Постанова
від 20.09.2023 по справі 620/1309/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

20 вересня 2023 року

справа № 620/1309/23

адміністративне провадження № К/990/27848/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Ханової Р. Ф.,

cуддів - Бившевої Л. І., Олендера І. Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Головного управління ДПС у Чернігівській області

на ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 2 серпня 2023 року (судді: Сорочко Є. О., Коротких А. Ю., Федотова І. В.)

у справі №620/1309/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ОБС ЛТД»

до Головного управління ДПС у Чернігівській області, Державної податкової служби України

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОБС ЛТД» (далі - Товариство, позивач у справі) звернулось до суду з адміністративним позовом до Державної податкової служби України (далі - ДПС України), Головного управління ДПС у Чернігівській області (далі - податковий орган, позивач у справі, скаржник), в якому просило визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Головного управління ДПС у Чернігівській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації від 16 серпня 2022 року № 7211810/39924219 про відмову в реєстрації податкової накладної № 9 від 30 квітня 2022 року в Єдиному реєстрі податкових накладних, зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну № 9 від 30 квітня 2022 року, поданою Товариством, за датою фактичного подання - 14 липня 2022 року.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 14 березня 2023 року по справі №620/1309/23 адміністративний позов Товариства задоволено. Повний текст рішення суду складений 16 березня 2023 року.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції відповідач 01 квітня 2023 року (засобами поштового зв`язку) подав апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 08 травня 2023 року по справі №620/1309/23 апеляційну скаргу залишено без руху, запропоновано усунути недоліки апеляційної скарги шляхом надання суду доказів сплати судового збору за подачу апеляційної скарги в розмірі 3721,50 грн (копію цієї ухвали доставлено до електронного кабінету скаржника 09.05.2023 10:43).

21 травня 2023 року на адресу суду апеляційної інстанції надійшло клопотання відповідача про продовження строку на виправлення недоліків апеляційної скарги, яке обґрунтовано тривалістю процедури сплати судового збору.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 травня 2023 року відмовлено в задоволенні клопотання про продовження строку для усунення недоліків апеляційної скарги, останню повернуто з огляду на не усунення недоліків апеляційної скарги.

З матеріалів справи також вбачається, що 25 травня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання відповідача про долучення до матеріалів справи платіжної інструкції № 742 від 18 травня 2023 року про сплату судового збору за апеляційною скаргою у справі №620/1309/23 в розмірі 3721,50 грн, яке направлено засобами поштового зв`язку 22 травня 2023 року (а. с. 223).

02 червня 2023 року Головне управління ДПС у Чернігівській області повторно подало апеляційну скаргу на рішення суду від 16 березня 2023 року, в якій серед іншого просило поновити строк на апеляційне оскарження судового рішення. До апеляційної скарги додано платіжну інструкцію № 742 від 18 травня 2023 року про сплату судового збору за апеляційною скаргою у справі №620/1309/23 в розмірі 3721,50 грн.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2023 року апеляційну скаргу залишено без руху та надано заявнику десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, шляхом подання до суду апеляційної інстанції заяви про поновлення строку із зазначенням інших поважних підстав для поновлення строку на апеляційне оскарження та документу про сплату судового збору в розмірі. Суд апеляційної інстанції в цій ухвалі зазначив, що відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір», виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 01 січня 2023 року, судовий збір за подання апеляційної скарги становить 4026,00 грн, проте скаржником сплачено лише частину - 3721,5 грн (копія цієї ухвали доставлена до електронного кабінету податкового органу 28.06.23 14:50).

11 липня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання відповідача про продовження строку на виправлення недоліків апеляційної скарги (надіслано засобами поштового зв`язку 07 липня 2023 року).

13 липня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання відповідача на виконання вимог ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду від 27 червня 2023 року та надане платіжне доручення про сплату судового збору в сумі 304,50 грн (надіслано засобами поштового зв`язку 11 липня 2023 року).

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 серпня 2023 року відповідачу відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Ухвалу від 02 серпня 2023 року суд апеляційної інстанції обґрунтував тим, що у межах встановленого судом строку, скаржник надав докази сплати судового збору, усунувши таким чином недоліки апеляційної скарги у цій частині, однак станом на час прийняття цього судового рішення, заяву про поновлення строку не подано, інші причини його пропуску не вказано.

Не погодившись із ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 серпня 2023 року, податковий орган подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права судом апеляційної інстанції, просить її скасувати та передати справу для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції.

Верховний Суд ухвалою від 24 серпня 2023 року відкрив провадження за касаційною скаргою податкового органу та витребував справу №620/1309/23 з суду першої інстанції.

18 вересня 2023 року справа №620/1309/23 надійшла на адресу Верховного Суду.

Відзив позивача на касаційну скаргу податкового органу Суду не надано.

Переглянувши судове рішення в межах касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги.

Статтею 295 КАС України передбачено строки апеляційного оскарження.

Частиною першою вказаної статті визначено, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до частини третьої статті 298 КАС України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з моменту отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Таким чином, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою після закінчення строків, установлених статтею 295 КАС України, та якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Суд поновлює або продовжує процесуальний строк, якщо визнає поважною причину пропуску даного строку (поважність причин повинен доводити скаржник).

Кодекс адміністративного судочинства України передбачає можливість поновлення пропущеного процесуального строку лише у разі його пропуску з поважних причин.

Поважними причинами пропуску строку звернення до суду визнаються лише ті обставини, які були об`єктивно непереборними, тобто не залежали від волевиявлення особи, що звернулась з адміністративним позовом, пов`язані з дійсно істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне звернення до суду. Такі обставини мають бути підтверджені відповідними та належними доказами.

Такий підхід до визначення категорії поважності причин пропуску процесуального строку окреслено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 травня 2020 року у справі N 9901/546/19, у якій акцентувалась увага й на тому, що нормами статті 44 КАС України передбачено обов`язок учасників справи добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Проаналізувавши вищенаведені приписи процесуального закону, Велика Палата Верховного Суду підкреслювала, що ними чітко окреслено характер процесуальної поведінки, який зобов`язує учасників справи діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у них прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без суттєвих затримок та зайвих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом, зокрема щодо дотримання строку звернення до адміністративного суду.

Для цього учасник справи як особа, зацікавлена у поданні відповідного процесуального документу повинен вчиняти усі можливі та залежні від нього дії, використовувати у повному обсязі наявні засоби та можливості, передбачені законодавством.

Колегія суддів Верховного Суду відзначає, що питання поновлення процесуального строку, у тому числі й строку на апеляційне оскарження, є процедурним і вирішується шляхом постановлення судом апеляційної інстанції відповідної ухвали, яка повинна бути належним чином мотивована й містити, зокрема, мотиви, з яких суд дійшов висновку про наявність підстав для поновлення цього строку або для відмови у такому поновленні, норми закону, якими керувався суд, постановляючи ухвалу.

Верховний Суд в постанові від 24 липня 2023 року у справі № 200/3692/21, зважаючи на зміст норм процесуального права, якими врегульовано питання строків апеляційного оскарження та їх поновлення, вимоги до процедурних рішень суду апеляційної інстанції, ухвалених з цього питання, а також беручи до уваги продемонстровані національними судами та ЄСПЛ підходи до поновлення процесуальних строків, правові позиції Верховного Суду з цього приводу, вважав, що процесуальний строк, зокрема строк на апеляційне оскарження у разі повторного подання апеляційної скарги може бути поновлено у випадку дотримання одночасно таких умов:

- первісне звернення до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою відбулось у межах передбаченого процесуальним законом строку на апеляційне оскарження;

- повторне подання апеляційної скарги відбулось в межах строку апеляційного оскарження, встановленого процесуальним законом, або упродовж розумного строку після отримання копії відповідної ухвали суду про повернення первісної скарги, без невиправданих затримок і зайвих зволікань;

- скаржником продемонстровано добросовісне ставлення до реалізації ним права на апеляційне оскарження й вжито усіх можливих та залежних від нього заходів з метою усунення недоліків апеляційної скарги, які стали підставою для повернення вперше поданої апеляційної скарги, і такі недоліки фактично усунуті станом на момент повторного звернення з апеляційною скаргою;

- доведено, що повернення попередньо поданих апеляційних скарг відбулося з причин, які не залежали від особи, яка оскаржує судові рішення, і які обумовлені наявністю об`єктивних і непереборних обставин, що унеможливили або значно утруднили можливість своєчасного звернення до суду апеляційної інстанції, й не могли бути усунуті скаржником;

- наявність таких обставин підтверджено належними і допустимими доказами.

У справі, яка розглядається, Головне управління ДПС у Чернігівській області, на виконання ухвали суду апеляційної інстанції при первинному зверненні з апеляційною скаргою надав документ про сплату судового збору у визначені судом строки (з урахуванням строку поштового перебігу), проте в день надходження клопотання до суду Шостий апеляційний адміністративний суд повернув апеляційну скаргу. Можливо таке рішення суду обумовлене несвоєчасним отриманням клопотання суддею-доповідачем, проте ці обставини не свідчать про недобросовісну поведінку учасника справи і зволікання останнім у виконанні процесуального обов`язку. Вдруге відповідач подав апеляційну скаргу у максимально короткі строки, що має бути враховано судом при розгляді питання поновлення строків. Вимоги ухвали в частині доплати судового збору виконані податковим органом у визначені судом строки.

Колегія суддів Верховного Суду звертає увагу на те, що відповідач продемонстрував добросовісне ставлення до реалізації ним права на апеляційне оскарження й вжив усіх можливих та залежних від нього заходів з метою усунення недоліків апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції, вирішуючи питання поважності причин пропуску строків на апеляційне оскарження, мав врахувати й помилки суду, який залишаючи ухвалою від 08 травня 2023 року первинно подану апеляційну скаргу без руху, неправильно визначив суму судового збору в розмірі 3721,50 грн, а також звернути увагу на те, що усуваючи ці недоліки, відповідач не пропустив строк для надання документу про сплату судового збору, оскільки направив платіжну інструкцію засобами поштового зв`язку 22 травня 2023 року, яка отримана судом в день постановлення судом ухвали про повернення апеляційної скарги - 25 травня 2023 року.

Колегія суддів Верховного Суду враховує, що скаржник просив продовжити встановлений судом апеляційної інстанції строк для усунення недоліків апеляційної скарги, поданої вперше, повідомив апеляційний суд про тривалість і характер обставин, які унеможливлювали виконання вимог процесуального закону щодо оформлення апеляційної скарги в частині надання документа про сплату судового збору, сплатив і надав суду докази сплати судового збору у визначених судом розмірах та строки, подав вдруге апеляційну скаргу у максимально короткі строки після повернення вперше поданої апеляційної скарги.

Зважаючи на вимоги процесуального закону, практику Верховного Суду, колегія суддів дійшла висновку, що відповідач вжив усіх можливих та залежних від нього дій у розумні строки, без невиправданих зволікань з метою виконання процесуального обов`язку щодо дотримання строку на апеляційне оскарження судових рішень.

Таким чином, колегія суддів знаходить помилковим висновок апеляційного суду про наявність підстав для відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою податкового органу.

З врахуванням наведених вище обставин суд апеляційної інстанції необґрунтовано відмовив у відкритті апеляційного провадження у справі, чим обмежив право відповідача на апеляційне оскарження судового рішення.

Забезпечення права на апеляційний перегляд справи відповідно до пункту 6 частини третьої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України є однією із основних засад (принципів) адміністративного судочинства. Одночасно забезпечення апеляційного перегляду справи є гарантією від можливої судової помилки, а відтак і гарантією правопорядку.

Відповідно до частини першої статті 353 КАС України підставою для скасування ухвали судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи для продовження розгляду є неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, що призвели до постановлення незаконної ухвали суду першої інстанції та (або) постанови суду апеляційної інстанції, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Враховуючи зазначене, касаційна скарга відповідача підлягає задоволенню, а ухвала Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 серпня 2023 року у справі №620/1309/23 - скасуванню з направленням справи до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Керуючись статтями 345, 349, 353, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Головного управління ДПС у Чернігівській області задовольнити.

Ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 02 серпня 2023 року скасувати, справу №620/1309/23 направити до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий Р. Ф. Ханова

Судді: Л. І. Бившева

І. Я. Олендер

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113605092
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/1309/23

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Постанова від 24.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Постанова від 20.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 19.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 24.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 15.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні