разі неотримання судом позову та матеріалів на виконання даної ухвали суду, суд вирішить питання про повернення позову.

Керуючись ст. ст. 94, 160, 161, 169, 248, 283, 289-2 КАС України, суддя

У Х В А Л И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Булкін», керівника товариства Цибаненко Марини Володимирівни залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність до 13:00 год 21.09.2023 року усунути недоліки позову та роз`яснити, що в іншому випадку позов буде повернутий позивачу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Попов В.Ф.

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113600292
СудочинствоАдміністративне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —420/25387/23

Ухвала від 21.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні